Autorstwo Biblii

Ogólnie o Biblii. Dlaczego powinniśmy Ją czytać, jak powinno się czytać Pismo Święte, itp.
Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4437 times

Re: Autorstwo Biblii

Post autor: Andej » 2025-06-10, 12:06

Marek_Piotrowski pisze: 2025-06-10, 11:52Może lepiej najpierw postaraj się ją zrozumieć... Potem wklejaj.
Nie jest dobrze uzasadniać demagogii św. Tomaszem.
Całkowicie się z tym zgadzam.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 12:08

@Marek_Piotrowski

Ja nie widzę w tym żadnego absurdu. Widzę absurd w Twojej opinii, jako jakby zaprzeczającej temu, że Pierwsza Przyczyna jest jedna. Ty za to, zamiast udowodnić mi, że jestem w błędzie "pienisz się", oburzasz i odmawiasz dalszej rozmowy. Rzucasz erystyką i każesz mi się dokształcić, ale palcem kiwnąć nie chcesz by pomóc zrozumieć to co twierdzisz, że jest tak oczywiste.

Dlaczego może boleć? A dlaczego Szatan "nie chce się poddać woli Boga"? Dlaczego Ewa zerwała owoc by "decydować o sobie"? To sam korzeń grzechu.

Nie zgadzam się z Twoją rzekomą interpretacją tych fragmentów. Starałem się zrozumieć i tak zrozumiałem. Proszę udowodnij mi że jestem w błędzie. Nie odpowiadasz na pytania, nie cytujesz fragmentu gdzie jest napisane sprzecznie z tym co piszę. Tylko uciekasz od rozmowy. Robisz to nieustannie w tym temacie. Wniosek, nie jesteś w stanie racjonalnie o tym rozmawiać.

Dodano po 1 minucie 22 sekundach:
@Andej

Znając trochę Ciebie nie dziwię się. I tak samo, brak kontrargumentów.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2613 times
Been thanked: 2890 times

Post autor: sądzony » 2025-06-10, 12:26

TS_ pisze: 2025-06-10, 10:38 Więc tak, wszystkie myśli "pochodzą od" Boga, też te bluźniercze.
A zatem w jaki sposób grzech pochodzi od Boga :-?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 12:31

@sądzony

Przeczytaj wiadomość z 9:56.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3492 times
Been thanked: 5769 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 12:38

Po pierwsze:
to, że Bóg jest Pierwszą Przyczyną w żaden sposób nie implikuje, że jest przyczyną zła, czy grzechu.
Głównie dlatego, że zło, nie jest "czymś" stworzonym, tylko brakiem.

Identycznie jest z piekłem: Bóg stworzył Niebo. Brak Nieba, to piekło, ale w żaden sposób nie implikuje to, że "Bóg stworzył piekło".
To są takie dość oczywiste rozróżnienia.

Po drugie:
odchodzimy od tematu, który jest o autorstwie Biblii.. Przypominam, że cała kwestia wynikła z tego, że @TS_ postawił tezę, iż Biblia jest natchniona w tym sensie, że Bóg napisał/kazał napisać każde słowo - co zanegowałem słowami katechizmu o tym, że autorzy biblijni także są "prawdziwymi autorami" Biblii.
Na to @TS_ zdryfował w kierunku doprawdy demagogicznym, wyprowadzając karkołomne rozumowane, jakoby - ponieważ wszystkich nas stworzył Bóg - więc każde nasze słowo było autorstwa Boga ;)
Na co spytałem o bluźnierstwa - czy też są słowem Boga?
I teraz @TS_ usiłuje udowodnić, ze tak ;)

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5445 times
Been thanked: 3622 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-06-10, 13:04

Koniec ad persona, bo nie będę więcej tego tolerował u żadnej ze stron :!:
wracamy teraz do autorstwa Biblii z tego odjazdu
Czy stwierdzenie, że Autorem Biblii jest Bóg wprowadza w błąd, mówiąc częściową nieprawdę i sugerując, że Biblia w całości i komplecie "spadła z nieba"?
Bez filozofowania - tak czy nie
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 13:21

@Dezerter

Nie jest możliwe rozmawiać na takie tematy nie znając definicji słów, których się używa. Pytanie o to "co to znaczy być autorem (prawdziwym)?" jest podstawą tego wątku. Nie da się po prostu stwierdzić "tak lub nie" bez "filozofowania". Konieczne są definicje słów i zwrotów. Inaczej to beztreściowa gadanina.

A to się wiąże z mechanizmem pochodzenia wiedzy/wiary (z objawienia) w umyśle danej osoby. Wobec tego jest to ściśle związane z tematem.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 13:32

Dezerter pisze: 2025-06-10, 13:04 Koniec ad persona, bo nie będę więcej tego tolerował u żadnej ze stron :!:
wracamy teraz do autorstwa Biblii z tego odjazdu
Czy stwierdzenie, że Autorem Biblii jest Bóg wprowadza w błąd, mówiąc częściową nieprawdę i sugerując, że Biblia w całości i komplecie "spadła z nieba"?
Bez filozofowania - tak czy nie
Nie. Natomiast stwierdzenie, że "autorem każdego słowa jest Bóg" już IMHO może. Nie na tym polega natchnienie biblijne.

W szczególności nieprawdziwe jest wynikające z niego poniższe rozumowanie na temat 613 przykazań ST, które stało się powodem/pretekstem tej dyskusji:
TS_ pisze:(...) wszystkie co do jednego 613 są z Biblii. Więc jak mają być wymyślone przez człowieka, jeżeli są z Biblii?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-06-10, 13:39

TS - zgodnie z twoim rozumowaniem, to za błędy w Biblii odpowiada sam Bóg, czyli jest omylny ? - czy na pewno przy tym chcesz się upierać?

Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
Na pewno chcesz się upierać, że za myśli w rozumie odpowiadają anioły, jak myślał Tomasz a nie synapsy i neurony?

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 13:50

@Dezerter
zgodnie z twoim rozumowaniem, to za błędy w Biblii odpowiada sam Bóg, czyli jest omylny ? - czy na pewno przy tym chcesz się upierać?
Podaj mi jakiś udowodniony jednoznacznie błąd. Wtedy może będę wiedział co masz na myśli przez "błąd".
Na pewno chcesz się upierać, że za myśli w rozumie odpowiadają anioły, jak myślał Tomasz a nie synapsy i neurony?
Umysł i wola są niematerialne. Anioły są niematerialne, też mają wolę i umysł. Podobnie Bóg jest niematerialny. Synapsy i neurony są materialne. Eucharystia nie ma neuronów i synaps.

Więc tak, upieram się, że myśli są niematerialne.

Dodano po 8 minutach 8 sekundach:
@Marek_Piotrowski
Po pierwsze:
to, że Bóg jest Pierwszą Przyczyną w żaden sposób nie implikuje, że jest przyczyną zła, czy grzechu.
Głównie dlatego, że zło, nie jest "czymś" stworzonym, tylko brakiem.
Cytując z tego dłuższego posta:

Tomasz z Akwinu
Że zaś rzecz ma brak swojego naturalnego i powinnego przystosowania, pochodzić to może tylko z jakiejś przyczyny pozbawiającej ją swojego przystosowania.

Aby coś było brakiem czegoś zamiast czymś, to albo zostało usunięte, albo bylo stworzone z brakiem od początku. Człowiek sam siebie nie stworzył. Więc która opcja?
"prawdziwymi autorami" Biblii.
"Z wielkich sił" starasz się nie odpowiedzieć na pytanie co to znaczy w ścisłej definicji "być prawdziwym autorem". Używasz tego zbitku liter, ale na pytanie o definicję ignorujesz.
każde nasze słowo było autorstwa Boga
Skąd się biorą ciągi liter będące bluźnierstwami w umysłach ludzi. Czary mary? Czy bez przyczyny się pojawiają? Są rzeczy nie pochodzące od Pierwszej Przyczyny? No to mamy politeizm? Dwie Pierwsze Przyczyny?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 14:00

Dalej brniesz. Ale baw się sam.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-06-10, 14:15

TS_ pisze: 2025-06-10, 13:58 @Dezerter
zgodnie z twoim rozumowaniem, to za błędy w Biblii odpowiada sam Bóg, czyli jest omylny ? - czy na pewno przy tym chcesz się upierać?
Podaj mi jakiś udowodniony jednoznacznie błąd. Wtedy może będę wiedział co masz na myśli przez "błąd".
Różna i sprzeczna ilość i różna i sprzeczna reakcja kobiet u grobu Jezusa u różnych ewangelistów - jeśli Bóg jest Jedynym Autorem to x_x :ymblushing:
Umysł i wola są niematerialne. Anioły są niematerialne, też mają wolę i umysł. Podobnie Bóg jest niematerialny. Synapsy i neurony są materialne. Eucharystia nie ma neuronów i synaps.

Więc tak, upieram się, że myśli są niematerialne.
Ale manipulacja czystej wody *-:) [-x
Ja cię pytam, a aniołów wkładających w nasze głowy myśli :p ;)
a ty uciekając od odpowiedzi piszesz prawdę tylko o czym innym, .... zamiast wstydzić się ;) za Tomasza 9czywiście tomasz pisał zgodnie z wierzeniami w swojej epoce i wstydzić się nie musi, ale TS wierząc w powstawanie myśli tak jak ludzie w średniowieczu już wstydzić się musi :!: :ymblushing:
Ostatnio zmieniony 2025-06-10, 14:16 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 14:22

@Marek_Piotrowski

Uciekaj więc jak chcesz od tego tematu, udając, że jest oczywisty, jak to zwykle robisz. Brak argumentów. Pogardzając dowodzeniem, a stosując metodę "ad personam i z Tobą nie gadam".

To nie zabawa. To poważna kwestia czy ktoś uznaje Monoteizm w praktyce czy też chce się czynić źródłem siebie.

Ale jeśli jestem w błędzie, Ty odmawiasz dowodzenia tego mi aby mnie wyprowadzić z błędu. Czy to pogarda?
I zwyczajnie nie chcesz odpowiadać na pytania choć twierdzisz, że są oczywiste. Nie chcesz mi podać tych "oczywistych odpowiedzi".

Czy człowiek miał defekt od stworzenia czy potem stracił doskonałość?

Dodano po 7 minutach 34 sekundach:
@Dezerter
Różna i sprzeczna ilość i różna i sprzeczna reakcja kobiet u grobu Jezusa u różnych ewangelistów - jeśli Bóg jest Jedynym Autorem to x_x :ymblushing:
Zacytuj proszę dwa sprzeczne cytaty, żebym wiedział o które chodzi.
Ale manipulacja czystej wody *-:) [-x
Nie wiem co to znaczy.
Ja cię pytam, a aniołów wkładających w nasze głowy myśli :p ;)
a ty uciekając od odpowiedzi piszesz prawdę tylko o czym innym
Tak. Bóg oświeca ludzi za pośrednictwem aniołów.

W jaki sposób więc dociera wg Ciebie objawienie czy wiara do człowieka za pośrednictwem neuronów i synaps? Czy uznajesz, że umysł i wola ludzka są materialne? Dusza jest materialna i składa się z fal elemag? Jak wobec tego może człowiek nie przestać istnieć po śmierci ciała?

Dodano po 1 minucie 42 sekundach:
Przy okazji dogmat:

Dei Filius
2. Gdyby ktoś się nie wstydził twierdzić, że nie istnieje nic oprócz materii – niech będzie wyklęty.
Ostatnio zmieniony 2025-06-10, 14:30 przez TS_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-06-10, 14:39

TS_ pisze: 2025-06-10, 14:31 Uciekaj więc jak chcesz od tego tematu, udając, że jest oczywisty, jak to zwykle robisz. Brak argumentów.
Tak sobie mów. Jeśli Ci to poprawia samopoczucie - nie mam nic przeciw temu, ni nie szkodzi :)
Stosujesz dokładnie tę samą taktykę, którą zastosował uzytkownik odnoście polityki - a którą opisałem tu viewtopic.php?p=434148#p434148

Coś tam usłyszałeś, coś przeczytałeś, i wyciągasz z tego daleko idące, fałszywe wnioski. I wydaje Ci się, że je "uzasadniłeś".

Niemniej na Twoim miejscu wstydziłbym się kolejnej - już takiej z grubej rury - manipulacji w odpowiedzi do @Dezertera.
Najpierw zmieniłeś tezę z aniołów wkładających mysli na "myśli niematerialne".
Teraz - przyłapany przez @Dezertera na manipulacji - znów udajesz, że chodzi nie o to że anioły wkładają nam wszystkie mysli jako takie, tylko o to czy Bóg może się w ten sposób objawiać.
Bardzo źle rozmawia się z kimś, kto stosuje podobne chwyty.
Ostatnio zmieniony 2025-06-10, 14:43 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

TS_
Gawędziarz
Gawędziarz

Post autor: TS_ » 2025-06-10, 15:00

@Marek_Piotrowski

Oszczerstwa to dla Ciebie częsta technika. Masz wielką łatwość by pomawiać i obrażać. Ja proszę raz po raz o wytłumaczenie mi na czym polega mój rzekomy błąd, a Ty nie chcesz mi odpowiadać. Powiesz "cokolwiek", będziesz pomawiać przez dziesiątki postów, byle tylko nie odpowiedzieć. Byle nie odpowiedzieć na pytania, które nazywasz oczywistymi. Ja proszę o to dziesiątki razy byś mi wytłumaczył w czym tkwi błąd, robię to w pełnej uczciowości, Ty mnie niesprawiedliwie pomawiasz, ale odmawiasz uzasadnienia gdzie jest ten rzekomy błąd. I jeszcze Cię to śmieszy.

Ja nie mam sobie w tym temacie nic do zarzucenia. Nie będę Cię błagał byś mi odpowiedział. Pogardzaj i pomawiaj dalej jak uważasz, że jesteś w porządku.

Zablokowany

Wróć do „Biblia, Nowy Testament i Stary Testament”