Czy to prawda, ze pod KAZDYM ołtarzem w kosciele znajduja sie szczatki / relkiwie swietych (lub swietych mezczennikow)?
Nie ma ołtarzy bez relikwii ?
Relikwie pod ołtarzem
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5213 times
Re: Relikwie pod ołtarzem
W czasach przedpoborowych było to obowiązkowe. Teraz, jeśli dobrze pamiętam, jest to praktykowane, ale nie ma obowiązku.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6769 times
- Been thanked: 4051 times
- Kontakt:
Tak było kiedyś jeszcze w XX wieku
Ale już nie jest
Z tego co pamiętam, to wzięło się to stąd, że w III i IV wieku kult świętych męczenników bywał ważniejszy od Eucharystii
były martyria w kształcie czasami wielkich kościołów, gdzie pielgrzymi codziennie odwiedzali grób świętego i gdzie nie odbywały się wcale , albo od święta Msze święte. Kościół chcąc zmienić ta coraz mniej chrześcijańską praktykę wymyślił, żeby szczątki męczenników przenieść do kościołów/bazylik i umieścić pod ołtarzem łącząc kult męczenników z Eucharystią i przyjęło się.
To tak z pamięci.
Ale już nie jest
Z tego co pamiętam, to wzięło się to stąd, że w III i IV wieku kult świętych męczenników bywał ważniejszy od Eucharystii
były martyria w kształcie czasami wielkich kościołów, gdzie pielgrzymi codziennie odwiedzali grób świętego i gdzie nie odbywały się wcale , albo od święta Msze święte. Kościół chcąc zmienić ta coraz mniej chrześcijańską praktykę wymyślił, żeby szczątki męczenników przenieść do kościołów/bazylik i umieścić pod ołtarzem łącząc kult męczenników z Eucharystią i przyjęło się.
To tak z pamięci.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Jockey
- Biegły forumowicz

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 255 times
W zależności czy to jest ołtarz stały czy nie. Zaleca się stosowanie lub nie relikwiarza. Wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do mszału.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 5213 times
Z pewnością.
I jeszcze jakies wspomnienie z pradawnych czasów. Wydaje mi się, że musiały być relikwie przynajmniej trzech świętych. A to z uwagi na to, że nie wszystkie święte relikwie miały jakiś związek z jakimś świętym. Był taki okres, że nawet jako relikwie sprzedawano szczeble z drabiny św. Jakuba.
I jeszcze jakies wspomnienie z pradawnych czasów. Wydaje mi się, że musiały być relikwie przynajmniej trzech świętych. A to z uwagi na to, że nie wszystkie święte relikwie miały jakiś związek z jakimś świętym. Był taki okres, że nawet jako relikwie sprzedawano szczeble z drabiny św. Jakuba.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.