Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-07-04, 15:51
Nie będę dochodził
...i to jest, niestety, kwintesencja moderacji.
Przy czym tu nie chodzi o to, czy @Przeemek mnie obraża - mam to gdzieś - tylko o to, co robi na forum.
Tolerujecie wilka (Dz 20,29)- i to wilka działającego nieuczciwymi metodami.
Mnie nie zwiedzie - ale pozwalacie, by zwodził innych.
A zajmujecie się wybiórczo (w losowych momentach) bzdurami (łojej, napisałem "bzdura", straszna).
Na chamstwo w rękawiczkach jesteście ślepi, reagujecie tylko na słowa kluczowe, jak, za przeproszeniem, pies Pawłowa.
A wystarczyło by popatrzeć, kto się angażuje w forum jako takie, a kto jedynie usiłuje prowokować w określonych tematach (albo politycznych, albo nadających się do zakwestionowania nauki Kościoła).
Prawda jest taka, że na te same zachownia Marka narzeka wielu użytkowników.... kilka przykładów:
Już 2017 roku ludzie "zauważają", że Marek odnosi się w sposób chamski (też nieprzyjemny, arogancki, hipokryzją), i to nie tylko do adwersarzy, ale nawet tak opiniuje na przykład o grupach ludzi .....:
Podkowa:
"Watpiacy ... "trepowi" przychodzi takie cos do glowy ( tak, tak ... "trepy" tez maja glowe, a czasem i mozg w lepetynie) ... powiedz mi kochanienki, a czego to ciebie uczono, ze taki chamski bywasz nieraz w pewnym watku, he?
Czy to wina szkoly? A moze Tobie cos na laczach iskrzy?
Mam nadzieje, ze zmadrzales ... i naprawe swiata zaczniesz od siebie."
viewtopic.php?t=835&p=17599#p17500
Woźnica:
"słuchaj Piotrowski, Woźnica już dawno podziękował ci za rozmowę, poinformował o ignorowaniu, więc czemu ciągle go zaczepiasz, nękasz i jeszcze chwalisz się wszystkim, że donosisz na niego?" viewtopic.php?p=413074#p413058
TS:
"Wydaje się, że jest to dla Ciebie temat nieznośny emocjonalnie stąd zamiast podawać argumenty uciekasz i idziesz w ad personam."
viewtopic.php?hilit=Piotrowski&p=434136#p434147
Albo:
"Jesteś obłudnikiem grającym w gierki społeczne. Próbowałem dawać Ci szansę czy się nie zmienisz. I na katoliku i tutaj. Tolerowałem Twoje zachowania, brak szacunku, zastanawiając się czy coś się w Tobie zmieni. Ale jesteś tak samo pogardliwy jak byłeś od lat. Do mnie i do wielu innych ludzi. Dla mnie rozmowy z Tobą się kończą. Pisz sobie co chcesz. Kreuj swój wizerunek." viewtopic.php?t=16995&p=434215#p434214
krz30 Pisząc o Marku:
"(...)NIestety, ale za często przechodzisz w tryb ofensywy tam, gdzie to zupełnie niepotrzebne, chwytając się przy tym chamskiego języka. Gównoburza? No tak, powstała, ale nie z mojego powodu.(...)"
viewtopic.php?p=437171#p437171
Dezerter
"Marek przegiąłeś z tym gniazdem węży, nie pisz tak więcej" viewtopic.php?t=800&start=8475#p437209
Nawet Dezerter ma świadmość, że Marek przegina z odzywaniem się do adwersarzy ....pewnie nie raz......
CiekawaXO
Ale wszystko staje się krystalicznie jasne, kiedy sama CiekawaXO jasno potwierdza, że MArek jest często chamski i wyraża się ad personam i że to się nie zmieni:
Po tym jak Marek napisał do ciekawej to w 2024 roku:
"Proszę, zaniechaj tego rodzaju "przysług". Poproszę niedźwiedzia, będzie mnie szkody"
Ona odpisała:
"Nie no ale serio, to nie było akurat złośliwe.
Piszę: olej ad personam wszelakie, Twoje, moje.
Bo co innego może zrobić?
Ani ty, ani ja, nie będziemy pisać łagodniej i nie przestaniemy pisać tego co myślimy, nawet ad personam, w sposób chamski.
Przepraszam że porównałam nas ze sobą w ogóle, oczywiście nie można równać plebsu z arystokracją, no ale jednak to zrobiłam:P
(....)
Nie rozumiem w ogóle za co ma osta i co złego robi."
viewtopic.php?t=9715&start=645#p413085
Jordan (Innowierca)
"No i ja już mam jej dość! Nie odpowiadasz na pytania (mógłbyś choć do Ap 18,4 się odnieść; ale nie wysilaj się jeśli, cytowanie Biblii to chuliganienie... [w Twej wyobraźni])." viewtopic.php?t=609&hilit=ob%C5%82uda&start=15#p12455
============================================ Podsumowując===========================
Marek zarzuca moderacji, że
toleruje "wilka" i działa wybiórczo. Twierdzi, że broni nauki Kościoła przed innowiercami. Prawda jest jednak inna -
problem leży w jego własnym zachowaniu, które jest chamskie i nieodpowiednie wobec wielu użytkowników.
Jak pokazują fakty - Marek ma problem
także z katolikami, których cytowałem powyżej. Więc nie chodzi o to, że protestanci
"zagrażają nauce KRK".
Nawet są katolicy, którzy według Marka zagrażają nauce KRK i najwidoczniej, według jego "zasady", też zasługują na chamskie traktowanie... To kuriozalne.
Oczywistym jest po wielu postach Marka, że jest on chamski i często pisze ad personam - tu nie ma już żadnej wątpliwości. Mało kto wie, ale Marek za to (i inne rzeczy) został wyrzucony z
forum.wiara.pl - również katolickiego forum!!! O czymś to świadczy.....
Pamiętam też Marka odzywki z wielu lat wstecz i Marek się po prostu nie zmienia - on ma taki charakter i nic tego nie zmieni. Moderacja będzie musiała go upominać co jakiś czas i tyle.
Czyli obrona nauki i doktryn Kościoła - w mentalności Marka - uzasadnia chamskie zachowania - bo tych innowierców trzeba ustawić, skoro "atakują naukę" i są zagrożeniem dla naszej wiary. Swoją drogą przypomina się mentalność średniowieczna Kościoła.......metody iście inkwizycyjne....
Tyle, że ma problem też z katolikami, co mu "psują" naukę KRK.
Z drugiej strony jestem protestantem i będzie się zdarzać, że wyznaję inne doktryny i będzie się wtedy zdarzać krytyka - oczywiście zawsze staram się ją wyrażać merytorycznie,
a nie rzucać chamskimi opiniami o Kościele - a to jest zgodne z regulaminem.
Więc generalnie dziwne jest oczekiwać, że się będę z Markiem zawsze zgadzał, albo inni innowiercy. Ale skoro oni są takim zagrożeniem, to w jednym Marek ma rację - trzeba ich ukrócić, tyle że nie metodami Marka - ale zamknąć forum na innowierców - zrobić je dla katolików tylko - to jedyne wyjście.
Nigdy nie spowodujecie, że innowiercy nigdy nie będą krytykować KRK, a już na pewno chamstwem tego nie wymusicie.
Ale skoro forum pozwala regulaminowo rozmawiać z innowiercami i są przeznaczone na to wątki -
to Marek winien przestać być do nich chamski i ad personam, albo się wcale nie udzielać. A jak boicie się "innowierców" - to zróbcie to forum tylko dla katolików!
Ostatecznie prawda jest taka, że Marek nie potrafi rozmawiać z innowiercami, bo oni najbardziej "krytykują naukę KRK" czy "nie zgadzają się z Markiem" i to jest solą w oku Marka. Nawet jeśli się z nim nie zgadzasz, albo uważasz, że może się mylić - forum zachęca by merytorycznie to pokazać -
a nie chamskimi odzywkami.
Marek twierdzi, że broni nauki Kościoła, ale jego metody są nie do zaakceptowania. Lata dowodów pokazują, że problem leży w jego charakterze, nie w rzekomych "wilkach". Może tym moderacja mogłaby się zająć, a nie reagować wybiórczo.