Witam

Jesteś nowy/a na forum? Tutaj możesz się z nami przywitać i siebie nam przedstawić.
ODPOWIEDZ
Marcin93
Początkujący
Początkujący
Been thanked: 8 times

Witam

Post autor: Marcin93 » 2025-11-01, 10:10

Szczęść Boże wszystkim!

Mam na imię Marcin, mam 32 lata.
Po wielu latach wracam na nowo na drogę wiary i relacji z Bogiem. Kiedyś byłem blisko Kościoła, ale z czasem zbłądziłem i odszedłem — może bardziej z lęku i poczucia, że nie ma dla mnie miejsca.
Jestem osobą homoseksualną i przez długi czas wydawało mi się, że Kościół odrzuca takich ludzi jak ja. Po niektórych wypowiedziach kapłanów czułem się zraniony i napiętnowany. Ale pewnego dnia coś się we mnie zmieniło — Bóg dotknął mojego serca i zacząłem powoli wracać.
Teraz chcę uczyć się na nowo modlitwy, wiary i zaufania. Wierzę, że Bóg kocha każdego człowieka i że w Jego Kościele jest miejsce dla wszystkich.
Cieszę się, że mogę tu być i że są ludzie, którzy też szukają Boga z całego serca. 🌿
Z Panem Bogiem,
Marcin

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5875 times
Been thanked: 3776 times
Kontakt:

Re: Witam

Post autor: Dezerter » 2025-11-01, 10:28

Bóg zapłać tobie Marcinie, miło cię gościć na forum
Jezus umarł za wszystkich i odkupił wszystkich, więc na jego forum jest miejsce dla wszystkich
mamy tu ateistów, protestantów, poszukujących, błądzących, ortodoksów i tych liberalnych, więc i dla ciebie znajdzie się miejsce.
Rozgość się, poszukaj interesujących cię tematów, zakładaj nowe, napisz co lubisz i czy mieszkasz w Polsce, byśmy lepiej zrozumieli twoją sytuację.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Marcin93
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marcin93 » 2025-11-01, 10:36

Dziękuję Ci z całego serca za tak miłe przyjęcie 🙏
Bardzo się cieszę, że trafiłem tutaj — to dla mnie ważne miejsce, bo od pewnego czasu na nowo próbuję odbudować moją relację z Bogiem.
Mieszkam w Polsce, w niewielkim mieście. Na co dzień pracuję w służbie zdrowia, a w wolnych chwilach lubię spacery, muzykę i po prostu chwile ciszy.
Cieszę się, że na forum są tak różni ludzie — wierzący, poszukujący, wątpiący. To piękne, bo każdy z nas jest w drodze, a Jezus naprawdę przyjmuje wszystkich.
Dziękuję jeszcze raz za ciepłe słowa i za to, że mogę tu być. 🌿

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 1266 times
Been thanked: 1551 times

Post autor: AdamS. » 2025-11-01, 10:45

Marcin93 pisze: 2025-11-01, 10:10 Po wielu latach wracam na nowo na drogę wiary i relacji z Bogiem. Kiedyś byłem blisko Kościoła, ale z czasem zbłądziłem i odszedłem — może bardziej z lęku i poczucia, że nie ma dla mnie miejsca.
Chwałą Panu naszemu! Bardzo się cieszę, drogi Bracie, że do nas dołączyłeś. Nie ma na świecie takiej duszy, dla której nie byłoby miejsca w Kościele! Owszem, Kościół jest tak rozległą wspólnotą, że niektórzy próbują go ograniczać do "doskonałych" - a przecież tacy nie istnieją! Już św. Paweł w swoich listach o tym pisał. Każdy z nas otrzymał jakiś "oścień" (Paweł Apostoł też o nim pisał - choć do końca nie wiemy, co miał na myśli).

Ten oścień czasem oddala każdego z nas od ludzi, czasem od Kościoła, a czasem od samego Boga. Ale w głębi naszej duszy nosimy obraz Ojca niebieskiego, na podobieństwo którego zostaliśmy stworzeni. Obraz pozbawiony pożądań, lęków, nienawiści i pychy. Dlatego zostaliśmy powołani do wspólnoty, niezależnie od słabości, które w sobie nosimy. Bo tylko we wspólnocie zanurzonej w naszym Panu możemy być wolni.

Mam na imię Adam. Choć mam już 58 lat, wciąż czuję się młodo i nieustannie się uczę (również od moich Braci na tym forum - mam nadzieję, że i od Ciebie się czegoś nauczę). :) Pisz jak najwięcej, Marcinie - dziel się swoimi problemami, radościami, przemyśleniami...

Marcin93
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marcin93 » 2025-11-01, 10:55

AdamS. pisze: 2025-11-01, 10:45
Marcin93 pisze: 2025-11-01, 10:10 Po wielu latach wracam na nowo na drogę wiary i relacji z Bogiem. Kiedyś byłem blisko Kościoła, ale z czasem zbłądziłem i odszedłem — może bardziej z lęku i poczucia, że nie ma dla mnie miejsca.
Chwałą Panu naszemu! Bardzo się cieszę, drogi Bracie, że do nas dołączyłeś. Nie ma na świecie takiej duszy, dla której nie byłoby miejsca w Kościele! Owszem, Kościół jest tak rozległą wspólnotą, że niektórzy próbują go ograniczać do "doskonałych" - a przecież tacy nie istnieją! Już św. Paweł w swoich listach o tym pisał. Każdy z nas otrzymał jakiś "oścień" (Paweł Apostoł też o nim pisał - choć do końca nie wiemy, co miał na myśli).

Ten oścień czasem oddala każdego z nas od ludzi, czasem od Kościoła, a czasem od samego Boga. Ale w głębi naszej duszy nosimy obraz Ojca niebieskiego, na podobieństwo którego zostaliśmy stworzeni. Obraz pozbawiony pożądań, lęków, nienawiści i pychy. Dlatego zostaliśmy powołani do wspólnoty, niezależnie od słabości, które w sobie nosimy. Bo tylko we wspólnocie zanurzonej w naszym Panu możemy być wolni.

Mam na imię Adam. Choć mam już 58 lat, wciąż czuję się młodo i nieustannie się uczę (również od moich Braci na tym forum - mam nadzieję, że i od Ciebie się czegoś nauczę). :) Pisz jak najwięcej, Marcinie - dziel się swoimi problemami, radościami, przemyśleniami...
Dziękuję Ci, Adamie, za te ciepłe słowa i za to, że tak pięknie napisałeś o wspólnocie. 🌿

Zdaję sobie sprawę, że świat nigdy nie będzie idealny — zawsze będą ludzie, którzy potrafią przyjąć innych z szacunkiem, ale też tacy, którzy patrzą z brakiem zaufania czy nawet z pogardą. Myślę jednak, że najważniejsze to się za nich modlić i nie tracić wiary, że dobro zawsze ma ostatnie słowo.

Cieszę się, że po 15 latach mogłem pojednać się z Bogiem. Byłem niedawno u spowiedzi i czuję ogromną ulgę, jakby ktoś zdjął mi z serca ciężar, który nosiłem od dawna. Wierzę, że Bóg naprawdę prowadzi każdego z nas swoją drogą, nawet jeśli czasem długo błądzimy.

Dziękuję za Twoje słowa — dają nadzieję i spokój.

Awatar użytkownika
EnEs
Początkujący
Początkujący
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times

Post autor: EnEs » 2025-11-01, 19:34

Witaj Marcinie, tu Sławek
dziękuję Bogu za Ciebie i za to, że pojednałeś się z Nim. Kiedyś nie byłem u spowiedzi przez 7 lat i wiem, jak smakuje szczęście po takim powrocie. Świetnie, że tu jesteś! Wszyscy pytrzebujemy nawrócenia, w zasadzie ciągłego nawracania. A we wspólnocie zawsze jest łatwiej.
Mam 60 lat, ale - podobnie jak w przypadku Adama - PESEL mi jakoś nie ciąży i mam nadzieję, że jak Bóg da, to jeszcze wiele przede mną. Wiele nauki jak być lepszym człowiekiem i dzielenia się dobrem. Także z Tobą!
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?

Marcin93
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marcin93 » 2025-11-01, 21:33

EnEs pisze: 2025-11-01, 19:34 Witaj Marcinie, tu Sławek
dziękuję Bogu za Ciebie i za to, że pojednałeś się z Nim. Kiedyś nie byłem u spowiedzi przez 7 lat i wiem, jak smakuje szczęście po takim powrocie. Świetnie, że tu jesteś! Wszyscy pytrzebujemy nawrócenia, w zasadzie ciągłego nawracania. A we wspólnocie zawsze jest łatwiej.
Mam 60 lat, ale - podobnie jak w przypadku Adama - PESEL mi jakoś nie ciąży i mam nadzieję, że jak Bóg da, to jeszcze wiele przede mną. Wiele nauki jak być lepszym człowiekiem i dzielenia się dobrem. Także z Tobą!
Dziękuję Sławku za dobre słowo !
Pesel to tylko nr .. liczy się serce i wrażliwość na drugiego człowieka … każdego dnia uczę się czegoś nowego, każdego dnia pragnę się zmieniać …. Chce być lepszą wersją Siebie również dla innych …

Ambrossia
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 24 times
Been thanked: 33 times

Post autor: Ambrossia » 2025-11-02, 10:27

Pozdrowienia Marcinie. Piękne są takie powroty 😊

Marcin93
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marcin93 » 2025-11-02, 10:43

Ambrossia pisze: 2025-11-02, 10:27 Pozdrowienia Marcinie. Piękne są takie powroty 😊
Witam dziękuję za dobre słowo :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj się”