Moim zdaniem wszystkie szkoły, z tych które w jakiś sposób znam, oferują coś wartościowego, a pewnie i w każdej można odnaleźć coś co może nas zdystansować. Każdy jest inny i dobrze, że jest tyle nurtów. Ważne jednak, czy z psychoterapeutą, jak mawia de Barbaro, uda się "zawiązać przymierze".
Dodano po 24 minutach 24 sekundach:
"Katechizm Kościoła Katolickiego mówi wprost, że sumienie to miejsce, w którym przemawia Bóg, a człowiek powinien postępować przede wszystkim w zgodzie z sumieniem – a więc w zgodzie ze sobą! Ja nie widzę tutaj żadnych sprzeczności. Dobrze rozumiana terapia i dobrze rozumiana duchowość ostatecznie mają doprowadzić do tego, aby człowiek doświadczał miłości i dzielił się nią. To daje mu spełnienie.
Jest też jedna zasadnicza różnica. Co do zasady, terapia mówi o leczeniu, o rozwiązywaniu problemu, który utrudnia życie. Natomiast duchowość dotyczy rozwoju człowieka w ogóle. Czasami rozwój ten nie jest możliwy bez leczenia i wtedy należy skorzystać z pomocy terapeutycznej. Zdarza się nawet, że terapia jest warunkiem rozwoju duchowego.
Jeżeli ktoś mówi o potencjalnej konkurencyjności terapii i duchowości, to – z mojego doświadczenia – takie argumenty wysuwają ludzie o neurotycznej religijności. W ten sposób wzmacniają swoje fortyfikacje i mechanizmy obronne wynikające z podświadomego lęku przed zmianą. Dla osób o zdrowej duchowości ten rozdział jest oczywisty.
Dobrym podsumowaniem będzie tekst Carla Gustava Junga, ucznia Zygmunta Freuda. Powiedział kiedyś coś takiego: „Leczyłem setki ludzi – większość z nich to byli protestanci, nieliczni – żydzi i pięciu lub sześciu katolików. Wśród pacjentów, których leczyłem w drugiej połowie życia, nie było ani jednego, którego problem w ostateczności nie sprowadzałby się do znalezienia właściwego religijnego poglądu na świat. Twierdzę nawet, że każdy z nich zachorował, gdyż utracił to, co wielkie religie wszystkich czasów miały mu do zaoferowania. A powrót do zdrowia możliwy był jedynie przez powrót do wiary”."
https://klubjagiellonski.pl/2023/04/11/ ... euta-boga/
Psychoterapia
- sądzony
- Legendarny komentator
- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2630 times
- Been thanked: 2914 times
Re: Psychoterapia
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- lambda
- Elitarny komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 458 times
10 filarów zdrowia psychicznego
4. Zrób coś dla innych
W problemach jesteśmy skoncentrowani na sobie – na swoim wnętrzu, swoich przeżyciach, trudnościach. Niejako paradoksalnie – gdy przestajemy tak dużo myśleć o sobie, poprawia nam się nastrój. Spojrzenie na zewnątrz – wyciągnięcie pomocnej dłoni leczy i nasze emocje. Warto może dodać, że nic tak nie podnosi samooceny jak zwiększenie puli dobra na świecie. Potwierdzają to badania, pokazujące, że osoby zaangażowane w wolontariat są z reguły zdrowsze psychicznie niż reszta populacji. Nie trzeba oczywiście działać w wolontariacie, nawet drobne nawykowe gesty dobra wpływają korzystnie na nasze zdrowie psychiczne. A zatem – codziennie zrób drobną a dobrą rzecz dla drugiego człowieka.
4. Zrób coś dla innych
W problemach jesteśmy skoncentrowani na sobie – na swoim wnętrzu, swoich przeżyciach, trudnościach. Niejako paradoksalnie – gdy przestajemy tak dużo myśleć o sobie, poprawia nam się nastrój. Spojrzenie na zewnątrz – wyciągnięcie pomocnej dłoni leczy i nasze emocje. Warto może dodać, że nic tak nie podnosi samooceny jak zwiększenie puli dobra na świecie. Potwierdzają to badania, pokazujące, że osoby zaangażowane w wolontariat są z reguły zdrowsze psychicznie niż reszta populacji. Nie trzeba oczywiście działać w wolontariacie, nawet drobne nawykowe gesty dobra wpływają korzystnie na nasze zdrowie psychiczne. A zatem – codziennie zrób drobną a dobrą rzecz dla drugiego człowieka.
- Viridiana
- Zasłużony komentator
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 771 times
- Been thanked: 566 times
Co masz na myśli mówiąc "wczucie"?
Gdy przychodzę do psycholożki, to z problemem związanym ze stresem czy budowaniem relacji z ludźmi - wczucie się w religijność katolicką nie jest jej koniecznie potrzebne, by mi jakoś pomóc. Oczywiście, będą to "świeckie" rozwiązania problemów - no ale psychologia jako nauka jest sferą świecką, gdybym potrzebowała odpowiedzi stricte religijnej, to poszłabym na rozmowę do duszpasterza (co też czasami robię).
Wydaje mi się, że samo korzystanie z profesjonalnej pomocy jest jak najbardziej przydatne, problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy osoba korzystająca z takich usług uznaje relację psychoterapeutyczną za ideał wszelkich relacji.
Bardzo to pięknie zapominać o sobie, ale trzeba wiedzieć, komu lub czemu się poświęcamy (Simone de Beauvoir)
- Andej
- Legendarny komentator
- Been thanked: 4470 times
Jeśli nie masz problemów z pogranicza wiary, postępowania zgodnie z przykazaniami miłości czy Dekalogiem, to OK. Chyba jestem zboczeńcem, bo każdy mój problem ma związek z Bogiem. Cale moje życie ma związek z Bogiem. Każdy czyn, każda myśl ma związek z Bogiem. Dlatego uważam, że konieczne jest wczucie się w świat wiary, aby pomóc skutecznie.
Właśnie wysłuchałem rozmowy z psycholożką albo psychoterapeutką, M.in. na temat istotności zgodności światopoglądowej pacjenta z psychologiem. Podam dwa linki, mam nadzieje, że któryś z nich zadział. A może obydwa.
https://www.gosc.pl/doc/9292240.ABC-psy ... liny-Bog-w
Właśnie wysłuchałem rozmowy z psycholożką albo psychoterapeutką, M.in. na temat istotności zgodności światopoglądowej pacjenta z psychologiem. Podam dwa linki, mam nadzieje, że któryś z nich zadział. A może obydwa.
https://www.gosc.pl/doc/9292240.ABC-psy ... liny-Bog-w
Ostatnio zmieniony 2025-06-07, 17:22 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- sądzony
- Legendarny komentator
(Mam spory dystans do tej Huf, choć gdzieś czytałem jakiś w miarę rozsądny artykuł)Andej pisze: ↑2025-06-07, 16:39 Jeśli nie masz problemów z pogranicza wiary, postępowania zgodnie z przykazaniami miłości czy Dekalogiem, to OK. Chyba jestem zboczeńcem, bo każdy mój problem ma związek z Bogiem. Cale moje życie ma związek z Bogiem. Każdy czyn, każda myśl ma związek z Bogiem. Dlatego uważam, że konieczne jest wczucie się w świat wiary, aby pomóc skutecznie.
Adnej, wszystko zależy z czym idziesz na terapię. Czy to "dotyka" bardziej "zewnętrznej strony psychiki" czy ociera się już o duchowość. Czy twoim celem jest wzmocnienie słabego "ego" czy może chcesz spróbować je "zdezintegrować" w konfrontacji z innym punktem widzenia.
Chyba się zgodzę. Każdy problem poniekąd ma "związek" z Bogiem. Jednakże nie zawsze bezpośredni. Czasem mamy "problem" z Bogiem, bo "doświadczamy" Go poprzez "zaburzoną" psyche.
Oczywiście w tym wszystkim nie widzę żadnego problemu. Np.: Gajdowie:
https://www.gajdy.pl/
skupiają wielu psychoterapeutów z całej Polski wokół szkoły tzw.: Chrześcijańska Terapia Integralna (ChTI)
http://www.chti.pl/
I z tego co się orientuję nie są jedyni.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- sądzony
- Legendarny komentator
Ciekawy film o Gabor Mate o traumie w ujęciu długofalowego procesu doświadczeń. O uzależnieniu, terapii, ogólnym stanie człowieka.
Film darmowy dostępny jest niestety jedynie obrócony o 90 st.
Film darmowy dostępny jest niestety jedynie obrócony o 90 st.
- Dezerter
- Legendarny komentator
- Has thanked: 5501 times
- Been thanked: 3641 times
- Kontakt:
Teraz mi uświadomiłeś, że jak się interesowałem głębiej psychologią to nie zauważyłem niczego sprzecznego ,
jedyne co kojarzę to inne sprzeczne podejście do opętania
Dodano po 16 minutach 16 sekundach:
To ja za Sądzonym podam kolejne linki, bo w życiu poznałem 4 psychoterapeutów, chociaż nigdy nie potrzebowałem pomocy, każdy z nich był chrześcijaninem i nie ukrywał tego na spotkaniach
https://poradniadignitas.pl/
a tam nawet księża psychoterapeuci
i Basia z Torunia głęboko wierząca i działająca we wspólnocie, a na rekolekcje dla psychologów jeżdżąca do franciszkanów jeśli dobrze pamiętam
https://www.psychoterapeuta-torun.pl/
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.