Witam,
Chciałem podzielić się fragmentem z niedzieli J 3, 13-17
Jezus powiedział do Nikodema:
«Nikt nie wstąpił do nieba, oprócz Tego, który z nieba zstąpił – Syna Człowieczego.
Jak Mojżesz wywyższył węża na pustyni, tak trzeba, by wywyższono Syna Człowieczego, aby każdy, kto w Niego wierzy, miał życie wieczne. Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne. Albowiem Bóg nie posłał swego Syna na świat po to, aby świat potępił, ale po to, by świat został przez Niego zbawiony».
Mój krótki komentarz do tego, jest taki, że kto wierzy, że Jezus jest Panem, przed którym zginają kolano istoty niebieskie i ziemskie, i podziemne, ten ma życie wieczne. Jest to mocny przekaz.
Niestety na niedzielnej mszy po raz drugi był czytany kolejny list o edukacji religii w szkole. W nim była zachęta, aby wypisywać się
z edukacji zdrowotnej, a zapisać się na lekcje religii, które teraz będą prowadzone tylko raz w tygodniu.
Nie wiem jak było w innych parafiach, ale czy kazanie powinno być wykorzystywane do czytania takich listów. Czy to jest dobry kanał przekazu i próba dotarcia do rodziców. Rodzice, którzy nie chodzą do kościoła, nie usłyszą tego listu. Może istnieje lepszy sposób przekazania tej prośby niż podczas niedzielnego kazania.
Dobro Nowina #1
- Marek_Piotrowski
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 3798 times
- Been thanked: 6026 times
- Kontakt:
Re: Dobro Nowina #1
Dzięki @miroslaw za podzielenie się.
Prośba:przemyślenia na temat czytań (aby łatwiej było je znaleźć) umieszczamy tym wątku: viewtopic.php?t=285&start=5115
Na temat listu napisałem tu, ale widząc, że @Andej utworzył specjalny wątek viewtopic.php?p=443070#p443070 , tam przeniosłem swoją odpowiedź.
Prośba:przemyślenia na temat czytań (aby łatwiej było je znaleźć) umieszczamy tym wątku: viewtopic.php?t=285&start=5115
Na temat listu napisałem tu, ale widząc, że @Andej utworzył specjalny wątek viewtopic.php?p=443070#p443070 , tam przeniosłem swoją odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2025-09-15, 10:14 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 2 razy.