Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?

Rozmowy na temat wyznawców islamu, których głównym prorokiem jest Muhammad a Bogiem Allah.
ODPOWIEDZ
drabina.jakubowa
Bywalec
Bywalec
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 21 times

Re: Jaki masz stosunek do wyznawców islamu?

Post autor: drabina.jakubowa » 2025-11-02, 20:47

Morkej pisze: 2025-11-02, 13:48
drabina.jakubowa pisze: 2025-11-02, 12:10 Zapytałem, bo jestem ciekawy skąd bierze się obawa u ludzi do dialogu z kimkolwiek, a w tym wypadku z Islamem.
Tak po prostu pytam.
Co rozumiesz pod pojęciem dialog? Jak go widzisz w kontekście islamu?
Praktykuję dialog w sposób praktyczny.
W życiu mam kolegów Muzułmanów i razem działamy we wspólnym dziele, dążąc do wspólnego celu. Pokazałem im - jak każdy z Was by to zrobił i pewnie lepiej niż ja - twarz chrześcijaństwa, ale ich też wysłuchałem i zaczęliśmy budować most wspólnego braterstwa w człowieczeństwie, żebyśmy się np. nie nienawidzili, czy po prostu, żeby wspólnie zrobić robotę dobrze, bo robimy ją razem.

Banał? Wiem, ale tak praktycznie realizuję dialog i międzyreligijny i międzywyznaniowy. I nie musiałem iść na żadne ustępstwa względem w jakichkolwiek sferach wiary katolickiej.

A Dialog teologiczny zostawiam teologom. Jednocześnie ufnie przyjmuję każdy dokument i działanie w tej materii w Kościele katolickim, które jest zatwierdzone przez Kościół katolicki.

Dodano po 8 minutach 49 sekundach:
krz30 pisze: 2025-11-02, 13:19 Wg mnie, dialog z islamem nie jest niebezpieczny, a o ile mi wiadomo, Kościół nie wydał "nakazu" przyjmowania czegokolwiek z islamu. A mój komentarz był trochę off-topicowy. :)
Ale dlaczego zaraz, że musimy coś przyjmować?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3798 times
Been thanked: 6026 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-11-02, 21:37

drabina.jakubowa pisze: 2025-11-02, 18:14 Ale na dzień dzisiejszy te dni są jednak organizowane. To się dzieje!
Czyli wszystko, co się kiedykolwiek działo w Kościele jest dobre i stało sie prawem? ;)
Zostaje tylko wierzyć i ufać we wszystko co robi mądra Matka Kościół.
Zaraz, a Ty i ja to nie jesteśmy "Kościół"? Morda w kubeł, bo Kościół to tylko pewna grupa duchownych? Serio?
Jest dokument, jest działanie - tak trzeba robić.
Świetnie. Zacznijmy od Dominus Iesus. I nie afirmujmy w ciemno działań niekoniecznie z nim zgodnych.

drabina.jakubowa
Bywalec
Bywalec

Post autor: drabina.jakubowa » 2025-11-02, 22:04

Marek_Piotrowski pisze: 2025-11-02, 21:37
drabina.jakubowa pisze: 2025-11-02, 18:14 Ale na dzień dzisiejszy te dni są jednak organizowane. To się dzieje!
Czyli wszystko, co się kiedykolwiek działo w Kościele jest dobre i stało sie prawem? ;)
Zostaje tylko wierzyć i ufać we wszystko co robi mądra Matka Kościół.
Zaraz, a Ty i ja to nie jesteśmy "Kościół"? Morda w kubeł, bo Kościół to tylko pewna grupa duchownych? Serio?
Jest dokument, jest działanie - tak trzeba robić.
Świetnie. Zacznijmy od Dominus Iesus. I nie afirmujmy w ciemno działań niekoniecznie z nim zgodnych.
Ja prosty człowiek jestem. Ja rozeznaję po owocach. Jak dobre, to "zjadam" :-) Jak złe, to odrzucam.
Ty i ja jesteśmy Kościół :-) Nie! Żadna "Morda w kubeł".
Ale ja nie "morda w kubeł", kiedy ktoś mi mówi, że dialog jest zły, kiedy w moim życiu W PRAKTYCE daje to dobre owoce: pokój, radość, uprzejmość, łagodność... Czy to nie są przypadkiem owoce DUCHA ŚWIĘTEGO? I w tym duchu są moje wypowiedzi.
Powiem tak. Ja w posłuszeństwie przyjmuję każdy dokument Kościoła, bo ja nieuczony. Stosuję i badam owoce i życie pokazuje co to jest warte.

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3798 times
Been thanked: 6026 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-11-03, 07:20

Kto mowi, ze dialog jest zły?
Łatwiej dyskutować z tym, co przypiszesz adwersarzom niż z tym, co mówią? ;)
Ja w posłuszeństwie przyjmuję każdy dokument Kościoła
Świetnie. Zatem przeczytaj w końcu dokumenty Kościoła na temat tego, jak powinny wyglądać relacje z innymi religiami.

drabina.jakubowa
Bywalec
Bywalec

Post autor: drabina.jakubowa » 2025-11-03, 07:31

Tak. Masz rację. Łatwiej się dyskutuje o tym co ktoś mówi niż z konkretnymi dokumentami.
Dlatego lepiej poczytam dokumenty.

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 212 times
Been thanked: 540 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-11-03, 21:23

szczerze to osobiscie wole hindusów , konfucjanistów czy innych wyznawców religii dharmicznych czy kultów animistycznych, szamanskich itp. Tam wiem od razu ze mam do czynienia zpoganstwem które jednak nie wymaga bycia niewolnikiem tylko dlatego ze jestem niewierny. albo sankcjonuje jako swiete oszustwo wobec innowierców. Sorry ale tu juz az czuc siarką i smołą.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2752 times
Been thanked: 3039 times

Post autor: sądzony » 2025-11-03, 21:26

Gzresznik Upadający pisze: 2025-11-03, 21:23 Sorry ale tu juz az czuc siarką i smołą.
Chamskie.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Gzresznik Upadający
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 212 times
Been thanked: 540 times

Post autor: Gzresznik Upadający » 2025-11-03, 21:51

sądzony pisze: 2025-11-03, 21:26
Gzresznik Upadający pisze: 2025-11-03, 21:23 Sorry ale tu juz az czuc siarką i smołą.
Chamskie.
Tylko satanizm gloryfikuje przemoc , zniewolenie , podział na lepszych i gorszych , oszustwo . nawet system kastowy sprzedaje swoja niesprawiedliwosc jako srodek do celu pozytywnego . Cos na modłe chrzescijanskiego krzyza.
przypomne ze islam to jedyna religia która odrzuciła Syna Bożego i jego Misję , nawet po zakwalifikowaniu go jako proroka podporzadkowała go kupcy , mordercy i kłamcy . Inne religie nie przyjęły.
nie twierdze ze cały islam jest zepsuty do szpiku kosci ( Bo Bóg potrafia prostować zło ) napisałem tyko co w islamie czuć czystym diabelstwem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Islam”