Dusza - jak ją rozumieć

Dlaczego żyjemy, po co się urodziliśmy, jaki jest nasz cel w życiu, co na czeka po śmierci; niebo, piekło, nic? Rozmowy na temat życia, śmierci i wieczności.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4470 times

Re: Dusza - jak ją rozumieć

Post autor: Andej » 2025-07-03, 17:06

sądzony pisze: 2025-07-03, 15:58Wydawało mi się, że stajemy się wolni (może bardziej wolni) poprzez "świadomość" prawdy, Boga, Miłości i wypełniania Jego Woli.
Wolność, to prawo wyboru. Dla kochających Boga wolnością jest wybór Boga. I takie ułożenie własnej woli, aby była zgodna z wolą Boga. Po prostu chcenie tego, czego chce Bóg. Tą wolnością jest przekonanie, że dobro jest to to, co Bóg oferuje.
Ale bez wolności do sprzeciwu, nie dałoby się mówić o wolności. Wolność zawsze zawiera alternatywę.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3535 times
Been thanked: 5806 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-03, 17:28

sądzony pisze: 2025-07-03, 15:58 Wydawało mi się, że stajemy się wolni (może bardziej wolni) poprzez "świadomość" prawdy, Boga, Miłości i wypełniania Jego Woli.
Owszem, ale to chyba nie do końca pokrywa się z wolną wolą.
Jesteśmy wolni będąc z Bogiem, ale to ma jakby "inny kolor" (nie potrafię tego sformułować lepiej).
sądzony pisze:Co do Szatana ... on już wybrał absolutnie, nie może "zmienić" zdania. Nie wiem jak z jego wolą.
Ależ może. Tylko nie chce i nigdy nie zechce.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5501 times
Been thanked: 3641 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-03, 18:24

TS_ pisze: 2025-07-03, 11:46 @Dezerter
Na tą chwilę widzę to tak, że aby człowiek miał wolną wolę, to poza siłami standardowej fizyki, musi oddziaływać na ciało człowieka w środku pole wektorowe nie pochodzące ze standardowych praw fizyki, więc z niematerii. (od duszy niematerialnej)

taa od duszy? a nie od Ducha a ja myślałem, że Bóg jest Duchem

Ja czasem mówię z różnych punktów widzenia.

np. Możesz powiedzieć, że Ty poruszasz swoją ręką. A możesz może powiedzieć, że potocznie "Bóg spogląda w Twoją duszę/ducha/umysł i znajduje tam wolę/chęć byś poruszył ręką, więc ją realizuje zgodnie z Twoją wolą" (aby móc dopuścić wolność woli) polem wektorowym. Wola jest człowieka, ewentualna wina jest człowieka, ale "realizacja techniczna" zupełnie niewinna jest Boga.

Stąd tak, można może powiedzieć, że "technicznie" pole wektorowe jest od Boga. Jednak co do woli i winy i moralności czynu, pole wektorowe jest od duszy człowieka.

Jeżeli chodzi o rozróżnienie ducha i duszy w człowieku to zapraszam, abyś opisał czym się to różni:

viewtopic.php?t=17046
Wszytko od dawna jest wyjaśnione tutaj - zapoznaj się proszę
viewtopic.php?t=52
Ostatnio zmieniony 2025-07-03, 18:40 przez Dezerter, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie, śmierć, wieczność”