Ogólne dyskusje biblijne
- Dezerter
- Legendarny komentator

- Has thanked: 5874 times
- Been thanked: 3776 times
- Kontakt:
Re: Ogólne dyskusje biblijne
Prosze o uzupełnianie na bieżąco mojego działu Studium Dziejów Apostolskich - pisze serio
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.
- abi
- Złoty mówca

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 1184 times
- Been thanked: 2014 times
po głębokim namyśle ...bardzo mi schlebia ta propozycja, ale jednak nie
ta księga nie jest zapisem historycznym "jak to było na początku we wczesnym kościele", nie jest historią chrześcijaństwa
- a ja w swoim prostackim rozumieniu tak właśnie ją czytam -
lecz ma (że zacytuję mądrych) funkcje katechetyczne, ewangelizacyjne i kerygmatyczne
koniec cytatu
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати
-
Albertus
- Złoty mówca

- Has thanked: 606 times
- Been thanked: 1191 times
Zaciekawiłaś mnie. Skąd pogląd że Dzieje Apostolskie to nie jest zapis historyczny?abi pisze: ↑2025-10-11, 15:00po głębokim namyśle ...bardzo mi schlebia ta propozycja, ale jednak nie
ta księga nie jest zapisem historycznym "jak to było na początku we wczesnym kościele", nie jest historią chrześcijaństwa
lecz ma (że zacytuję mądrych) funkcje katechetyczne, ewangelizacyjne i kerygmatyczne
koniec cytatu
Oczywiście trudno się nie zgodzić ze nie jest to historia chrześcijaństwa ale jak najbardziej jest to ,wyrywkowy co prawda i fragmentaryczny, zapis tego jak to było na początku w wczesnym Kościele.
I jako taki ma funkcje katechetyczne, ewangelizacyjne i kerygmatyczne.
Ostatnio zmieniony 2025-10-11, 17:33 przez Albertus, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2752 times
- Been thanked: 3039 times
Słyszałem, że istnieje hipoteza, że dekalog, który jest opisany w Biblii jako dany Mojżeszowi podczas przymierza na Górze Synaj powstał tak naprawdę dożo później, a Pismo zostało w ten sposób zredagowane. Czy to może być prawdą i jeżeli tak to czy można to rozumieć w sposób w jaki opisałem poniżej?
Tak sobie jeszcze pomyślałem odnośnie dekalogu Mojżesza. Bóg Objawiał Się człowiekowi, który układał to pierwotnie w ustną opowieść, następnie spisywał, a ostatecznie redagował. Bóg Objawia się człowiekowi, czyli przekazuje, „pisze” Słowo Boże, które jednocześnie w tym samym czasie słuchane, czytane. Bóg wie, że w I-szym rozdziale opowieści człowiek nie jest w stanie przyjąć Prawa, dlatego noszenie arki przymierza jest symbolicznym noszeniem znaku Obecności Bożej, które dopiero na pewnym etapie np. w rozdziale XI, gdy człowiek jest już gotowy zostaje odczytany. Czyli Mojżesz w sensie duchowym otrzymał w przymierzu dekalog, który jednak „ucieleśnił się” w Prawo w dużo późniejszym czasie. Gdy redaktorzy Pisma Świętego to rozeznali, rozczytali postanowili, za sprawą Ducha, zgodnie z wolą bożą, umieścić tekst już w momencie spotkania Mojżesza z Bogiem na Górze Synaj.
Tak sobie jeszcze pomyślałem odnośnie dekalogu Mojżesza. Bóg Objawiał Się człowiekowi, który układał to pierwotnie w ustną opowieść, następnie spisywał, a ostatecznie redagował. Bóg Objawia się człowiekowi, czyli przekazuje, „pisze” Słowo Boże, które jednocześnie w tym samym czasie słuchane, czytane. Bóg wie, że w I-szym rozdziale opowieści człowiek nie jest w stanie przyjąć Prawa, dlatego noszenie arki przymierza jest symbolicznym noszeniem znaku Obecności Bożej, które dopiero na pewnym etapie np. w rozdziale XI, gdy człowiek jest już gotowy zostaje odczytany. Czyli Mojżesz w sensie duchowym otrzymał w przymierzu dekalog, który jednak „ucieleśnił się” w Prawo w dużo późniejszym czasie. Gdy redaktorzy Pisma Świętego to rozeznali, rozczytali postanowili, za sprawą Ducha, zgodnie z wolą bożą, umieścić tekst już w momencie spotkania Mojżesza z Bogiem na Górze Synaj.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Arek
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 520 times
- Been thanked: 601 times
...w protestanckim rozumieniu tak właśnie ją czytasz. Czy mądrych słuchasz? Widzimy i w konsekwencji zobaczymy. Kościół Katolicki tłumaczy Biblię prawidłowo.abi pisze: ↑2025-10-11, 15:00po głębokim namyśle ...bardzo mi schlebia ta propozycja, ale jednak nie
koniec cytatu
Jezus Chrystus jest moim Królem.
- abi
- Złoty mówca

i już żałuję że się odezwałam
koniec tematu z mojej strony
koniec tematu z mojej strony
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2752 times
- Been thanked: 3039 times
Się przejmujesz. Daruj
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- abi
- Złoty mówca

to jeszcze powiem że póki co że największym zaskoczeniem dla mnie jest uświadomienie że obie frakcje wspólnoty jerozolimskiej są żydowskie
Dodano po 2 minutach 6 sekundach:
Wówczas, gdy liczba uczniów wzrastała, zaczęli helleniści szemrać przeciwko Hebrajczykom, że przy codziennym rozdawaniu jałmużny zaniedbywano ich wdowy
Dodano po 2 minutach 6 sekundach:
Wówczas, gdy liczba uczniów wzrastała, zaczęli helleniści szemrać przeciwko Hebrajczykom, że przy codziennym rozdawaniu jałmużny zaniedbywano ich wdowy
Ostatnio zmieniony 2025-10-21, 17:46 przez abi, łącznie zmieniany 1 raz.
- abi
- Złoty mówca