Ojcowie Pustyni- świeccy odnowiciele Kościoła starożytnego

Dyskusje historyczne związane z Kościołem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 161 times
Been thanked: 110 times

Re: Ojcowie Pustyni- świeccy odnowiciele Kościoła starożytnego

Post autor: chicku » 2025-05-23, 21:13

52(1667) Powiedział i to: "Ciało mnicha przez post wydobywa dusze z odmętów niczym kawałek uschłego drewna. Post też osusza źródło pożądliwości mnicha".

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: chicku » 2025-05-30, 21:48

anonimowy pustelnik: Cela, czyli miejsce, gdzie mieszka pustelnik (domek), albo po prostu powołanie, jest jak piec babiloński i jak obłok, z którego Bóg przemawiał do Mojżesza.

Pewien pustelnik sprzedał wszystko i poszedł żyć na pustynię pod opieką swego mistrza, zostawił sobie jednak 100 złotych monet. Mistrz powiedział mu, by oderwał się od świata i żył w swojej celi. Po jakimś czasie przychodzi do mistrza i mówi: Abba, myśli mi mówią, że trzeba wymienić dach. Mistrz na to: jeszcze sie nie odłączyłeś od świata. Uczeń poszedł, rozdał 90 monet, zostawił sobie 10 i wrócił do celi. Po jakimś czasie znowu idzie do mistrza: Abba, myśli mi mówią, że trzeba wymienić drzwi. Miastrz na to: Jeszcze się nie oddzieliłeś dobrze od świata. Idź to rozdaj i wracaj do celi. Uczeń rozdał pozostałe 10 monet i wrócił do celi. Po jakimś czasie idzie do mistrza: Abba, trzeba jakoś zabezpieczyć chatę, bo wejdzie lew i mnie zje. Mistrz na to: Ja tylko o tym marzę, by przyszedł lew i mnie zjadł, a cała chata zawaliła się na mnie i bym w końcu miał spokój.

Pewien pustelnik poszedł do abba i mówi: nie potrafię żyć po mniszemu, nie wykonuję żadnych mniszych rzeczy, a jedynie biję się z obrzydliwymi myślami i wypełniam masę codziennych obowiązków. Abba na to: idź i tak rób, dla ciebie to może być tyle, ile wszystkie zasługi abba Antoniego.

Herb
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 155 times
Been thanked: 108 times

Post autor: Herb » 2025-05-31, 08:29

Kiedys apoftegmaty ojcow pustyni fascynowaly mnie przez podobienstwo do koanow zen (Merton itp.).
Jednak zastanawiam sie, czy nie za malo w nich Chrystusa Zmartwychwstalego. Obym sie mylil.
W Chrystusie ukryte są wszystkie skarby mądrości i wiedzy.

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: chicku » 2025-07-01, 11:22

Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
Herb pisze: 2025-05-31, 08:29 Kiedys apoftegmaty ojcow pustyni fascynowaly mnie przez podobienstwo do koanow zen (Merton itp.).
Jednak zastanawiam sie, czy nie za malo w nich Chrystusa Zmartwychwstalego. Obym sie mylil.
Myślę,że są dobre, pożyteczne dla nauki Kościoła i spełniają swoje zadanie, jeśli jest nim wspieranie czytelnika w walce z pokusami
Ostatnio zmieniony 2025-07-01, 11:24 przez chicku, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Historia Chrześcijaństwa, postacie, wydarzenia”