Jeden Kościół, ale czy jednolity?

Dyskusje historyczne związane z Kościołem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3492 times
Been thanked: 5769 times
Kontakt:

Re: Jeden Kościół, ale czy jednolity?

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 09:12

TS_ pisze: 2025-06-10, 08:51 Tzn. nie ma tu miejsca na żadne przypadki. Pisał człowiek, własnymi rękoma, nie wbrew swojej woli, ale słowa zostały dostarczone do umysłu przez Boga, uwzględniając osobę, okoliczności, itp.
Nie całkiem. Została dostarczona TREŚĆ, a nie konkretne słowa. To, co stanowi PRZEKAZ (traditio) Pisma Świętego.
Autor natchniony pisał według swojej wrażliwości, kultury, temperamentu itd. W sposób nieomylny przekazał Objawienie, ale wiele elementów towarzyszących pochodzi od autorów natchnionych - np. przekonania o tym jak zbudowany jest Wszechświat.

Co więcej, natchnienie przez Boga wcale nie implikuje "dosłowności" zapisów. Dziś raczej jest zgoda co do tego, że Ewangelie są już przemyślanym, przemodlonym i rozeznanym zapisem "katechetycznym" pierwotnego Kościoła. Nie oznacza to oczywiście, że są tam nie istniejące wydarzenia czy coś w tym rodzaju.

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 09:31

To jest już dyskusja odnosząca się do sposobu w jaki myśli pojawiają się w umyśle ludzkim. Człowiek nie jest swoją Pierwszą Przyczyną. Można dyskutować skąd pochodzi czyjaś "wrażliwość, kultura, temperament, itd." i dlaczego do przekazu został wybrany akurat człowiek o danych cechach. Natura człowieka stworzona jest też przez Boga.

Jan 2
24 Jezus natomiast nie zwierzał się im, bo wszystkich znał i nie potrzebował niczyjego świadectwa o człowieku. Sam bowiem wiedział, co w człowieku się kryje.

Przysłów 16
33 We fałdy sukni wrzuca się losy, ale Pan sam rozstrzyga.

Jest napisane:
"to wszystko, i TYLKO TO, czego On chciał".

"Tylko to", tzn. nikt nie przekazał czegoś co byłoby "niechcianym produktem ubocznym".

Elementy własnych przekonań są bez znaczenia, bo można i dziś posługiwać się opowieściami różnymi, które mówią o różnych perspektywach. Dynamika Newtona nadal jest uczona, mimo że wiadomo, że przy większej precyzji okazuje się fałszywa choćby i w częściach milionowych. Ja nie traktuję tego jako fałsz, tylko dydaktykę dostosowaną do uczniów, plus ewentualny element zagadki.

Nie wiem co to znaczy "katechetyczny" ściśle.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 09:47

Ostatnio zmieniony 2025-06-10, 09:48 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 09:52

Zdefiniuj więc co to znaczy "być prawdziwym autorem".
Skąd pochodzą "autorskie myśli ludzkie"? Jakie jest ich źródło?
Podaj ciąg do Pierwszej Przyczyny.

Przypominam, że jest jedna Pierwsza Przyczyna wszystkiego.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 10:01

TS_ pisze: 2025-06-10, 09:52 Zdefiniuj więc co to znaczy "być prawdziwym autorem".
Skąd pochodzą "autorskie myśli ludzkie"? Jakie jest ich źródło?
Podaj ciąg do Pierwszej Przyczyny.

Przypominam, że jest jedna Pierwsza Przyczyna wszystkiego.
[/quote]Że niby jak człowiek został stworzony przez Boga, to znaczy, ze jego myśli od Niego pochodzą?
Serio? Te bluźniercze też? ;)

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 2890 times

Post autor: sądzony » 2025-06-10, 10:07

Cośta tacy niejednolici?
:p
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4437 times

Post autor: Andej » 2025-06-10, 10:45

TS_ pisze: 2025-06-10, 09:52 Zdefiniuj więc co to znaczy "być prawdziwym autorem".
Skojarzyło mi się z pojęciem ghostwriter.
Tak się złożyło, że mam w rodzinie celebrytę. Korzystając z pomocy ghostwriter'a "napisał" trzy książki o sobie. Jest w nich prawda i nieprawda. Opisywane sprawy, są nie raz wyobrażeniami spisującego. A sytuacja pisanie takich dzieł, jest o wiele prostsza, niż spisywanie Biblii. Bo jest bezpośrednia relacja, dialog, korekta. "Autor" musi zaakcentować to, co zostało spisane. Dzieło musi przejść edycję przez kolejne osoby.

W przypadku Biblii było natchnienie. Nie dyktowanie. Natchnienie polegało na zsyłaniu na piszącego obrazów, pojęć, prawd nieprzekazywalnych w ludzkim języku. Natchniony pisarz musiał te pojęcia opisać ludzkim językiem. Zatem musiał używać słów i pojęć, które były znane ówczesnym. Używać obrazowych opisów, które naprowadzały na zasadniczą myśl. Korzystał tylko ze środków dostępnych w danym czasie i miejscu. Bo jest to jedyna formą przekazu.

Na przykład, spróbuj komuś, kto nigdy nie jadł soli, opisać jej smak. Spróbuj, np. tutaj opisać smak soli. Słownie. Aby każdy poczuł, na czym polega słoność, choć nigdy nie miał do czynienia z solą. Można też spróbować opisać słowami, w niniejszym wątku, śpiew koloraturowy osobie głuchej od urodzenia. Natchnieni autorzy Biblii dokonywali cudów przetwarzając wolę Boga na słowa.

Prawdziwym autorem sensu, objawienia, przesłania jest Bóg. Prawdziwym autorem Pisma, jest ten, kto ubrał objawienie Boże w słowa zrozumiałe dla innych.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 10:50

Andej pisze: 2025-06-10, 10:45 Prawdziwym autorem sensu, objawienia, przesłania jest Bóg. Prawdziwym autorem Pisma, jest ten, kto ubrał objawienie Boże w słowa zrozumiałe dla innych.
Otóż to.
Poza tym określenie mianem prawdziwych autorów autorów biblijnych jest katechizmowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia Chrześcijaństwa, postacie, wydarzenia”