"Ogarnięcie się"

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
ODPOWIEDZ
KacperD_40
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 10 times

"Ogarnięcie się"

Post autor: KacperD_40 » 2025-06-08, 14:32

Czy grzechem jest ogarniać pokój w niedzielę? Nie chodzi mi o odkurzanie tylko takie ogarnięcie z grubsza, np. odłożenie rzeczy na właściwe miejsce, składanie ubrań i dawanie ich do szafy, albo sprzątanie pulpitu na komputerze bo jest tam pełno śmieci.

Tak, mam skrupulantyzm :-s
Ostatnio zmieniony 2025-06-08, 14:34 przez KacperD_40, łącznie zmieniany 1 raz.

KacperD_40
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 10 times

Re: "Ogarnięcie się"

Post autor: KacperD_40 » 2025-06-08, 16:27

Proszę, niech ktoś odpowie :(
Ostatnio zmieniony 2025-06-08, 16:27 przez KacperD_40, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4437 times

Post autor: Andej » 2025-06-08, 16:47

Nie da się odpowiedzieć jednoznacznie.
Generalnie, jeśli są to czynności codzienne, rutynowo wykonywane każdego dnia, to oczywiście można. I nie ma grzechu.
Jeśli jednak miałeś to zrobić w sobotę, ale ci się nie chciało, to już uważam za grzech.
Jeśli są to prace, które spokojnie moga poczekać do poniedziałku i nikogo nie denerwują, nie drażnią, to też uznałbym za grzech.
Jednak, jeżeli to bardzo denerwuje twoją mamę, to raczej nie ma grzechu (chyba, że lenistwo - wtedy opowiedz księdzu o sprzątaniu i jego przyczynie).
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1184 times
Been thanked: 1494 times

Post autor: AdamS. » 2025-06-08, 19:38

KacperD_40 pisze: 2025-06-08, 14:32 Czy grzechem jest ogarniać pokój w niedzielę? Nie chodzi mi o odkurzanie tylko takie ogarnięcie z grubsza, np. odłożenie rzeczy na właściwe miejsce, składanie ubrań i dawanie ich do szafy, albo sprzątanie pulpitu na komputerze bo jest tam pełno śmieci.
Osobiście bym tego za grzech nie uważał. Grzechem byłoby poświęcenie niedzielnego czasu na jakieś generalne porządki, może też uruchomianie odkurzacza lub innych głośnych urządzeń. Ale ogarnięcie przedmiotów i wytarcie blatu? To już by mi się kojarzyło z żydowskim podejściem do szabatu. Jako chrześcijanie jesteśmy ludźmi wolnymi i powinniśmy patrzeć literą DUCHA, nie literą PRAWA - czyli mieć na uwadze skutek, nie formę.

Co więc będzie skutkiem wskazującym na grzech?
1) Zgorszenie - jeśli robiąc głośne porządki publicznie dajemy wyraz braku szacunku dla uświęconego czasu.
2) Ujednolicenie tygodnia - jeśli czynimy z niedzieli dzień powszedni przez upodabnianie jej do innych dni (przez sprzątanie, pracę, zakupy itd.).
3) Komercjalizacja czasu świątecznego - jeśli spędzamy dni świąteczne z myślą o zarobkowaniu lub wydawaniu pieniędzy na zakupach.
4) Duchowe wyjałowienie - jeśli godzimy się na jałowo spędzany czas, bez modlitwy i refleksji, bez sięgania po Pismo Święte czy wartościową lekturę.

ODPOWIEDZ