Dobre książki

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1395 times
Been thanked: 1701 times

Re: Dobre książki

Post autor: AdamS. » 2025-04-21, 07:42

chicku pisze: 2025-04-21, 00:15 świetnie to ująłeś!! Hm, mam wrażenie, że sięgnąłbym po to, gdybym miał pod ręką, choć przyznam, że cięzko mi przebrnąć przez beletrystykę.... ciągle próbuję.
Dzięki, Chętnie bym Ci przesłał, gdybym już wcześniej nie puścił jej w obieg. Mam zwyczaj nie trzymać dobrych książek tylko dla siebie.

Kiedyś spodobał mi się pomysł, aby wpisywać po przeczytaniu do książki (na ostatniej stronie lub na stworzonej zakładce) jedno zdanie refleksji osobistej, do której ta książka mnie przywiodła - i opatrzyć taką notatkę datą i własnym imieniem, po czym przekazywać osobie, którą Bóg mi wskaże jako najbardziej potrzebującą tych słów. Czasem tak waśnie robię, prosząc, by po przeczytaniu tę książkę przekazać komuś innemu w podobny sposób, dopisując własną myśl. W ten sposób dobra książka staje się gołębiem wypuszczonym w świat z jakąś ważną wiadomością - łącznikiem i świadectwem dla osób karmiących się nadzieją.

A jeśli chodzi o beletrystykę, to również nie zawsze mam do niej pociąg, ale gdy już wejdę, czasem sięgam do tej samej pozycji po 2-3 razy. Bo beletrystyka to świat równoległy, pozwalający na chwilę wejść w życie innych, karmiąc się empatią i cieszyć stworzonym obrazem...

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2917 times
Been thanked: 3214 times

Post autor: sądzony » 2025-04-21, 12:16

chicku pisze: 2025-04-21, 00:15
sądzony pisze: 2024-03-06, 12:29 Ja czytam permanentnie.
W tej chwili:
"Żywy Płomień Miłości" św. Jana od Krzyża oraz "Wiedza Krzyża" E. Stein.
i jakie wrażenia z E.Stein? ta pozycja jeszcze przede mną, ale chcę kiedyś sięgnąć :)
Generalnie bardzo ciekawe ale jednocześnie dość filozoficzne. Choć stosunkowo dobrze znam św. Jana od Krzyża co pozwala rozeznawać o czym ona pisze. Zresztą wydaje mi się, że bez choćby pobieżnej znajomości doktryny Doktora Mistycznego trudno ogarnąć tę pozycję.

Niestety Edyta nie jest łatwym autorem. Doczytałem "Wiedzę" do połowy, a po wakacyjnych odwiedzinach w jej domu wziąłem się za "Czym jest człowiek? Antropologia teologiczna", którą kupiłem we wrocławskim muzeum. Okazała się jeszcze trudniejsza. Nie dobrnąłem nawet do 1/3.

Czasem jednak do nich sięgam, bo nawet w tych fragmentach znalazłem myśli, które wciąż siedzą w głowie.
Nie lubię czytać na siłę. Po prostu je odłożyłem. Często jednak mam tak, że muszę dojrzeć do jakiejś pozycji, do której wracam po kilku latach i "wchodzi mi" z łatwością.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 171 times
Been thanked: 126 times

Post autor: chicku » 2025-04-21, 22:11

@sądzony
dzięki, trochę tak właśnie myślałem, żę to trudna do przebrnięcia filozofia. Akurat nie jestem fanem fenomenologii tyle, co świadectwa życia Edyty Stein. Ale sądziłem, że być może Wiedza Krzyża to zjadliwa jednak forma życiorysu Jana od Krzyża

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 2917 times
Been thanked: 3214 times

Post autor: sądzony » 2025-04-22, 07:47

chicku pisze: 2025-04-21, 22:11 @sądzony
dzięki, trochę tak właśnie myślałem, żę to trudna do przebrnięcia filozofia. Akurat nie jestem fanem fenomenologii tyle, co świadectwa życia Edyty Stein. Ale sądziłem, że być może Wiedza Krzyża to zjadliwa jednak forma życiorysu Jana od Krzyża
Nie. Nie jest to życiorys. No chyba, że interpretacja wewnętrznej drogi duchowej Jana ;)

Nigdy nie czytałem życiorysu św. Jana. Nieźle łączy jednak opowiadanie o życiu św. Jana od Krzyża z przedstawieniem jego doktryny ks. Andrzej Muszala w (chyba) 32 pół godzinnych katechezach: "św. Jan od Krzyża- Przewodnik po ścieżkach zjednoczenia z Bogiem-konferencja 1". W sumie mamy 15h słuchania. Niestety jakość jest dość słaba, a sposób mówienia dr bywa (przynajmniej dla mnie) irytujący.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
chicku
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 171 times
Been thanked: 126 times

Post autor: chicku » 2025-04-23, 00:17

AdamS. pisze: 2025-04-21, 07:42
Dzięki, Chętnie bym Ci przesłał, gdybym już wcześniej nie puścił jej w obieg. Mam zwyczaj nie trzymać dobrych książek tylko dla siebie.
tak to jest czasem, że niektóre najlepsze ksiązki są poza domem :)
Ostatnio zmieniony 2025-04-23, 00:17 przez chicku, łącznie zmieniany 1 raz.

greg77
Gawędziarz
Gawędziarz
Has thanked: 27 times
Been thanked: 90 times

Post autor: greg77 » 2025-07-30, 13:06

Polecam książkę G.K Chestertona "Wiekuisty człowiek",książka napisana w 20-tych latach ubiegłego wieku,ale porusza nieprzemijalne tematy,zwłaszcza rozsądnego podejścia do tematu ewolucji człowieka,do tego napisana z humorem w sposób naprawdę "prosty"bez jakiś naukowych wywodów.Aby zareklamować tą książkę powiem że w procesie nawracania C.S Lewisa wywarła ona na niego ogromny wpływ.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 675 times

Post autor: Arek » 2026-01-30, 22:37

Przyjechały dziś do mnie pozycje związane ze SLO. Chcę mieć w tym temacie dużą wiedzę, abym się mógł nią dzielić. Poniżej jedna z pozycji, może ktoś czytał?

Obrazek

Kolejne to: "Msza Święta" - przewodnik ,"Kompendium ceremoniarza", "ABC ministranta", "Modlitewnik dla lektorów".
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇
---------------------------------------------------

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 519 times
Been thanked: 665 times

Post autor: Andy72 » 2026-01-30, 22:40

Z dobrych książek : wywiad
Biskup Athanasius Schnetider w rozmowie z Diane Montagna - Christus Vincit; Tryumf Chrystusa nad mrokami czasów.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki”