Wiara oparta na lęku przed piekłem

Eschatologiczne rozważania na temat tych trzech stanów duszy i przebywania wśród Boga i ludzi przez Niego zbawionych oraz potępionych jak i tych, którzy przechodzą oczyszczenie, by żyć z Bogiem czyści.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 520 times
Been thanked: 601 times

Re: Wiara oparta na lęku przed piekłem

Post autor: Arek » 2025-09-21, 21:02

Andej pisze: 2025-09-21, 20:54
Arek pisze: 2025-09-21, 20:42 Andej dla Ciebie Sakramenty chyba nie są zbyt wartościowe? Co Ty wypisujesz #-o ? Chyba jesteś Katolikiem tylko dlatego, że się urodziłeś w rodzinie katolickiej?
Oczywiście, że staram się być katolikiem dlatego, że urodziłem się w rodzinie katolickiej. Gdybym urodził się w Rosji, a moi rodzice byli komuchami, to prawdopodobieństwo wyboru katolicyzmu byłoby, niemal, zerowe. Gdybym nie zatknął się z katolicyzmem, to z pewnością nie mógłbym stawać się katolikiem.

Ale, ale. Zastanawiam się, jaki związek mają Twoje wypowiedzi z tym co napisałem. Widać, że nie czytasz ze zrozumieniem, tego co napisałem. Albowiem przeskakujesz z tematu na temat, zawsze gdy udzielam odpowiedzi. Nie zauważasz sprzeczności w swoich wypowiedziach.
Proszę, powołaj się na jakąś moją wypowiedź, w której neguję sakramenty. Przytocz moją wypowiedź, w której neguję wartość sakramentów.

W jutrzejsze Ewangelii są słowa: Uważajcie więc, jak słuchacie. Ja je strawestuję: Uważaj więc, jak czytasz. Czytaj to, co napisałem i odnoś się do tego co napisałem. A nie do tego, co wyobrażasz sobie, że napisałem.

Jeśli Twój kolejny post będzie znów oderwany od tego co napisałem to pozwolę sobie wyłączyć się z tego jednostronnego dialogu. Będziesz mógł prowadzić swój monolog dalej.
Andej to nawiązanie do Twojego toku myślenia wynikającego z wypowiedzi z której wynika, że nie jesteś w pełni przekonany, że jedyną prawdziwą wiarą jest wiara w Kościele w Jezusa Chrystusa. I raczej nie ewangelizowałbyś ani Żyda, ani Islamisty, ani Protestanta. Może z lęku, może z tego, że jakieś ziarenka Prawdy uznają albo z innych przyczyn. To nie zarzut, ani wymuszanie personalne, ale poznawanie postawy katolika - jednej z wielu. Próbuję znaleźć wytłumaczenie dla takiej postawy.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4657 times

Post autor: Andej » 2025-09-21, 21:08

Znów w oderwaniu tego, co napisałem. I znów błąd logiczny, a właściwie sprzeczność (już ją wskazywałem).
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2752 times
Been thanked: 3039 times

Post autor: sądzony » 2025-09-21, 21:09

Arek pisze: 2025-09-21, 20:24 Prawdziwy obraz Boga jest w Kościele Katolickim.
"Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz (...)"
A ja myślałem, że w każdym człowieku.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 520 times
Been thanked: 601 times

Post autor: Arek » 2025-09-21, 21:11

To jest wywód, wniosek z Twojej wypowiedzi. Wypowiedz się jednoznacznie i ostatecznie czym jest Twoja wiara dla Ciebie względem innych religii i jak widzisz inne religie na tle katolicyzmu. Jeśli oczywiście chcesz.

Dodano po 2 minutach 49 sekundach:
sądzony pisze: 2025-09-21, 21:09
Arek pisze: 2025-09-21, 20:24 Prawdziwy obraz Boga jest w Kościele Katolickim.
"Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz (...)"
A ja myślałem, że w każdym człowieku.
Nie w temacie. Wszyscy wiemy, że i na obraz i podobieństwo i że Bóg nas kocha. Ale nic z tego nie wynika jaką postawę przyjmuje człowiek względem tego daru.
Ostatnio zmieniony 2025-09-21, 22:19 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5875 times
Been thanked: 3776 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-09-22, 20:23

bobasek pisze: 2025-09-18, 11:45 "Masturbacja jest naturalną i zdrową częścią życia większości ludzi, o ile nie zaczyna negatywnie wpływać na codzienne funkcjonowanie, zdrowie psychiczne czy relacje interpersonalne. Masturbowanie się dwa razy w tygodniu zdecydowanie nie jest uzależnieniem. W rzeczywistości jest to całkowicie normalna częstotliwość i nie ma powodu, by ją traktować jako coś patologicznego, pod warunkiem, że nie wywołuje to problemów w Twoim życiu. Uzależnienie od masturbacji jest wtedy, gdy staje się ona kompulsywna, czyli osoba czuje niekontrolowaną potrzebę jej wykonywania w sposób, który zaczyna przeszkadzać w życiu codziennym".

Aż tak was ta wiara porobila że człowiekowi robiacemu to 2 razy w tygodniu gdzie tak na prawde człowieka nie ciągnie bardzo do tego próbujecie wmówić uzaleznienie?
Po pierwsze to jak cytujesz to podaj źródło - tak stoi w regulaminie
Po drugie zactuj prosze, kto
" człowiekowi robiacemu to 2 razy w tygodniu gdzie tak na prawde człowieka nie ciągnie bardzo do tego próbujecie wmówić uzaleznienie?"
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Gawędziarz
Gawędziarz
Been thanked: 61 times

Post autor: Zuben Ninja » 2025-10-11, 00:29

@Morkej - przed popełnianiem grzechów ciężkich niby każdy z nas jest w stanie się powstrzymać i ich nie popełniać ale w praktyce zazwyczaj to tak do końca nie działa. Dam Ci taki przykład wymyślony przeze mnie jako analogię:

Wyobraź sobie, że w tej chwili decydujesz się walnąć sobie kupę na środek swojego pokoju i to robisz. Postanawiasz sobie, że do końca swojego życia będziesz zawsze czujny i za każdym razem ominiesz tą swoją kupę. Teoretycznie zawsze możesz ominąć tą kupę ale moje pytanie do Ciebie brzmi: jak długo zachowasz trzeźwość umysłu aby w tą kupę nie wdepnąć? Czy dajesz 100% gwarancji, że nigdy w nią nie wdepniesz?
Ostatnio zmieniony 2025-10-11, 00:32 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 2 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4657 times

Post autor: Andej » 2025-10-11, 09:56

Zuben Ninja pisze: 2025-10-11, 00:29 Czy dajesz 100% gwarancji, że nigdy w nią nie wdepniesz?
Złe pytanie. Powinno ono brzmieć: Czy dajesz 100% gwarancji, że nigdy ŚWIADOMIE w nią nie wdepniesz? Dopiero wtedy ma sens. Albowiem przypadkowe wdepnięcie, nie obciąża sumienia. Jeno brudzi stopę. (Acz i w to wątpię, jak dobrze zaschnie, to po kilka nadepnięciach w proch się obróci.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

TS_
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 44 times
Been thanked: 106 times

Post autor: TS_ » 2025-10-11, 10:10

DOGMAT
Sobór Trydencki
Sesja VI

Kanon XVIII (tłumaczenie):
Jeśliby ktoś twierdził, że przykazania Boże są — nawet dla człowieka usprawiedliwionego i znajdującego się w stanie łaski — niemożliwe do zachowania, niech będzie wyklęty.

https://en.wikisource.org/wiki/Canons_a ... tification

https://en-wikisource-org.translate.goo ... r_pto=wapp
Ostatnio zmieniony 2025-10-11, 10:19 przez TS_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2752 times
Been thanked: 3039 times

Post autor: sądzony » 2025-10-11, 16:13

I tu też o kupie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1090 times
Been thanked: 567 times

Post autor: Pompieri » 2025-11-10, 16:27

TS - chodzi tu ( ) raczejw tym stwierdzeniu o ludzki kontekst ... mamy na tyle sily, aby moc sie przeciwstawic grzechowi i nie szukajmy wymowki dla naszych slabosci.
A jednak - nawet apostolowie grzeszyli ( niektorzy nawet ciezko ).

Nie ma nikogo, ktoby sie ostal bez grzechu przed Bogiem.
Jednak - Milosierdzie Boga chroni nas przed ostatecznym upadkiem, ale skutki popelnionego grzechu musza byc "zaplacone" wedlug Bozej sprawiedliwosci.

Moze troche dookola naokolo napisal ci ja to, com napisal ... lecz w taki sposob odbieram "wolanie Boga" do mnie i do nas, ludzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niebo, piekło, czyściec”