Esencja Biblii i całego Prawa zawarta w jednym zdaniu.

Rozmowa na poszczególne wersety Pisma Świętego.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1109 times
Been thanked: 1413 times

Esencja Biblii i całego Prawa zawarta w jednym zdaniu.

Post autor: AdamS. » 2025-03-12, 11:18

Najkrótsze streszczenie Ewangelii mieści się w tym jednym wersecie:
Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy. (Mt 7,12)

Jednak Biblia nie byłaby sobą, gdyby od razu nie nastąpiło natychmiastowe zderzenie tych słów z następnymi wersami, pozornie przeciwstawnymi, budującymi paradoks do rozważań:

Wchodźcie przez ciasną bramę! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują! (Mt 7,13-14)

Niektórzy ciasną bramę widzą w rozmaitych kwestiach zwyczajowych: zachowywaniu postów, wypowiadanych formułkach, postawie przyjmowania komunii itd. Jednak przepuszczając drugi fragment przez pryzmat pierwszego, istotą ciasnej bramy nie mogą być żadne drobiazgowe przepisy. Co więc nią jest, że tak niewielu przez nią przechodzi?

Wiemy też z innego wersetu, że nawet ci, którzy przejść nie zdołają, nie są straceni. Na pytanie «Któż więc może być zbawiony?» Jezus odpowiedział: «Co niemożliwe jest u ludzi, możliwe jest u Boga». (Łk 18,26)

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1400 times
Been thanked: 1158 times

Re: Esencja Biblii i całego Prawa zawarta w jednym zdaniu.

Post autor: CiekawaXO » 2025-03-12, 11:25

Czyim zdaniem się mieści w tym zdaniu?

Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: AdamS. » 2025-03-12, 11:32

CiekawaXO pisze: 2025-03-12, 11:25 Czyim zdaniem się mieści w tym zdaniu?
Wszystkie słowa, zaznaczone tutaj na niebiesko, wyszły z ust Jezusa.

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
A pierwszy z cytowanych wersetów odbieram właśnie jako najbardziej esencjonalną wykładnię całego Prawa i Objawienia.

Awatar użytkownika
Jockey
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 13 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Jockey » 2025-03-12, 11:49

AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:34
CiekawaXO pisze: 2025-03-12, 11:25 Czyim zdaniem się mieści w tym zdaniu?
Wszystkie słowa, zaznaczone tutaj na niebiesko, wyszły z ust Jezusa.

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
A pierwszy z cytowanych wersetów odbieram właśnie jako najbardziej esencjonalną wykładnię całego Prawa i Objawienia.
Myślę, że o co innego CiekawaXO chodziło. (nie wiem jak odmienić ten nick)

A ja się nie zgodzę, że podsumować można tym jednym zdaniem. Jakby było z przykazania miłości to mógłbym się zgodzić
Łk 10,27 Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całą swoją mocą i całym swoim umysłem; a swego bliźniego jak siebie samego
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Malutka
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 206 times
Been thanked: 179 times

Post autor: Malutka » 2025-03-12, 11:51

AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:18 Wchodźcie przez ciasną bramę! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują! (Mt 7,13-14)

Niektórzy ciasną bramę widzą w rozmaitych kwestiach zwyczajowych: zachowywaniu postów, wypowiadanych formułkach, postawie przyjmowania komunii itd. Jednak przepuszczając drugi fragment przez pryzmat pierwszego, istotą ciasnej bramy nie mogą być żadne drobiazgowe przepisy. Co więc nią jest, że tak niewielu przez nią przechodzi?
Zachowywanie zwyczajów może być stać się szeroką bramą dla wielu... Bo może im się zdawać, że skoro zachowują zwyczaje, postępują tak jak tradycja mówi, tak jak postępowali rodzice, dziadkowi itd to jest dobrze, to są dobrymi ludźmi. A to może ich doprowadzić do pychy, lenistwa duchowego, braku rozwoju swojej osoby. Będzie im dobrze, tak jest jest. Ktoś inny z kolei może być na bakier ze zwyczajami, ale może kochać Boga i starać się kochać ludzi, pomagać, współczuć.
AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:18 Wiemy też z innego wersetu, że nawet ci, którzy przejść nie zdołają, nie są straceni. Na pytanie «Któż więc może być zbawiony?» Jezus odpowiedział: «Co niemożliwe jest u ludzi, możliwe jest u Boga». (Łk 18,26)
Myślę, że Bóg jest dla nas jedną wielką tajemnicą miłosierdzia. On wie wszystko. My mamy tylko swoje podejrzenia. On jest Doskonały, my mamy wady, jesteśmy grzeszni i gdyby to nam powierzono osąd nad innymi, to oj, źle by było...
Psalm 51

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3296 times
Been thanked: 5545 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-03-12, 12:20

AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:18 Najkrótsze streszczenie Ewangelii mieści się w tym jednym wersecie:
Wszystko więc, co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem na tym polega Prawo i Prorocy. (Mt 7,12)
Ależ nie! To tylko program minimum, w gruncie rzeczy obecna w systemach świeckich (Konfucjusz VI - V wiek p.n.e. „Nie czyń innego tego, czego nie chcesz, abyś uczyniono.”).
AdamS pisze:Wiemy też z innego wersetu, że nawet ci, którzy przejść nie zdołają, nie są straceni. Na pytanie «Któż więc może być zbawiony?» Jezus odpowiedział: «Co niemożliwe jest u ludzi, możliwe jest u Boga». (Łk 18,26)
Interpretowałbym raczej te słowa jako pomoc w przejściu :)

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2503 times
Been thanked: 2747 times

Post autor: sądzony » 2025-03-12, 12:21

AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:18 Najkrótsze streszczenie Ewangelii mieści się w tym jednym wersecie:
Tutaj musimy wykluczyć patologiczne osobowości chyba. A nawet myśli.
Sam mam w sobie chęć do grzechu więc mi się to jakoś nie spina.
(ps. a poza tym nie ma słowa "miłować" ;) )
AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:18 Jednak Biblia nie byłaby sobą, gdyby od razu nie nastąpiło natychmiastowe zderzenie tych słów z następnymi wersami, pozornie przeciwstawnymi, budującymi paradoks do rozważań:

Wchodźcie przez ciasną bramę! Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują! (Mt 7,13-14)

Św. Jan od Krzyża twierdził, że to droga dla mistyków, świętych, osób, które już tutaj na ziemi chcą dostąpić zjednoczenia z Bogiem. Twierdził, że wielu lecz nie wszyscy są do niej powołani. Jednocześnie mało kto nią podąża. Z różnych przyczyn.
AdamS. pisze: 2025-03-12, 11:18 Wiemy też z innego wersetu, że nawet ci, którzy przejść nie zdołają, nie są straceni. Na pytanie «Któż więc może być zbawiony?» Jezus odpowiedział: «Co niemożliwe jest u ludzi, możliwe jest u Boga». (Łk 18,26)
Użyję T. Mortona, który cytując św. Teresę z Avila pisz, że jej zdaniem brak łaski doświadczenia Zjednoczenia z Bogiem na modlitwie kontemplacyjnej nie stanowi o braku Zjednoczenia. Jakby brak Doświadczenia Bożej Obecności nie wyklucza Zjednoczenia poprzez wypełnianie Woli Bożej.

Wydaje mi się, że niektórzy po prostu są obdarzeni "większymi" darami niż inni.
Oczywiście nie jest to wartościujące.
Ostatnio zmieniony 2025-03-12, 12:22 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Repart
Super gaduła
Super gaduła
Been thanked: 398 times

Post autor: Repart » 2025-03-12, 12:57

Kiedyś też myślałem, że nie warto ciągle wracać do czytania Ewangelii, skoro tyle razy się już to czytało czy słyszało.

Niestety, ale Ewangelii nie da się streścić w jednym zdaniu. Za każdym razem otwiera inaczej nasze serca poprzez dobrze nam znane fragmenty. Dziś ten fragment tak na Ciebie wpłynął, jutro czy pojutrze możesz już odczytywać go inaczej.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 1400 times
Been thanked: 1158 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-03-12, 13:05

Jska moja drużyna pierścionka dziś mądra.
Jestem dumnym pierścionkiem.

Awatar użytkownika
AdamS.
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: AdamS. » 2025-03-12, 13:13

Marek_Piotrowski pisze: 2025-03-12, 12:20 Ależ nie! To tylko program minimum, w gruncie rzeczy obecna w systemach świeckich (...)
Streszczenia nigdy nie będą precyzyjne, zawsze coś tam pomijając - taka już ich natura. :) Jednak te słowa z ust Jezusa padły - i dają one do myślenia, zwłaszcza w sytuacjach, gdy mamy skłonność ostro oceniać kogoś przez pryzmat odmiennej denominacji, zwyczajowości, sfery wyobrażeniowej itp.
Repart pisze: 2025-03-12, 12:57 Niestety, ale Ewangelii nie da się streścić w jednym zdaniu. Za każdym razem otwiera inaczej nasze serca poprzez dobrze nam znane fragmenty. Dziś ten fragment tak na Ciebie wpłynął, jutro czy pojutrze możesz już odczytywać go inaczej.
Dokładnie tak to czuję - i właśnie to jest w Ewangelii wspaniałe! Słowa o "streszczeniu" były z mej strony tylko swoistą prowokacją, choć jednocześnie na swój sposób ów werset ujmuje istotę Ewangelii, ukazując jej PROSTOTĘ, która potrzebna jest nam szczególnie wtedy, gdy już całkiem się zaplątamy w teologicznych wywodach.

Spodziewałem się tutaj protestów i w sumie się cieszę, że mój wpis wywołał u Was takie poruszenie. W końcu przy Ewangelii nie pasuje przysypiać. ;) A że w ten sposób staje się ona dla nas wyzwaniem do przezwyciężania przeciwieństw, to oznaka, że jest Księgą Drogi, zaś zawarte w niej Słowo nie jest żadnym regulaminem, lecz Światłem, które z jednej strony nieustannie przyciąga, a z drugiej strony nie daje się posiąść i w każdej chwili świeci nieco inaczej, odsłaniając coś zupełnie nowego. Ewangelia nie jest więc rzeczą, którą można włożyć do plecaka swej wiedzy - jest Światłem, ku któremu można się tylko nieustannie kierować.

ODPOWIEDZ