Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?

Rozmowy na temat wyznawców islamu, których głównym prorokiem jest Muhammad a Bogiem Allah.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Ostrzeżenia: 1
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 533 times
Been thanked: 606 times

Re: Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?

Post autor: Arek » 2025-06-29, 14:57

Chrystus jako jedyny zmartwychwstał. Żaden prorok, czy założyciel jakiejkolwiek religii tego nie uczynił, bo nie mógł. Można przez ten fakt odpowiedzieć sobie, która religia jest prawdziwa i przez którą przemawia Bóg. Żadne stworzenie nie może uzurpować sobie boskiego charakteru - w innym przypadku jest to kłamstwo, które i tak nie przetrwa. Bo co ludzkie musi przeminąć.
Ostatnio zmieniony 2025-06-29, 14:58 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5975 times
Been thanked: 3797 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-17, 22:45

Mahomet jest ojcem założycielem, to on podyktował, przekazał Koran, to on stworzył religie i państwo i to on jest ostatnim prorokiem
Jezus jest zaraz po mim, a nawet jak słusznie zauważyłeś Morkeju w niektórych aspektach wyższy - jest nazwany Mesjaszem nawet jeden raz. Maria matka Jezusa jest uznawana za najdoskonalsza z niewiast i jest o niej o wiele więcej w Koranie niż w Nowym Testamencie.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1100 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Pompieri » 2025-07-18, 10:09

Czyli Mahomet to po prostu taki sobie "wiem lepiej" od Jezusa.

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 533 times
Been thanked: 606 times

Post autor: Arek » 2025-07-18, 10:33

Dezerter pisze: 2025-07-17, 22:45 Mahomet jest ojcem założycielem, to on podyktował, przekazał Koran, to on stworzył religie i państwo i to on jest ostatnim prorokiem
Jezus jest zaraz po mim, a nawet jak słusznie zauważyłeś Morkeju w niektórych aspektach wyższy - jest nazwany Mesjaszem nawet jeden raz. Maria matka Jezusa jest uznawana za najdoskonalsza z niewiast i jest o niej o wiele więcej w Koranie niż w Nowym Testamencie.
Jeśli ludzie Islamu nie uznają Chrystusa za Boga skończą marnie. Powyższe farmazony pozostają bez pokrycia. Dzisiejszy dialog międzyreligijny i ekumenizm nie stawiają nawrócenia jako najważniejszego aspektu dla zbawienia człowieka. Zagrożenie duchowe dla tych, którzy zmiękczają i dla którzy narzucają zmiękczenie. Ot prawda dzisiejszego nauczania.
Skąd taka postawa u Katolików to nie wiem, chyba, że antychryst ostro miesza w głowach.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-07-18, 17:22

Z tego co zrozumiałem to te farmazony co napisałeś powyżej wzięły się z tego, że to antychryst miesza w głowie #-o

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 212 times
Been thanked: 540 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-07-19, 23:08

Islam powstawał jako opozycja wobec herezji chrześcijańskich.
Kolejne to wątpliwości jakie mam wobec ich objawienia. Było w nocy. Głoszone tylko przez anioła . Islam sankcjonuje nierownoprawnosc według wyznania , kłamstwo w imię religii . To duży regres . Nawet wobec wyznań herezji okolochrzescijanskich.
Wg mnie tam nie ma nic boskiego.tylko.ludzkie z elementami prawa naturalnego...
Próbowałem kiedyś czytać Gazalego czy ibn Arabiego.. Szczerze ? W porównaniu do naszych dla mnie europejskich czy chrześcijańskich to słoma ( używając określeń sw Tomasza z Akwinu) ludzkie dywagacje .

drabina.jakubowa
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times

Post autor: drabina.jakubowa » 2025-11-01, 19:47

Dlatego ważne są dni Islamu w Kościele katolickim. Potrzebny jest dialog i budowanie pokoju.
Dzień Islamu w Kościele katolickim w Polsce – obchodzony jest corocznie 26 stycznia, jako dzień modlitw poświęcony islamowi. Został ustanowiony w 2001 roku przez Komitet ds. Dialogu z Religiami Niechrześcijańskimi.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1100 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Pompieri » 2025-11-01, 20:04

To dogadajmy sie z innymi i oglosmy dni szatana w Kosciele. Dlaczego jednym oglaszac dni, a innym nie?

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-11-01, 20:32

Czy to ci się podoba bracie, czy nie to mamy 3 religie Abrahamiczne, trzy religie odnoszące się do Biblii Hebrajskiej
stąd dni Judaizmu i dni Islamu w KK.
Że nie ma symetrii z drugiej strony - to smutna prawda :(
ale my jesteśmy chrześcijanie, bo poznaliśmy nie tylko Boga ST, ale i Jezusa, który kazał nam miłować nawet nieprzyjaciół.

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 98 times
Been thanked: 605 times

Post autor: Morkej » 2025-11-01, 20:54

W kontrze do powyższych optymistycznych wypowiedzi o dniach islamu wklejam link do wypowiedzi Pawła Lisieckiego. Podpisuję się pod jego słowami (ale jestem otwarty na inne argumenty):

https://www.fronda.pl/a/tylko-u-nas-paw ... 56191.html
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-11-01, 20:58

Paweł, Pawłem, ale kolejni papieże się zmieniaj, a dni zostają, więc Kościół tak naucza i tyle.
ale może to się komuś nie podobać

drabina.jakubowa
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 17 times
Been thanked: 22 times

Post autor: drabina.jakubowa » 2025-11-01, 21:03

Z największym szacunkiem do wszystkich wypowiedzi, ale to co Kościół katolicki i Sobór Watykański II ustanowił, jest obowiązkiem Katolika, żeby tego przestrzegać. Więc jeżeli są dni dialogu są w KK, to lepiej to przyjąć i lepiej powiedzieć: "nie rozumiem, ale przyjmuję w posłuszeństwie". Tyle na ten temat w tej sprawie.

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 98 times
Been thanked: 605 times

Post autor: Morkej » 2025-11-01, 21:13

drabina.jakubowa pisze: 2025-11-01, 21:03 "nie rozumiem, ale przyjmuję w posłuszeństwie"
To powyższe stwierdzenie oznacza rezygnację z rozumu. A przecież wiara katolicka jest w pełni racjonalna, więc tam, gdzie pojawia się niezrozumiała sprzeczność z nauczaniem, to katolicy mają prawo i obowiązek domagać się wyjaśnień, a w przypadku ich braku - trwać przy nauczaniu stałym.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4692 times

Post autor: Andej » 2025-11-01, 21:14

A ja rozumiem. I wspieram modlitwą. Albowiem to my mamy dawać przykład. To my mamy pierwsi wyciągać rękę do zgody. Bo tego uczył nas Jezus. Uczył, aby kochać. Bezwarunkowo. Kochać przyjaciół i nieprzyjaciół. Uważam, że każdy katolik powinien być otwarty na dialog. Otwarty na zgodę. Na pokój między ludźmi. Po to, aby dawać przykład. Po to, aby dawać świadectwo o Jezusie.

Dodano po 1 minucie 11 sekundach:
Morkej pisze: 2025-11-01, 21:13
drabina.jakubowa pisze: 2025-11-01, 21:03 "nie rozumiem, ale przyjmuję w posłuszeństwie"
To powyższe stwierdzenie oznacza rezygnację z rozumu.
Mi się wydaje, że bardziej świadczy o zaufaniu do Kościoła. I wierze w to, że Duch święty prowadzi Kościół.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2775 times
Been thanked: 3067 times

Post autor: sądzony » 2025-11-01, 21:18

Morkej pisze: 2025-11-01, 21:13
To powyższe stwierdzenie oznacza rezygnację z rozumu. A przecież wiara katolicka jest w pełni racjonalna, więc tam, gdzie pojawia się niezrozumiała sprzeczność z nauczaniem, to katolicy mają prawo i obowiązek domagać się wyjaśnień, a w przypadku ich braku - trwać przy nauczaniu stałym.
Niekoniecznie rezygnację z rozumu, a zaufanie, zawierzenie.
Pójdę w skrajność ale rozumiesz transsubstancjację czy ufasz Tajemnicy w niej ukrytej?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

ODPOWIEDZ

Wróć do „Islam”