ZAGADKI BIBLIJNE. Zabawa
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 6335 times
- Been thanked: 3913 times
- Kontakt:
Re: ZAGADKI BIBLIJNE. Zabawa
Drugie pudło, ale do trzech razy sztuka 
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4968 times
Chyba nie chodzi o Ef 6.23, albowiem nie ma nic o miłosierdziu.
Chyba sam będziesz musiał odpowiedzieć i sobie samemu zadać kolejne pytanie. Dla mnie zbyt trudne.
Chyba sam będziesz musiał odpowiedzieć i sobie samemu zadać kolejne pytanie. Dla mnie zbyt trudne.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Ok czyli kolejna podpowiedź: NT, List, nie Pawła, nie Piotra i nie Jana
- abi
- Złoty mówca

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1240 times
- Been thanked: 2083 times
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
A jakie są listy w NT, prócz Jana, Piotr i Pawła?
no bardzo trudne pytanie
Arka Przymierza z cherubami, ale jakie jest pytanie?
Ostatnio zmieniony 2025-08-09, 22:27 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
- abi
- Złoty mówca

- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
- abi
- Złoty mówca

tak, przebłagalnia
ale odpowiedź ma być cytatem z biblii
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Dodano po 56 sekundach:
widzisz że nawet andej nie wie
ale odpowiedź ma być cytatem z biblii
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
jakuba i judy tadeusza
Dodano po 56 sekundach:
widzisz że nawet andej nie wie
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Brawo, to teraz ty zajrzysz do początku Listów i podasz cytat a ja poszukam opisu arki przymierza
czytam i jestem zaskoczony, bo ja cały czas myślałem, że arka przymierza i skrzynia przebłagania to jedno i to samo
a tutaj Wyj 25
10 I uczynią arkę5 z drzewa akacjowego; jej długość będzie wynosiła dwa i pół łokcia; jej wysokość półtora łokcia i jej szerokość półtora łokcia. 11 I pokryjesz ją szczerym złotem wewnątrz i zewnątrz, i uczynisz na niej dokoła złote wieńce. 12 Odlejesz do niej cztery pierścienie ze złota i przymocujesz je do czterech jej krawędzi: dwa pierścienie do jednego jej boku i dwa do drugiego jej boku. 13 Rozkażesz zrobić drążki z drzewa akacjowego i pokryjesz je złotem. 14 I włożysz drążki te do pierścieni po obu bokach arki celem przenoszenia jej. 15 Drążki pozostaną w pierścieniach arki i nie będą z nich wyjmowane. 16 I włożysz do arki Świadectwo6, które dam tobie.
17 I uczynisz przebłagalnię7 ze szczerego złota: długość jej wynosić będzie dwa i pół łokcia, szerokość zaś półtora łokcia; 18 dwa też cheruby8 wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. 19 Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. 20 Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów. 21 Umieścisz przebłagalnię na wierzchu arki, w arce zaś złożysz Świadectwo, które dam tobie. 22 Tam będę się spotykał z tobą i sponad przebłagalni i spośród cherubów, które są ponad Arką Świadectwa, będę z tobą rozmawiał o wszystkich nakazach, które dam za twoim pośrednictwem Izraelitom.
A jak cię uczyli na biblistyce?
Dodano po 14 minutach 41 sekundach:
Moja wina i mojego pobieżnego czytania- Przebłagalnia to wieko skrzyni Arki, tzw. kaporet
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaporet
czytam i jestem zaskoczony, bo ja cały czas myślałem, że arka przymierza i skrzynia przebłagania to jedno i to samo
a tutaj Wyj 25
10 I uczynią arkę5 z drzewa akacjowego; jej długość będzie wynosiła dwa i pół łokcia; jej wysokość półtora łokcia i jej szerokość półtora łokcia. 11 I pokryjesz ją szczerym złotem wewnątrz i zewnątrz, i uczynisz na niej dokoła złote wieńce. 12 Odlejesz do niej cztery pierścienie ze złota i przymocujesz je do czterech jej krawędzi: dwa pierścienie do jednego jej boku i dwa do drugiego jej boku. 13 Rozkażesz zrobić drążki z drzewa akacjowego i pokryjesz je złotem. 14 I włożysz drążki te do pierścieni po obu bokach arki celem przenoszenia jej. 15 Drążki pozostaną w pierścieniach arki i nie będą z nich wyjmowane. 16 I włożysz do arki Świadectwo6, które dam tobie.
17 I uczynisz przebłagalnię7 ze szczerego złota: długość jej wynosić będzie dwa i pół łokcia, szerokość zaś półtora łokcia; 18 dwa też cheruby8 wykujesz ze złota. Uczynisz zaś je na obu końcach przebłagalni. 19 Jednego cheruba uczynisz na jednym końcu, a drugiego cheruba na drugim końcu przebłagalni. Uczynisz cheruby na końcach górnych. 20 Cheruby będą miały rozpostarte skrzydła ku górze i zakrywać będą swymi skrzydłami przebłagalnię, twarze zaś będą miały zwrócone jeden ku drugiemu. I ku przebłagalni będą zwrócone twarze cherubów. 21 Umieścisz przebłagalnię na wierzchu arki, w arce zaś złożysz Świadectwo, które dam tobie. 22 Tam będę się spotykał z tobą i sponad przebłagalni i spośród cherubów, które są ponad Arką Świadectwa, będę z tobą rozmawiał o wszystkich nakazach, które dam za twoim pośrednictwem Izraelitom.
A jak cię uczyli na biblistyce?
Dodano po 14 minutach 41 sekundach:
Moja wina i mojego pobieżnego czytania- Przebłagalnia to wieko skrzyni Arki, tzw. kaporet
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kaporet
Ostatnio zmieniony 2025-08-10, 11:57 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
- abi
- Złoty mówca

przebłagalnia to jakby pokrywa skrzyni w ktorej były tablice z przykazaniami i laska aarona i dzban z manna
Dodano po 5 minutach 58 sekundach:
Dodano po 5 minutach 58 sekundach:
jakuba, ale tam nie ma tego
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
Wszyscy omijają tego biednego Judę
, wiem o tym dlatego pytanie zadałem z jego Listu i potwierdziło się 
- abi
- Złoty mówca

Juda, sługa Jezusa Chrystusa, brat zaś Jakuba, do tych, którzy są powołani, umiłowani w Bogu Ojcu i zachowani dla Jezusa Chrystusa: miłosierdzie wam i pokój, i miłość niech będą udzielone obficie!
przepraszamy judę
daj inne pytanie
przepraszamy judę
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Kontakt:
A masz kogo przepraszać, według niektórych tradycji to drugi po Jakubie biskup Kościoła matki w Jerozolimie i jak Jakub "brat Pański"
Gdzie w Biblii opisuje się :
diadem na głowie - to rozumiem, kolczyki w uszach - ok, ale ....
pierścień w nosie - toż to piercing
za wikiJuda Tadeusz Apostoł (Juda od hebr. יהודה, jehudah „chwała Jahwe”[1]; Tadeusz od aram. tadda – pierś; godny czci, odważny), zwany również Juda(sz), brat Jakuba[2] albo Tadeusz (Lebeusz)[3], czasem nazywa się go Judą Jakubowym (zm. ok. 80) – jeden z dwunastu apostołów, według tradycji brat Jakuba, brat Pański i autor Listu Judy (por. Jud 1,1). Zaliczany do grona męczenników, święty Kościoła katolickiego oraz prawosławnego.
Gdzie w Biblii opisuje się :
diadem na głowie - to rozumiem, kolczyki w uszach - ok, ale ....
pierścień w nosie - toż to piercing
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4968 times
Podoba mi się pytanie o nierządnice, która wciąż się buntuje i ciągle wraca. Ale nie odpowiem, albowiem, gdyby się okazało, że wiem o co chodzi, musiałbym zadawać pytanie. Poza tym, szachy to gra dla dwojga. A kibic z dale, niech siedzi cicho. I co najwyżej przyklaśnie po jakimś ruchu.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- abi
- Złoty mówca