Wybory Prezydenckie 2025
- Andy72
- Mistrz komentowania
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 383 times
- Been thanked: 531 times
Wybory Prezydenckie 2025
Jest co prawda temat "Komentarz aktualny" ale brakuje takiego, który typowo będzie dotyczył preferencji naszych kandydatów.
A więc: na pewno nie Trzaskowski, a drugiej turze każdy, tylko nie on. Nawet gdy obaj nie będą mi się podobali, idę na wybory!
A w pierwszej turze?
Bardzo nie podoba mi się kampania Nawrockiego, gdyby to był ktoś w rodzaju Jakiego czy Ziobry to co innego.
Najpierw myślałem że Mentzen jest szansą i należy koniecznie na niego głosować by przeskoczył Nawrockiego.
Głosowanie w sprawie Błaszczaka pokazało oblicze Konfederacji zwłaszcza Bosaków.
Stało się obojętne kto będzie na 2 a kto na 3 miejscu, zagłosuję na każdego przeciw Trzaskowskiemu w drugiej turze, a w pierwszej myślę jednak że na Brauna, bo nawet gdy będzie miał kilka razy mniej niż Nawrocki i Mentzen, to lepiej jakby miał najwięcej jak może.
A więc: na pewno nie Trzaskowski, a drugiej turze każdy, tylko nie on. Nawet gdy obaj nie będą mi się podobali, idę na wybory!
A w pierwszej turze?
Bardzo nie podoba mi się kampania Nawrockiego, gdyby to był ktoś w rodzaju Jakiego czy Ziobry to co innego.
Najpierw myślałem że Mentzen jest szansą i należy koniecznie na niego głosować by przeskoczył Nawrockiego.
Głosowanie w sprawie Błaszczaka pokazało oblicze Konfederacji zwłaszcza Bosaków.
Stało się obojętne kto będzie na 2 a kto na 3 miejscu, zagłosuję na każdego przeciw Trzaskowskiemu w drugiej turze, a w pierwszej myślę jednak że na Brauna, bo nawet gdy będzie miał kilka razy mniej niż Nawrocki i Mentzen, to lepiej jakby miał najwięcej jak może.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
Re: Wybory Prezydenckie 2025
Imo to się potoczy tak, że Trzaskowski i Mentzen w drugiej turze i Trzaskowski minimalnie wygra.
- kacperek29
- Gawędziarz
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 148 times
- Andy72
- Mistrz komentowania
1-sza tura, jestem zmienny ale na razie - Braun, 2-ga tura każdy byle nie Trzaskowski
- kacperek29
- Gawędziarz
- Has thanked: 193 times
- Been thanked: 148 times
- Andy72
- Mistrz komentowania
i nie będę opuszczał 2-giej tury, gdy mi się drugi kandydat nie spodoba, rzekomo by mieć czyste sumienie.
Nie wiem czy wiarygodny ten sondaż, ale nie dziwi mnie. Mentzen spokojnie wykorzystuje nijakość Nawrockiego, który ma w sobie zero charyzmy, a jego wypowiedzi to jak na szybko wygenerowane przez AI.
Problem jest w tym, że w drugiej turze Trzask może wygrać minimalne z tego powodu, że babcie stare z PiSu zbojkotują wybory, gdy nie będzie ich kandydata.

Problem jest w tym, że w drugiej turze Trzask może wygrać minimalne z tego powodu, że babcie stare z PiSu zbojkotują wybory, gdy nie będzie ich kandydata.

Ostatnio zmieniony 2025-03-10, 16:03 przez kxnekx, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morkej
- Zasłużony komentator
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 489 times
Ale równie dobrze można podobną obserwację zastosować do Mentzena. Przy założeniu powtórzenia się wariantu Bosaka, to powiedzmy, że mniej więcej połowa jego wyborców zagłosuje na Trzaskowskiego a połowa na Nawrockiego. A jeszcze jakaś inna mniejsza część nie zagłosuje w ogóle.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Has thanked: 3296 times
- Been thanked: 5545 times
- Kontakt:
Od momentu, gdy większość konfy albo głosowała za, albo się wstrzymała przy zdjęciu immunitetu, przestałem się wahać: Konfa dla mnie nie istnieje.
Pewnie, jakby był wybór między Mentzenem a Trzaskowskim, to bym z bólem Mentzena poparł, ale na razie nie widać takiego zagrożenia.
A ten sondaż powyżej ma jedną przyczynę (i nie jest nią bynajmniej rzetelne badanie poparcia). Totalitarny rząd widzi w Mentzenie szansę na rozproszenie głosów ludzi, którzy mają dość obecnej ekipy.
Pewnie, jakby był wybór między Mentzenem a Trzaskowskim, to bym z bólem Mentzena poparł, ale na razie nie widać takiego zagrożenia.
A ten sondaż powyżej ma jedną przyczynę (i nie jest nią bynajmniej rzetelne badanie poparcia). Totalitarny rząd widzi w Mentzenie szansę na rozproszenie głosów ludzi, którzy mają dość obecnej ekipy.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
O to:

Dodano po 10 minutach 18 sekundach:
Mój ranking

Dodano po 10 minutach 18 sekundach:
Mój ranking
- Co do reprezentowania interesów Polski jestem pewien dwu kandydatów: Nawrockiego i Jakubiaka.
- Jestem pewien że NIE reprezentują polskich interesów Trzaskowski, Senyszyn i Hołownia.
- Choć sądze, że są szczere, jednak biorąc pod uwagę ich poglądy należą do kategorii "bardzo źle, gdyby miały jakiekolwiek szanse" takie osoby jak Biejat, w mniejszym (ale nie małym!) stopniu Braun i Zandberg (z różnych powodów).
- Szumlewicz jest w jednej z dwu powyższych grup (2 lub 3) - ale nie wiem w której.
- Mentzen jest pewną niewiadomą, ale ze "wskazaniem na nie". A po ostatnich głosowaniach Konfy nawet "na pewno nie".
- Kategoria "porządny gość, ale bez szans nawet na zapamiętanie" to Jackiewicz i Perkowski.
- Reszta należy u mnie do kategorii "nie znam - ale i tak nic z ich kandydatury nie będzie" więc nie drążę.
Możesz mi wytłumaczyć dlaczego według ciebie źle zagłosował?Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-13, 02:37
[*]Mentzen jest pewną niewiadomą, ale ze "wskazaniem na nie". A po ostatnich głosowaniach Konfy nawet "na pewno nie".
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Ponieważ zagłosował w poparciu dla działań totalitarnego (nie piszę tego pochopnie) rządu, który próbuje niszczyć środkami prawnymi (co nie znaczy, że legalnymi) opozycję. W dodatku zarzuty są oczywiście równie "prawdziwe" jak te dla ks. Olszewskiego.
Czyli według ciebie powinien zawsze głosować na odwrót jak panujacy rząd? Jeśli chodzi o zarzuty to decyzję chyba podejmuje sąd.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-03-13, 09:14 Ponieważ zagłosował w poparciu dla działań totalitarnego (nie piszę tego pochopnie) rządu, który próbuje niszczyć środkami prawnymi (co nie znaczy, że legalnymi) opozycję. W dodatku zarzuty są oczywiście równie "prawdziwe" jak te dla ks. Olszewskiego.
Ja mam wrażenie, że zawsze opozycja i rzad próbują się nawzajem niszczyć, niezależnie od tego kto jest po której stronie. Zmienia się rzad i państwo jest sparaliżowane bo trzeba powymieniać załogę w wielu instytucjach. Doświadczenie nie ma znaczenia, tylko to żeby "na stołku" posadzić swojego.