Post eucharystyczny

Rozmowy na temat świąt i zwyczajów religijnych Kościoła świętego.
Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4657 times

Re: Post eucharystyczny

Post autor: Andej » 2025-10-18, 20:24

Dezerter pisze: 2025-10-18, 19:08 Ok zgoda, że w trakcie , lub po - czyli pierwsi chrześcijanie rzeczywiście tak czynili na pamiątkę a później przyszło głębsze zrozumienie i zaduma filozoficzna nad tym, co tak właściwie, tak naprawdę my czynimy na tą pamiątkę
Czy zrozumienie? Czy trudności techniczne?
Na pewno z szacunku dla Chrystusa uzasadniony jest post eucharystyczny. Ale, gdybyśmy mogli organizować agapy. Sądzę, że to możliwe w jakichś niewielkich wspólnotach. Teoretycznie można byłoby myśleć o powrocie do starej tradycji. A jednak, zastanawiam się, czy dałoby sie odtworzyć tamtą atmosferę dziękczynnej uczty?
W naszych czasach znacznie le-piej jest organizować agapy po przyjęciu Ciała Chrystusa. A właściwie po mszy świętej. Bo wtedy w trójnasób można się radować. Obecnością przyjętego Jezusa, dobrym towarzystwem i smacznymi pokarmami.
A zrozumienie. Następowało z czasem. Nie wiadomo (przynajmniej mi nie wiadomo) od kiedy zaczęto uważać, że Jezus jest rzeczywiście obecny w konsekrowanej Hostii. Fakt ten potwierdzono dopiero na Soborze Laterańskim IV w 1215 roku.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5874 times
Been thanked: 3776 times
Kontakt:

Re: Post eucharystyczny

Post autor: Dezerter » 2025-10-18, 21:14

Tak w temacie
w Turcji archeolodzy odkryli Chleby Eucharystyczne z VII wieku z wizerunkiem Jezusa rolnika siejącego zborze, ich średnica to ok 20 cm
W jednym z komentarzy przeczytałem "ciekawe czy się nie kruszyły ;) "

zainteresowanych odsyłam i zachęcam
Bochenki z Topraktepe pokazują, w jaki sposób zwykła żywność została przekształcona w przedmioty kultu, łącząc pożywienie z duchowością. Ich zachowanie stanowi niezwykłą okazję do poznania, jak religia i życie codzienne zazębiały się ze sobą.
https://geekweek.interia.pl/historia/ne ... d,22430031
albo
https://www.facebook.com/zChrystusem/
Ostatnio zmieniony 2025-10-18, 21:15 przez Dezerter, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święta i zwyczaje religijne”