Z Apostolskiego Symbolu Wiary też chcesz "wyrosnąć"?Woźnica pisze: ↑2025-03-14, 21:38Nie uważasz, że można byłoby już troszkę z tego wyrosnąć?Dezerter pisze: ↑2025-03-14, 21:17 Jako dziecko mówiłem pacierz z mama, ale przy słowach "zstąpił do piekieł, trzeciego dnia zmartwychwstał" milkłem
- no mów (mama)
- nie (ja)
- mów pacierz, "zstapił do piekieł
- nie! - mama jak Jezus do piekiłe?!- nie!, nie powiem!
i żadna siła nawet groźba kary nie zmusiła mnie do tego, pamiętam to jako traumę z dzieciństwa
jak dorosły dowiedziałem się , że "piekieł" ("krainy" wszystkich zmarłych), to nie znaczy piekła ("krainy" potępionych)
w KKK zrobili albo literówkę albo kopista nie odróżnił "piekieł" od piekła i oprawił na prawidłowe
Podajcie mi źródło KKK a napisze do nich, żeby poprawili
"(...)Narodził się z Marii Panny,
umęczon pod Ponckim Piłatem,
ukrzyżowan, umarł i pogrzebion,
zstąpił do piekieł (...)"
Ponieważ:Czemu Stwórca nie mógłby pójść na inspekcję tego co stworzył, choćby nawet piekła?
- Piekło to z definicji rzeczywistość, w której nie ma Boga (jedyne "miejsce", gdzie nie działa Boża Opatrzność
- Bóg NIE stworzył piekła
Zawziętość jest tu głównie po Twojej stronie. A zrozumieć możesz, jak zaczniesz czytać, co się do Ciebie pisze, zamiast podskakiwać na każdy sprzeciw.Nie rozumiem tej dyskusji i niepokoi mnie jej zawziętość do takich słów, które nie powinny być w ogóle kwestionowane.
Na co dzień, stosując wzory empiryczne, muszę z boku definiować jakieś absurdalne jednostki,
bo bez tego algorytm mi nie pójdzie, choć dzięki temu obliczenia mam poprawne.