Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?
- Arek
- Mistrz komentowania

- Ostrzeżenia: 1
- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 533 times
- Been thanked: 606 times
Re: Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?
Chrystus jako jedyny zmartwychwstał. Żaden prorok, czy założyciel jakiejkolwiek religii tego nie uczynił, bo nie mógł. Można przez ten fakt odpowiedzieć sobie, która religia jest prawdziwa i przez którą przemawia Bóg. Żadne stworzenie nie może uzurpować sobie boskiego charakteru - w innym przypadku jest to kłamstwo, które i tak nie przetrwa. Bo co ludzkie musi przeminąć.
Ostatnio zmieniony 2025-06-29, 14:58 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 5975 times
- Been thanked: 3797 times
- Kontakt:
Mahomet jest ojcem założycielem, to on podyktował, przekazał Koran, to on stworzył religie i państwo i to on jest ostatnim prorokiem
Jezus jest zaraz po mim, a nawet jak słusznie zauważyłeś Morkeju w niektórych aspektach wyższy - jest nazwany Mesjaszem nawet jeden raz. Maria matka Jezusa jest uznawana za najdoskonalsza z niewiast i jest o niej o wiele więcej w Koranie niż w Nowym Testamencie.
Jezus jest zaraz po mim, a nawet jak słusznie zauważyłeś Morkeju w niektórych aspektach wyższy - jest nazwany Mesjaszem nawet jeden raz. Maria matka Jezusa jest uznawana za najdoskonalsza z niewiast i jest o niej o wiele więcej w Koranie niż w Nowym Testamencie.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1100 times
- Been thanked: 574 times
Czyli Mahomet to po prostu taki sobie "wiem lepiej" od Jezusa.
- Arek
- Mistrz komentowania

- Ostrzeżenia: 1
- Has thanked: 533 times
- Been thanked: 606 times
Jeśli ludzie Islamu nie uznają Chrystusa za Boga skończą marnie. Powyższe farmazony pozostają bez pokrycia. Dzisiejszy dialog międzyreligijny i ekumenizm nie stawiają nawrócenia jako najważniejszego aspektu dla zbawienia człowieka. Zagrożenie duchowe dla tych, którzy zmiękczają i dla którzy narzucają zmiękczenie. Ot prawda dzisiejszego nauczania.Dezerter pisze: ↑2025-07-17, 22:45 Mahomet jest ojcem założycielem, to on podyktował, przekazał Koran, to on stworzył religie i państwo i to on jest ostatnim prorokiem
Skąd taka postawa u Katolików to nie wiem, chyba, że antychryst ostro miesza w głowach.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Z tego co zrozumiałem to te farmazony co napisałeś powyżej wzięły się z tego, że to antychryst miesza w głowie 
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 540 times
Islam powstawał jako opozycja wobec herezji chrześcijańskich.
Kolejne to wątpliwości jakie mam wobec ich objawienia. Było w nocy. Głoszone tylko przez anioła . Islam sankcjonuje nierownoprawnosc według wyznania , kłamstwo w imię religii . To duży regres . Nawet wobec wyznań herezji okolochrzescijanskich.
Wg mnie tam nie ma nic boskiego.tylko.ludzkie z elementami prawa naturalnego...
Próbowałem kiedyś czytać Gazalego czy ibn Arabiego.. Szczerze ? W porównaniu do naszych dla mnie europejskich czy chrześcijańskich to słoma ( używając określeń sw Tomasza z Akwinu) ludzkie dywagacje .
Kolejne to wątpliwości jakie mam wobec ich objawienia. Było w nocy. Głoszone tylko przez anioła . Islam sankcjonuje nierownoprawnosc według wyznania , kłamstwo w imię religii . To duży regres . Nawet wobec wyznań herezji okolochrzescijanskich.
Wg mnie tam nie ma nic boskiego.tylko.ludzkie z elementami prawa naturalnego...
Próbowałem kiedyś czytać Gazalego czy ibn Arabiego.. Szczerze ? W porównaniu do naszych dla mnie europejskich czy chrześcijańskich to słoma ( używając określeń sw Tomasza z Akwinu) ludzkie dywagacje .
-
drabina.jakubowa
- Bywalec

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 22 times
Dlatego ważne są dni Islamu w Kościele katolickim. Potrzebny jest dialog i budowanie pokoju.
Dzień Islamu w Kościele katolickim w Polsce – obchodzony jest corocznie 26 stycznia, jako dzień modlitw poświęcony islamowi. Został ustanowiony w 2001 roku przez Komitet ds. Dialogu z Religiami Niechrześcijańskimi.
Dzień Islamu w Kościele katolickim w Polsce – obchodzony jest corocznie 26 stycznia, jako dzień modlitw poświęcony islamowi. Został ustanowiony w 2001 roku przez Komitet ds. Dialogu z Religiami Niechrześcijańskimi.
-
Pompieri
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 1100 times
- Been thanked: 574 times
To dogadajmy sie z innymi i oglosmy dni szatana w Kosciele. Dlaczego jednym oglaszac dni, a innym nie?
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Czy to ci się podoba bracie, czy nie to mamy 3 religie Abrahamiczne, trzy religie odnoszące się do Biblii Hebrajskiej
stąd dni Judaizmu i dni Islamu w KK.
Że nie ma symetrii z drugiej strony - to smutna prawda
ale my jesteśmy chrześcijanie, bo poznaliśmy nie tylko Boga ST, ale i Jezusa, który kazał nam miłować nawet nieprzyjaciół.
stąd dni Judaizmu i dni Islamu w KK.
Że nie ma symetrii z drugiej strony - to smutna prawda
ale my jesteśmy chrześcijanie, bo poznaliśmy nie tylko Boga ST, ale i Jezusa, który kazał nam miłować nawet nieprzyjaciół.
- Morkej
- Zasłużony komentator

- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 605 times
W kontrze do powyższych optymistycznych wypowiedzi o dniach islamu wklejam link do wypowiedzi Pawła Lisieckiego. Podpisuję się pod jego słowami (ale jestem otwarty na inne argumenty):
https://www.fronda.pl/a/tylko-u-nas-paw ... 56191.html
https://www.fronda.pl/a/tylko-u-nas-paw ... 56191.html
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Paweł, Pawłem, ale kolejni papieże się zmieniaj, a dni zostają, więc Kościół tak naucza i tyle.
ale może to się komuś nie podobać
ale może to się komuś nie podobać
-
drabina.jakubowa
- Bywalec

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 22 times
Z największym szacunkiem do wszystkich wypowiedzi, ale to co Kościół katolicki i Sobór Watykański II ustanowił, jest obowiązkiem Katolika, żeby tego przestrzegać. Więc jeżeli są dni dialogu są w KK, to lepiej to przyjąć i lepiej powiedzieć: "nie rozumiem, ale przyjmuję w posłuszeństwie". Tyle na ten temat w tej sprawie.
- Morkej
- Zasłużony komentator

- Has thanked: 98 times
- Been thanked: 605 times
To powyższe stwierdzenie oznacza rezygnację z rozumu. A przecież wiara katolicka jest w pełni racjonalna, więc tam, gdzie pojawia się niezrozumiała sprzeczność z nauczaniem, to katolicy mają prawo i obowiązek domagać się wyjaśnień, a w przypadku ich braku - trwać przy nauczaniu stałym.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4692 times
A ja rozumiem. I wspieram modlitwą. Albowiem to my mamy dawać przykład. To my mamy pierwsi wyciągać rękę do zgody. Bo tego uczył nas Jezus. Uczył, aby kochać. Bezwarunkowo. Kochać przyjaciół i nieprzyjaciół. Uważam, że każdy katolik powinien być otwarty na dialog. Otwarty na zgodę. Na pokój między ludźmi. Po to, aby dawać przykład. Po to, aby dawać świadectwo o Jezusie.
Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
Mi się wydaje, że bardziej świadczy o zaufaniu do Kościoła. I wierze w to, że Duch święty prowadzi Kościół.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2775 times
- Been thanked: 3067 times
Niekoniecznie rezygnację z rozumu, a zaufanie, zawierzenie.Morkej pisze: ↑2025-11-01, 21:13To powyższe stwierdzenie oznacza rezygnację z rozumu. A przecież wiara katolicka jest w pełni racjonalna, więc tam, gdzie pojawia się niezrozumiała sprzeczność z nauczaniem, to katolicy mają prawo i obowiązek domagać się wyjaśnień, a w przypadku ich braku - trwać przy nauczaniu stałym.
Pójdę w skrajność ale rozumiesz transsubstancjację czy ufasz Tajemnicy w niej ukrytej?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20