Boldem i powiększoneJockey pisze: ↑2025-04-28, 11:24To jest herezja. Kościół uczy o podwójnej naturze Jezusa był/jest 100% człowiekiem i był/jest 100% Bogiem.
On będąc Bogiem stał się człowiekiem. Więc nie ma mowy o jakimkolwiek przebóstwieniu. Przeczytaj co mówi o tym św. Paweł.
Flp. 2,6 - 11
6 On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, 7 lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, 8 uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. 9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, 10 aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. 11 I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca
Nie zapominaj, że Bóg jest poza czasem.
Podobny we wszystkim oprócz grzechu
- Jockey
- Gawędziarz
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 87 times
Re: Podobny we wszystkim oprócz grzechu
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2570 times
- Been thanked: 2829 times
Czy dopuszczasz, że Jezus Człowiek będący jednocześnie Uniżonym Bogiem wzrastał duchowo?
Czymże jest Droga, którą nam wskazał?
Czyż pójście za Nim nie jest realizacją pełni człowieczeństwa do jakiej powołał nas Bóg, do miłości, komunii, zjednoczenia, przebóstwienia?
Jezus, Syn w Człowieku nie jedynie nas zbawił, wskazał jeszcze drogę.
"" Bogiem« jako człowiek”, oczywiście nie dlatego, że nie był Bogiem wcześniej, „ale w tym sensie, że »staje się« tym, czym już »był«, lecz w swym ciele, poprzez zmartwychwstanie, jak w Rz 1,4” ""
"[Jest to Ewangelia] o Jego Synu - pochodzącym według ciała z rodu Dawida, 4 a ustanowionym według Ducha Świętości1 przez powstanie z martwych pełnym mocy Synem Bożym - o Jezusie Chrystusie, Panu naszym." Rz 1,4
Dodano po 1 minucie 34 sekundach:
Podpisuję się pod tym 4 kończynami.
Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
Tak tyło z pewnością. Grzech jest zaprzeczeniem boskości.lambda pisze: ↑2025-04-28, 14:02Możliwe że tylko "część ludzka" Jezusa mogła zgrzeszyć ale boska już nie.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-04-27, 20:39 Masz szatana za idiotę? WIele złego można o nim powiedzieć, ale idiotą nie jest. Nie kusiłby, gdyby Jezus nie mógł zgrzeszyć.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
A ja powtórzę pytanie. Bo W Twoim zdaniu nie ma precyzyjnej odpowiedzi. Trzeba się domyślać.Jockey pisze: ↑2025-04-28, 14:09Boldem i powiększoneJockey pisze: ↑2025-04-28, 11:24To jest herezja. Kościół uczy o podwójnej naturze Jezusa był/jest 100% człowiekiem i był/jest 100% Bogiem.
On będąc Bogiem stał się człowiekiem. Więc nie ma mowy o jakimkolwiek przebóstwieniu. Przeczytaj co mówi o tym św. Paweł.
Flp. 2,6 - 11
6 On, istniejąc w postaci Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby na równi być z Bogiem, 7 lecz ogołocił samego siebie, przyjąwszy postać sługi, stawszy się podobnym do ludzi. A w zewnętrznym przejawie, uznany za człowieka, 8 uniżył samego siebie, stawszy się posłusznym aż do śmierci - i to śmierci krzyżowej. 9 Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, 10 aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych. 11 I aby wszelki język wyznał, że Jezus Chrystus jest PANEM - ku chwale Boga Ojca
Nie zapominaj, że Bóg jest poza czasem.
DlTego zapytałem.
Ostatnio zmieniony 2025-04-28, 14:23 przez marbur, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ważne jest, aby nie przestawać pytać. Ciekawość ma swój własny powód by istnieć" [Albert Einstein]
- Jockey
- Gawędziarz
Jest odpowiedz jednoznaczna. A nawet jakby nie było to są dokumenty nauczania katolickiego które o tym mówią.
Moim zdaniem rżniesz głupa
Moim zdaniem rżniesz głupa
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2570 times
- Been thanked: 2829 times
Był w 100% Bogiem i 100% człowiekiem.
Jednakże człowieczeństwo jest procesem, którego celem, zgodnie z powołaniem, jest uczestnictwo w Bożej Naturze czyli relacja Miłości w Królestwie Niebieskim.
Dodano po 3 minutach 15 sekundach:
Jezus ma w pełni człowieczę naturę oraz w pełni boską naturę. Te natury jednak się nie mieszają.
Podobnież w zjednoczeniu, przebóstwieniu natura duszy człowieka nie nigdy nie zmiesza się z naturą Trójcy. Może jednak w niej uczestniczyć i w ten sposób, poprzez miłość staje się bogiem.
Ostatnio zmieniony 2025-04-28, 14:27 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Jockey
- Gawędziarz
@marbur Nawet tutaj na forum jest odpowiedz na twoje pytanie. Trzeba tylko odrobine dobrej woli, żeby nie wchodzić w dyskusję jako ignorant
viewtopic.php?t=12911
viewtopic.php?t=12911
Ostatnio zmieniony 2025-04-28, 14:32 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, teraz rozumiem, że pisząc "podwojną" powinieneś napisać "dwie".Jockey pisze: ↑2025-04-28, 14:31 @marbur Nawet tutaj na forum jest odpowiedz na twoje pytanie. Trzeba tylko odrobine dobrej woli, żeby nie wchodzić w dyskusję jako ignorant
viewtopic.php?t=12911
"Ważne jest, aby nie przestawać pytać. Ciekawość ma swój własny powód by istnieć" [Albert Einstein]