Reinkarnacja - dlaczego nie?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DowodyKosmiciSąTutaj
Gawędziarz
Gawędziarz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 27 times
Kontakt:

Re: Reinkarnacja - dlaczego nie?

Post autor: DowodyKosmiciSąTutaj » 2025-08-16, 11:46

Andy72 pisze: 2025-08-16, 10:52 Jak pozbyć się myśli o reinkarnacji? Reinkarnacja cały czas siedzi we mnie, mimo że normalnie nawet jedno życie to wielki ciężar; a co gdy będzie reinkarnacja?
Jak pamiętam, to wierzenie przejąłeś od rodziny.
Tłumaczyłem, że to sprzeczne z chrześcijaństwem. Ale jak widać, to słaby argument.
Kolejny sposób to przyłączenie się do mnie w zakresie Ufologii.
Na playliście 86 zwalczam reinkarnację poprzez walkę z tymi historyjkami RB. On propaguje reinkarnację wykorzystując do tego Kosmitów. Kiedyś zrobię o tym nagranie.
Pełna nazwa: "_86. UFO: Niewiarygodne historyjki Roberta Bernatowicza (kosmici buddyści, reinkarnacja, przesłania kosmitów do R.B., marna sf Misja, stoły, ryby...)"
Przestudiuj tę playlistę. Zobaczysz całą śmieszność reinkarnacji.

Dodano po 38 minutach 39 sekundach:
Można też prześledzić moje krytyczne komentarze pod wszelkimi rozmowami w RB na YT.
Jest multum moich krytycznych komentarzy, głównie spowodowanych propagowaniem reinkarnacji przez RB.
Te rozmowy są na 86. Trzeba się czasem cofnąć wstecz w komentarzach i wypatrywać mojego żółtego logo.
Tak więc taka jest moja metoda walki z tą ideologią.
RB tak nie znosi moich krytyk, że blokuje mnie od około dwóch lat na swoich kanałach.
A z RB łączy mnie bardzo sprawa Emilcina.
Baza wiedzy o Kosmitach oraz playlisty muzyczne: https://www.youtube.com/@piotrh.3567

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5214 times

Post autor: Andej » 2025-08-16, 13:15

Andy72 pisze: 2025-08-16, 10:52 Jak pozbyć się myśli o reinkarnacji? Reinkarnacja cały czas siedzi we mnie, mimo że normalnie nawet jedno życie to wielki ciężar; a co gdy będzie reinkarnacja?
A czemu się pozbywać? Hbr 9.27 A jak postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd, przesądza sprawę. Jeśli wierzysz wto, co myśli na temat reinkarnacji nie mają znaczenia. Jeśli po śmierci trafisz do nieba, to nie grozi Ci reinkarnacja. Chyba, że reinkarnacja nazywasz zmartwychwstanie. Czyli przyjęcie uwielbionego ciała w niebie. I taka "reinkarnacja" przez zbawienie jest tematem, w który należy wierzyć.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 291 times
Been thanked: 255 times

Post autor: Jockey » 2025-08-16, 14:49

Tak zastanów się co to jest reinkarnacja i do czego ma prowadzić. Według wierzeń wschodu to jest system samozachowania. Przez ileś tam wcieleń masz dojść do samodoskonalenia i według hinduizmu masz stać się czymś jednym z Brahmanem. Generalnie przez swoje życie w wielu wcieleniach dochodzisz do zbawienia.

My pokładamy nadzieję w Chrystusie i żadne samochwalenie nie działa bo chociażbyśmy byli idealnym człowiekiem to i tak nie zbawimy się sami. My pokładamy nadzieję w Jezusie że dzięki Niemu mamy życie. Dzięki Jego Męce i przelanej krwi mamy życie. I to kończyłoby sprawę zbawienie w Jezusie czy samozbawienie. Wybór należy do każdego z nas.

Pomyśl o tym co mówi Słowo Boże.
Nowe Przymierze ustanowione w śmierci Chrystusa
Hbr 9
11 Ale Chrystus, zjawiwszy się jako arcykapłan dóbr przyszłych, przez wyższy i doskonalszy, i nie ręką - to jest nie na tym świecie - uczyniony przybytek, 12 ani nie przez krew kozłów i cielców, lecz przez własną krew wszedł raz na zawsze do Miejsca Świętego i osiągnął wieczne odkupienie. 13 Jeśli bowiem krew kozłów i cielców oraz popiół z krowy, którymi skrapia się zanieczyszczonych, sprawiają oczyszczenie ciała, 14 to o ile bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego złożył Bogu samego siebie jako nieskalaną ofiarę, oczyści wasze sumienia z martwych uczynków, abyście służyć mogli Bogu żywemu. 15 I dlatego jest pośrednikiem Nowego Przymierza, ażeby przez śmierć, poniesioną dla odkupienia przestępstw popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są wezwani do wiecznego dziedzictwa, dostąpili spełnienia obietnicy. 16 Gdzie bowiem jest testament, tam musi nastąpić śmierć tego, który sporządza testament. 17 Testament bowiem po śmierci nabiera mocy, nie ma zaś znaczenia, gdy żyje ten, który sporządził testament. 18 Stąd także i pierwsze [przymierze] nie bez krwi zostało wprowadzone. 19 Gdy bowiem Mojżesz ogłosił całemu ludowi wszystkie przepisy Prawa, wziął krew cielców i kozłów z wodą, wełną szkarłatną oraz hizopem i pokropił tak samą księgę, jak i cały lud, mówiąc: 20 To [jest] krew przymierza, które Bóg wam przykazał. 21 Podobnie także skropił krwią przybytek i wszystkie naczynia przeznaczone do służby Bożej. 22 I prawie wszystko oczyszcza się krwią według Prawa, a bez rozlania krwi nie ma odpuszczenia [grzechów]. 23 Przeto obrazy rzeczy niebieskich w taki sposób musiały być oczyszczone, same zaś rzeczy niebieskie potrzebowały o wiele doskonalszych ofiar od tamtych. 24 Chrystus bowiem wszedł nie do świątyni zbudowanej rękami ludzkimi, będącej odbiciem prawdziwej [świątyni], ale do samego nieba, aby teraz wstawiać się za nami przed obliczem Boga, 25 ani nie po to, aby się wielekroć sam miał ofiarować, jak arcykapłan, który co roku wchodzi do świątyni z krwią cudzą, 26 gdyż w takim przypadku musiałby cierpieć wiele razy od stworzenia świata. A tymczasem raz jeden ukazał się teraz na końcu wieków, aby zgładzić grzech przez ofiarę z samego siebie. 27 A jak postanowione ludziom raz umrzeć, potem zaś sąd, 28 tak Chrystus raz jeden był ofiarowany dla zgładzenia grzechów wielu, drugi raz ukaże się nie w związku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, którzy Go oczekują.
Wierząc w Jezusa reinkarnację możesz między bajki włożyć.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
DowodyKosmiciSąTutaj
Gawędziarz
Gawędziarz
Kontakt:

Post autor: DowodyKosmiciSąTutaj » 2025-11-28, 10:52

Ciekawa dyskusja w temacie reinkarnacji.
Rozmowa ateisty z teologiem dogmatykiem "cywilem".
Baza wiedzy o Kosmitach oraz playlisty muzyczne: https://www.youtube.com/@piotrh.3567

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Jockey » 2025-11-28, 12:40

:)) Ta... kolejna spiskowa teoria.
Poczytaj może czy Żydzi wierzyli w reinkarnację.

Dodano po 3 minutach 6 sekundach:
Zapewne dlatego w Liście do Hebrajczyków jest napisane człowiekowi dane raz się narodzić umrzeć a potem sąd

Dodano po 44 sekundach:
Ale ja zadam inaczej pytanie. Po co człowiekowi reinkarnacja i ta wędrówka dusz skoro i tak sam zbawić się nie może

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2025-11-28, 13:33

Gdyby nie Hbr 9.27, to nie miałbym nic przeciw reinkanacji tu na ziemi.
Ale patrząc od strony zapowiedzi Chrystusa musze wierzyć w reinkarnację. Bo jest ona nieunikniona. Mamy, np. J 6.54 Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Wskrzeszenie jest niczym innym jak powtórną inkarnacją. Czyli reinkarnacją.
Wierzę w reinkarnację w niebie. Wierzę w reinkarnację w piekle. Ale nie wiem. Nie sprawdziłem. Nie znam z autopsji.
--------------------------------------
Dopóki ktoś wierzy w nagrodę i karę w niebie lub piekle, musi wierzyć także w reinkarnację. W przeciwnym razie musiałby wierzyć w różne limbusy. Dla zabitych przed narodzenie, dla zmarłych w niemowlęctwie, dla niepełnosprawnych umysłowo, dla pogrążonych w śpiączce, dla nieświadomych dobra i zła ... Dla nich nie ma kary i nie ma nagrody. Nie ma zasług, ani win.

Dlatego wierzę, że nie ma kary, nie ma nagrody. Jest droga. Ale co z droga ww.? Nie wiem. Oni znaleźli się na samym początku drogi. Co dalej?
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
DowodyKosmiciSąTutaj
Gawędziarz
Gawędziarz
Kontakt:

Post autor: DowodyKosmiciSąTutaj » 2025-11-28, 15:05

Reinkarnacja nie istnieje.
Chrześcijaństwo wyklucza reinkarnację.
Artur teolog mówi o tym wiele w podanym nagraniu.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Jockey » 2025-11-28, 15:55

@Andej To o czym piszesz nie jest reinkarnacją.
Reinkarnacja to proces ciągłych narodzin i śmierci aż się dojdzie do - i tutaj są zdania podzielone np. hindusi mówią o zjednoczeniu z brahmanem (nie pamietam czy tak się to pisze) buddyści mówią o nirwanie czyli stanie pozbawienia pragnień i w zasadzie zaniku osobowej duszy.

Chrześcijaństwo mówi o ciągłości życia. Jak to w liturgii pogrzebowej mówi kapłan: "życie twoich wiernych zmienia się ale się nie kończy". Tylko to nie jest reinkarnacją to jest wciąż to samo życie ale forma inna to prawda.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2025-11-28, 16:51

Masz rację.
Ale ponowne przyjęcie ciała jest re -inkarnacją.
Inkarnacja, to przyjęcie ciała przez duszę.
Przedrostek re- oznacza, że cos się dzieje znowu, ponownie, jeszcze raz.
Zatem jeśli każdy z nas kiedyś przyjmie zmartwychwstałe ciało, ro znaczy że nastąpi ponowna inkarnacja.

Ale oczywiście każdy kojarzy reinkarnację z religiami wschodu. Reinkarnacja nie istnieje jako pojęcie religijne w katolicyzmie. W chrześcijaństwie używane jest określenie zmartwychwstanie. Ponowne przyjęcie ciała jest przez nas zwane zmartwychwstaniem, a nie reinkarnacją. Tym niemniej w obu przypadkach dotyczy ono ponownego przyjęcie ciała przez duszę.

Dopisek. To, co napisałem nie stanowi polemiki. Raczej nazwałbym to zabawą słowem. Analizą słowa.
Ostatnio zmieniony 2025-11-28, 16:54 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Jockey » 2025-11-28, 17:04

Zabawa słowem? Jak najbardziej. Też to lubię. Ale reinkarnacja według tych co w nią wierzą to w naszej cywilizacji kolejna szansa na dobre życie i jest systemem samo zbawiającym. Reinkarnacja odrzuca zbawienie w Jezusie. Ona zakłada to że człowiek przez wiele wcieleń może się zbawić. Co w postrzeganiu chrześcijańskim jest bzdurą. Bo nie ma znaczenia ile żyć byśmy przezyli to i tak się nie zbawimy. Jedyna nadzieja to Jezus.

Awatar użytkownika
DowodyKosmiciSąTutaj
Gawędziarz
Gawędziarz
Kontakt:

Post autor: DowodyKosmiciSąTutaj » 2025-11-29, 08:31

Ja nie lubię zabaw słowem.
Wolę konkrety.
Dlatego zajmuję się skutecznie Kosmitami.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2025-11-29, 09:02

A to szkoda. Albowiem słowo jest materiałem plastycznym i wdzięcznym. Dzięki swej elastyczności może przekazywać wiele treści. Rozwijać horyzonty. Jak też uczyć jeżyka ojczystego.

A co do skutecznego zajmowanie się szanownymi Kosmitami, to zerknij na mem, który przed chwilą wrzuciłem. Odnosi się do skuteczności.
Ale przyznaję ze podziwiam Twój upór i zaangażowanie. Jak też pracę, która w to wkładasz. Sadzę, że mona to porównać z zaangażowaniem Tuska z mszczenie się na pisorach.

Mnie nie przekonujesz. Choć spotykałem Kosmitów na swojej drodze życia.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz

Post autor: Jockey » 2025-11-29, 11:13

DowodyKosmiciSąTutaj pisze: 2025-11-29, 08:31 Ja nie lubię zabaw słowem.
Wolę konkrety.
Ale te dwa zdania są sprzeczne ze sobą.
Bo albo lubisz konkrety albo zajmujesz się kosmitami

Awatar użytkownika
DowodyKosmiciSąTutaj
Gawędziarz
Gawędziarz
Kontakt:

Post autor: DowodyKosmiciSąTutaj » 2025-11-29, 17:35

Andej pisze: 2025-11-29, 09:02 A to szkoda. Albowiem słowo jest materiałem plastycznym i wdzięcznym. Dzięki swej elastyczności może przekazywać wiele treści. Rozwijać horyzonty. Jak też uczyć jeżyka ojczystego.

A co do skutecznego zajmowanie się szanownymi Kosmitami, to zerknij na mem, który przed chwilą wrzuciłem. Odnosi się do skuteczności.
Ale przyznaję ze podziwiam Twój upór i zaangażowanie. Jak też pracę, która w to wkładasz. Sadzę, że mona to porównać z zaangażowaniem Tuska z mszczenie się na pisorach.

Mnie nie przekonujesz. Choć spotykałem Kosmitów na swojej drodze życia.
Porównanie do Tuska mnie obraża.

Dodano po 1 minucie 4 sekundach:
Jockey pisze: 2025-11-29, 11:13
DowodyKosmiciSąTutaj pisze: 2025-11-29, 08:31 Ja nie lubię zabaw słowem.
Wolę konkrety.
Ale te dwa zdania są sprzeczne ze sobą.
Bo albo lubisz konkrety albo zajmujesz się kosmitami
Kosmici to konkret.
A wlaśnie dzieki mojemu podejsciu dochodzę powoli do sedna sprawy.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2025-11-29, 18:40

DowodyKosmiciSąTutaj pisze: 2025-11-29, 17:36 Porównanie do Tuska mnie obraża.
PRZEPRASZAM!!
Nie porównywałem do Tuska, tylko do jego uporu. Ale doskonale rozumiem Twoje obiekcje. Rzeczywiście, było to niestosowne. Nie chciałem urazić. Jeszcze raz przepraszam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne religie i ruchy parareligijne”