STOŁECZNY INSTYTUT BIBLIJNY
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3798 times
- Been thanked: 6028 times
- Kontakt:
Re: STOŁECZNY INSTYTUT BIBLIJNY
Sprawa kielichów pokazuje:
1. Dlaczego w ogóle mamy spożywać Ciało Boże
2. Co się dzieje podczas Mszy Świętej
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4664 times
Coraz bardziej boję się teologii. To nauka o Bogu. Ale dlaczego o Bogu, a nie o tym, czego Bóg od nas oczekuje? Dlaczego nie o tym, jak wypełniać wolę Boga? Jak postępować zgodnie z Nauką Chrystusa?
Teologia to rzeczywiście dysputa i spór, ale mam nadzieję, że nie dywagacje. Choć na pewno ich niemało.
Pisząc pierwsze zdanie, nomen omen, zamiast teologia napisało mi się reologia. Wydaje mi się to być bardzo trafnym odkształceniem, czyli niestety dywagacją. Nie wierzę w to, że za życia poznamy istotę Boga. Że talmudyczne dyskusje ją odkryją. Jestem zwolennikiem pozostania przy tym, co Bóg sam o sobie nam objawił. Zakończyć na świadectwie Chrystusa. Nie dociekać dalej wyciągając wnioski, z wniosków. Zamiast filozofować, robic po prostu to, czego Bóg od nas oczekuje. Mt 12.7 Gdybyście zrozumieli, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary ...
Czy nie lepiej skupić się na Mk 12.29-33 oraz Mt 25.31-45? I całą energię podporządkować temu kierunkowi?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2757 times
- Been thanked: 3044 times
1. Nie oglądałem filmu, ale zapytam. Czy po coś więcej niż by przemieniać się, usynawiać z łaski ku Ojca przez Chrystusa w Duchu?Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-04-17, 09:04 Sprawa kielichów pokazuje:
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- sądzony
- Legendarny komentator

Nie znam się na teologii ale z tego co się otarłem to jest to bardzo szerokie pojęcie. To trochę tak jakbym powiedział "nie lubię psychologii, bo ona mąci w głowie". A w rzeczywistości nie lubię psychologii akademickiej, kołczingu, psychologii reklamy, sprzedaży, płytkiego poradnictwa, pewnych szkół psychoterapeutycznych, "psychologii naklejania plastra na urwaną nogę", mentoringu, wszechobecnego quasipsychologizmu.
A teologia ponoć pierwotnie stanowiła jedno z mistyką. Czytając Ojców czasem trudno to rozdzielić. Zresztą czy Jan Ewangelista i Paweł Apostoł nie są również teologami i mistykami.
Tak troszkę za Strzelczykiem, w teologii warto szczególnie dziś pamiętać, że ostatecznie ma ona w sobie spory pierwiastek apofatyczny, negatywny (w sensie nieopisywlności Boga), bo to pozostawia miejsce na dystans, tajemnicę i mistykę.
A teologia ponoć pierwotnie stanowiła jedno z mistyką. Czytając Ojców czasem trudno to rozdzielić. Zresztą czy Jan Ewangelista i Paweł Apostoł nie są również teologami i mistykami.
Tak troszkę za Strzelczykiem, w teologii warto szczególnie dziś pamiętać, że ostatecznie ma ona w sobie spory pierwiastek apofatyczny, negatywny (w sensie nieopisywlności Boga), bo to pozostawia miejsce na dystans, tajemnicę i mistykę.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Dlaczego, a nie po co.sądzony pisze: ↑2025-04-17, 10:061. Nie oglądałem filmu, ale zapytam. Czy po coś więcej niż by przemieniać się, usynawiać z łaski ku Ojca przez Chrystusa w Duchu?Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-04-17, 09:04 Sprawa kielichów pokazuje:
- sądzony
- Legendarny komentator

Jakby się tak zastanowić "dlaczego" nie jest pytaniem o przyczynę (przeszłość), a o cel (przyszłość).
"dla czego", "ku czemu".
Baj de łej czy w chrześcijaństwie przyczyna nie jest celem, a i odwrotnie ...
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Sakramenty są sposobem, nie celem.
Film pokazuje, dlaczego to wszystko piękne co napisałeś (zjednoczenie itd) odbywa się właśnie poprzez spożycie Ciała i Krwi.
Film pokazuje, dlaczego to wszystko piękne co napisałeś (zjednoczenie itd) odbywa się właśnie poprzez spożycie Ciała i Krwi.
- sądzony
- Legendarny komentator

Zgadzam się. W sumie cofam mój durny wywód o "dlaczego".
Dziękuję za odpowiedź.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-04-17, 15:43 Film pokazuje, dlaczego to wszystko piękne co napisałeś (zjednoczenie itd) odbywa się właśnie poprzez spożycie Ciała i Krwi.
- abi
- Złoty mówca

- Has thanked: 1186 times
- Been thanked: 2017 times
jestem zdegustowana dodatkowymi opłatami
byłam raczej przygotowana na wzrost czesnego w związku z inflacją
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
CZESNE
"Studenci wnoszą miesięczną ofiarę w wysokości 110 zł (rozpoczynający naukę przez pierwszy rok) lub 90 zł (kontynuujący naukę w następnych latach), siedem dni przed każdymi zajęciami. Absolwenci (po 6 semestrach) wnoszą 50 zł miesięcznie. W okresie wakacyjnym (czerwiec - wrzesień) słuchacze (po ukończeniu I roku) mają dostęp do całości nagrań, wnosząc miesięcznie 30 zł czesnego. Słuchacze studiów podyplomowych wnoszą dodatkowo 90 zł rocznie za dwa egzaminy semestralne oraz 90 zł na zakończenie studiów w związku z wystawieniem dyplomu."
byłam raczej przygotowana na wzrost czesnego w związku z inflacją
Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
CZESNE
"Studenci wnoszą miesięczną ofiarę w wysokości 110 zł (rozpoczynający naukę przez pierwszy rok) lub 90 zł (kontynuujący naukę w następnych latach), siedem dni przed każdymi zajęciami. Absolwenci (po 6 semestrach) wnoszą 50 zł miesięcznie. W okresie wakacyjnym (czerwiec - wrzesień) słuchacze (po ukończeniu I roku) mają dostęp do całości nagrań, wnosząc miesięcznie 30 zł czesnego. Słuchacze studiów podyplomowych wnoszą dodatkowo 90 zł rocznie za dwa egzaminy semestralne oraz 90 zł na zakończenie studiów w związku z wystawieniem dyplomu."
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
- Arek
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 602 times
Świadomy Katolik szuka interpretacji Biblii wśród Protestantów. Tego nie jestem w stanie pojąć. Świadome szukanie części Prawdy lub nieprawdy. Katolicy mają podane wszystko co potrzebne w nauczaniu Kościoła Katolickiego, a i tak szukają, gdzie indziej. Nierozumiem. Może mi ktoś to wyjaśnić. Abi nie odbieraj tego do siebie. Próbuję to zjawisko jakoś zrozumieć. Dziękuję za wytłumaczenie.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Jockey
- Super gaduła

- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 164 times
Mnie zastanawia po co brać udział w zajęciach z wykładowcami protestanckimi? Mało jest dobrych wykładowców katolickich?
Tylko, że ja nie jestem zwolennikiem ekumenizmu. Uważam, że ekumenizm głównie w Polsce służy do tego aby wyciągać katolików (słabiej ugruntowanych w wierze Kościoła katolickiego) z Kościoła katolickiego do różnych dziwnych zborów protestanckich.
Dlatego dziwię się
Tylko, że ja nie jestem zwolennikiem ekumenizmu. Uważam, że ekumenizm głównie w Polsce służy do tego aby wyciągać katolików (słabiej ugruntowanych w wierze Kościoła katolickiego) z Kościoła katolickiego do różnych dziwnych zborów protestanckich.
Dlatego dziwię się
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- sądzony
- Legendarny komentator

Troszkę poza tematem ale ja pozwalam sobie czasem poczytać w jaki sposób pewne aspekty wiary postrzegają Kościoły Wschodnie (głównie Prawosławny) np. odnośnie Trójcy, łaski, grzechu pierworodnego, komunii z Bogiem. Czasem dostrzec można to co wspólne w tym co pozornie różne. Nie wiem jak jest z protestantyzmem, a zakładam, że te nurt chrześcijaństwa również zawiera wartościowe spojrzenia.
- Jockey
- Super gaduła

- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 164 times
Protestantyzm popełnia grzech założyciela. Sama idea tylko biblia doprowadza do ciągłych podziałów i tego, że każdy według tej samej biblii wyciągają przeciwstawne wnioski.
Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
I to jest właśnie przyczyna dla której nie widzę sensu chodzenia na zajęcia teologiczne u protestantów
Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
I to jest właśnie przyczyna dla której nie widzę sensu chodzenia na zajęcia teologiczne u protestantów
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- abi
- Złoty mówca

- Has thanked: 1186 times
- Been thanked: 2017 times
znaczy co konkretnie - jeśli wykładowca mówi że nazwa narodu żydzi pojawia się na steli merenptaha albo że księgi tory redagowane były w babilonii - to co zależy od tego czy jest protestantem czy katolikiem?Arek pisze: ↑2025-08-21, 18:28 Świadomy Katolik szuka interpretacji Biblii wśród Protestantów. Tego nie jestem w stanie pojąć. Świadome szukanie części Prawdy lub nieprawdy. Katolicy mają podane wszystko co potrzebne w nauczaniu Kościoła Katolickiego, a i tak szukają, gdzie indziej. Nierozumiem. Może mi ktoś to wyjaśnić. Abi nie odbieraj tego do siebie. Próbuję to zjawisko jakoś zrozumieć. Dziękuję za wytłumaczenie.
Ostatnio zmieniony 2025-08-21, 20:17 przez abi, łącznie zmieniany 1 raz.
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати