Musimy karmić lud boży Ciałem i Krwią Chrystusa
Dopóki nie zrozumieją że są tym co jedzą
I że są tym co piją
Św Augustyn
Dobre motto na dziś
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 5501 times
- Been thanked: 3641 times
- Kontakt:
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2630 times
- Been thanked: 2914 times
Re: Dobre motto na dziś
„Budzimy się w ciele Chrystusa, gdy Chrystus budzi nasze ciała.”
Św. Symeon Nowy Teolog
[
]
Św. Symeon Nowy Teolog
[

"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Kontakt:
Ten dalszy tekst, z tą stopą i ręką też był mocny- ale dosyłam do kazania
viewtopic.php?p=435150#p435150
viewtopic.php?p=435150#p435150
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- sądzony
- Legendarny komentator
"To radosne odkrycie, że Chrystus mieszka w całej, widzialnej i niewidzialnej rzeczywistości nazywamy duchowością."
M. Gajda
M. Gajda
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- sądzony
- Legendarny komentator
„To dzięki energiom możemy powiedzieć, że znamy naszego Boga”.
„Działania są różnorodne, a istota prosta; mówimy, że poznajemy Boga z Jego działań, lecz nie podejmujemy się zbliżać do Jego istoty. Jego działania (energie) zstępują ku nam, natomiast Jego istota pozostaje poza naszym zasięgiem.”
św. Bazyli
To co w katolicyzmie jest łaską, darem, przyjętym lub nie w prawosławiu jest bardziej energią, działaniem i współpracą, synergią. W katolicyzmie jest czymś "stworzonym" i danym człowiekowi, natomiast w prawosławiu "niestworzonym", bo Bogiem udzielającym się (nie jednak w swej istocie). Oczywiście wydaje mi się, że dziś katolickie pojęcie łaski otwiera się troszkę na prawosławne. Rozdział powstał poniekąd dzięki św. Tomaszowi, który "wyraźnie" oddzielał Stwórcę od stworzenia. Odpowiedzią był Palamas i jego nauka o energiach bożych.
„Działania są różnorodne, a istota prosta; mówimy, że poznajemy Boga z Jego działań, lecz nie podejmujemy się zbliżać do Jego istoty. Jego działania (energie) zstępują ku nam, natomiast Jego istota pozostaje poza naszym zasięgiem.”
św. Bazyli
To co w katolicyzmie jest łaską, darem, przyjętym lub nie w prawosławiu jest bardziej energią, działaniem i współpracą, synergią. W katolicyzmie jest czymś "stworzonym" i danym człowiekowi, natomiast w prawosławiu "niestworzonym", bo Bogiem udzielającym się (nie jednak w swej istocie). Oczywiście wydaje mi się, że dziś katolickie pojęcie łaski otwiera się troszkę na prawosławne. Rozdział powstał poniekąd dzięki św. Tomaszowi, który "wyraźnie" oddzielał Stwórcę od stworzenia. Odpowiedzią był Palamas i jego nauka o energiach bożych.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Kontakt:
„Słowo ‘dusza’ wyraża chcianą przez Stwórcę wyjątkowość istoty ludzkiej: Człowiek jest tym stworzeniem, w którym spotykają się duch i materia i jednoczą się w jedną całość” (Joseph Ratzinger, Opera Omnia, t. 10, s. 437).
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.