STOŁECZNY INSTYTUT BIBLIJNY

Tutaj znajdziesz regulamin forum oraz wszystkie inne ważne informacje. Zamieszczane są w nim także ogłoszenia o sprawach związanych z forum.
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3798 times
Been thanked: 6028 times
Kontakt:

Re: STOŁECZNY INSTYTUT BIBLIJNY

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-04-17, 09:04

Sprawa kielichów pokazuje:
1. Dlaczego w ogóle mamy spożywać Ciało Boże
2. Co się dzieje podczas Mszy Świętej

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4664 times

Post autor: Andej » 2025-04-17, 09:19

Michał91 pisze: 2025-04-17, 01:34
Dezerter pisze: 2025-04-14, 20:18 Teo logia to o Bogu nauka
więc nie rozumiem cię Michał91
Może według definicji to nauka, ale w praktyce teologia łączy się z słowem dysputa, spór, dywagacja /:) takie jakieś moje doświadczenia być może jakieś alergiczne
Coraz bardziej boję się teologii. To nauka o Bogu. Ale dlaczego o Bogu, a nie o tym, czego Bóg od nas oczekuje? Dlaczego nie o tym, jak wypełniać wolę Boga? Jak postępować zgodnie z Nauką Chrystusa?

Teologia to rzeczywiście dysputa i spór, ale mam nadzieję, że nie dywagacje. Choć na pewno ich niemało.
Pisząc pierwsze zdanie, nomen omen, zamiast teologia napisało mi się reologia. Wydaje mi się to być bardzo trafnym odkształceniem, czyli niestety dywagacją. Nie wierzę w to, że za życia poznamy istotę Boga. Że talmudyczne dyskusje ją odkryją. Jestem zwolennikiem pozostania przy tym, co Bóg sam o sobie nam objawił. Zakończyć na świadectwie Chrystusa. Nie dociekać dalej wyciągając wnioski, z wniosków. Zamiast filozofować, robic po prostu to, czego Bóg od nas oczekuje. Mt 12.7 Gdybyście zrozumieli, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary ...
Czy nie lepiej skupić się na Mk 12.29-33 oraz Mt 25.31-45? I całą energię podporządkować temu kierunkowi?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2757 times
Been thanked: 3044 times

Post autor: sądzony » 2025-04-17, 10:06

Marek_Piotrowski pisze: 2025-04-17, 09:04 Sprawa kielichów pokazuje:
1. Nie oglądałem filmu, ale zapytam. Czy po coś więcej niż by przemieniać się, usynawiać z łaski ku Ojca przez Chrystusa w Duchu?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Michał91
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 91 times
Been thanked: 35 times

Post autor: Michał91 » 2025-04-17, 12:12

Andej pisze: 2025-04-17, 09:19 Teologia to rzeczywiście dysputa i spór
Ja wystrzegam się teologii, ona tylko mąci w głowach

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-04-17, 13:12

Nie znam się na teologii ale z tego co się otarłem to jest to bardzo szerokie pojęcie. To trochę tak jakbym powiedział "nie lubię psychologii, bo ona mąci w głowie". A w rzeczywistości nie lubię psychologii akademickiej, kołczingu, psychologii reklamy, sprzedaży, płytkiego poradnictwa, pewnych szkół psychoterapeutycznych, "psychologii naklejania plastra na urwaną nogę", mentoringu, wszechobecnego quasipsychologizmu.

A teologia ponoć pierwotnie stanowiła jedno z mistyką. Czytając Ojców czasem trudno to rozdzielić. Zresztą czy Jan Ewangelista i Paweł Apostoł nie są również teologami i mistykami.

Tak troszkę za Strzelczykiem, w teologii warto szczególnie dziś pamiętać, że ostatecznie ma ona w sobie spory pierwiastek apofatyczny, negatywny (w sensie nieopisywlności Boga), bo to pozostawia miejsce na dystans, tajemnicę i mistykę.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-04-17, 15:16

sądzony pisze: 2025-04-17, 10:06
Marek_Piotrowski pisze: 2025-04-17, 09:04 Sprawa kielichów pokazuje:
1. Nie oglądałem filmu, ale zapytam. Czy po coś więcej niż by przemieniać się, usynawiać z łaski ku Ojca przez Chrystusa w Duchu?
Dlaczego, a nie po co.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-04-17, 15:29

Marek_Piotrowski pisze: 2025-04-17, 15:16 Dlaczego, a nie po co.
Jakby się tak zastanowić "dlaczego" nie jest pytaniem o przyczynę (przeszłość), a o cel (przyszłość).
"dla czego", "ku czemu".

Baj de łej czy w chrześcijaństwie przyczyna nie jest celem, a i odwrotnie ...

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-04-17, 15:43

Sakramenty są sposobem, nie celem.
Film pokazuje, dlaczego to wszystko piękne co napisałeś (zjednoczenie itd) odbywa się właśnie poprzez spożycie Ciała i Krwi.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-04-17, 15:49

Marek_Piotrowski pisze: 2025-04-17, 15:43 Sakramenty są sposobem, nie celem.
Zgadzam się. W sumie cofam mój durny wywód o "dlaczego".
Marek_Piotrowski pisze: 2025-04-17, 15:43 Film pokazuje, dlaczego to wszystko piękne co napisałeś (zjednoczenie itd) odbywa się właśnie poprzez spożycie Ciała i Krwi.
Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 2017 times

Post autor: abi » 2025-08-21, 17:02

jestem zdegustowana dodatkowymi opłatami
byłam raczej przygotowana na wzrost czesnego w związku z inflacją

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
CZESNE

"Studenci wnoszą miesięczną ofiarę w wysokości 110 zł (rozpoczynający naukę przez pierwszy rok) lub 90 zł (kontynuujący naukę w następnych latach), siedem dni przed każdymi zajęciami. Absolwenci (po 6 semestrach) wnoszą 50 zł miesięcznie. W okresie wakacyjnym (czerwiec - wrzesień) słuchacze (po ukończeniu I roku) mają dostęp do całości nagrań, wnosząc miesięcznie 30 zł czesnego. Słuchacze studiów podyplomowych wnoszą dodatkowo 90 zł rocznie za dwa egzaminy semestralne oraz 90 zł na zakończenie studiów w związku z wystawieniem dyplomu."
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 520 times
Been thanked: 602 times

Post autor: Arek » 2025-08-21, 18:28

Świadomy Katolik szuka interpretacji Biblii wśród Protestantów. Tego nie jestem w stanie pojąć. Świadome szukanie części Prawdy lub nieprawdy. Katolicy mają podane wszystko co potrzebne w nauczaniu Kościoła Katolickiego, a i tak szukają, gdzie indziej. Nierozumiem. Może mi ktoś to wyjaśnić. Abi nie odbieraj tego do siebie. Próbuję to zjawisko jakoś zrozumieć. Dziękuję za wytłumaczenie.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 200 times
Been thanked: 164 times

Post autor: Jockey » 2025-08-21, 19:06

Mnie zastanawia po co brać udział w zajęciach z wykładowcami protestanckimi? Mało jest dobrych wykładowców katolickich?
Tylko, że ja nie jestem zwolennikiem ekumenizmu. Uważam, że ekumenizm głównie w Polsce służy do tego aby wyciągać katolików (słabiej ugruntowanych w wierze Kościoła katolickiego) z Kościoła katolickiego do różnych dziwnych zborów protestanckich.
Dlatego dziwię się
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-08-21, 19:12

Troszkę poza tematem ale ja pozwalam sobie czasem poczytać w jaki sposób pewne aspekty wiary postrzegają Kościoły Wschodnie (głównie Prawosławny) np. odnośnie Trójcy, łaski, grzechu pierworodnego, komunii z Bogiem. Czasem dostrzec można to co wspólne w tym co pozornie różne. Nie wiem jak jest z protestantyzmem, a zakładam, że te nurt chrześcijaństwa również zawiera wartościowe spojrzenia.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 200 times
Been thanked: 164 times

Post autor: Jockey » 2025-08-21, 20:10

Protestantyzm popełnia grzech założyciela. Sama idea tylko biblia doprowadza do ciągłych podziałów i tego, że każdy według tej samej biblii wyciągają przeciwstawne wnioski.

Dodano po 3 minutach 9 sekundach:
I to jest właśnie przyczyna dla której nie widzę sensu chodzenia na zajęcia teologiczne u protestantów
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1186 times
Been thanked: 2017 times

Post autor: abi » 2025-08-21, 20:16

Arek pisze: 2025-08-21, 18:28 Świadomy Katolik szuka interpretacji Biblii wśród Protestantów. Tego nie jestem w stanie pojąć. Świadome szukanie części Prawdy lub nieprawdy. Katolicy mają podane wszystko co potrzebne w nauczaniu Kościoła Katolickiego, a i tak szukają, gdzie indziej. Nierozumiem. Może mi ktoś to wyjaśnić. Abi nie odbieraj tego do siebie. Próbuję to zjawisko jakoś zrozumieć. Dziękuję za wytłumaczenie.
znaczy co konkretnie - jeśli wykładowca mówi że nazwa narodu żydzi pojawia się na steli merenptaha albo że księgi tory redagowane były w babilonii - to co zależy od tego czy jest protestantem czy katolikiem?
Ostatnio zmieniony 2025-08-21, 20:17 przez abi, łącznie zmieniany 1 raz.
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Zablokowany

Wróć do „Informacje i ogłoszenia”