Procesja w Boże Ciało

Rozmowy na temat świąt i zwyczajów religijnych Kościoła świętego.
Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 161 times
Been thanked: 110 times

Re: Procesja w Boże Ciało

Post autor: chicku » 2025-06-25, 20:57

@Lwica - tak, możliwe, że do Wszystkich Świętych :)
ścisk, ale blisko ołtarza byłaś

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 201 times
Been thanked: 400 times

Post autor: Lwica » 2025-06-25, 23:29

chicku pisze: 2025-06-25, 20:57 @Lwica - tak, możliwe, że do Wszystkich Świętych :)
ścisk, ale blisko ołtarza byłaś
Ta wersja Litanii do Wszystkich Świętych, którą wtedy wklejałam jest moją ulubioną :)
Hehehe no bo ja już byłam na tych Nieszporach i wiem, że tam z przodu mało kto siada, bo ludzie nie chcą zajmować miejsca Paulinom. Ale ich przychodzi tylu, że spokojnie jeszcze można tam usiąść. Zresztą Straż Jasnogórska (chyba tak się nazywają Ci Panowie, którzy pilnują porządku na JG), też prosi żeby w pierwszych rzędach nie zajmować miejsc. Ale tam gdzie ja byłam, to spokojnie jeszcze można :D

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: chicku » 2025-06-26, 00:07

Ta Litania dobra, porządkuje w głowie :) wtedy miałem taki ciąg gregoriański i to się dobrze wkomponowało w playlistę
a Ty się tam jakoś udzielasz na Jasnej Górze, czy tak przychodzisz incognito jako szara Częstochowianka? mój kolega tam często bywa, chyba codziennie jest na mszy, udziela się muzycznie, Paweł ma na imię. Może znasz?

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Lwica » 2025-06-26, 10:14

chicku pisze: 2025-06-26, 00:07 Ta Litania dobra, porządkuje w głowie :) wtedy miałem taki ciąg gregoriański i to się dobrze wkomponowało w playlistę
a Ty się tam jakoś udzielasz na Jasnej Górze, czy tak przychodzisz incognito jako szara Częstochowianka? mój kolega tam często bywa, chyba codziennie jest na mszy, udziela się muzycznie, Paweł ma na imię. Może znasz?
Tak, szara Częstochowianka ze mnie :D
Jestem średnio co miesiąc na spowiedzi, ale np właśnie w cieplejsze miesiące co dzień lub przynajmniej kilka razy w tygodniu , ale już omijam lipiec/sierpień jak są spore wydarzenia, chyba że coś się tylko na Szczycie dzieje. Szkoda, że nie doczytałam bo kilka dni temu była Arka Noego, niby dla dzieciaków, ale mają fajne niektóre aranżacje tych piosenek no i z Panem Friedrich bym chętnie pogadała, a nawet zdjęcie zrobiła.
A tak, to w takie duże pielgrzymki nie wchodzę, bo nie ma szans na skupienie, ciężko w ogóle się przedostać z kaplicy do wyjścia, jest taki ścisk, ludzie idą tam też do spowiedzi, to spokojnie myślę że trzy godziny stoją...
Hmmm... Paweł, Paweł. Może kojarzę z wyglądu ewentualnie, ale tam jest sporo Mszy w ciągu dnia, także zależy na którą godzinę bywa :)

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: chicku » 2025-06-26, 12:26

eh no mniejsza z tym Pawłem :) pewnie się gdzieś mijacie czasem, a to jeden z moich bardzo bliskich znajomych i czasem specjalnie jadę przez Częstochowę, by go odwiedzić.
Z pielgrzymkami to rzeczywiście ci ludzie idą w swojej atmosferze wielu dni, które przeszli na nogach, ciężko tak z ulicy wskoczyć w ten klimat:) ja sam szedłem raz do Częstochowy w pielgrzymce i to był czas, gdy się nawróciłem. Wychodziłem z Warszawy w sumie by odprowadzić koleżankę na rogatki, a dotarłem do końca, wyspowiadany po paru latach i zdeterminowany, by szukać swojego miejsca w Kościele.

Awatar użytkownika
Lwica
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Lwica » 2025-06-26, 21:37

chicku pisze: 2025-06-26, 12:26 eh no mniejsza z tym Pawłem :) pewnie się gdzieś mijacie czasem, a to jeden z moich bardzo bliskich znajomych i czasem specjalnie jadę przez Częstochowę, by go odwiedzić.
Z pielgrzymkami to rzeczywiście ci ludzie idą w swojej atmosferze wielu dni, które przeszli na nogach, ciężko tak z ulicy wskoczyć w ten klimat:) ja sam szedłem raz do Częstochowy w pielgrzymce i to był czas, gdy się nawróciłem. Wychodziłem z Warszawy w sumie by odprowadzić koleżankę na rogatki, a dotarłem do końca, wyspowiadany po paru latach i zdeterminowany, by szukać swojego miejsca w Kościele.
To ciekawe czy Paweł był na Nieszporach i procesji B-)
Ooo proszę, super, to opłacało się pójść do końca ;) pewnie tak Bóg ułożył tę całą historię żebyś się nawrócił...
Mnie też Jasna kojarzy się z nawróceniem bo tam byłam na spowiedzi generalnej po +10 latach...

Tak, masz rację, że pielgrzymki idą swoim życiem, czasami mi szkoda jak mieszkańcy nie odmachają pielgrzymom. Ale z drugiej strony - mają swoje problemy, spieszą się do pracy, może ich coś boli itd. albo nie są wierzący i mają to w nosie.

Np. teraz wieczorem jest spokój i bardzo mało jest jak na JG ludzi.
Uwielbiam jak wchodzę do kaplicy pokuty i dosłownie z 10 osób, cisza, chłodno, tak surowo wręcz... I wtedy czuć taką powagę tego miejsca.
Także ja jeśli byłabym pielgrzymem, to chciałabym brać udział i w takiej radosnej, hałaśliwej pielgrzymce, ale też przyjechać poza sezonem, aby faktycznie posiedzieć w ciszy tych murów.
Wtedy warto pospacerować tam na górze, przejść samemu drogę krzyżową przy tych wielkich rzeźbach, na Mszy usiąść bardzo blisko Obrazu i Ołtarza bo jak mało ludzi, to spokojnie można tam znaleźć miejsce :)

TS_
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 26 times
Been thanked: 51 times

Post autor: TS_ » 2025-06-27, 07:06

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święta i zwyczaje religijne”