Problem zła

Jeśli nie wiesz gdzie zamieścić swój temat lub nie psuje on nigdzie indzie to napisz go tutaj.
Quinque
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Problem zła

Post autor: Quinque » 2025-06-10, 13:20

Wszyscy znamy argument przeciw teizmowi "Bóg jest zły bo nie reaguje na zło", można go łatwo odbić. Ale spójrzmy na to inaczej. Skoro Bóg stworzył wszystko to jest przyczyną również zła. Ale Bóg nie może być przyczyną zła bo jest tylko dobry. Skoro tak to nie mógł stworzyć świata. Nawet jeśli Bóg nie odpowiada za zło to jest jego logiczną lub posrednią przczyną (nawet jeśli Szatan jest źródłem zła). Myślę, że nie da się rozwiązać tego problemu. No chyba że założymy że, nie ma czegoś takiego jak obiektywne dobro i zło
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3493 times
Been thanked: 5769 times
Kontakt:

Re: Problem zła

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 13:34

Żarówka jest przyczyną mroku, bo jak nie świeci, to jest ciemno?

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 2890 times

Post autor: sądzony » 2025-06-10, 20:39

Quinque pisze: 2025-06-10, 13:20 Wszyscy znamy argument przeciw teizmowi "Bóg jest zły bo nie reaguje na zło", można go łatwo odbić. Ale spójrzmy na to inaczej. Skoro Bóg stworzył wszystko to jest przyczyną również zła. Ale Bóg nie może być przyczyną zła bo jest tylko dobry. Skoro tak to nie mógł stworzyć świata. Nawet jeśli Bóg nie odpowiada za zło to jest jego logiczną lub posrednią przczyną (nawet jeśli Szatan jest źródłem zła). Myślę, że nie da się rozwiązać tego problemu. No chyba że założymy że, nie ma czegoś takiego jak obiektywne dobro i zło
Grzech czy zło nie wynika z faktu, iż doskonały Bóg stworzył coś złego, a w tym, że nie stworzył aniołów, człowieka, świat i wszelkiego stworzenia jako absolutnie doskonałego.
Ostatnio zmieniony 2025-06-10, 20:44 przez sądzony, łącznie zmieniany 1 raz.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pompieri
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 986 times
Been thanked: 513 times

Post autor: Pompieri » 2025-06-10, 20:49

Chyba jednak Bog wszystko co stworzyl to stworzyl jako doskonale - bunt wynikajacy z wolnosci doprowadzil ( w wielu aspektach) do braku calkowitego dobra - a brak dobra stanowi esencje "zla" ( choc moze to nie jest najlepsze okreslenie).
Aniolowie sie zbuntowali ( w czesci ), ludzie sie zbuntowali ( pierwszy bunt pierwszych prarodzicow ) ... byc moze i inne byty gdzies we wszechswiecie rowniez sie zbuntowaly ( o ile Bog takie stworzyl ).

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 21:00

sądzony pisze: 2025-06-10, 20:39 Grzech czy zło nie wynika z faktu, iż doskonały Bóg stworzył coś złego, a w tym, że nie stworzył aniołów, człowieka, świat i wszelkiego stworzenia jako absolutnie doskonałego.
Właściwie stworzył.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-11, 07:49

Marek_Piotrowski pisze: 2025-06-10, 21:00
sądzony pisze: 2025-06-10, 20:39 Grzech czy zło nie wynika z faktu, iż doskonały Bóg stworzył coś złego, a w tym, że nie stworzył aniołów, człowieka, świat i wszelkiego stworzenia jako absolutnie doskonałego.
Właściwie stworzył.
Ja, przynajmniej na dziś dzień, tak nie uważam. Gdyby tak było wykluczałoby to "przestrzeń" na zło, grzech, odwrócenia się od Stwórczy.
No chyba, że "doskonałość" zawiera w sobie możliwość wystąpienie/wyboru zła.

No i wydaje mi się, że zakładając doskonałość stworzenia aniołów, człowieka i całego stworzenia "wyklucza" (przynajmniej dla mnie) możliwość "rozwoju", no chyba, że rozwój bardziej opiera się na Obecności, Miłości, Współ_Byciu na wzór Trójcy, a nie na "zmianie".

Sam nie wiem. Bardziej teoretyzuję.

...

Co oznacza "właściwie"?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-11, 07:52

Myślę, że zarówno anioły, jak i ludzie, którzy nie mogliby odwrócić się od Boga (czyli nie byliby wolni), nie byliby doskonali.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-11, 07:54

Pompieri pisze: 2025-06-10, 20:49 Chyba jednak Bog wszystko co stworzyl to stworzyl jako doskonale ...
Doskonałe na tyle na ile chciał, nie na tyle na ile mógł. W tym drugim wypadku Bóg stworzyłby Siebie. Ojciec zrodziłby Syna w Duchu.
No chyba, że tym właśnie jest człowiek i świat :-?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-11, 08:17

Chyba mówimy o całkowicie innych "poziomach" doskonałości...
Widzę tu wpływ ks. Strzelczyka... szanuję go, ale ten akurat jego argument mam za naciągany.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-11, 08:22

Marek_Piotrowski pisze: 2025-06-11, 07:52 Myślę, że zarówno anioły, jak i ludzie, którzy nie mogliby odwrócić się od Boga (czyli nie byliby wolni), nie byliby doskonali.
Rozumiem. Doskonałość zakłada więc możliwość błędu, zła, grzechu, wyboru, upadku, buntu. W tym ujęciu (nieco niedualnym i paradoksowym) się zgadzam. Doskonałość zawiera możliwość "niedoskonałości".

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-11, 08:34

Tu trochę się rozbijamy o pojęcie "doskonałości", które znacznie różni się w zależności od języka, jakiego używamy.
Na przykład w języku filozofii/teologii decyzja szatana (czy ludzkie decyzje na sądzie), są doskonałe (nawet jeśli to decyzje, żeby pójść do piekła!).
Doskonałe, czyli nieomylne, czyli takie, których nigdy nie będziemy chcieli zmienić.

A jednak człowieka trochę odrzuca przed taką "doskonałością"...

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-06-11, 08:44

Marek_Piotrowski pisze: 2025-06-11, 08:34 Tu trochę się rozbijamy o pojęcie "doskonałości", które znacznie różni się w zależności od języka, jakiego używamy.
Na przykład w języku filozofii/teologii decyzja szatana (czy ludzkie decyzje na sądzie), są doskonałe (nawet jeśli to decyzje, żeby pójść do piekła!).
Doskonałe, czyli nieomylne, czyli takie, których nigdy nie będziemy chcieli zmienić.

A jednak człowieka trochę odrzuca przed taką "doskonałością"...
Czyli "doskonałość" zakłada możliwość wyboru zła (piekła), które Adam z Ewą "ostatecznie i doskonale" wybrali?

Quinque
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 12 times
Been thanked: 78 times

Post autor: Quinque » 2025-06-11, 16:42

Pompieri pisze: 2025-06-10, 20:49 Chyba jednak Bog wszystko co stworzyl to stworzyl jako doskonale - bunt wynikajacy z wolnosci doprowadzil ( w wielu aspektach) do braku calkowitego dobra - a brak dobra stanowi esencje "zla" ( choc moze to nie jest najlepsze okreslenie).
Aniolowie sie zbuntowali ( w czesci ), ludzie sie zbuntowali ( pierwszy bunt pierwszych prarodzicow ) ... byc moze i inne byty gdzies we wszechswiecie rowniez sie zbuntowaly ( o ile Bog takie stworzyl ).
Chodzi o to że Bóg jest źródłem wszystkiego
„Jest dość jasności, aby oświecić wybranych, i dość ciemności, aby ich upokorzyć. Jest dosyć ciemności, aby zamroczyć potępionych, a dosyć jasności, aby ich potępić i odjąć im wszelką wymówkę

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4438 times

Post autor: Andej » 2025-06-11, 17:37

Quinque pisze: 2025-06-11, 16:42 Chodzi o to że Bóg jest źródłem wszystkiego
Czego wszystkiego?
Czy Bóg jest "źródłem" Twoich myśli? Twoich decyzji?
To co stworzył Bóg jest dobre. Dobry jest rozum. Dobra jest wolna wola. Dobra jest kreatywność. I dobra jest odpowiedzialność za swoje czyny.

Człowiek został stworzony do zbawienia. Został zaproszony do nieba. A jeśli tak, to musi być jakieś kryterium oceniania na Sądzie. Bez możliwości dokonywania wyborów, lepszych i gorszych, czyli bez wolnej woli nie byłoby takiego kryterium. Bóg stworzył doskonały mechanizm "selekcji". Zaprosił wszystkich, ale każdemu dał prawo weta.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-11, 18:26

Quinque pisze: 2025-06-11, 16:42 Chodzi o to że Bóg jest źródłem wszystkiego
Tak, ale zło nie jest "czymś".