@Przeemek
Czy fakt, że KK przejął rzymskie struktury władzy, nie podważa jego wiarygodności jako "prostej ewangelii"?
Nie wiem gdzie wyczytałeś zwrot "prosta ewangelia" albo coś analogicznego.
Mi "estetyka rzymskiego Imperium" oczyszczona Ewangelią pasuje. Jestem za oczyszczaniem i uświęcaniem, a nie usuwaniem, odsuwaniem, banowaniem, cenzurowniem wszystkiego czego zło dotknęło bez szansy na odzyskanie. Bóg jest dla mnie władcą i stwórcą wszystkich języków, kultur, wszystkich (estetyk kulturowych) i w mojej silnej opinii rozsiał dobro we wszystkich kulturach, tak by wymiana wartości motywowała jednoczenie się różnych narodów, grup, języków, sposobów myślenia. To, że ludzie wprowadzili w to zło jest dla mnie brudem na powierzchni piękna, a nie nieodwracalnym, niewybaczalnym zniszczeniem wymagającym wiecznej kwarantanny.
Dla mnie cenna jest i prostota i skomplikowanie. I chaty rybackie i Watykan i Egipt i Chiny i Indie i Japonia i USA i inne. Istotą jest usunięcie brudu, fałszu, zła, wad z powierzchni Bożego stworzenia.
"Instaurare omnia in Christo."
Bóg przemienia, przywraca, uświęca, a nie ucieka, wyrzuca, przekreśla. Nie wylewa dziecka z kąpielą. Nawet krzyż uświęca i symbol męki pogańskiej, zamienia w symbol miłości.
===
Co do duszy i ciała, to dla mnie jest ciągle to samo nieporozumienie.
Jeden jest wieloma.
Wielu jest jednym.
Jedność w czym?
Wielość w czym?
Jeden w istocie.
Wielu w osobach.
Jedno ciało.
Wiele atomów.
Jeden człowiek, jedna natura ludzka.
Dwa elementy, dusza (niemateria) i ciało (materia).
Jedno, ale wiele.
Wypowiem się metaforycznie. Połączenie może być "bezprzewodowe, wifi, satelita, bluetooth", "portalem niematerialno-materialnym", "spooky action at a distance", "splątanie kwantowe duszo-cielesne", "teleportacja natychmiastowa", "zakrzywienie przestrzenno-nieprzestrzenne", jakkolwiek sobie to ustanowisz i opiszesz. Nie wymaga nic bo połączenie może być tak bezpośrednie, że pomimo "bycia jakby zupełnie gdzie indziej", jest jednocześnie tutaj w odległości zero, ale nie bytem tylko mocą Bożą.
===
Bóg dozwala to co jest dla ludzi pożyteczne w długim terminie.
===
Wersja niesprzeczna fizyki kwantowej też jest. Chmury też mogą mieć trajektorie.
Fragment jednego z przykładów:
Prawdopodobieństwo można rozumieć jako cząstkę-chmurę.
Strumienie, prądy, rzeki prawdopodobieństwa też mogą mieć trajektorie ciągłe, bez teleportacji.
===
Resztę pomijam, bo za dużo.