Dzietność w naszej ojczyźnie ...

Czyli rozmowy na temat planowania rodziny, czystości w małżeństwie, ile powinniśmy mieć dzieci, czy powinniśmy je karać.
ODPOWIEDZ
Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1188 times
Been thanked: 624 times

Re: Dzietność w naszej ojczyźnie ...

Post autor: Pompieri » 2025-10-03, 21:23

Dorzuce co nieco:

- niskie bezrobocie w Polsce to obecnie okolo 800 tysiecy osob bezposrednio bezrobotnych ( wedlug danych z urzedow ) oraz okolo 400 tys. osob poza rejestracja. Do tego nalezy doliczyc okolo milion 500 tys. czlonkow rodzin. Tak wiec wykluczenie spleczne dotyczy okolo 2, 7 miliona osob ( w wariancie optymistycznym ).

- w dzisiejszym systemie spoleczno-gospodarczym aby moc osiagnac niezalezna i swobodna samodzielnosc zyciowa nalezy ksztalcic sie co najmniej do 18-19 roku zycia. Daje to mozliwosc uzyskania bardzo niestabilnej platformy zawodowej i praktycznie zerowych kwalifikacji .., to wylegarnia przyszlych bezrobotnych.
Aby wiec jakos moc konkurowac na rynku pracy ( i przezycia ) trzeba jescze kilku lat na praktyke, studia, nowe kwalifikcje itd.
Czlowiek w tym aspekcie uzyskuje ( w zasadzie) stabilnosc w wieku ok. 27 lat ( o ile ma jakies stabilne i dostepne finansowo lokum do mieszkania )
Dla kobiet biologicznie jest to juz poczatek konca aktywnoscie prokreacyjnej. A wiec nastepuje spadek urodzen.

- dla przykladu w spoleczenstwach pozaeuropejskich islamu kobiety staja sie mezatkami w wieku 14-16 lat prawnie i wedlug zasad spolecznych owych regionow ( oczywiscie bez zadnych kwalifikacji zawodowych ), i w wieku 27 lat ( w tym najlepszym biologicznie czasie na rodzenie ) posiadaja juz kilkoro dzieci.

Mozna jeszcze dlugo w tym temacie , ale to wystarczy, aby jakos poznac problem.

Ps: w Europie dzietnosc islamskich kobiet rowniez spadla, gdyz musza isc do pracy, poniewaz system tego wymaga, a prac wymaga jkiejs szkoly.
Nawet gdy nie podejmuja pracy to jest wymog edukacji minimalnej i minimalny prog wiekowy dla podjecia rodzicielstwa.

zdrogi
Dyskutant
Dyskutant
Been thanked: 40 times

Post autor: zdrogi » 2025-10-05, 15:13

Jakby na to nie patrzył podstawową przyczyną braku dzietności w naszym kraju są warunki ekonomiczne, po prostu coraz więcej młodych osób nie stać na dzieci i utrzymanie rodziny, a tak naprawdę na podstawowy element tej całości jaki jest własny kont. Żadne benefity 500 800+ nić nie dają jeśli nie masz gdzie mieszkać samodzielnie z rodziną. Masz własny kont, wtedy masz jak ktoś tu ujął perspektywę stabilizacji, możesz planować rodzinę, pracę, rozwój, po prostu nie stać młodych ludzi na mieszkanie, podstawowy przywilej wolnego człowieka.

Taki przykład, mój chrześniak 28 lat po ślubie wynajmują z żoną 42 metry pod Warszawą za 3800 bo urodziło im się dziecko. Przy jakimś tam spotkaniu tłumaczymy im, po co płacicie tyle kasy komuś, weźcie kredyt i kupcie mieszkanie będziecie na swoim. Wiecie co odpowiedział, wujek jak weźmiemy kredyt to będzie nas stać na jakieś 2 pokoje z kuchnią na 30 lat, skończymy spłacać jak Ania (jego żona ) będzie prawie szła na emeryturę, to jak się rozwijać co jak będziemy chcieli mieć 2 czy 3 dziecko, wynajmujemy nie wiem co będzie za 2, 3 lata. Obserwując ich rówieśników, a dzieci rodziców z naszego pokolenia to połowa z nich usamodzielniła się, tylko część z nich ma już dziecko, pozostała połowa nadal mieszka z rodzicami.

W aspekcie religijnym to my chrześcijanie nie bierzemy sobie do serca tego co nasi bracia w wierze, żydzi i muzułmanie, czerpiący z tych samych ksiąg, słów Boga idźcie rozmnażajcie się i bądźcie płodni, oni bez względu na warunki ekonomiczne starają się te słowa wypełniać.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1257 times
Been thanked: 2116 times

Post autor: abi » 2025-10-05, 15:22

własny kąt w sensie własne mieszkanie?
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2025-10-05, 15:28

Przystepne mieszkanie, niekoniecznie wlasne.

Awatar użytkownika
lambda
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 243 times
Been thanked: 513 times

Post autor: lambda » 2025-10-07, 07:21

"Zostańmy przy roku 2004. Otóż wtedy bezrobocie wynosiło niemal 20 proc. Mimo tego więc, że mieliśmy o połowę niższe pensje i cztery razy większy odsetek osób bez pracy mieliśmy wyższą dzietność.

Nawet jednak jeżeli przyjąć, że 20 lat temu wszystkie mieszkania były zamieszkałe (co jest nieprawdą) i że obecnie mamy ponad 2 mln pustostanów (co też jest zawyżonym wynikiem) to i tak przybyło nam zamieszkałych lokali. Do tego: według danych Eurostatu spada przeludnienie lokali (w 2015 roku 43 proc. Polaków mieszkało w przeludnionych mieszkaniach, w 2024 - 33 proc.), a według GUS rośni

Cbos dwa lata temu zapytała Polaków o ich plany prokreacyjne. Jedno z pytań brzmiało "Niezależnie od tego, jaki jest Pana(i) stan cywilny, w jakim jest Pan(i) wieku, a także czy ma Pan(i) dzieci, czy też nie, proszę powiedzieć - ile dzieci chciałby Pan(i) mieć w swoim życiu?". Na tak precyzyjnie postawioną sprawę jedynie 8 proc. respondentów powiedziało "żadnego".e liczba jednoosobowych gospodarstw domowych."

A jakie były powody, dla których część osób nie chciała mieć dzieci w ogóle? Otóż jedynie 14 proc. wskazało na sytuację materialną. Reszta odpowiedzi to "nie chcę mieć dzieci", "to sprawa osobista", "zbyt duża odpowiedzialność".

Niezwykle ciekawe w tym kontekście są dwa badania, które ukazały się bardzo niedawno. Pierwsze z nich to sondaż panelu Ariadna. Ankieterzy zapytali Polaków o preferowane wartości. Wśród nich znalazły się: "szczęśliwy związek", "wspierająca rodzina", czy "spełnienie jako rodzic".

Odpowiedzi były podzielone według pokoleń. Okazuje się, że każde kolejne pokolenie mniej ceni sobie "spełnienie jako rodzic". Wśród "baby boomerów" (osób urodzonych przez 1965 rokiem) 40 proc. wskazało to jako najważniejszą wartość w życiu. Wśród "zetek" (osoby urodzone w latach 1995-2010) było to zaledwie 16 proc.

Z drugiej strony każde młodsze pokolenie coraz mniej ceni sobie rodzicielstwo. Jest jeszcze jedna niezwykle ciekawa deklaracja. Otóż z pokolenia na pokolenie bardzo zauważalnie rośnie odsetek osób, dla których najważniejszą wartością jest "posiadanie dużej ilości pieniędzy", "spełnienie zawodowe" oraz "dużo wrażeń". Posiadanie dzieci nie sprzyja realizacji tych wartości.

Najciekawiej się robi jednak, kiedy sprawdzamy odpowiedzi osób, które nie mają dzieci. "Na pytanie, co mogłoby sprawić, by osoby bezdzietne zdecydowały się na dziecko, a osoby posiadające dzieci – na kolejne, aż połowa respondentów odpowiedziała, że nic ich do tego nie przekona" - czytamy w opracowaniu.

To teraz drugie źródło. Jest nim raport "Stan młodych 2025" stworzony przez organizację "Ważne sprawy". Analiza przyglądała się osobom w wieku 18-29 lat. Czego dowiadujemy się na temat dzietności z raportu? Ankieterzy zapytali młodych dorosłych o powody nieposiadania dzieci.

Otóż niemal 40 proc. ankietowanych stwierdziło po prostu, że "nie lubi dzieci". Na kolejnych miejscach znalazło się: "nie chcę zmienić swojego stylu życia" (38 proc.), później "mam poczucie, że ciąża w Polsce może być czymś niebezpiecznym" (27 proc.). Kwestie materialne wskazało jedynie 18 proc. osób.

https://www.money.pl/gospodarka/dzietno ... 5840a.html

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2025-10-07, 13:04

Bledne zalozenia to i bledne wnioski.

Awatar użytkownika
lambda
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 243 times
Been thanked: 513 times

Post autor: lambda » 2025-10-08, 09:35

Pompieri pisze: 2025-10-07, 13:04 Bledne zalozenia to i bledne wnioski.
To raczej argumenty mówiące o tym ze założenie ze ttlko i glownke ekonomia jest winna niskiej dzietnosci jest błędna.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania

Post autor: Pompieri » 2025-10-08, 09:40

OK.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2942 times
Been thanked: 3264 times

Post autor: sądzony » 2025-10-08, 12:24

Spadek dzietności wynika również ze wzrostu globalizacji, a najpotężniejszym narzędziem globalizacji jest internet.
Pogadałem chwilkę z SI i wypluła mi ciekawy wykres:

Obrazek
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Has thanked: 110 times
Been thanked: 651 times

Post autor: Morkej » 2025-10-08, 18:18

Arek pisze: 2025-10-01, 11:36 Problem analizuje i ocenia PCh24. Robi się problem depopulacyjny.

https://youtu.be/AFc_r8qNYvc?si=KonWLyf8qFn69GRW
Pozwolę sobie zacytować raz jeszcze filmik wstawiony przez Arka. Kto nie obejrzał to zachęcam. Naprawdę ciekawy.
Rozmawiamy teraz o przyczynach tego problemu, ale mnie bardziej ciekawi wasza perspektywa na realne działania w odpowiedzi na to. Jak wyobrażacie sobie działania państwa w tej materii, aby coś ruszyło na lepsze w tym kierunku. Czy w ogóle państwo i politycy są w stanie cokolwiek zrobić według was?
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Arek » 2025-10-08, 18:48

Temat złożony i trudny w obecnej sytuacji. Wg mnie wszystkie możliwe grupy społeczne, instytucjonalne powinny się zaangażować: Państwo, politycy, samorządowcy, instytucje charytatywne, Kościół - duchowni w tym wierni, fundacje. Jestem od lat związany z branżą dziecięcą i widzę jak się zmienia niestety w kierunku zwijania. Rozmawiam z dużą ilością młodych i nie tylko młodych ludzi. Znam opinie, poglądy, problemy ludzi tak naprawdę mających obawy przed macierzyństwem. Główny problem to brak przygotowania do życia w rodzinie młodych ludzi. Kryterium ekonomiczne zdaje się nie jest głównym problemem ale chęć życia po łatwiźnie, bez zobowiązań, wyrzeczeń. Oczywiście, że własny kąt to podstawa, ale nie było chyba czasów, które by to gwarantowały. Osobiście mam pomysły, które chciałybym zainicjować w swojej Parafii. Jestem po rozmowie z Proboszczem ale czuję, że chyba nie chce podjąć się tematu. Czekam na kontakt z jego strony zgodnie z tym co zostało powiedziane na spotkaniu. Nie stawiałbym w 100% na Państwo ale raczej na inicjatywy oddolne w ramach Kościoła, które potem mogłyby się rozrastać. Trzeba uświadamiać młodzież poprzez nauki Kościoła o pozytywnym aspekcie bycia rodzicem. Rodzina to przyszłość każdego kraju.
Ostatnio zmieniony 2025-10-08, 18:50 przez Arek, łącznie zmieniany 3 razy.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
---------------------------------------------------
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: abi » 2025-10-08, 20:19

na pewno nie zachęca do zachodzenia w ciążę sytuacja niemożności zakończenia nie rokujacej ciąży, tylko zbyt liczne przypadki że kobieta musi umrzeć wraz z dzieckiem

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
"w szpitalu w Nowym Targu zmarła 33-letnia ciężarna Dorota. Kobieta trafiła tam w piątym miesiącu ciąży po odpłynięciu wód płodowych. Zmarła po trzech dniach z powodu wstrząsu septycznego. Kilka godzin przed śmiercią USG wykazało obumarcie płodu."

Awatar użytkownika
Arek
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 608 times
Been thanked: 677 times

Post autor: Arek » 2025-10-08, 20:48

I co w związku z tym. Kobiety mają się bać i przestać rodzić dzieci? Więcej ufności Bogu.
Jezus Chrystus jest moim Królem.
https://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=286
✝️ ⛪ 📜 🦁 🐟 🍞 🐏 🍇

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca

Post autor: abi » 2025-10-08, 20:50

jak nie leżałeś w takiej sytuacji w szpitalu to nie wiesz jaki ona lęk przeszła przed śmiercią

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2942 times
Been thanked: 3264 times

Post autor: sądzony » 2025-10-08, 20:55

By wzrosła dzietność należy wyzwolić ogromny impuls elektromagnetyczny, który zlikwiduje elektronikę na kilka lat.
Jeżeli przeciętny Polak wpatruje się średnio 10 godzin na dobę w ekran i od 3,5-7,5 godzin na dobę konsumuje treści internetowe to ja przepraszam w jaki sposób ma znaleźć czas na "robienie" i wychowywanie dzieci.

Wydaje mi się również, że wiele osób jest tak zafiksowanych "dobrem" internetowym i ekranowym, iż stanowi dla nich płaszczyznę bardziej prawdziwą niż rzeczywistość. Zobaczcie z jaką fascynacją szukamy czasem butów, wiertarki lub wycieczki.

Tak więc bycie rodzicem jest dziś nie atrakcyjne i przegrywa konkurencję z byciem uwięzionym w sieci.
Także impuls.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rodzina, małżeństwo, narzeczeni”