Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1112 times
- Been thanked: 579 times
Re: Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?
Nie polecam, poniewaz tylko Bog wie jaki jest ostateczny los czlowieka. Wszystko inne to bajanie nieupowaznionych do tego ludzi.
- AkceptujeJezusa
- Dyskutant

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 12 times
Bóg jest tylko jeden,a nie prorok Mahomet.Jezus ostrzegał że będą fałszywi prorocy.I może dlatego się pali do szkieleta
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3798 times
- Been thanked: 6038 times
- Kontakt:
Nie posuwajmy się do wyrokowania kto jest w piekle, a kto nie, skoro Kościół tego nie czyni.
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

- Been thanked: 62 times
Z tego co ja analizowałem z objawień prywatnych, NDE oraz doświadczeń księży egzorcystów to na 99,9% potępieni są:
1) Judasz Iskariota
2) Neron
3) Mahomet
4) Adolf Hitler
1) Judasz Iskariota
2) Neron
3) Mahomet
4) Adolf Hitler
Ostatnio zmieniony 2025-04-16, 21:14 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 2 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

Bzdura. Nie ma zadnych podstaw ku temu, gdyz nie znamy ostatnich chwil ich zycia przed Obliczem Pana, zanim oddali ducha.
Ostatnio zmieniony 2025-04-16, 21:26 przez Pompieri, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Przeemek
- Biegły forumowicz

- Wyznanie: Protestantyzm
- Has thanked: 54 times
- Been thanked: 202 times
Wystarczy poczytać historię......islam powstał w VII wieku, gdy Mahomet wykorzystał monoteizm, czerpiąc z judaizmu i chrześcijaństwa (nestorian, monofizytów), by zjednoczyć Arabów ponad plemiennymi podziałami. Przyciągał masy prostotą wiary w jednego boga, brakiem kapłaństwa, równością wszystkich wierzących i jasnymi zasadami. Odpowiadało to potrzebom ludzi, dając im wspólnotę i porządek w chaotycznych czasach.
Ale Islam to fałszywa religia(kult fałszywego boga), odrzuca Trójcę, Boskość Jezusa, śmierć krzyżową oraz nauki o zbawieniu przez łaskę.
Z moich doświadczeń z rozmów z muzułmanami wynika, że islam to bardzo mocno skodyfikowana religia, oparta na ścisłym przestrzeganiu zasad, takich jak pięć filarów. To przypomina powrót do 'jarzma Prawa', od którego Jezus nas wyzwolił. Islam kładzie duży nacisk na uczynki, co odróżnia go od chrześcijańskiej wiary w zbawienie przez łaskę.
Ale Islam to fałszywa religia(kult fałszywego boga), odrzuca Trójcę, Boskość Jezusa, śmierć krzyżową oraz nauki o zbawieniu przez łaskę.
Z moich doświadczeń z rozmów z muzułmanami wynika, że islam to bardzo mocno skodyfikowana religia, oparta na ścisłym przestrzeganiu zasad, takich jak pięć filarów. To przypomina powrót do 'jarzma Prawa', od którego Jezus nas wyzwolił. Islam kładzie duży nacisk na uczynki, co odróżnia go od chrześcijańskiej wiary w zbawienie przez łaskę.
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

Z laski zbawieni jestesmy, ale bez uczynkow wiara nasz martwa jest.
Warto do konca doczytac, co jest droga chrzescijanska.
W innych owczarniach i u pogan na przyklad ( jak wskazuje na to nauka Slowa Bozego ) wystarczyc moga uczynki czynione wedlug prawa zapisanego w sercu kazdego czlowieka ( zyda, goja, hinduisty itp. ) czyli uczynki gloszace uczciwosc i stanowiace o uczciwosci : nie morduj, nie kradnij, nie cudzoloz , czyn dobro wzgledem bliznich - to sa drzwi otwierajce nam niebo.
Warto do konca doczytac, co jest droga chrzescijanska.
W innych owczarniach i u pogan na przyklad ( jak wskazuje na to nauka Slowa Bozego ) wystarczyc moga uczynki czynione wedlug prawa zapisanego w sercu kazdego czlowieka ( zyda, goja, hinduisty itp. ) czyli uczynki gloszace uczciwosc i stanowiace o uczciwosci : nie morduj, nie kradnij, nie cudzoloz , czyn dobro wzgledem bliznich - to sa drzwi otwierajce nam niebo.
- Morkej
- Zasłużony komentator

- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 609 times
Ostatnio za sprawą natrafienia na debatę z muzułmaninem odkryłem chrześcijańskiego apologetę, który nazywa się Sam Shamoun.
W swoich nagraniach i wystąpieniach nie da się nie zauważyć, że ma on dość konfrontacyjny, a czasami wręcz agresywny styl, ale nie zmienia to faktu, że przekazuje duże garście informacji.
Pozostawiam też linka do jego bardzo obszernej strony. Dopiero zacząłem czytać jego artykuły, ale wygląda to na ten moment okej.
Link: https://www.answering-islam.org/authors/shamoun.html
W swoich nagraniach i wystąpieniach nie da się nie zauważyć, że ma on dość konfrontacyjny, a czasami wręcz agresywny styl, ale nie zmienia to faktu, że przekazuje duże garście informacji.
Pozostawiam też linka do jego bardzo obszernej strony. Dopiero zacząłem czytać jego artykuły, ale wygląda to na ten moment okej.
Link: https://www.answering-islam.org/authors/shamoun.html
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4711 times
A co ze Stalinem, Leninem, Mao, Pol Potem, Dżyngis Chanem, Panem Twardowskim?Zuben Ninja pisze: ↑2025-04-16, 21:07 Z tego co ja analizowałem z objawień prywatnych, NDE oraz doświadczeń księży egzorcystów to na 99,9% potępieni są:
1) Judasz Iskariota
2) Neron
3) Mahomet
4) Adolf Hitler
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Has thanked: 3798 times
- Been thanked: 6038 times
- Kontakt:
Nieuzasadnione. Kompletnie.Zuben Ninja pisze: ↑2025-04-16, 21:07 Z tego co ja analizowałem z objawień prywatnych, NDE oraz doświadczeń księży egzorcystów to na 99,9% potępieni są:
1) Judasz Iskariota
2) Neron
3) Mahomet
4) Adolf Hitler
Jedyna uczciwa odpowiedź brzmi: nie wiemy.
Dodano po 1 minucie 8 sekundach:
Jesli idzie o Islam: trzeba jednak rozróżniać: są rzeczy, gdzie jesteśmy przeciw, i są rzeczy, w których są naszymi sojusznikami. A nawet powinniśmy się - choć trochę, może nie do końca - wzorować.
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

Te imiona i nazwiska bezpośrednio nie padły podczas mojego słuchania i czytania o tym ale te dusze z dużym prawdopodobieństwem mogły zostać potępione (przynajmniej część z nich).
Ostatnio zmieniony 2025-06-28, 14:28 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 1 raz.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik
- Morkej
- Zasłużony komentator

Bardzo mnie zadziwia jedna kwestia w islamie - dlaczego muzułmanie wybrali akurat Mahometa jako ideał i wzór do naśladowania.
Nie wiem dokładnie, co uważają w kwestii grzeszności Mahometa, ale na pewno uznają, że popełniał on pewne błędy. Zaś w kwestii Jezusa uznają jego bezgrzeszność już od narodzi, nie popełniał grzechów w przyszłości i co do zasady był prorokiem wolnym od jakiejkolwiek winy.
Skoro tak, to czemu w islamie Jezus nie jest dla nich tym najważniejszym wzorem, ale właśnie Mahomet?
Nie wiem dokładnie, co uważają w kwestii grzeszności Mahometa, ale na pewno uznają, że popełniał on pewne błędy. Zaś w kwestii Jezusa uznają jego bezgrzeszność już od narodzi, nie popełniał grzechów w przyszłości i co do zasady był prorokiem wolnym od jakiejkolwiek winy.
Skoro tak, to czemu w islamie Jezus nie jest dla nich tym najważniejszym wzorem, ale właśnie Mahomet?
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

Ponieważ to Mahomet był twórcą islamu a nie Jezus.
- Morkej
- Zasłużony komentator

Dalej tego nie rozumiem. Oboje mają przecież ten sam status - są prorokami. A mimo to Jezus bije o głowę Mahometa we wszystkim.
1. Rodzina Jezusa - Maryja oraz jej rodzice - została stawiona ponad inne stworzenie. Podczas gdy rodzice Mahometa byli poganami i umarli jako poganie.
2. W islamie o Maryi mówi się jako tej, która jest największą kobietą, jaką stworzył Allah. Jednocześnie jest jedyną kobietą, która jest wspominana bezpośrednio z imienia. Zaś matka Mahometa podobno trafiła do piekła (taką interpretację spotkałem).
3. Zarówno Jezus jak i Maryja nigdy nie popełnili grzechu. Mahomet nie ma takiego wizerunku.
4. Przyjście Jezusa na świat odbyło się bez udziału żadnego mężczyzny. Mahomet przyszedł na świat tak jak każdy z nas.
5. Według Koranu Jezus jest tym, który stwarzał i dawał życie. Wskrzeszał umarłych i tchnął życie w gliniane ptaki (podobnie jak Allah!). Zaś o cudach Mahometa nie za wiele się słyszy. W kontekście Koranu, bo późniejsze tradycje to późniejsze tradycje.
6. W islamie Bóg w cudowny sposób ocalił Jezusa i wziął do siebie. Mahomet zaś umarł śmiercią naturalną i został pochowany. Przez kilka ostatnich dni zmagał się z ciężką chorobą.
1. Rodzina Jezusa - Maryja oraz jej rodzice - została stawiona ponad inne stworzenie. Podczas gdy rodzice Mahometa byli poganami i umarli jako poganie.
2. W islamie o Maryi mówi się jako tej, która jest największą kobietą, jaką stworzył Allah. Jednocześnie jest jedyną kobietą, która jest wspominana bezpośrednio z imienia. Zaś matka Mahometa podobno trafiła do piekła (taką interpretację spotkałem).
3. Zarówno Jezus jak i Maryja nigdy nie popełnili grzechu. Mahomet nie ma takiego wizerunku.
4. Przyjście Jezusa na świat odbyło się bez udziału żadnego mężczyzny. Mahomet przyszedł na świat tak jak każdy z nas.
5. Według Koranu Jezus jest tym, który stwarzał i dawał życie. Wskrzeszał umarłych i tchnął życie w gliniane ptaki (podobnie jak Allah!). Zaś o cudach Mahometa nie za wiele się słyszy. W kontekście Koranu, bo późniejsze tradycje to późniejsze tradycje.
6. W islamie Bóg w cudowny sposób ocalił Jezusa i wziął do siebie. Mahomet zaś umarł śmiercią naturalną i został pochowany. Przez kilka ostatnich dni zmagał się z ciężką chorobą.
- Zuben Ninja
- Aktywny komentator

Równie dobrze mogę Ci podać taki przykład, że Mieszko I wcale nie był najlepszym polskim władcą - byli od niego lepsi ale to za jego rządów powstało państwo polskie dlatego nadajemy temu władcy szczególne znaczenie.
To nie jest ważne czy Jezus był lepszy od Mahometa ponieważ to Mahomet stworzył islam i jako założyciel tej religii będzie miał dla muzułmanów większe znaczenie od Jezusa. Mahomet wstrzelił się w swoją niszę w odpowiednim dla niego miejscu i czasie - nie musiał być lepszy od Jezusa.
To nie jest ważne czy Jezus był lepszy od Mahometa ponieważ to Mahomet stworzył islam i jako założyciel tej religii będzie miał dla muzułmanów większe znaczenie od Jezusa. Mahomet wstrzelił się w swoją niszę w odpowiednim dla niego miejscu i czasie - nie musiał być lepszy od Jezusa.
Ostatnio zmieniony 2025-06-29, 10:06 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 1 raz.