Pieszczoty w małżeństwie

Rozmowa na temat upadłego anioła, czyli szatana, jego cel w świecie, początek jego istnienia, itp.
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3535 times
Been thanked: 5806 times
Kontakt:

Re: Pieszczoty w małżeństwie

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-05, 00:05

Owszem. A jednym z warunków zaistnienia powyższego jest coitus.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2630 times
Been thanked: 2914 times

Post autor: sądzony » 2025-07-05, 10:34

Czyli o "prawidłowym współżyciu płciowym" stanowi:

1. otwarcie na złożenie nasienia mężczyzny w łonie kobiety (technicznie)
2. otwarcie na prokreację (moralno-mentalnie)
3. otwarcie na zjednoczenie (duchowe, emocjonalne, relacyjne, mistyczne, miłosne)

Jeżeli te trzy są spełnione wszelkie pozostałe aspekty (np. takie jak "masturbacja", która nią nie jest) są dozwolone.
:-?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-05, 11:20

1. mieści się w 2.
Nie bardzo widzę, jak przy zachowaniu 1 mogła by być "masturbacja".
W takim razie cała gra wstępna to też masturbacja?
Ostatnio zmieniony 2025-07-05, 11:22 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-07-05, 12:02

Marek_Piotrowski pisze: 2025-07-05, 11:20 1. mieści się w 2.
W sumie chyba masz rację.
Przecież napisałem:
Jeżeli te trzy są spełnione wszelkie pozostałe aspekty (np. takie jak "masturbacja", która nią nie jest) są dozwolone.
Czyli, że nią nie jest.
Gra wstępna, jak ją rozumiem, jest wspólnym aktem, masturbacja jest zwrócona ku sobie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

marbur
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 34 times
Been thanked: 26 times

Post autor: marbur » 2025-07-05, 12:12

sądzony pisze: 2025-07-04, 23:30
lambda pisze: 2025-07-04, 23:15 Nalezalo by jeszcze zdefiniować prawidłowe współżycia płciowe, zamiast z góry zakładać ze jest nim masturbacja żony.
KKK definiuje nieprawidłowe:
2351 Rozwiązłość jest nieuporządkowanym pożądaniem lub nieumiarkowanym korzystaniem z przyjemności cielesnych. Przyjemność seksualna jest moralnie nieuporządkowana, gdy szuka się jej dla niej samej w oderwaniu od nastawienia na prokreację i zjednoczenie.

Czyli zdawać by się mogło, że "prawidłowość" tkwi w nastawieniu, otwartości na prokreację i zjednoczenie.
Temat: Analiza logiczna zdania KKK o moralności przyjemności seksualnej
Przyjemność seksualna jest moralnie nieuporządkowana, gdy szuka się jej dla niej samej w oderwaniu od nastawienia na prokreację i zjednoczenie.
To zdanie jest klasycznym przykładem implikacji, czyli zdania warunkowego w formie "P, gdy Q", co jest równoznaczne z "Jeśli Q, to P".

1. Rozbicie na Zdania Proste

Aby zastosować logikę zdań, musimy najpierw zidentyfikować zdania składowe (nazwijmy je p i q).

Następnik (P):
p = "Przyjemność seksualna jest moralnie nieuporządkowana."
To jest główny wniosek, orzeczenie o stanie moralnym.

Poprzednik (Q):
q = "Szuka się jej [przyjemności seksualnej] dla niej samej w oderwaniu od nastawienia na prokreację i zjednoczenie."
To jest warunek, który musi zostać spełniony, aby następnik (p) był prawdziwy zgodnie z tym stwierdzeniem.

2. Forma Logiczna Zdania

Struktura zdania to: "Jeśli q, to p", co w notacji logiki zdań zapisujemy jako:

Kod: Zaznacz cały

q → p
To bardzo ważny punkt. Zdanie nie twierdzi, że przyjemność seksualna zawsze jest nieuporządkowana. Twierdzi, że staje się taka pod pewnym warunkiem (q).

3. Analiza Warunku (Poprzednika q)

Sam warunek q jest zdaniem złożonym. Możemy go rozbić na koniunkcję (połączenie spójnikiem "i") trzech mniejszych warunków:
  • q_1: "Przyjemność seksualna jest szukana dla niej samej (jako cel sam w sobie)."
  • q_2: "Przyjemność seksualna jest szukana w oderwaniu od nastawienia na prokreację."
  • q_3: "Przyjemność seksualna jest szukana w oderwaniu od nastawienia na zjednoczenie (zjednoczenie osób)."
Warunek q jest prawdziwy tylko wtedy, gdy wszystkie trzy powyższe warunki (q_1, q_2, q_3) są spełnione jednocześnie. Logicznie zapisalibyśmy to jako:

q ≡ q_1 ∧ q_2 ∧ q_3
Zatem pełna forma logiczna całego zdania to:

(q_1 ∧ q_2 ∧ q_3) → p
4. Tabela Prawdy dla Implikacji q → p

Analiza logiczna za pomocą tabeli prawdy pokazuje, kiedy całe zdanie jest prawdziwe, a kiedy fałszywe.

Warunek q (PRAWDA) | Wniosek p (PRAWDA) => Całe zdanie jest PRAWDZIWE
Interpretacja: Szuka się przyjemności dla niej samej (PRAWDA) i jest ona moralnie nieuporządkowana (PRAWDA). Zdanie jest spójne.

Warunek q (PRAWDA) | Wniosek p (FAŁSZ) => Całe zdanie jest FAŁSZYWE
Interpretacja: Szuka się przyjemności dla niej samej (PRAWDA), ale *nie jest* ona moralnie nieuporządkowana (FAŁSZ). To jedyny przypadek, który obala to zdanie.

Warunek q (FAŁSZ) | Wniosek p (PRAWDA) => Całe zdanie jest PRAWDZIWE
Interpretacja: Przyjemność *nie jest* szukana dla niej samej (np. jest otwarta na prokreację) (FAŁSZ), ale z jakiegoś innego powodu jest moralnie nieuporządkowana (PRAWDA). Zdanie wciąż jest prawdziwe, bo nie mówi, że to jedyny powód.

Warunek q (FAŁSZ) | Wniosek p (FAŁSZ) => Całe zdanie jest PRAWDZIWE
Interpretacja: Przyjemność *nie jest* szukana dla niej samej (FAŁSZ) i *nie jest* moralnie nieuporządkowana (FAŁSZ). Zdanie jest prawdziwe.

Wnioski z Analizy Logicznej:
  1. To jest sąd warunkowy: Zdanie nie potępia przyjemności seksualnej jako takiej. Określa jedynie warunki, w których – według autora tej tezy – staje się ona "moralnie nieuporządkowana".
  2. Ciężar dowodu jest na warunku: Cała siła tego stwierdzenia opiera się na definicji i spełnieniu warunku q.
  3. Co zdanie przemilcza (to też ważne logicznie!): Zgodnie z zasadami implikacji, jeśli warunek q jest fałszywy (czyli przyjemność *nie jest* szukana w oderwaniu od prokreacji i zjednoczenia), to zdanie nie mówi nic o tym, czy p jest prawdziwe czy fałszywe. Innymi słowy, jeśli seks jest otwarty na prokreację i zjednoczenie, to na podstawie *tego konkretnego zdania* nie możemy stwierdzić, czy jest on moralnie uporządkowany, czy nie. Do tego potrzebne byłyby inne twierdzenia.
  4. Kontrapozycja: Logicznie równoważne temu zdaniu jest jego przekształcenie zwane kontrapozycją

(¬p → ¬q)
    , które brzmiałoby: "Jeśli przyjemność seksualna nie jest moralnie nieuporządkowana, to znaczy, że nie jest ona szukana dla niej samej w oderwaniu od nastawienia na prokreację i zjednoczenie". Czasami ta forma jest łatwiejsza do zrozumienia.
"Ważne jest, aby nie przestawać pytać. Ciekawość ma swój własny powód by istnieć" [Albert Einstein]

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-07-05, 12:17

@marbur a ty masz jakiś własny wniosek?

Libusz
Przybysz
Przybysz

Post autor: Libusz » 2025-07-05, 12:53

sądzony pisze: 2025-07-05, 12:48
Libusz pisze: 2025-07-05, 12:29 Nie wolno zabijać. Ani ryzykować własnego życia
Nie wolno dawać się manipulować władzy.
To nie temat.
Rozumiem, że jesteś tu po raz n-ty?
Po co?
W małżeństwie pieszczoty dozwolone, tylko wytrysk nasienia musi być w pochwie. To już na temat.

Nie prawda. Jestem tu pierwszy raz.
Ostatnio zmieniony 2025-07-05, 12:53 przez Libusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Viridiana
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 771 times
Been thanked: 566 times

Post autor: Viridiana » 2025-07-05, 18:18

Jeśli chodzi o wojnę, to mieliśmy już tego typu tematy na forum, więc polecam kontynuowanie tej dyskusji w innym miejscu. ;)

W temacie "masturbacji" żony podczas współżycia (zawieszam na chwilę kwestię tego, jak to najlepiej nazwać) powiem tak: z jednej strony podoba mi się widoczne tutaj uwzględnienie tego, że seksualność kobiet działa inaczej niż ta męska, z drugiej strony poniekąd trudno sobie wyobrazić jej zastosowanie - tak jak pisał Dezerter, fajniej by było, żeby to mąż zadbał o orgazm żony.

No ale ja nie jestem w małżeństwie - więc, wiadomo, nie mam doświadczenia.
Bardzo to pięknie zapominać o sobie, ale trzeba wiedzieć, komu lub czemu się poświęcamy (Simone de Beauvoir)

Awatar użytkownika
lambda
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 219 times
Been thanked: 458 times

Post autor: lambda » 2025-07-05, 19:33

Viridiana pisze: 2025-07-05, 18:18

Pewnie ksiadz od tego podręcznika tez takiego doświadczenia małżeńskiego nie miał

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-05, 20:01

To akurat chyba dobrze - nemo iudex in causa sua

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 84 times
Been thanked: 551 times

Post autor: Morkej » 2025-07-05, 20:10

lambda pisze: 2025-07-05, 19:33 Pewnie ksiadz od tego podręcznika tez takiego doświadczenia małżeńskiego nie miał
Facet ginekolog też nie musi być kobietą i mieć miesiączki, aby znać się na kobiecej menstruacji czy innych kwestiach związanych z narządami płuciowymi.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5501 times
Been thanked: 3641 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-05, 21:13

Viridiana pisze: 2025-07-05, 18:18 W temacie "masturbacji" żony podczas współżycia (zawieszam na chwilę kwestię tego, jak to najlepiej nazwać) powiem tak: z jednej strony podoba mi się widoczne tutaj uwzględnienie tego, że seksualność kobiet działa inaczej niż ta męska, z drugiej strony poniekąd trudno sobie wyobrazić jej zastosowanie - tak jak pisał Dezerter, fajniej by było, żeby to mąż zadbał o orgazm żony.

Mam nadzieję, że każdy mąż to wie i ja niepotrzebnie pisze banały, ale orgazmy kobiece, tak bardzo z grubsza, dzielą się na pochwowe i łechtaczkowe. Podstawowa wiedzą jaką powinien nabyć młody mąż to jest rozpoznać jak to jest u jego żony.
Więcej jak ktoś zainteresowany doradztwem małżeńskim to zapraszam na pw
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
lambda
Elitarny komentator
Elitarny komentator

Post autor: lambda » 2025-07-06, 21:52

Marek_Piotrowski pisze: 2025-07-05, 11:20 1. mieści się w 2.
Dodano po 8 minutach 15 sekundach:
Lambda, przecież jest czarno na :
Poszukuje się w niej przyjemności płciowej poza "relacją płciową,
a to jest w ramach współżycia
Ale to co opisał ksiądz w podręczniku nie dotyczy gry wstępnej, a raczej czasu gdy akt sie odbył wiec relacja płciowa została zakonczona, wiec dlaczego niby nie jest to masturbacja?
Ostatnio zmieniony 2025-07-06, 21:55 przez lambda, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-06, 22:03

Nie została zakończona:
Gdyby mąż w ogóle żony nie zaspokoił, wówczas żona może sama doprowadzić się do orgazmu w moralnej łączności z aktem małżeńskim.

Awatar użytkownika
lambda
Elitarny komentator
Elitarny komentator

Post autor: lambda » 2025-07-06, 22:06

Marek_Piotrowski pisze: 2025-07-06, 22:03 Nie została zakończona:
Gdyby mąż w ogóle żony nie zaspokoił, wówczas żona może sama doprowadzić się do orgazmu w moralnej łączności z aktem małżeńskim.
Ale dlaczego nie została zakończona,jak akt sie skończył?

Jan Paweł II w Miłości i Odpowiedzialności tez pisał sporo o kobiecym orgazmie jednak nie znalazłam tam zadnego stwierdzenia jak powyżej, ze samozaspokojenie żony angle przestaje byc masturbacja.

ODPOWIEDZ