Modlitwa o Uzdrowienie LIVE

Dlaczego powinniśmy się modlić, jak powinniśmy to robić, za kogo, do kogo? Tutaj też możemy prosić inne osoby o modlitwę za nas, za naszych bliskich i innych ludzi.
Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 4118 times
Been thanked: 6267 times
Kontakt:

Re: Modlitwa o Uzdrowienie LIVE

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-06, 23:15

Jockey pisze: 2025-09-06, 23:08 Hasło msza z modlitwą o uzdrowienie to taki skrót albo jak kto woli nazwa całego spotkania. A w rzeczywistości są tam przynajmniej dwa elementy.
A który z nich jest tym głównym, na który się zaprasza i który jest magnesem wydarzenia? ;)

Dodano po 5 minutach 2 sekundach:
Przy okazji może warto przypomnieć wypowiedź przewodniczącego Komisji Nauki Wiary Konferencji Episkopatu Polski, biskupa Andrzeja Czai, że ogłaszanie podczas Mszy czy nabożeństw o uzdrowienie, że oto w tej chwili Pan Bóg uzdrawia konkretnego uczestnika takiej modlitwy jest psychomanipulacją.
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 291 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Jockey » 2025-09-06, 23:41

A czytałeś co ja pisałem? Nie spotkałem się z jakimkolwiek ogłaszaniem.
Nie wiem kiedy ty byłeś na takiej mszy. Ja byłem chyba 15 lat temu. I nie było takich rzeczy. Więc twój wpis o przypominaniu jest jak kula w płot. Z tego co wiem ogłaszanie było ale ponad 20 lat temu. A teraz może i się zdarza ale zapewne bardzo rzadko.
Oprócz tego pisałem że nie tylko charyzmatycy to robią. Ja byłem na mszy takiej prowadzonej przez diecezjalnego egzorcystę. A tak z ciekawości to wszedłem na Google i poszukałem mszy z modlitwą o uzdrowienie i wszędzie było tak samo rozgraniczone. Była msza a po niej modlitwa a czasami później modlitwa wstawiennicza. Sprawdzałem w diecezji warszawskiej wrocławskiej i krakowskiej.

Dodano po 4 minutach :
Rozmawiacie o mocnych w duchu i wszedłem na jezuitów w Łodzi https://lodz.jezuici.pl/msza-z-modlitwa-o-uzdrowienie/
A tam:
Msza w intencji o uzdrowienie
I agenda:
Ostatni poniedziałek miesiąca
17.00 – Modlitwa indywidualna
18.00 – Różaniec
18:30 – Modlitwa prowadzona
19:00 – EUCHARYSTIA
20:00 – Adoracja
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-06, 23:46

Sorry stary, ale dajesz argument z tego, czego NIE widziałeś. Nawet nie zauważyłeś, że coś takiego jest na tym filmie - nawet cały blok :)
Nie chce mi się prowadzić tego rodzaju "dyskusji".
Ostatnio zmieniony 2025-09-06, 23:50 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie odpowiadam na niektóre wpisy: nie widzę wpisów @użytkownik, @CiekawaXO i @Krystyna. Nie "obraziłem się" - ale tak jest z paru względów prościej.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 291 times
Been thanked: 254 times

Post autor: Jockey » 2025-09-06, 23:50

Ekh. Nie będę tego komentował. Wiem jak to zazwyczaj się kończy.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-06, 23:51

[dobra, nie będę zaogniał. Jak jest, każdy widzi (albo może sprawdzić na filmie)]
Ostatnio zmieniony 2025-09-06, 23:53 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Arek » 2025-09-07, 07:07

Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim.
( J6, 54-57 )

My ciągle szukamy czegoś więcej, ale po co i czy oby ta droga nie wiedzie w stronę odwrotną. Uzdrowienie w ludzkim wydaniu: doznania, emocje, podekscytowanie, aktywizm, niecodzienne zdarzenia, brak skupienia, brak wyciszenia, gadulstwo. A może zwykły chłop ze wsi ma większą wiarę niż niejeden teolog i biegający wokół niego wyznawcy.

Ja uważam za straszne to dzieje się dziś w Kościele co my z Niego robimy? Jedno wielkie przedstawienie. Kto wie lepiej, kto jest głośniejszy, kto da więcej. Wiara ojców jest o wiele poważniejsza niż synów. Aż się pisać i gadać nie chce. Mało kto krzyż swój chce dźwigać. Miło, przyjemnie, wesoło - taka uśmiechnięta koalicja.
Ostatnio zmieniony 2025-09-07, 07:49 przez Arek, łącznie zmieniany 3 razy.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-07, 11:46

Jest w tym coś, co napisałeś (choć tradycyjnie jestem mniej krytyczny w ocenach).
Zauważmy, że dziś robienie z modlitwy o uzdrowienie publicznego spektaklu (właściwie scenicznego - z odpowiednim podkładem muzycznym, reżyserowanym oświetleniem, ogłaszaniem, że "teraz Bóg uzdrawia mężczyznę z..."), nawet z transmisją w Internecie wydaje nam się dziś czymś normalnym (ba! nawet pozytywnym!). Nie doszliśmy na szczęście (jeszcze...) do publicznych egzorcyzmów (jak to się odbywa na wielkich spektaklach choćby u amerykańskich kaznodziei telewizyjnych), ale wszystko idzie w tym kierunku.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6546 times
Been thanked: 3982 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-09-07, 12:12

Uporządkujmy zarzuty:
- "suplement " podczas kazania okazał się świadectwem. Jak pokazują jasno dokumenty jakie zacytowałem, powszechna praktyka proboszczów i tak się składa, że poranną kawę piłem z ks dogmatykiem, ojcem duchownym w seminarium - potwierdził, że świadectwo jest jak najbardziej dopuszczalne jako część kazania.- Sprawa jasna i prawidłowa.

- "Msza o uzdrowienie" - okazała się Mszą świętą z intencja o uzdrowienie. - Sprawa jasna i prawidłowa.

- " ogłaszaniem, że "teraz Bóg uzdrawia mężczyznę z...")," - muszę sprawdzić, ...
sprawdziłem
wielokrotnie pada "wierzę, że teraz Bóg uzdrawia mężczyznę z ..."
Marku :!: to tylko celowy zabieg erystyczny, złośliwość, czy chęć wprowadzenie w błąd czytających?
Na prawdę na siłę musisz udowodnić, że masz racje tam gdzie jej nie masz?, nawet wbrew faktom? :-\
Czy wierząca kobieta, która we wspólnocie Koscioła, pod nadzorem duchowym i prowadzeniem prezbiterów rozeznała i potwierdził to ksiądz i wspólnota ono i ordynowano ją do prowadzenia tego nabożeństwa - może mieć poznanie duchowe/wizję duchową/czy co ona tam ma?, że :
"teraz Jezus kładzie ręce na dłonie małżonków żyjących w konflikcie i łączy ich dłonie na zgodę"

Czy doczekam się jakiegokolwiek prawdziwego zarzutu w stosunku do tego filmu, którego przyznam się, że nie oglądałem tylko w ciemno powiedziałem sprawdzam! Bo poznałem środowisko charyzmatyków i wiem, że nie taki charyzmatyk straszny jak go malują

A, że wiele jest do poprawienia, a nawet uzdrowienia, to oczywiście fakt i z tym się całkowicie z Markiem zgadzam i wspieram go w tym działaniu, narażając się wielokrotnie znajomym charyzmatykom.
Ostatnio zmieniony 2025-09-07, 12:24 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-07, 12:19

Dezerter pisze: 2025-09-07, 12:12 Uporządkujmy zarzuty:
- "suplement " podczas kazania okazał się świadectwem. Jak pokazują jasno dokumenty jakie zacytowałem, powszechna praktyka proboszczów i tak się składa, że poranną kawę piłem z ks dogmatykiem, ojcem duchownym w seminarium - potwierdził, że świadectwo jest jak najbardziej dopuszczalne jako część kazania.- Sprawa jasna i prawidłowa.
Jest dozwolone krótkie (czy lepiej: uzupełniające kazanie) świadectwo i to w wyjątkowych wypadkach. A nie kilkunastominutowy blok "przygniatający" homilię.
- "Msza o uzdrowienie" - okazała się Mszą świętą z intencja o uzdrowienie. - Sprawa jasna i prawidłowa.
Nie, nie okazała się. To jest jedno wydarzenie, w której punkt ciężkości jest położony na uzdrowienie, a Eucharystia jako taka jest w nim drugorzędna, wyraźnie wbrew instrukcji watykańskiej regulującej te sprawy.
- " ogłaszaniem, że "teraz Bóg uzdrawia mężczyznę z...")," - muszę sprawdzić, ...
sprawdziłem
I niby co to zmienia?
To jest DOKŁANIE próba obejścia jasnej zasady.

Niestety, jesteś nasiąknięty (no, nie sam) tak dalece, że pewne rzeczy nienormalne wydają Ci się już normalne i właściwe.
Przeczytaj raz jeszcze wywiad z ks. Strzelczykiem, którego tak cenisz: viewtopic.php?p=442338#p442338
Ostatnio zmieniony 2025-09-07, 12:21 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-09-07, 12:38

Marek_Piotrowski pisze: 2025-09-07, 12:19
Dezerter pisze: 2025-09-07, 12:12 Uporządkujmy zarzuty:
Jest dozwolone krótkie (czy lepiej: uzupełniające kazanie) świadectwo i to w wyjątkowych wypadkach. A nie kilkunastominutowy blok "przygniatający" homilię.
Czyli co mamy poza subiektywnym odczuciem "przygniecenia" Marka ;) - NIC
Nie, nie okazała się. To jest jedno wydarzenie, w której punkt ciężkości jest położony na uzdrowienie, a Eucharystia jako taka jest w nim drugorzędna, wyraźnie wbrew instrukcji watykańskiej regulującej te sprawy.
Czyli co mamy poza subiektywnym odczuciem Marka o "drugorzędności" :-o - NIC

A stwierdzenie oczywistości, że całe spotkanie złożone z wielu punktów ma oś przewodnią i temat uzdrowienie - tak w tym celu ludzie tam się spotykali - jak chrześcijanie przez 2000 lat i od czasów Jezusa - podać 50 przykładów z NT?

sprawdziłem
I niby co to zmienia?
To jest DOKŁANIE próba obejścia jasnej zasady.
Czyli co mamy poza subiektywnym odczuciem Marka, że to "próba obejścia" ? - NIC :-h

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-07, 12:43

Dezerter pisze: 2025-09-07, 12:38 Czyli co mamy poza subiektywnym odczuciem "przygniecenia" Marka ;) - NIC
NIe. Mamy fakt, wyraźnego przeniesienia akcentów.
Czyli co mamy poza subiektywnym odczuciem Marka o "drugorzędności" :-o - NIC
j.w.
A stwierdzenie oczywistości, że całe spotkanie złożone z wielu punktów ma oś przewodnią i temat uzdrowienie - tak w tym celu ludzie tam się spotykali - jak chrześcijanie przez 2000 lat i od czasów Jezusa - podać 50 przykładów z NT?
Tak, proszę. Podaj przykłady z NT spotkań w których Msza Święta stanowi drugorzędne tło dla uzdrowień.
Czekam z niecierpliwością ;)
Czyli co mamy poza subiektywnym odczuciem Marka, że to "próba obejścia" ? - NIC :-h
Nie. Mamy próbę obejścia - zresztą nieudaną. Ponownie odsyłam do wywiadu z ks. Strzelczykiem - pisze DOKŁADNIE o takim właśnie postępowaniu.

Dodano po 14 minutach 9 sekundach:
==================
Dobra, tego rodzaju przepychanki do niczego nie prowadzą.
Miałem dobrą ilustrację, ale niestety, jak już wspominałem, film zatytułowany "Msza Święta o uzdrowienie 29.04.2019" (tak!) "Mocni w Duchu" widać uznali za kompromitujący, więc usunęli.
Ale proponuję podyskutować na temat innego filmu na kanale "Mocnych w Duchu" - propagującego przyjazd Damiana Stayne. Doskonale pokazuje sposób pojmowania ruchu uzdrowieniowego.
Zanim zwrócę uwagę na kilka aspektów, kto chce, niech obejrzy:

Ostatnio zmieniony 2025-09-07, 12:57 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-09-07, 13:08

Pośrednio przyznałeś , że film o którym jest wątek nie jest "dobra ilustracją" twoich zastrzeżeń, zostały ci jakieś "akcenty" ;).
Jak sam mimowolnie zauważyłeś Mocni w duchu zrobili spore postępy w usuwaniu ze swej praktyki błędów, które jeszcze występowały w 2019 roku. warto to zauważyć i pochwalić
dla mnie EOT.

Jak chcesz omawiać coś innego sprzecznego z powyższym, to proszę dla jasności i przejrzystości dyskusji załóż nowy wątek

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-09-07, 13:19

Dezerter pisze: 2025-09-07, 13:08 Pośrednio przyznałeś , że film o którym jest wątek nie jest "dobra ilustracją" twoich zastrzeżeń, zostały ci jakieś "akcenty" ;).
Naprawdę myślisz, że jak ostatni napiszesz, że to, na co zwracam uwagę jest nieważne, to tak się stanie? ;)
Te akcenty są kluczowe - w świetle watykańskiej instrukcji, którą cytowałem. Msza Święta czy wystawienie Najświętszego Sakramentu staje się czymś "podległym" i "służebnym" wobec praktyk uzdrawiania (czy prawdziwego, to osobna dyskusja).
Poza tym podniosłem parę innych spraw.
Jak sam mimowolnie zauważyłeś Mocni w duchu zrobili spore postępy w usuwaniu ze swej praktyki błędów, które jeszcze występowały w 2019 roku. warto to zauważyć i pochwalić
Tak,, wygląda na to, ze pozbawienie ks. Remigiusza przywództwa wspólnoty dobrze im zrobiło. Jednak daleko do właściwej normy...
dla mnie EOT.
Jak chcesz omawiać coś innego sprzecznego z powyższym, to proszę dla jasności i przejrzystości dyskusji załóż nowy wątek
A to czemu? Żeby nie było obrazu całości?
Boisz się, ze analiza kolejnego filmu rozbije w puch Twoje tezy? ;)

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-09-07, 13:51

Jak zwykle ;) na pomoc w oskarżaniu polskich charyzmatyków ściągasz pomoc z za oceanu.
ech :-j , pół biedy, że nie protestantów jak zwykle.
Wspólnote tego człowieka "akceptuje Watykan", zapraszają biskupi z Polski, z kilku diecezji
ale Marek ma zastrzeżenia ...
o Amerykanach nie rozmawiam, bo nie znam i nie znam kontekstu
dla mnie EOT

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Arek » 2025-09-07, 15:40

I komu tu wierzyć? Czy któryś z tych dwóch panów wyżej jest charyzmatyczny? A może obaj. Ale to się wyklucza, bo róźnice są znaczące. Zastanawiam się czy moja Ś.P. babcia za życia była charyzmatyczna, bo niczym szczególnym się nie wyróżniała z tłumu, jedynie modliła się, ciężko pracowała ( w dosłownym znaczeniu styrana pracą, już o rękach jej nie wspomnę ) i te jej słowa do Boga: "Bądź wola Twoja". Jak poznać charyzmatyka zadaję to pytanie już chyba któryś raz i nic. Tak samo z czystością małżeńską i nikt się nie chwali, choćby któryś wspomógł nadzieją, że się komuś udaje żyć tak jak Pan Bóg oczekuje od małżeństwa. Bądź co bądź mogliby się wypowiedzieć więcej i ściślej w temacie Ci dwaj Panowie co tak dużo wiedzą.

Dodano po 8 minutach 57 sekundach:
Kobiecina miała 150 cm wzrostu x_x

Dodano po 13 minutach 5 sekundach:
Piotrze i Marku jesteście moimi starszymi braćmi w wierze :ymhug:
Ostatnio zmieniony 2025-09-07, 15:42 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

ODPOWIEDZ

Wróć do „Modlitwa”