Komentarz aktualny

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
ODPOWIEDZ
Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 229 times
Been thanked: 586 times

Re: Komentarz aktualny

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-10-03, 08:39

samo to kto robi dana tv jest wystarczajacym argumentem by cos ogladac czy nie.
Jezeli w dwóch telewizjach jest pełno pokomuszych wnuczat to a priori dla mnie przekaz jest skazony tym pokomuszym dziedzictwem
jezeli w obecnej tv publicznej kroluje dziennitu..karka ktora w 2013 robiła wspaniała transmisje z ruskiej parady zwyciestwa. jezeli w drugiej stacji króluje dzba..dziennikarz ktory ma problemy z przestrzeganiem prawa drogowego czy podatkowego.. To moge wnioskowac ze jest czuły na naciski... itp itd...

uzytkownik
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Has thanked: 22 times
Been thanked: 62 times

Post autor: uzytkownik » 2025-10-03, 09:16

sądzony pisze: 2025-10-03, 08:16 Możliwe. Wydaje mi się, że ja również się zmieniłem. On stał się bardziej liberalny, ja tradycjonalistyczny. I się spotkaliśmy.
I myślę, że właśnie o to chodzi, żebyśmy się wszyscy spotkali pośrodku.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 5210 times

Post autor: Andej » 2025-10-03, 10:13

uzytkownik pisze: 2025-10-03, 09:16 I myślę, że właśnie o to chodzi, żebyśmy się wszyscy spotkali pośrodku.
Pośrodku czego? Polski, Europy, Eurazji? Czy ten środek, ma jakiś smak, jakąś wartość?
Dla mnie liczy się interes Polski i Polaków. Wolność i wiara.
Jak pogodzić ogień z wodą?
Tyle się mówi o tolerancji? Najwięcej mówią ci, którzy wymuszają coś na innych.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

uzytkownik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: uzytkownik » 2025-10-03, 10:18

@Andej Przeczytaj moją wymianę zdań z @sądzony i dasz radę wyłapać kontekst.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2025-10-03, 10:26

To właśnie tego dotyczy. Jak zdefiniować środek? Jakie wartości są mu przyporządkowane?
Jaki jest wspólny mianownik między lewica a prawica? Między patriotą a kosmopolitą? Jaki między wierzącym a ateistą?

Pomyśl, spróbuj znaleźć odpowiedź? Gdzie znajdują się poglądy tego, o którym rozmawiacie? Pytanie zadane w poprzednim poście dokładnie do tego się odnoszą. Spróbuj zdefiniować.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 291 times
Been thanked: 255 times

Post autor: Jockey » 2025-10-03, 10:33

Ja bym to rozważał w kontekście temperatury. Obyś był zimny albo gorący. A także smaku. Jeśli sól straci smak czymże ją osolić.
Są sprawy w których nie można pójść na kompromisy.
A wracając do Terlikowskiego to on był na jednej skrajności. I był bardziej radykalny niż nauczanie katolickie. Nawet kłócił się z biskupami o ortodoksje. A teraz przeszedł na stronę gdzie wszystko kontestuje chociaż jak twierdzi poglądów nie zmienił. Ciekawo mnie kiedy zacznie mówić jak Eliza Michalik. Jak ktoś nie zna jej historii to od publicystki katolickiej przeszła do antykatolickiej a wszystko dlatego że jej udowodniono plagiat i nagle się obraziła.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 4281 times
Been thanked: 6334 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-10-03, 10:56

uzytkownik pisze: 2025-10-03, 09:16 I myślę, że właśnie o to chodzi, żebyśmy się wszyscy spotkali pośrodku.
Serio? Pośrodku pomiędzy patriotyzmem a zdradą?
Pośrodku pomiędzy łamaniem a zachowaniem prawa?
Pośrodku pomiędzy nazizmem i komunizmem a zwykłą i prawdziwą (bezprzymiotnikową) demokracją?
pozdrawiam
Marek

uzytkownik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: uzytkownik » 2025-10-03, 11:31

@Marek_Piotrowski Terlikowski jest którymś z powyższych?

Dodano po 1 minucie 50 sekundach:
Jockey pisze: 2025-10-03, 10:33 A wracając do Terlikowskiego to on był na jednej skrajności. I był bardziej radykalny niż nauczanie katolickie. Nawet kłócił się z biskupami o ortodoksje. A teraz przeszedł na stronę gdzie wszystko kontestuje chociaż jak twierdzi poglądów nie zmienił.
Co to znaczy, że wszystko kontestuje?

Awatar użytkownika
Jockey
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 291 times
Been thanked: 255 times

Post autor: Jockey » 2025-10-03, 12:54

Podaje definicję
Kontestować oznacza kwestionować lub podważać obowiązujące wartości, normy, zasady lub systemy, najczęściej w sposób publiczny i manifestacyjny. To synonim negowania, występowania przeciwko czemuś i podawania czegoś w wątpliwość
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

uzytkownik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: uzytkownik » 2025-10-03, 12:57

To może doprecyzuję, co masz na myśli pisząc, że WSZYSTKO kontestuje? Co to jest to wszystko?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-10-03, 12:59

uzytkownik pisze: 2025-10-03, 11:32 @Marek_Piotrowski Terlikowski jest którymś z powyższych?
Napisałeś "wszyscy"
pozdrawiam
Marek

uzytkownik
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: uzytkownik » 2025-10-03, 13:05

Marek_Piotrowski pisze: 2025-10-03, 12:59 Napisałeś "wszyscy"
W kontekście odpowiedzi do @sądzony

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-10-03, 15:06

Mam mieszane uczucia do tego, co zrobił ostatnio Sterczewski.
Bo z jednej strony należałoby pochwalić - to, co się dzieje w Palestynie, to zwykłe ludobójstwo.
Z drugiej strony jednak strony było to antyskuteczne, wręcz efekciarskie.
No i wiadomo było, że to nie Korea Północna - zatrzymają go i deportują i tyle, nic mu nie grozi.
Ostatnio zmieniony 2025-10-03, 15:07 przez Marek_Piotrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Marek

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: Andej » 2025-10-03, 16:52

Mt 23.5-7 Wszystkie swe uczynki spełniają w tym celu, żeby się ludziom pokazać. Rozszerzają swoje filakterie i wydłużają frędzle u płaszczów. Lubią zaszczytne miejsca na ucztach i pierwsze krzesła w synagogach. Chcą, by ich pozdrawiano na rynkach i żeby ludzie nazywali ich Rabbi.

Obrazek.

Ale pozytywne jest to, że dał naszemu MSZ okazję, do interwencji. Do publicznego zabrania głosu. Do poruszeniu kwestii na forum UE.

*-*-*-*-*-*-*-
W tym roku Chanuka przypada w tygodniu przedświątecznym. Lech Kaczyński rozpoczął tradycje spotkań ze środowiskami żydowskimi w tym okresie. Co zrobi Nawrocki? Zaprosi, czym się narazi Konfie i Braunowi. Nie zaprosi, czym narazi się Trumpowi. Zaprosi i zdecydowanie odniesie się do Gazy, czym narazi się Żydom (z wielu krajów).

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 111 times
Been thanked: 656 times

Post autor: Morkej » 2025-10-03, 17:54

Andej pisze: 2025-10-03, 16:52 W tym roku Chanuka przypada w tygodniu przedświątecznym. Lech Kaczyński rozpoczął tradycje spotkań ze środowiskami żydowskimi w tym okresie. Co zrobi Nawrocki? Zaprosi, czym się narazi Konfie i Braunowi. Nie zaprosi, czym narazi się Trumpowi. Zaprosi i zdecydowanie odniesie się do Gazy, czym narazi się Żydom (z wielu krajów).
Opierając się o słowa Nawrockiego jeszcze z kampanii wyborczej, to powinniśmy oczekiwać, że tego wydarzenia nie będzie. A jeśli jednak będzie, to byłby to co najmniej wymowny znak dotyczący tego, jak wielkie wpływy ma pewna grupa.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarenka”