Tysiąclecie koronacji Chrobrego

Dyskusje historyczne związane z Kościołem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 399 times
Been thanked: 542 times

Tysiąclecie koronacji Chrobrego

Post autor: Andy72 » 2025-04-12, 08:20

Nawet za PRL-u w 1966 roku obchodzono 1000 lecie Chrztu, tymczasem teraz chcą koniecznie wyciszyć rocznicę Koronacji.
Chrobry inaczej widział relację między władzą i wiarą niż nowożytni władcy.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5229 times
Been thanked: 3515 times
Kontakt:

Re: Tysiąclecie koronacji Chrobrego

Post autor: Dezerter » 2025-04-12, 08:52

Jakie wyciszyć, co ty gadasz?
Kilka razy na forum juz o tym pisałem i zapraszałem na wiele uroczystości
Nawet posłowie i senatorowie przyjadą na wyjazdowe zgromadzenie, pan prezydent chyba też będzie, jest zaproszony Patriarcha Prawosławny z Kostantynopolu i Patriarcha Łaciński z Jerozolimy (będzie), jest Zjazd gnieźnieński, na który serdecznie zapraszam- ja będę i chyba zorganizuję zjazd forumowy , itd, itp
W tym roku jest 1000 lecie koronacji Chrobrego i jego syna Mieszka II wraz z zoną, pierwsza królowa Polski
https://archidiecezja.pl/rycheza-pierws ... wa-polski/

Dodano po 5 minutach 18 sekundach:
Uroczystości jubileuszowe – konferencja prasowa

Posiedzenie Sejmu i Senatu z udziałem najwyższych władz państwowych, uroczysta Msza św. w katedrze gnieźnieńskiej i koncert koronacyjny – to tylko niektóre spośród licznych wydarzeń, które już wkrótce odbywać się będą w Gnieźnie. Doroczne uroczystości odpustowe związane z uroczystością św. Wojciecha, głównego patrona Polski, w tym roku mają szczególny charakter. Są bowiem połączone z państwowymi i kościelnymi obchodami jubileuszu 1000-lecia pierwszych polskich koronacji królewskich. O planie tych obchodów mówili uczestnicy konferencji prasowej, która odbyła się dziś w Kurii Metropolitalnej w Gnieźnie.
https://archidiecezja.pl/uroczystosci-j ... ransmisja/

XII Zjazd Gnieźnieński we wrześniu 2025

Pod hasłem „Odwaga pokoju. Chrześcijanie razem dla przyszłości Europy”, w dniach 11-14 września 2025 roku odbywać się będzie XII Zjazd Gnieźnieński. Wydarzenie zapowiedziane zostało podczas konferencji prasowej, która odbyła się 22 października w sekretariacie KEP w Warszawie.

Członkowie Komitetu Organizacyjnego zjazdu wyjaśnili, że spotkanie będzie miało charakter warsztatowy i współtworzone będzie przez uczestników. W te działania i wspólny namysł nad pokojem w Europie włączyć się można już teraz – poprzez platformę Gniezno1000.pl.
https://prymaspolski.pl/xii-zjazd-gniez ... sniu-2025/
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Andy72 » 2025-04-12, 14:29

Marsz 1000- lecia , zaczął się w południe, jeszcze transmisja trwa

Dodano po 7 minutach 28 sekundach:
A są jakieś inicjatywy Tuska i rządu ?

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 202 times
Been thanked: 511 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-04-12, 17:50

Będą drony. Ponoć ma być twarz Jana Pawła II z dronów. No i diabły w ornatach . Ogonami na mszę dzwonić.

inżynier
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 108 times
Been thanked: 12 times

Post autor: inżynier » 2025-04-12, 20:55

Ja w ramach obchodów tysięcznej rocznicy powstania Królestwa Polskiego wypożyczyłem trzy całkiem wartościowe książki opisujące czasy Chrobrego - jedna to taka historyczno-naukowa książka, druga - powieść oparta na wydarzeniach historycznych w dwóch tomach, w których akcja dzieje się jeszcze przed koronacją, ale trudno żeby coś znaleźć w odniesieniu do samej koronacji czy czasach tuż po niej. Tym bardziej, że Chrobry był królem dwa miesiące :(

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3358 times
Been thanked: 5614 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-04-12, 21:19

Niesamowity jest całkowity brak zainteresowania państwa. Rocznicę 1000 lecia powstania Państwa (czyli chrztu Polski) obchodził nawet komunistyczny rząd (choćby akcja "tysiąc szkół na tysiąclecie" itd).
Obecna władza nie zdobyła się na praktycznie nic. Być może dlatego, że wszelkie patriotyczne wydarzenia są odbierane przez internacjonalistycznie (a raczej euronacjonalistycznie) nastawionych włodarzy państwa jako "wspierające PiS".
A może dołączyła się do tego niedawna rocznica Hołdu Pruskiego, niezbyt miła dla szefów naszej władzy w Berlinie.

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Andy72 » 2025-04-12, 21:43

Marek_Piotrowski pisze: 2025-04-12, 21:19 Niesamowity jest całkowity brak zainteresowania państwa. Rocznicę 1000 lecia powstania Państwa (czyli chrztu Polski) obchodził nawet komunistyczny rząd (choćby akcja "tysiąc szkół na tysiąclecie" itd).
Obecna władza nie zdobyła się na praktycznie nic. Być może dlatego, że wszelkie patriotyczne wydarzenia są odbierane przez internacjonalistycznie (a raczej euronacjonalistycznie) nastawionych włodarzy państwa jako "wspierające PiS".
A może dołączyła się do tego niedawna rocznica Hołdu Pruskiego, niezbyt miła dla szefów naszej władzy w Berlinie.
Właśnie o tym pisałem, myślałem że może nie wiem nic o jakiś inicjatywach rządu bo nie mam telewizji, tylko internet.

Pompieri
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 914 times
Been thanked: 464 times

Post autor: Pompieri » 2025-04-12, 22:17

kiedy to rzady tuskowe staly sie polskie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia Chrześcijaństwa, postacie, wydarzenia”