Ogólne dyskusje biblijne

Ważne wydarzenia biblijne dla chrześcijan i żydów. Niewola egipska, narodziny i śmierć Jezusa, zmartwychwstanie, itp
Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 558 times
Been thanked: 1128 times

Re: Ciało, dusza, duch, tchnienie, Duch Święty

Post autor: Albertus » 2024-10-12, 14:58

TABITA pisze: 2024-10-12, 14:34 Bardzo zagadkowe i mało zrozumiałe to co piszesz..:) "Kościół zstąpi na Ziemię nową i nastąpi zjednoczenie Nieba i Ziemi..."
Wierzę, że Prawda jest jasna, zrozumiała i piękna.. i daje nadzieję i pokazuje prawdziwy, piękny i doskonały charakter Boga - władcy całego wszechświata!

Co do zmartwychwstania w niebie - wierzę, że już nastąpiło i wszystko to, co obecnie dzieje się na świecie pokazuje jasno, że przybliża się coraz bardziej Boże Królestwo i przybliża się wzbudzenie z grobów wszystkich zmarłych.

Już kilka razy pisałam Ci, że nie należę i nie należałam do organizacji Świadków Jehowy:)

Myślę, że nasza dalsza rozmowa na ten temat nie ma sensu, bo oboje mocno bronimy "swoich" przekonań;)
Wierzę jednak, że kiedyś podamy sobie dłoń braterskiej społeczności. Pozdrawiam Cię i życzę Bożego błogosławieństwa
"Przyjdź Królestwo Twoje, bądź wola Twoja jako w niebie, tak i na ziemi"
Ale ja nigdzie nie pisałem że należałaś czy należysz do Organizacji S.J. tylko że masz podobne poglądy do ich poglądów.

Dyskusja ma właśnie sens wtedy gdy osoby dyskutujące mocno bronią swoich przekonań pod warunkiem ze podają mocna argumenty na poparcie swoich tez.

Chyba ze komuś chodzi bardziej o werbowanie jakichś nie znających w wystarczającym stopniu Biblii i Tradycji Kościoła katolików albo ludzi poszukujących wiary i religii.

Nie wiem też dlaczego zjednoczenie tego co w niebie z tym co na ziemi w Chrystusie wydaje ci się dziwne i niezrozumiałe skoro Pismo jasno o tym mówi:

Ef1:
3 Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa,
On napełnił nas wszelkim błogosławieństwem duchowym
na wyżynach niebieskich1 - w Chrystusie.
4 W Nim bowiem wybrał nas przed założeniem świata,
abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem.
Z miłości 5 przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez Jezusa Chrystusa,
według postanowienia swej woli,
6 ku chwale majestatu swej łaski,
którą obdarzył nas w Umiłowanym.
7 W Nim mamy odkupienie przez Jego krew -
odpuszczenie występków,
według bogactwa Jego łaski.
8 Szczodrze ją na nas wylał
w postaci wszelkiej mądrości i zrozumienia,
9 przez to, że nam oznajmił tajemnicę swej woli
według swego postanowienia, które przedtem w Nim powziął
10 dla dokonania pełni czasów,
aby wszystko na nowo zjednoczyć w Chrystusie jako Głowie:
to, co w niebiosach, i to, co na ziemi
2.

Taki jest Boży Plan wobec Kościoła który jest Ciałem Chrystusa a są to wszyscy którzy odkupieni przez Jego Krew i którzy mają zbawienie przez Imię Jezusa Chrystusa.

To tez ci się wydaje dziwne i niezrozumiałe?

Nie ma zbawienia poza Jezusem Chrystusem i poza Jego Ciałem.

A jak może być różne zmartwychwstanie duchowe i cielesne w Jednym Ciele?

1Kor12:12 Podobnie jak jedno jest ciało, choć składa się z wielu członków, a wszystkie członki ciała, mimo iż są liczne, stanowią jedno ciało, tak też jest i z Chrystusem. 13 Wszyscyśmy bowiem w jednym Duchu zostali ochrzczeni, [aby stanowić] jedno Ciało: czy to Żydzi, czy Grecy, czy to niewolnicy, czy wolni. Wszyscyśmy też zostali napojeni jednym Duchem. 14 Ciało bowiem to nie jeden członek, lecz liczne [członki]. 15 Jeśliby noga powiedziała: «Ponieważ nie jestem ręką, nie należę do ciała» - czy wskutek tego rzeczywiście nie należy do ciała? 16 Lub jeśliby ucho powiedziało: Ponieważ nie jestem okiem, nie należę do ciała - czyż nie należałoby do ciała? 17 Gdyby całe ciało było wzrokiem, gdzież byłby słuch? Lub gdyby całe było słuchem, gdzież byłoby powonienie? 18 Lecz Bóg, tak jak chciał, stworzył [różne] członki umieszczając każdy z nich w ciele. 19 Gdyby całość była jednym członkiem, gdzież byłoby ciało? 20 Tymczasem zaś wprawdzie liczne są członki, ale jedno ciało. 21 Nie może więc oko powiedzieć ręce: «Nie jesteś mi potrzebna», albo głowa nogom: «Nie potrzebuję was». 22 Raczej nawet niezbędne są dla ciała te członki, które uchodzą za słabsze; 23 a te, które uważamy za mało godne szacunku, tym większym obdarzamy poszanowaniem. Tak przeto szczególnie się troszczymy o przyzwoitość wstydliwych członków ciała, 24 a te, które nie należą do wstydliwych, tego nie potrzebują. Lecz Bóg tak ukształtował nasze ciało, że zyskały więcej szacunku członki z natury mało godne czci, 25 by nie było rozdwojenia w ciele, lecz żeby poszczególne członki troszczyły się o siebie nawzajem. 26 Tak więc, gdy cierpi jeden członek, współcierpią wszystkie inne członki; podobnie gdy jednemu członkowi okazywane jest poszanowanie, współweselą się wszystkie członki. 27 Wy przeto jesteście Ciałem Chrystusa i poszczególnymi członkami.

A ty uważasz ze jesteś członkiem Ciała Chrystusa?

I jakiego się spodziewasz dla siebie zmartwychwstania?

Cielesnego czy duchowego?

A co do dyskusji to ja oczywiście zamierzam się odnosić do twoich wypowiedzi na forum jeśli takie napiszesz i zachęcam cię również do odnoszenia się do moich argumentów. :D
Ostatnio zmieniony 2024-10-12, 15:00 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1138 times
Been thanked: 1913 times

Re: Ogólne dyskusje biblijne

Post autor: abi » 2025-03-03, 14:04

dopiero dziś się dowiedziałam że gdy eliasz spotyka Boga na górze horeb i jest czytane że Pan nie był w ogniu i trzęsieniu ziemi tylko w delikatnym powiewie to dosłownie brzmi
Screenshot_20250303-124236~2.png
Dodano po 1 minucie 40 sekundach:
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 4 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Pytający » 2025-03-04, 13:55

W 1 Tym.3:23 czytamy o theos: "niech was w pełni uświęci, aby cały wasz
1.duch,
2.dusza
3.i ciało zostały zachowane bez zarzutu..."
Podobnie w Heb.4:12 czytamy o "rozdzieleniu duszy i ducha".
W Łuk. 1:46-47 czytamy znany hymn i w nim: "wysławiam... z głębi duszy...[oraz, że theos] ...przepełnia mego ducha".
Jedno nie jest drugim [duch nie jest duszą i dusza nie jest duchem], czy jest?
Wtedy, gdy czytamy o naszym zbawicielu, że "zasmucił się w duchu" p. J 12:31 i "oddał ducha" p. Mat.27:50. To czy duch w obu przypadkach oznacza to samo?
A gdy czytamy o nieobecności ciałem: "ale obecny duchem" 1 Kor.5:3 Oznacza to samo, co oddanie ciała na zatracenie, "aby duch był zbawiony" 1 Kor.5:5
To czy oba duchy, to to samo?
Ostatnio zmieniony 2025-03-04, 13:56 przez Pytający, łącznie zmieniany 1 raz.

Pompieri
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 885 times
Been thanked: 441 times

Post autor: Pompieri » 2025-03-04, 23:02

No coz - slowo "duch" - tak brzmi to po polsku .
W staropolszczyznie korzenie wywodza sie m.in. od "zychania" czyli oddychania.
W innych regionach slowianszczyzny zachodniej korzenie lacza sie z cerkiewnym "gospodin" czyli czyli jakby przylepionym "din albo dun" do Boga ( hospodara ), ktory tchnienie czy zycie utrzymuje jedynie bedac czescia Boga lub raczej czastka Bozej mocy utrzymujacej przy zyciu . ITD ...
W jakim zatem oryginale nalezy tylko ten maly element rozpatrywac? Oryginal mowiony zas to ... o jaki jezyk chodzi? Oryginal pisany to o jaki jezyk chodzi? ITD.
A wiec co odczytujemy ze wspolczesnego tekstu we wspolczesnym brzmieniu , jesli podkladmy pod to matryce z calkowicie innych jezykow i czasow poslugiwania sie owmi jezykami?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5150 times
Been thanked: 3459 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-03-06, 18:09

W Biblii mamy Ducha/Ruah Ha Kodesz, ducha/ruah (człowieka) i neszma czyli tchnienie (Boga) ożywiające człowieka
więcej, biblijnie i szczegółowo tutaj
viewtopic.php?t=52&hilit=duch+dusza+cia%C5%82o
Ostatnio zmieniony 2025-03-06, 18:10 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Pytający
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 4 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Pytający » 2025-03-09, 15:58

Dezerter pisze: 2025-03-06, 18:09 W Biblii mamy Ducha/Ruah Ha Kodesz, ducha/ruah (człowieka) i neszma czyli tchnienie (Boga) ożywiające człowieka
więcej, biblijnie i szczegółowo tutaj
viewtopic.php?t=52&hilit=duch+dusza+cia%C5%82o
Pamiętam rozważania na ten temat, i twój duży wkład w jego zrozumienie. :-BD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum biblijne, wydarzenia biblijne”