KONKLAWE

Dlaczego żyjemy, po co się urodziliśmy, jaki jest nasz cel w życiu, co na czeka po śmierci; niebo, piekło, nic? Rozmowy na temat życia, śmierci i wieczności.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4373 times

Re: KONKLAWE

Post autor: Andej » 2025-05-09, 09:32

Uważam, że kluczem jest encyklika Rerum Novarum. Rewolucyjna, przełomowa. I wciąż aktualna. Zwłaszcza definicja płacy godziwej. Leon XIII jako pierwszy wprowadził tę definicję do stosunków gospodarczych, społecznych.
Było to jednym z powodów, dla których była to najbardziej tępiona encyklika. Uderzał z ustrój socjalistyczny/komunistyczny. Po wojnie przeprowadzano rewizje w instytucjach kościelnych i konfiskowano wszystkie napotkane egzemplarze, które niszczono.
Uważam, że Rerum Novarum jest pieczęcią Leona. Jego spuścizną. A Przyjęcie imienia Leon XIV nawiązuje do spuścizny zwartej w tej encyklice.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Saarak
Przybysz
Przybysz
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Saarak » 2025-05-09, 11:45

marbur pisze: 2025-05-09, 07:22
Saarak pisze: 2025-05-08, 22:13 https://next.gazeta.pl/next/7,151003,31 ... i-sie.html
Na kilka dni przed konklawe grupa zamożnych amerykańskich liderów biznesu, filantropów i konserwatywnych aktywistów przybyła do Rzymu i Watykanu, aby spotkać się z kardynałami i duchownymi.
Tego nigdy się nie dowiemy. Ale to tłumaczyłoby w jakiś sposób tak szybki wybór.
Co więcej, to najmłodszy z 10 amerykańskich kardynałów elektorów.
Czyli kardynałowie zaryzykowali.
Nie grali defensywnie a wykonali posunięcie ofensywne.

To by raczej tłumaczyło że papieża nie wybiera duch święty i natchnienie, a raczej pieniądze i władza, dodatkowo Trump kilka dni temu dodał na twittera swoje zdjęcie jako papieża - to też mógł być pewien sygnał. Wszystko rozchodzi się o pieniądze, kasa - to instytucja pieniężna.

TS_
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post autor: TS_ » 2025-05-09, 13:21

@Saarak

Korelacja to nie wynikanie. Jeżeli wiesz według jakich kryteriów w kontekście całej kuli Ziemskiej według Ciebie Duch Święty powinien wybierać Papieża to powiedz.

Mapa może być nieaktualna:
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3462 times
Been thanked: 5732 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-05-09, 13:35

Saarak pisze: 2025-05-09, 11:45 To by raczej tłumaczyło że papieża nie wybiera duch święty i natchnienie, a raczej pieniądze i władza, dodatkowo Trump kilka dni temu dodał na twittera swoje zdjęcie jako papieża - to też mógł być pewien sygnał. Wszystko rozchodzi się o pieniądze, kasa - to instytucja pieniężna.
Niby jak Cię to doprowadziło do podobnych wniosków? ;)
NIE WIEM, czy kardynałowie posłuchali Ducha Świętego (choć przychylam się do "tak"), ale z powyższego żadne przeciwne wnioski nie wynikaja.
A już dodanie do tego Trumpa to całkowity odlot :))

A ten poniższy głupi żart też coś znaczy? Władza papieska dla FiFA? ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
chicku
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 127 times
Been thanked: 85 times

Post autor: chicku » 2025-05-09, 15:40

Wyborcza dla mnie nie jest autorytetem.
Kiedyś czasem wertowałem. W każdym wydaniu 3-4 ataki na Kościół. Czasem na całe 2 strony rozbudowane artykuły, które sprawiają wrażenie spójnych, prowadzących logiczną argumentację, ale mając wiedzę z innych źródeł proste do zdementowania. Lepiej omijać Wyborczą szerokim łukiem. Ja staram sie nie nabijać im wejść, niech sobie wmawiają co chcą, ale we własnym gronie

p.s. syn sie pyta, co to za zdjęcie Jana Pawła II z Lewandowskim ;)

jeśli chodzi o Konlawe, to jakoś ten wybór mnie utwierdził, że zadziałał tutaj Duch Święty

Herb
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 134 times
Been thanked: 94 times

Post autor: Herb » 2025-05-09, 15:45

Br. Damian Wojciechowski: Czego oczekiwałbym od nowego papieża?

https://opoka.org.pl/biblioteka/P/PS/br ... yje-papiez
W Chrystusie ukryte są wszystkie skarby mądrości i wiedzy.

Awatar użytkownika
Jockey
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 92 times
Been thanked: 87 times

Post autor: Jockey » 2025-05-09, 16:10

https://www.vaticannews.va/en/pope/news ... ay-18.html
Prefektura Domu Papieskiego przekazała, że Msza św. inaugurująca pontyfikat Papieża Leona XIV zostanie odprawiona w niedzielę, 18 maja o godz. 10.00 na Placu św. Piotra.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie, śmierć, wieczność”