Allah w muzułmańskim raju

Rozmowy na temat wyznawców islamu, których głównym prorokiem jest Muhammad a Bogiem Allah.
ODPOWIEDZ
Kordian

Allah w muzułmańskim raju

Post autor: Kordian » 2022-01-28, 12:53

Tak mnie naszło.
Według wiary muzułmańskiej w raju są piękne ogrody, kobiety, ucztowanie...
Ale czy tam jest Allah? Czy w islamie raj to wieczna komunia z Allahem?

konserwa
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 323 times
Been thanked: 475 times

Re: Allah w muzułmańskim raju

Post autor: konserwa » 2022-01-28, 14:16

Nie mam az takiej wiedzy, ale z moich kontaktow z muzulmanami wynika, iz raj dla nich to po prostu miejsce wszelkiej obfitosci i wszelkich uciech.
Ale Allacha tam nie ma.
Czyli jest to jakby super ziemia, na ktora obojetnie spoglada Allach z gory ( na wzor dozorcy pilnujacego, czy nikt niepowolany nie korzysta z tego miejsca )
W tymze super-ziemskim raju oczywiscie kobiety pelnia role sluzebne wobec mezczyzn i kobiet rozkosza jest poddawanie sie wszelkim seksualnym zachciankom mezczyzn, zas mezczyzni spedzaja czas na seksie i jedzeniu.
U jezydow jest troche inaczej, u wahabitow rowniez - ale ogolny obraz wyglada tak wlasnie.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5445 times
Been thanked: 3622 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2022-01-28, 22:03

Rzeczywiście nigdzie w wypowiedziach muzułmanów nie spotkałem takiego stwierdzenia, że Bóg będzie z nimi, np biesiadował
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Efezjan
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Ateista
Has thanked: 67 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Efezjan » 2022-01-28, 23:13

A i zwróćmy uwagę, że ten muzułmański raj jest dobrą ofertą tylko dla mężczyzn. Co będzie miała kobieta w raju muzułmańskim? Mężczyźni pięknookie hurysy itd. A kobiety co? No chyba niewiele. To tylko pokazuje pozycję kobiet w tej religii.
"E parvo eu não sou!!!
E fico a pensar
Que mundo tão parvo
Onde para ser escravo
E preciso estudar..."

Deolinda, Parva que eu sou

Awatar użytkownika
Jozek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 1181 times
Been thanked: 710 times

Post autor: Jozek » 2022-01-28, 23:26

Tak szczerze mowiac to w ST ta pozycja kobiet nie rozni sie, co wedlug mojego mniemania jest czyms w rodzaju prawidlowosci, w ktorej mezszczyzna jest odpowiedzialny za nie tylko roodzine, ale i tej rodziny zbawienie.
Z drugiej strony, to to czy ktos jest lub moze byc szczesliwy, zawiera sie w rozumieniu rzeczywistosci.
Jak komus przedstawi sie np. jak wyglada beztroskie zycie milionera, to narobi mu sie zamieszania i bedzie mial chore pragnienie takiego zycia bo bedzie to odrealniona wizja zycia i szczescia.
Natomiast czlowiek ktory nie ma o takich wizjach zycia zadnego ppojecia, sam do takich wizji nie dojdzie i bedziie szczesliwy taki jaki jest i jak zyje.
Tak jak kobieta nie znajaca innego zycia, bedzie szczesliwa, tak i mezszczyzna ktory jest za nia odpowiedzialny i za swoja rodzine.
Mezszczyzna z natury moze zniesc wiecej stresujacych sytuacji i sobie z nimi poradzic niz kobieta, ktora najczesciej albo sie rozplacze, albo stanie sie wrecz zlosliwa. ;)

Nie wiem tylko na ile muzulmmanie rozumieja to o czym pisze. ;)
Moje wypowiedzi sa nieautoryzowane przez Kosciol.

konserwa
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 323 times
Been thanked: 475 times

Post autor: konserwa » 2022-01-29, 10:14

Troche prawdy, troche bzdur napisales Jozku.
Zycze Tobie szczescia. Po prostu.

Awatar użytkownika
Iga05
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 30 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Iga05 » 2022-06-08, 16:26

Efezjan pisze: 2022-01-28, 23:13 A i zwróćmy uwagę, że ten muzułmański raj jest dobrą ofertą tylko dla mężczyzn. Co będzie miała kobieta w raju muzułmańskim? Mężczyźni pięknookie hurysy itd. A kobiety co? No chyba niewiele. To tylko pokazuje pozycję kobiet w tej religii.
W muzułmańskim raju jest przede wszystkim seks:

https://sunnah.com/bukhari:3254
59 Początek stworzenia
(8) Rozdział: Charakterystyka raju i fakt, że został on już stworzony
Przekazał Abu Huraira: Prorok powiedział: „Pierwsza grupa ludzi, która wejdzie do raju, będzie lśnić jak księżyc w pełni, a ci, którzy idą za nimi, będą (lśnić) jak najbardziej błyszcząca gwiazda na niebie. Ich serca będą jak serca jednego człowieka, gdyż nie będą żywić ani wrogości, ani zazdrości wobec siebie; każdy będzie miał dwie żony spośród hurys, (które będą tak piękne, nieskazitelne i przejrzyste, że) szpik kostny ich nóg będzie widoczny przez ich kości i ciało.”

https://sunnah.com/tirmidhi:1663
22 Księga cnót dżihadu
(25) Rozdział: Co do nagród dla męczennika
Przekazał Al-Miqdam bin Ma'diykarib: że wysłannik Allaha powiedział: „Jest sześć rzeczy, które Allah przygotował dla męczennika. Otrzymuje on przebaczenie wraz z pierwszym przelaniem jego krwi, pokazane mu jest jego miejsce w raju, będzie uchroniony przed karą w grobie, uchroniony przed największym przerażeniem, na jego głowie zostanie umieszczona korona godności, a kamienie szlachetne na niej są lepsze niż ten świat i wszystko, co w nim jest, poślubi siedemdziesiąt dwie żony spośród hurys raju i będzie mu wolno się wstawić za siedemdziesiąt osób spośród jego bliskich krewnych.”
[Abu 'Eisa powiedział:] Ten hadis jest hadisem Hasan Sahih.

Liczba hurys, które w raju otrzyma mężczyzna (muzułmanin) o najniższym statusie
https://www.islamweb.net/en/fatwa/402985/

Hadis na temat intymności z setką dziewic w raju
https://www.islamweb.net/en/fatwa/340906/

Seks w raju
https://www.islamweb.net/en/fatwa/85663/

Czy w raju mężczyźni będą odbywać stosunek z hurysami?
https://islamqa.info/en/answers/10053/w ... hoor-aliyn

Awatar użytkownika
Jockey
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 115 times
Been thanked: 100 times

Post autor: Jockey » 2025-06-01, 18:51

Jozek pisze: 2022-01-28, 23:26 Tak szczerze mowiac to w ST ta pozycja kobiet nie rozni sie, co wedlug mojego mniemania jest czyms w rodzaju prawidlowosci, w ktorej mezszczyzna jest odpowiedzialny za nie tylko roodzine, ale i tej rodziny zbawienie.
Józek proszę. Korzystaj ze słownika. Bardzo mnie oczy bolą jak widzę to co czerwone.
Ale do rzeczy. W ST to nie do końca tak było bo były kobiety ważne w dziejach Izraela.
W islamie to ja widzę uprzedmiotowienie kobiet. U żydów tak do końca nie było.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Pompieri
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 986 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Pompieri » 2025-06-01, 19:11

Jak tak ma wygladac raj, to jestem pewny, ze muzulmanie ida do piekla i to z usmiechem - jedna kobita na ziemi tyle biedy napyta facetowi, a on po smierci ma dostac znowu pare innych napytolonych ... wspolczuje.
Juz lepiej zostac ginekologiem.
Ostatnio zmieniony 2025-06-01, 19:13 przez Pompieri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5445 times
Been thanked: 3622 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-06-05, 21:06

Jockey pisze: 2025-06-01, 18:51
Jozek pisze: 2022-01-28, 23:26 Tak szczerze mowiac to w ST ta pozycja kobiet nie rozni sie, co wedlug mojego mniemania jest czyms w rodzaju prawidlowosci, w ktorej mezszczyzna jest odpowiedzialny za nie tylko roodzine, ale i tej rodziny zbawienie.
Józek proszę. Korzystaj ze słownika. Bardzo mnie oczy bolą jak widzę to co czerwone.
Ale do rzeczy. W ST to nie do końca tak było bo były kobiety ważne w dziejach Izraela.
W islamie to ja widzę uprzedmiotowienie kobiet. U żydów tak do końca nie było.
Józek nie pisze wśród nas, ale czasami czyta, jak tylko wróci z lasu i gór i nie naprawia fisharmonii :-h
Nie wydaje mi się, by w czasach ST kobiety miały lepiej w Izraelu, niż teraz w większości krajach muzułmańskich
To co z tym Allahem, ktoś gdzieś trafił?
Ja znalazłem wzmiankę, ale zastanawia mnie, że nie powołują się w niej na żaden cytat z Koranu:
Najważniejsze ma być jednak przypodobanie się Bogu i możliwość ujrzenia Jego oblicza (. Muzułmańskie szkoły teologiczne nie są niestety zgodne, w jaki sposób należy to rozumieć. Oglądanie Boga „twarzą w Twarz” nastąpi jednak tylko w tych momentach, które Bóg sam wybierze, i tylko tym, komu Bóg na to zezwoli.
https://obliczadialogu.pl/2016na17/stro ... islamie,20
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3492 times
Been thanked: 5769 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-18, 16:03

Dezerter pisze: 2025-06-05, 21:06 Nie wydaje mi się, by w czasach ST kobiety miały lepiej w Izraelu, niż teraz w większości krajach muzułmańskich
Pewnie nie, choć to zależy od kraju.
Bo na przykład (przepraszam za drastyczność):
  • Koran dopuszcza seks z dziewczynkami przed wystąpieniem pierwszego okresu,
  • w Islamie można ożenić się z 1-rocznym dzieckiem
  • W Iranie od rewolucji muzułmanskiej obniżono wiek legalnego seksu z dziećmi do 9 lat. Gdy w 2002 roku parlament podniósł ten wiek do lat 13, sprzeciw wyraziła Rada Strażników rewolucji islamskiej mająca prawo weta wobec decyzji parlamentu. Duchowni argumentowali, że podwyższenie minimalnego wieku wydawania dziewczynek za mąż jest SPRZECZNE Z ISLAMEM.
  • chociaż współżycie jest w Islamie dozwolone z dzieckiem 9 letnim, to ayatollah Khomeiniego z Iranu uczy że z młodszym dzieckiem "inne czynności seksualne takie jak gra wstępna, pocieranie, całowanie, i sodomia są dozwolone". Uczy też że "Mężczyzna, który odbył stosunek seksualny z dziewczyną mającą mniej niż dziewięć lat, nie popełnił przestępstwa, lecz tylko wykroczenie, jeżeli dziewczyna nie jest w trwały sposób uszkodzona."
  • jeśli nie nastąpi penetracja, a jedynie włożenie członka pomiędzy zaciśnięte uda dziecka (nazywa się to "międzyudzeniem") to można współżyć nawet z niemowlakiem [color==#800000]“Nie jest sprzeczne z prawem, by dorosły mężczyzna „międzyudził”, lub odczuwał przyjemność z młodej dziewczyny, która jest jeszcze w okresie odstawiania od piersi; to znaczy by umieszczał swój penis między jej udami, i by ją całował.”[/color]("Zielona książeczka" ayatollaha Khomeiniego/
Zaznaczam - czepiam się tu oficjalnego nauczania, a nie jakichś patologii sprzecznych z Islamem (takich jak np. legalna nekrofilia legalizowana w Egipcie https://web.archive.org/web/20170717062 ... pem-a42873
Takim "legalnym" (zgodnym ponoć z Islamem) postępowaniem jest tzw. "małżeństwo tymczasowe". Wstrząsnął mną opis duchownego islamskiego który opisywał jak CHomeini, będąc w gościach wziął "za tymczasową żonę" (na jedną noc) ich 5-letnią córkę, odbywając z nią stosunek normalny i analny, mimo że dziewczynka krzyczała całą noc gdyż nie miała odpowiednich warunków fizycznych. Znamienna jest ocena owego duchownego; jest zbulwersowany postawą Chomeiniego, ale ma mu za złe że... nie wziął wówczas na tę noc za "tymczasową" żonę którejś z nieco starszych, nastoletnich córek gospodarzy.

Muzułmanin może zastosować tuqyah (ochrona - tym eufemizmem określa się okłamanie kogoś) w celu "ochrony życia rodzinnego". Mężczyzna może okłamywać swoją żonę. Kiedy będzie chciał poślubić nową żonę, zgodnie z prawem szariatu może okłamywać te kobiety i nie mówić im o sobie. Może mówić kobiecie, że ta jest jego jedyną żoną a jednocześnie sypiać z innymi kobietami.

Tego jednak w Izraelu nie było - przynajmniej nie było w nauczaniu.

Poza tym, jak już mamy porównywac, to Izrael i Islam w tym samym okresie...

Poza tym - to może najważniejsze - tu mówimy o Niebie - a Żydowskie (ani chrześcijańskie) Niebo jednak nie polega na nieograniczonym dostępie do hurys,co to są "piękne i czyste"(56:54) które bedą do dyspozycji "gdy będziemy spoczywać pół leżąc na tronach ustawionych w rzędy" (56:20)

Swoją drogą, Koran obiecuje obiecuje mężczyznom, którzy zginą w walce z niewiernymi nie tylko przyjemności z "pięknymi hurysami o wielkich oczach" ale również, dla chetnych, "chłopców jak ukryte perły"(56:24) i "młodzieńców, którzy nigdy się nie starzeją, podobnych rozsypanym perłom"(76:19).

To jak? Jedni będą sobie pół leżeć na tronach, a inni (hurysy i wspomniani młodzieńcy) będą przy nich zasuwać? ;)
Ostatnio zmieniony 2025-06-18, 16:14 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ