Pytanie odnośnie Ducha Świętego

Piszemy tutaj wszystkie rozterki w naszym życiu duchowym. Rady na temat naszego życia w Kościele katolickim, pouczenie, itp.
ODPOWIEDZ
Quinque
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Pytanie odnośnie Ducha Świętego

Post autor: Quinque » 2025-05-09, 17:14

Jak wierzyc że DŚ kieruje Kościołem, skoro pozwolił by na tronie papieskim zasiadali gorszycielie jak Benedykt IX czy Jan XII?
Ostatnio zmieniony 2025-05-09, 17:14 przez Quinque, łącznie zmieniany 1 raz.
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 589 times
Been thanked: 1171 times

Re: Pytanie odnośnie Ducha Świętego

Post autor: Albertus » 2025-05-09, 17:24

Quinque pisze: 2025-05-09, 17:14 Jak wierzyc że DŚ kieruje Kościołem, skoro pozwolił by na tronie papieskim zasiadali gorszycielie jak Benedykt IX czy Jan XII?
Z tej samej przyczyny dla której pozwolił że Judasz zdradził a św Piotr się zaparł.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3462 times
Been thanked: 5732 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-05-09, 18:05

Wyjaśniałem już, całkiem niedawno viewtopic.php?p=429451#p429451

Może warto spojrzeć, co już jest, zanim się załozy kolejny wątek na ten sam temat?

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1176 times
Been thanked: 1478 times

Post autor: AdamS. » 2025-05-09, 20:56

Quinque pisze: 2025-05-09, 17:14 Jak wierzyc że DŚ kieruje Kościołem, skoro pozwolił by na tronie papieskim zasiadali gorszycielie jak Benedykt IX czy Jan XII?
Każdy z nas jest w jakimś tam wymiarze narzędziem niegodnym, czasem może gorszącym. A jednak Pan Bóg się nami posługuje. Problemem nie jest to, że papież może być w błędzie czy nawet żyć w grzechu - ale to, że próbujemy w nim widzieć kogoś idealnego. Podobnie bywa z naszą relacją do zwykłego księdza, przez co nakładamy na niego ciężar nie do uniesienia, a jednocześnie narażamy się na głębokie rozczarowanie i zgorszenie, gdy tylko on w czymś zawiedzie.

Awatar użytkownika
chicku
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 127 times
Been thanked: 85 times

Post autor: chicku » 2025-05-10, 01:11

podczas konklawe jest przysięga i jest bardzo dobra moim zdaniem, by swoje przekonania zostawić za drzwiami i poddać się pod kierownictwo Ducha Świętego. I to jest tak, że Bóg daje nam wolność. Czasem człowiek (kardynał) może z tej wolności skorzystać tak albo tak. I pewnie nieraz było, że z tej wolności korzystano w większej grupie tak, by decyzja o wyborze papieża dała efekty polityczne. Pewnie w czasie burz i niepokojów trudno się było ówczesnym na poły świeckim kardynałom odciąć od tego, co dzieje się wokół. I nawet jeśli tamte decyzje były błędne (albo po prostu były jakimś planem B), to i tak przyszedł czas na wielkich papieży, jak Jan Paweł II, Paweł VI, Jan XXIII i wielu wielu innych, co pokazuje, że Bóg wie co robi. Nie może przejąć sam sterów Kościoła, bo nie chce. Chce, by mieli w nim udział ludzie - którym dał wolność i wsparcie Ducha Św. Te wszystkie zawieruchy w Kościele są dowodem na to, że Bóg zaryzykował i dał nam wolność. A fakt, że Kościół jednak żyje świadczy o tym, że Bóg trzyma nad tym wszystkim swoją opiekę.
Ostatnio zmieniony 2025-05-10, 01:12 przez chicku, łącznie zmieniany 1 raz.

TS_
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post autor: TS_ » 2025-05-10, 01:25

@chicku

"zaryzykował"?

Nie ryzyko, Bóg wie. Wszystko jest po coś.
Bóg "walczy" z pychą.
Więc muszą być porażki, aby pychę upokarzać.

Awatar użytkownika
chicku
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 127 times
Been thanked: 85 times

Post autor: chicku » 2025-05-10, 01:29

zaryzykował, bo jednak prowadzi to do opłakanych konsekwencji, ale także pozwala na niezwykłe możliwości. Bóg ryzykuje - oczywiście w naszym ludzkim pojęciu, On wie, masz rację. Ale z naszej perspektywy to potężne ryzyko. Bo dając nam wolność pozwolił na całe zło, które dzieje się wskutek wybierania przeciwieństwa Boga. Ale też sprawił, że jest miłość, bo ona jest tylko, jeśli możemy sami wybrać

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3462 times
Been thanked: 5732 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-05-10, 12:39

To, że Bóg wie, nie oznacza, że nie jest to ryzyko. Tak jest zresztą od początku - Bóg zaryzykował, dając nam pełnię życia (wolność).
Mamy prawo Go odrzucić.
To z pewnością ryzyko.
Tyle, że w przypadku Boga nie oznacza to niepewności.
Niemniej, czasem ryzyko się spełnia - i ktoś odrzuca Boga.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2570 times
Been thanked: 2829 times

Post autor: sądzony » 2025-05-14, 14:05

Normalnie.
Bóg Ojciec oddziałuje na nas poprzez Ducha nieustannie zachęcając nas do wypełniania swej woli w Chrystusie. Można powiedzieć, że wchodząc w tę łaskawość materializujemy Boga w świecie.

Spektakularne dopusty Boże są tak rzadkie jak bezpośrednie, cudowne ingerencji za którymi tak tęsknimy. Cudem jest ponowne "wprowadzanie" Boga w świat poprzez jednoczącą komunię przebóstwienia. Taka paruzja ucieleśniająca Chrystusa w świecie.

Na zło nie pozwala Bóg, a chce go człowiek. Każdy z nas.
Jeżeli nie wierzymy, że każdym z nas, w głębi kieruje Duch Święty to nie wierzymy chyba w ogóle.
Oczywiście nie mówię o wątpliwościach, które zawsze pojawiają się w procesie, relacji, która się rozwija, a zatem zmienia.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

ODPOWIEDZ