Komentarz aktualny

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 3535 times
Been thanked: 5806 times
Kontakt:

Re: Komentarz aktualny

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-04, 20:26

Dezerter pisze: 2025-07-04, 20:00 Marek przegiąłeś z tym gniazdem węży, nie pisz tak więcej
Nie napisałem tego pochopnie. Jest grono osób na forum, które tak się właśnie zachowują.
Przy czym nie chodzi wcale o spory merytoryczne.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5501 times
Been thanked: 3641 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-04, 20:45

Wiem, że jest takie grono, nie sposób nie zauważyć, ale po co tak mocno, za mocno
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 209 times
Been thanked: 529 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-07-04, 21:20

to jak sie panowie nazywa ten demon od podziałów i kłotni ?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-04, 21:26

Gzresznik Upadający pisze: 2025-07-04, 21:20 to jak sie panowie nazywa ten demon od podziałów i kłotni ?
Jeden z moich wikarych charyzmatycznych , który wszędzie widział sprawy diabelskie, w takich sytuacjach komentował:
"diabeł ogonem miesza!" ;)

Awatar użytkownika
Jockey
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 131 times
Been thanked: 105 times

Post autor: Jockey » 2025-07-04, 21:46

Odchodząc od sporu ile diabłów mieści się na łebku szpilki chcę wrócić do Terlikowskiego. Ciekawie i prawdziwie podsumował go https://wroclaw.gosc.pl/doc/8711905.Pan ... pan-te-gre
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-04, 22:00

A ja tam Terlikowskiego czasami słucham jako głosu z jednej strony KK
w wielu kwestiach ma rację, w wielu przesadza, albo wręcz przegina
ale zawsze jest szczery i wali prosto z mostu i od niego dowiaduję się rzeczy zakulisowych o których większość milczy
a to jest ważne dla mnie i tego oczekuje od dziennikarza

Awatar użytkownika
Jockey
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Jockey » 2025-07-04, 22:16

I tutaj bym polemizował. Nie wiem co mus się stało ale całkowicie zmienił front. Od bycia młotem na lewactwo do bycia młotem lewactwa.
Ja wyczuwam w nim fałsz. Nie wiem o co mu chodzi ale na pewno nie chodzi mu o dobro Kościoła i o ewangelizację. Czas pokaże w co gra. Idzie drogą podobną do Hołowni. Wprawdzie Hołownia nigdy nie był radykałem katolickim, ale wiele osób doceniało jego książki i odnajdowało się w jego postawie. Aż do momentu pracy w miejscach gdzie musiał (albo chciał ) akceptować paszkwile na Kościół i zaczął się powolny rozkład postawy Hołowni.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-04, 22:30

Tylko w tym przypadku, z tego co wiem, to niewłaściwa postawa niektórych biskupów i niektórych księży wobec przestępstw pedofilii w Kościele spowodowała jego ostrą reakcję i zmianę.
Wtajemniczeni podają również całkiem przyziemny powód - dzieci dorosły i stanął przed wyborem
iść dalej twardo torem radykała katolickiego i stracić kontakt z większością dzieci (uwaga spekuluje)
czy "zmięknąć" trochę tak, by zachować kontakt z dziećmi i jakoś zaakceptować ich wybory.
To drugie to moja spekulacja oparta na obserwacji innych katolickich rodzin, które dużo lepiej znam.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3535 times
Been thanked: 5806 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-07-04, 22:35

Dezerter pisze: 2025-07-04, 22:00 A ja tam Terlikowskiego czasami słucham jako głosu z jednej strony KK
w wielu kwestiach ma rację, w wielu przesadza, albo wręcz przegina
Tak to dokładnie widzę. We wszystkich trzech stwierdzeniach.
ale zawsze jest szczery
Myślę, ze szczerość to jedno, a pewne... nastawienie, które jest takie, jak koniunktura i powoduje, że - mówiąc szczerze mówi to, co mówi - to drugie.
Tomasz miał zawsze "parcie na szkło" - a od tego poglądy się potrafią zmieniać, oj, potrafią...

Dodano po 4 minutach 43 sekundach:
Jest i pozytywny skutek tej awantury - pogodziliśmy się z @Jockey.
Ostatnio zmieniony 2025-07-04, 22:35 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jockey
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Jockey » 2025-07-04, 22:42

Marek_Piotrowski pisze: 2025-07-04, 22:39
Jest i pozytywny skutek tej awantury - pogodziliśmy się z @Jockey.
Potwierdzam
Można powiedzieć skutek uboczny grillowania mnie przez pewną grupę
Ostatnio zmieniony 2025-07-04, 22:43 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 1507 times
Been thanked: 1244 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-07-05, 07:32

Dezerter pisze: 2025-07-04, 20:45 Wiem, że jest takie grono, nie sposób nie zauważyć, ale po co tak mocno, za mocno
Jest takie grono. Mam nadzieję że niedługo go nie będzie.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4470 times

Post autor: Andej » 2025-07-05, 08:29

Dezerter pisze: 2025-07-04, 20:45 Wiem, że jest takie grono, nie sposób nie zauważyć, ale po co tak mocno, za mocno
Może nie po co, ale dlaczego?
W układach ciśnieniowych stosuje się zawory bezpieczeństwa. Można też wszystko w układach otwartych, ale i tam potrzebny przelew. Pomimo tego, że takie cukierkowate i mdłe. W układzie naturalnym są poldery.
CiekawaXO pisze: 2025-07-05, 07:32 Jest takie grono. Mam nadzieję że niedługo go nie będzie.
Obrazek

Jak grono dojrzeje, to zostanie zerwane. Albo będzie przejrzałe i samo opadnie. A wtedy zostanie sucha gałązka. Może z kropelkami przecukrzonego soku lub fragmentami przejrzałych gron. Taka latorośl nie będzie owocować, aż do kolejnego sezonu, ale tylko pod warunkiem pielęgnacji i opieki.

Dodano po 10 minutach 25 sekundach:
-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
A teraz z zupełnie innej beczki. Chociaż, chociaż ...

Obrazek
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Przeemek
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Protestantyzm
Has thanked: 51 times
Been thanked: 185 times

Post autor: Przeemek » 2025-07-06, 01:51

Marek_Piotrowski pisze: 2025-07-04, 15:51
Nie będę dochodził
...i to jest, niestety, kwintesencja moderacji.
Przy czym tu nie chodzi o to, czy @Przeemek mnie obraża - mam to gdzieś - tylko o to, co robi na forum.
Tolerujecie wilka (Dz 20,29)- i to wilka działającego nieuczciwymi metodami.
Mnie nie zwiedzie - ale pozwalacie, by zwodził innych.
A zajmujecie się wybiórczo (w losowych momentach) bzdurami (łojej, napisałem "bzdura", straszna).
Na chamstwo w rękawiczkach jesteście ślepi, reagujecie tylko na słowa kluczowe, jak, za przeproszeniem, pies Pawłowa.

A wystarczyło by popatrzeć, kto się angażuje w forum jako takie, a kto jedynie usiłuje prowokować w określonych tematach (albo politycznych, albo nadających się do zakwestionowania nauki Kościoła).
Prawda jest taka, że na te same zachownia Marka narzeka wielu użytkowników.... kilka przykładów:

Już 2017 roku ludzie "zauważają", że Marek odnosi się w sposób chamski (też nieprzyjemny, arogancki, hipokryzją), i to nie tylko do adwersarzy, ale nawet tak opiniuje na przykład o grupach ludzi .....:
Podkowa:
"Watpiacy ... "trepowi" przychodzi takie cos do glowy ( tak, tak ... "trepy" tez maja glowe, a czasem i mozg w lepetynie) ... powiedz mi kochanienki, a czego to ciebie uczono, ze taki chamski bywasz nieraz w pewnym watku, he?
Czy to wina szkoly? A moze Tobie cos na laczach iskrzy?
Mam nadzieje, ze zmadrzales ... i naprawe swiata zaczniesz od siebie.
"

viewtopic.php?t=835&p=17599#p17500

Woźnica:
"słuchaj Piotrowski, Woźnica już dawno podziękował ci za rozmowę, poinformował o ignorowaniu, więc czemu ciągle go zaczepiasz, nękasz i jeszcze chwalisz się wszystkim, że donosisz na niego?" viewtopic.php?p=413074#p413058

TS:
"Wydaje się, że jest to dla Ciebie temat nieznośny emocjonalnie stąd zamiast podawać argumenty uciekasz i idziesz w ad personam."
viewtopic.php?hilit=Piotrowski&p=434136#p434147
Albo:
"Jesteś obłudnikiem grającym w gierki społeczne. Próbowałem dawać Ci szansę czy się nie zmienisz. I na katoliku i tutaj. Tolerowałem Twoje zachowania, brak szacunku, zastanawiając się czy coś się w Tobie zmieni. Ale jesteś tak samo pogardliwy jak byłeś od lat. Do mnie i do wielu innych ludzi. Dla mnie rozmowy z Tobą się kończą. Pisz sobie co chcesz. Kreuj swój wizerunek." viewtopic.php?t=16995&p=434215#p434214

krz30 Pisząc o Marku:
"(...)NIestety, ale za często przechodzisz w tryb ofensywy tam, gdzie to zupełnie niepotrzebne, chwytając się przy tym chamskiego języka. Gównoburza? No tak, powstała, ale nie z mojego powodu.(...)"
viewtopic.php?p=437171#p437171

Dezerter
"Marek przegiąłeś z tym gniazdem węży, nie pisz tak więcej" viewtopic.php?t=800&start=8475#p437209
Nawet Dezerter ma świadmość, że Marek przegina z odzywaniem się do adwersarzy ....pewnie nie raz......

CiekawaXO
Ale wszystko staje się krystalicznie jasne, kiedy sama CiekawaXO jasno potwierdza, że MArek jest często chamski i wyraża się ad personam i że to się nie zmieni:
Po tym jak Marek napisał do ciekawej to w 2024 roku:

"Proszę, zaniechaj tego rodzaju "przysług". Poproszę niedźwiedzia, będzie mnie szkody"
Ona odpisała:
"Nie no ale serio, to nie było akurat złośliwe.
Piszę: olej ad personam wszelakie, Twoje, moje.
Bo co innego może zrobić?
Ani ty, ani ja, nie będziemy pisać łagodniej i nie przestaniemy pisać tego co myślimy, nawet ad personam, w sposób chamski.
Przepraszam że porównałam nas ze sobą w ogóle, oczywiście nie można równać plebsu z arystokracją, no ale jednak to zrobiłam:P
(....)
Nie rozumiem w ogóle za co ma osta i co złego robi."

viewtopic.php?t=9715&start=645#p413085

Jordan (Innowierca)
"No i ja już mam jej dość! Nie odpowiadasz na pytania (mógłbyś choć do Ap 18,4 się odnieść; ale nie wysilaj się jeśli, cytowanie Biblii to chuliganienie... [w Twej wyobraźni])." viewtopic.php?t=609&hilit=ob%C5%82uda&start=15#p12455

============================================ Podsumowując===========================

Marek zarzuca moderacji, że toleruje "wilka" i działa wybiórczo. Twierdzi, że broni nauki Kościoła przed innowiercami. Prawda jest jednak inna - problem leży w jego własnym zachowaniu, które jest chamskie i nieodpowiednie wobec wielu użytkowników.

Jak pokazują fakty - Marek ma problem także z katolikami, których cytowałem powyżej. Więc nie chodzi o to, że protestanci "zagrażają nauce KRK". Nawet są katolicy, którzy według Marka zagrażają nauce KRK i najwidoczniej, według jego "zasady", też zasługują na chamskie traktowanie... To kuriozalne.

Oczywistym jest po wielu postach Marka, że jest on chamski i często pisze ad personam - tu nie ma już żadnej wątpliwości. Mało kto wie, ale Marek za to (i inne rzeczy) został wyrzucony z forum.wiara.pl - również katolickiego forum!!! O czymś to świadczy.....
Pamiętam też Marka odzywki z wielu lat wstecz i Marek się po prostu nie zmienia - on ma taki charakter i nic tego nie zmieni. Moderacja będzie musiała go upominać co jakiś czas i tyle.
Czyli obrona nauki i doktryn Kościoła - w mentalności Marka - uzasadnia chamskie zachowania - bo tych innowierców trzeba ustawić, skoro "atakują naukę" i są zagrożeniem dla naszej wiary. Swoją drogą przypomina się mentalność średniowieczna Kościoła.......metody iście inkwizycyjne.... Tyle, że ma problem też z katolikami, co mu "psują" naukę KRK.

Z drugiej strony jestem protestantem i będzie się zdarzać, że wyznaję inne doktryny i będzie się wtedy zdarzać krytyka - oczywiście zawsze staram się ją wyrażać merytorycznie, a nie rzucać chamskimi opiniami o Kościele - a to jest zgodne z regulaminem.
Więc generalnie dziwne jest oczekiwać, że się będę z Markiem zawsze zgadzał, albo inni innowiercy. Ale skoro oni są takim zagrożeniem, to w jednym Marek ma rację - trzeba ich ukrócić, tyle że nie metodami Marka - ale zamknąć forum na innowierców - zrobić je dla katolików tylko - to jedyne wyjście. Nigdy nie spowodujecie, że innowiercy nigdy nie będą krytykować KRK, a już na pewno chamstwem tego nie wymusicie.

Ale skoro forum pozwala regulaminowo rozmawiać z innowiercami i są przeznaczone na to wątki - to Marek winien przestać być do nich chamski i ad personam, albo się wcale nie udzielać. A jak boicie się "innowierców" - to zróbcie to forum tylko dla katolików!

Ostatecznie prawda jest taka, że Marek nie potrafi rozmawiać z innowiercami, bo oni najbardziej "krytykują naukę KRK" czy "nie zgadzają się z Markiem" i to jest solą w oku Marka. Nawet jeśli się z nim nie zgadzasz, albo uważasz, że może się mylić - forum zachęca by merytorycznie to pokazać - a nie chamskimi odzywkami.

Marek twierdzi, że broni nauki Kościoła, ale jego metody są nie do zaakceptowania. Lata dowodów pokazują, że problem leży w jego charakterze, nie w rzekomych "wilkach". Może tym moderacja mogłaby się zająć, a nie reagować wybiórczo.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4470 times

Post autor: Andej » 2025-07-06, 09:21

A może by tak ...

Obrazek

A wszystkim innym podać rękę?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 1507 times
Been thanked: 1244 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-07-06, 10:44

Dzięki @Przeemek za tę syntezę.
Myślę że nie trzeba nic dodawać. Może moderacja się obudzi i przyjrzy nie tylko mi jak to wnikliwie robi,ale swojemu najważniejszemu jej zdaniem userowi.

Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
Choć tak nie będzie to też każdy wie:)
Ale kit tam,napiszę:#zero tolerancji na ad personam i chamskie odzywki Marka Jockeya i Andeya.
Obiecuje też się dostosować jeśli ww będą się stosować.
A jak nie,niech piją swoją słodką truciznę,nie będę im żałować. Mogę jeszcze to zrobić dwa razy.Chyba że nie będę musiała,bo modzi się obudzą. Może i by chcieli.Ale moim zdaniem admin stoi na przeszkodzie.
Ostatnio zmieniony 2025-07-06, 11:00 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ