Witajcie...
Wszyscy wiemy jaki ubiór, czy też jego brak dominuje na weselach. Czy wobec tego przeglądanie zdjęć / oglądanie filmiku ślubnego jest grzechem (bo widzimy nieskromne części ciała, więc można się podniecić, wyobrażać sobie różne rzeczy i w efekcie popełnić grzech nieczystości...
Czy grzechem jest także rozsyłanie takich zdjęć/ filmików? (Bo tutaj kogoś wystawiamy na pokuse..)
Zdjecia
- abi
- Złoty mówca

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 2073 times
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4923 times
Re: Zdjecia
Dość ciekawy temat. Wprawdzie nie zauważyłem, aby na weselach były widoczne nieskromne części ciała (ale które są skromne, a które nie?). Ale są nieskromne ubiory, tj. pełne przepychu, ociekające bogactwem, szpanerskie.Michal12 pisze: ↑2025-10-02, 09:05 Wszyscy wiemy jaki ubiór, czy też jego brak dominuje na weselach. Czy wobec tego przeglądanie zdjęć / oglądanie filmiku ślubnego jest grzechem (bo widzimy nieskromne części ciała, więc można się podniecić, wyobrażać sobie różne rzeczy i w efekcie popełnić grzech nieczystości...
Czy grzechem jest także rozsyłanie takich zdjęć/ filmików? (Bo tutaj kogoś wystawiamy na pokuse..)
Masz rację w tym, że wiele strojów epatuje seksualnością. Nawet wyzywającą seksualnością. Ale nie tylko na weselach.
Masz rację także w tym, ze wystawianie kogoś na pokusę, jak tez uleganie jej samemu jest grzechem. Zatem trzeba rozsądnie. Trzeba wiedzieć, co samemu można oglądać, a czego nie. Trzeba mieć rozeznanie, co komu można udostępnić.
Przeczytaj dwa poniższe cytaty i zastanów się. Przemyśl, w czym jest zło. A gdzie jego nie ma. Bo to w dużej mierze zależy od Ciebie. Od Twojego podejścia. I Twoich reakcji.
Mt 15. 18-20 Lecz to, co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to czyni człowieka nieczystym. Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, czyny nierządne, kradzieże, fałszywe świadectwa, przekleństwa. To właśnie czyni człowieka nieczystym. To zaś, że się je nie umytymi rękami, nie czyni człowieka nieczystym».
Rz 14.14 Wiem i przekonany jestem w Panu Jezusie, że nie ma niczego, co by samo przez się było nieczyste, a jest nieczyste tylko dla tego, kto je uważa za nieczyste.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
Re: Zdjecia
Ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi
Co do poprzedniego postu - właśnie z jednej strony najchętniej bym tego nikomu nie pokazywał, ale z drugiej... normalne jest ze nowożeńcy wysyłają później do gości zdjęcia/teledyski ślubne, i tak robią chyba wszystkie pary
Ostatnio zmieniony 2025-10-02, 11:24 przez Michal12, łącznie zmieniany 1 raz.