Marka 9,1
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4934 times
Re: Marka 9,1
Temu, komu ukazał się tylko raz, może ukazać się po raz wtóry.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
No to widzę, że nie masz pojęcia o zagadnieniu. Odpowiem ci słowami katolickiej dr. teologi Mary Healy. "To najwyraźniejsze nawiązanie do paruzji, c z y l i przyjścia [naszego zbawiciela] w chwale, które nastąpi na końcu dziejów".
Niestety bez urazy, jednak wydaje mi się, że niepotrzebnie wypowiadasz się w kwestii, której nie rozumiesz. Jednak cieszy mnie, że masz swoje zdanie. Jednak mija się ono z rzeczywistym obrazem Heb.9:28
Idę na kolację. Teraz jak możesz sprawdź dosłowne znaczenie stwierdzenia: "dla zbawienia tych, którzy go o c z e k u j ą". Jak go oczekują?
Jak? ujawnia kogo chce bardzo zbawić?
Ostatnio zmieniony 2025-07-24, 19:55 przez Pytający, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie do końca zdają się temu zaprzeczać. Bo nikt nie zna "dnia ani godziny", co nie oznacza, że nie można znać szacunkowych "widełek" (w tym przypadku: "przed czasem waszej śmierci"). Jeżeli Jezus mówi, że "niektórzy z tych co tu stoją, nie umrą, aż...", to zakreśla pewien czas, kiedy królestwo Boga na pewno przyjdzie z mocą. Co nie znaczy, że podaje w ten sposób konkretny dzień i godzinę.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-07-23, 21:22 Wydaje mi się, że akurat Mk 9,1 może mieć bardzo wiele interpretacji - nie ma tak naprawdę powodu by "królestwo Boże przychodzące w mocy" utożsamiać wyłącznie z Paruzją. Zwłaszcza, że Mk 13,32; Mt 24,36 (nikt nie zna czasu przyjścia) temu zdają się zaprzeczać.
Wydaje się, że gdyby chodziło tu o Przemienienie, to Jezus by powiedział coś w rodzaju: "niektórzy z tych co tu stoją, w przeciągu paru dni ujrzą królestwo Boga..." Dlatego też w tym przypadku myślę podobnie, jak Praktyk.Zazwyczaj te wersety są interpretowane jako zapowiedź przemienienia na górze (Mt 17:1-8, Mk 9:2-8, Łk 9:28-36), gdzie Jezus objawił swoją boską chwałę trzem apostołom (gdyby było o Paruzji, musieliby widzieć wszyscy Mt 24,27).Zwłaszcza, że u Marka opis Przemienienia następuje bezpośrednio potem.
Mamy jednak konkretne zapewnienie, w tym "zaprawdę mówię wam". Nasz zbawiciel zapewniał, że przyjdzie w chwale na końcu czasów zob. Mk.13:26-27 i 14:62Luciano pisze: ↑2025-07-24, 19:50Nie do końca zdają się temu zaprzeczać. Bo nikt nie zna "dnia ani godziny", co nie oznacza, że nie można znać szacunkowych "widełek" (w tym przypadku: "przed czasem waszej śmierci"). Jeżeli Jezus mówi, że "niektórzy z tych co tu stoją, nie umrą, aż...", to zakreśla pewien czas, kiedy królestwo Boga na pewno przyjdzie z mocą. Co nie znaczy, że podaje w ten sposób konkretny dzień i godzinę.Marek_Piotrowski pisze: ↑2025-07-23, 21:22 Wydaje mi się, że akurat Mk 9,1 może mieć bardzo wiele interpretacji - nie ma tak naprawdę powodu by "królestwo Boże przychodzące w mocy" utożsamiać wyłącznie z Paruzją. Zwłaszcza, że Mk 13,32; Mt 24,36 (nikt nie zna czasu przyjścia) temu zdają się zaprzeczać.Wydaje się, że gdyby chodziło tu o Przemienienie, to Jezus by powiedział coś w rodzaju: "niektórzy z tych co tu stoją, w przeciągu paru dni ujrzą królestwo Boga..." Dlatego też w tym przypadku myślę podobnie, jak Praktyk.Zazwyczaj te wersety są interpretowane jako zapowiedź przemienienia na górze (Mt 17:1-8, Mk 9:2-8, Łk 9:28-36), gdzie Jezus objawił swoją boską chwałę trzem apostołom (gdyby było o Paruzji, musieliby widzieć wszyscy Mt 24,27).Zwłaszcza, że u Marka opis Przemienienia następuje bezpośrednio potem.
I mamy zapewnieni, ze ujrzymy "królestwo" .Jakie? "przychodzące w mocy". "Zanim "zaznają śmierci". Nie jego jako przykładu, tylko "przychodzące w mocy".
-
TS_
- Biegły forumowicz

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 44 times
- Been thanked: 107 times
Pycha człowieka gubi tych co chcą rozumieć potocznie (nieraz według klucza własnej narodowości, czasu czy nawet subkultury i własnych cech rodzinnych czy jednostkowych) i uważają, że Jahwe jest jak "pani z kiosku". Albo, że Bóg nie może mówić dziwnie, umyślnie konstruować zdań tak by nie były rozumiane przez tych co mają pewne cechy osobowości. Np. potocznie "nadmierna przewrotna powaga". (fałszywa)
Bóg stworzył żarty i zagadki też.
Mądrość się szuka w przyczynach. Można pytać dlaczego miałby Bóg nie mówić w sposób by zatrzymać dostęp do prawdy dla osób, które mają błędy osobowości? Przecież to świetna metoda by wyłowić tych co mają wady. Tak stworzyć tekst by można go interpretować na różne sposoby zależnie od "osobowości". Ktoś prezentuje swoją interpretację i można z tego wnioskować o osobie.
Biblia jest jak test diagnostyczny. "Kto interpretuje i interpretację prezentuje ten siebie sam diagnozuje."
Izajasz 55
8 Bo myśli moje nie są myślami waszymi
ani wasze drogi moimi drogami -
wyrocznia Pana.
9 Bo jak niebiosa górują nad ziemią,
tak drogi moje - nad waszymi drogami
i myśli moje - nad myślami waszymi.
Liczb 12
7 Lecz nie tak jest ze sługą moim, Mojżeszem.
Uznany jest za wiernego w całym moim domu.
8 Twarzą w twarz mówię do niego -
w sposób jawny, a nie przez WYRAZY UKRYTE.
2 Piotr 3
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.
Przysłów 25
2 Chwałą Bożą - rzecz taić,
chwałą królów - rzecz badać.
Psalm 2
4 Śmieje się Ten, który mieszka w niebie,
Pan się z nich naigrawa,

Bóg stworzył żarty i zagadki też.
Mądrość się szuka w przyczynach. Można pytać dlaczego miałby Bóg nie mówić w sposób by zatrzymać dostęp do prawdy dla osób, które mają błędy osobowości? Przecież to świetna metoda by wyłowić tych co mają wady. Tak stworzyć tekst by można go interpretować na różne sposoby zależnie od "osobowości". Ktoś prezentuje swoją interpretację i można z tego wnioskować o osobie.
Biblia jest jak test diagnostyczny. "Kto interpretuje i interpretację prezentuje ten siebie sam diagnozuje."
Izajasz 55
8 Bo myśli moje nie są myślami waszymi
ani wasze drogi moimi drogami -
wyrocznia Pana.
9 Bo jak niebiosa górują nad ziemią,
tak drogi moje - nad waszymi drogami
i myśli moje - nad myślami waszymi.
Liczb 12
7 Lecz nie tak jest ze sługą moim, Mojżeszem.
Uznany jest za wiernego w całym moim domu.
8 Twarzą w twarz mówię do niego -
w sposób jawny, a nie przez WYRAZY UKRYTE.
2 Piotr 3
Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.
Przysłów 25
2 Chwałą Bożą - rzecz taić,
chwałą królów - rzecz badać.
Psalm 2
4 Śmieje się Ten, który mieszka w niebie,
Pan się z nich naigrawa,

- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4934 times
Końcem dziejów każdego człowieka jest jego śmierć. Wtedy spotkanie z Jezusem.
Jestem juz po kolacji.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Has thanked: 3895 times
- Been thanked: 6092 times
- Kontakt:
Nie wiemy, czy w przeciągu paru dni. Ewangelie w większości nie są zapisem chronologicznym - często raczej tematycznym. Co zresztą jest charakterystyczne dla retoryki żydowskiej (patrz Apokalipsa, gdzie po sobie następują różne opisy tego samego wydarzenia).
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Has thanked: 3895 times
- Been thanked: 6092 times
- Kontakt: