Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwość.
(Efezjan 2.1-2).
I wy byliście umarłymi1 na skutek waszych występków i grzechów, w których żyliście niegdyś według doczesnego sposobu tego świata, według sposobu Władcy mocarstwa powietrza, to jest ducha, który działa teraz w synach buntu.
W tym tekście apostoł Paweł opisuje szatana, po pierwsze jako "władcę" z mocą, ponieważ ma rzeczywistą moc w świecie (1 Jana 5.19).
Wiemy, że jesteśmy z Boga, cały zaś świat leży w mocy Złego.
Moc ta została mu nadana przez Boga (Ew. Łukasza 4.6).
Pełen Ducha Świętego, powrócił Jezus znad Jordanu i przebywał w Duchu [Świętym] na pustyni czterdzieści dni, gdzie był kuszony przez diabła. Nic w owe dni nie jadł, a po ich upływie odczuł głód. Rzekł Mu wtedy diabeł: «Jeśli jesteś Synem Bożym, powiedz temu kamieniowi, żeby się stał chlebem». Odpowiedział mu Jezus: «Napisane jest: Nie samym chlebem żyje człowiek». Wówczas wyprowadził Go w górę, pokazał Mu w jednej chwili wszystkie królestwa świata i rzekł diabeł do Niego: «Tobie dam potęgę i wspaniałość tego wszystkiego, bo mnie są poddane i mogę je odstąpić, komu chcę.
Do kogo należy świat
-
- Aktywny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 53 times
Do kogo należy świat
Tym braciom i siostrze: Marek_Piotrowski, sądzony, kacperek29, Abstract, Pompieri, Jockey i abi już dziękuję. Nie odpowiadajcie, ponieważ jesteście już ignorowani. Idźcie z Bogiem w swoją stronę.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3296 times
- Been thanked: 5545 times
- Kontakt:
Re: Do kogo należy świat
W Biblii termin "świat" ma trzy zupełnie różne znaczenia:
- przyrodnicze - czyli po prostu to wszystko, co zostało stworzone. Oczywiście, przytoczone fragmenty nie dotyczą tego znaczenia
- metaforyczne, jako coś, co budzi w człowieku różne złe pragnienia - i w tym znaczeniu można rozumieć powyższe fragmenty
- rzeczywistość stworzona, która została przez Chrystusa odkupiona - i która była w mocy złego, ale już w niej nie jest.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2503 times
- Been thanked: 2747 times
Z czego wynika niby, że moc została nadana mu przez Boga?
Dodano po 11 minutach 46 sekundach:
Dodano po 11 minutach 46 sekundach:
A zatem w jaki sposób działa na nas zły? Chcesz powiedzieć, że jest w mocy Boga, który decyduje gdzie dopuścić do działania złegoMarek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-12, 19:46 (...) rzeczywistość stworzona, która została przez Chrystusa odkupiona - i która była w mocy złego, ale już w niej nie jest.[/list]

"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3296 times
- Been thanked: 5545 times
- Kontakt:
Nie, w naszej mocy.sądzony pisze: ↑2025-03-12, 19:59 Z czego wynika niby, że moc została nadana mu przez Boga?
Dodano po 11 minutach 46 sekundach:A zatem w jaki sposób działa na nas zły? Chcesz powiedzieć, że jest w mocy Boga, który decyduje gdzie dopuścić do działania złegoMarek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-12, 19:46 (...) rzeczywistość stworzona, która została przez Chrystusa odkupiona - i która była w mocy złego, ale już w niej nie jest.[/list]![]()
Jeszcze co do tej władzy, pyszny cytat o.Jacka Salija ze strony https://wdrodze.pl/article/panowanie-sz ... d-swiatem/:
"Spod tej śmiercionośnej władzy wyzwolił nas Chrystus. Przypomnijmy sobie, co On sam mówił na ten temat. „Teraz odbywa się sąd nad tym światem — mówił na pięć dni przed swoim ukrzyżowaniem. — Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony” (J 12,31). „Widziałem szatana, spadającego z nieba jak błyskawica” (Łk 10,18) — skomentował wcześniej ewangelizacyjną wyprawę siedemdziesięciu dwóch uczniów.
„On — wysławia Przedwiecznego Ojca za zbawczy czyn Chrystusa Pana apostoł Paweł — uwolnił nas spod władzy ciemności i przeniósł do królestwa swego umiłowanego Syna” (Kol 1,13). I zaraz w tym samym liście: „Po rozbrojeniu Zwierzchności i Władz, jawnie wystawił je na widowisko, powiódłszy je dzięki Niemu w triumfie” (2,15)."
Ostatnio zmieniony 2025-03-12, 21:04 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2503 times
- Been thanked: 2747 times
Nie o to pytałem (albo nie rozumiem odpowiedzi). Skoro rzeczywistość stworzona była w mocy złego, a teraz już nie jest to w czyjej jest po zmartwychwstaniu? W naszej, w Boga?Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-12, 21:03Nie, w naszej mocy.sądzony pisze: ↑2025-03-12, 19:59A zatem w jaki sposób działa na nas zły? Chcesz powiedzieć, że jest w mocy Boga, który decyduje gdzie dopuścić do działania złegoMarek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-12, 19:46 (...) rzeczywistość stworzona, która została przez Chrystusa odkupiona - i która była w mocy złego, ale już w niej nie jest.[/list]![]()
Dodano po 3 minutach 30 sekundach:
Zgadza się. Jednakże wydaje mi się, może (a nawet oby) błędnie, że to wypada czytać w kluczu indywidualnego przyjęcia, zintegrowania Objawienia i wewnętrznej przemiany w relacji z Bogiem.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-12, 21:03 Jeszcze co do tej władzy, pyszny cytat o.Jacka Salija ze strony https://wdrodze.pl/article/panowanie-sz ... d-swiatem/:
"Spod tej śmiercionośnej władzy wyzwolił nas Chrystus. Przypomnijmy sobie, co On sam mówił na ten temat. „Teraz odbywa się sąd nad tym światem — mówił na pięć dni przed swoim ukrzyżowaniem. — Teraz władca tego świata zostanie precz wyrzucony” (J 12,31). „Widziałem szatana, spadającego z nieba jak błyskawica” (Łk 10,18) — skomentował wcześniej ewangelizacyjną wyprawę siedemdziesięciu dwóch uczniów.
„On — wysławia Przedwiecznego Ojca za zbawczy czyn Chrystusa Pana apostoł Paweł — uwolnił nas spod władzy ciemności i przeniósł do królestwa swego umiłowanego Syna” (Kol 1,13). I zaraz w tym samym liście: „Po rozbrojeniu Zwierzchności i Władz, jawnie wystawił je na widowisko, powiódłszy je dzięki Niemu w triumfie” (2,15)."
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20