Wiara oparta na lęku przed piekłem

Eschatologiczne rozważania na temat tych trzech stanów duszy i przebywania wśród Boga i ludzi przez Niego zbawionych oraz potępionych jak i tych, którzy przechodzą oczyszczenie, by żyć z Bogiem czyści.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 608 times
Been thanked: 675 times

Re: Wiara oparta na lęku przed piekłem

Post autor: Arek » 2025-09-21, 21:02

Andej pisze: 2025-09-21, 20:54
Arek pisze: 2025-09-21, 20:42 Andej dla Ciebie Sakramenty chyba nie są zbyt wartościowe? Co Ty wypisujesz #-o ? Chyba jesteś Katolikiem tylko dlatego, że się urodziłeś w rodzinie katolickiej?
Oczywiście, że staram się być katolikiem dlatego, że urodziłem się w rodzinie katolickiej. Gdybym urodził się w Rosji, a moi rodzice byli komuchami, to prawdopodobieństwo wyboru katolicyzmu byłoby, niemal, zerowe. Gdybym nie zatknął się z katolicyzmem, to z pewnością nie mógłbym stawać się katolikiem.

Ale, ale. Zastanawiam się, jaki związek mają Twoje wypowiedzi z tym co napisałem. Widać, że nie czytasz ze zrozumieniem, tego co napisałem. Albowiem przeskakujesz z tematu na temat, zawsze gdy udzielam odpowiedzi. Nie zauważasz sprzeczności w swoich wypowiedziach.
Proszę, powołaj się na jakąś moją wypowiedź, w której neguję sakramenty. Przytocz moją wypowiedź, w której neguję wartość sakramentów.

W jutrzejsze Ewangelii są słowa: Uważajcie więc, jak słuchacie. Ja je strawestuję: Uważaj więc, jak czytasz. Czytaj to, co napisałem i odnoś się do tego co napisałem. A nie do tego, co wyobrażasz sobie, że napisałem.

Jeśli Twój kolejny post będzie znów oderwany od tego co napisałem to pozwolę sobie wyłączyć się z tego jednostronnego dialogu. Będziesz mógł prowadzić swój monolog dalej.
Andej to nawiązanie do Twojego toku myślenia wynikającego z wypowiedzi z której wynika, że nie jesteś w pełni przekonany, że jedyną prawdziwą wiarą jest wiara w Kościele w Jezusa Chrystusa. I raczej nie ewangelizowałbyś ani Żyda, ani Islamisty, ani Protestanta. Może z lęku, może z tego, że jakieś ziarenka Prawdy uznają albo z innych przyczyn. To nie zarzut, ani wymuszanie personalne, ale poznawanie postawy katolika - jednej z wielu. Próbuję znaleźć wytłumaczenie dla takiej postawy.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4974 times

Post autor: Andej » 2025-09-21, 21:08

Znów w oderwaniu tego, co napisałem. I znów błąd logiczny, a właściwie sprzeczność (już ją wskazywałem).
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2917 times
Been thanked: 3214 times

Post autor: sądzony » 2025-09-21, 21:09

Arek pisze: 2025-09-21, 20:24 Prawdziwy obraz Boga jest w Kościele Katolickim.
"Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz (...)"
A ja myślałem, że w każdym człowieku.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 675 times

Post autor: Arek » 2025-09-21, 21:11

To jest wywód, wniosek z Twojej wypowiedzi. Wypowiedz się jednoznacznie i ostatecznie czym jest Twoja wiara dla Ciebie względem innych religii i jak widzisz inne religie na tle katolicyzmu. Jeśli oczywiście chcesz.

Dodano po 2 minutach 49 sekundach:
sądzony pisze: 2025-09-21, 21:09
Arek pisze: 2025-09-21, 20:24 Prawdziwy obraz Boga jest w Kościele Katolickim.
"Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz (...)"
A ja myślałem, że w każdym człowieku.
Nie w temacie. Wszyscy wiemy, że i na obraz i podobieństwo i że Bóg nas kocha. Ale nic z tego nie wynika jaką postawę przyjmuje człowiek względem tego daru.
Ostatnio zmieniony 2025-09-21, 22:19 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6344 times
Been thanked: 3916 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-09-22, 20:23

bobasek pisze: 2025-09-18, 11:45 "Masturbacja jest naturalną i zdrową częścią życia większości ludzi, o ile nie zaczyna negatywnie wpływać na codzienne funkcjonowanie, zdrowie psychiczne czy relacje interpersonalne. Masturbowanie się dwa razy w tygodniu zdecydowanie nie jest uzależnieniem. W rzeczywistości jest to całkowicie normalna częstotliwość i nie ma powodu, by ją traktować jako coś patologicznego, pod warunkiem, że nie wywołuje to problemów w Twoim życiu. Uzależnienie od masturbacji jest wtedy, gdy staje się ona kompulsywna, czyli osoba czuje niekontrolowaną potrzebę jej wykonywania w sposób, który zaczyna przeszkadzać w życiu codziennym".

Aż tak was ta wiara porobila że człowiekowi robiacemu to 2 razy w tygodniu gdzie tak na prawde człowieka nie ciągnie bardzo do tego próbujecie wmówić uzaleznienie?
Po pierwsze to jak cytujesz to podaj źródło - tak stoi w regulaminie
Po drugie zactuj prosze, kto
" człowiekowi robiacemu to 2 razy w tygodniu gdzie tak na prawde człowieka nie ciągnie bardzo do tego próbujecie wmówić uzaleznienie?"
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Been thanked: 65 times

Post autor: Zuben Ninja » 2025-10-11, 00:29

@Morkej - przed popełnianiem grzechów ciężkich niby każdy z nas jest w stanie się powstrzymać i ich nie popełniać ale w praktyce zazwyczaj to tak do końca nie działa. Dam Ci taki przykład wymyślony przeze mnie jako analogię:

Wyobraź sobie, że w tej chwili decydujesz się walnąć sobie kupę na środek swojego pokoju i to robisz. Postanawiasz sobie, że do końca swojego życia będziesz zawsze czujny i za każdym razem ominiesz tą swoją kupę. Teoretycznie zawsze możesz ominąć tą kupę ale moje pytanie do Ciebie brzmi: jak długo zachowasz trzeźwość umysłu aby w tą kupę nie wdepnąć? Czy dajesz 100% gwarancji, że nigdy w nią nie wdepniesz?
Ostatnio zmieniony 2025-10-11, 00:32 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 2 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4974 times

Post autor: Andej » 2025-10-11, 09:56

Zuben Ninja pisze: 2025-10-11, 00:29 Czy dajesz 100% gwarancji, że nigdy w nią nie wdepniesz?
Złe pytanie. Powinno ono brzmieć: Czy dajesz 100% gwarancji, że nigdy ŚWIADOMIE w nią nie wdepniesz? Dopiero wtedy ma sens. Albowiem przypadkowe wdepnięcie, nie obciąża sumienia. Jeno brudzi stopę. (Acz i w to wątpię, jak dobrze zaschnie, to po kilka nadepnięciach w proch się obróci.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 44 times
Been thanked: 107 times

Post autor: TS_ » 2025-10-11, 10:10

DOGMAT
Sobór Trydencki
Sesja VI

Kanon XVIII (tłumaczenie):
Jeśliby ktoś twierdził, że przykazania Boże są — nawet dla człowieka usprawiedliwionego i znajdującego się w stanie łaski — niemożliwe do zachowania, niech będzie wyklęty.

https://en.wikisource.org/wiki/Canons_a ... tification

https://en-wikisource-org.translate.goo ... r_pto=wapp
Ostatnio zmieniony 2025-10-11, 10:19 przez TS_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2917 times
Been thanked: 3214 times

Post autor: sądzony » 2025-10-11, 16:13

I tu też o kupie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1175 times
Been thanked: 619 times

Post autor: Pompieri » 2025-11-10, 16:27

TS - chodzi tu ( ) raczejw tym stwierdzeniu o ludzki kontekst ... mamy na tyle sily, aby moc sie przeciwstawic grzechowi i nie szukajmy wymowki dla naszych slabosci.
A jednak - nawet apostolowie grzeszyli ( niektorzy nawet ciezko ).

Nie ma nikogo, ktoby sie ostal bez grzechu przed Bogiem.
Jednak - Milosierdzie Boga chroni nas przed ostatecznym upadkiem, ale skutki popelnionego grzechu musza byc "zaplacone" wedlug Bozej sprawiedliwosci.

Moze troche dookola naokolo napisal ci ja to, com napisal ... lecz w taki sposob odbieram "wolanie Boga" do mnie i do nas, ludzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niebo, piekło, czyściec”