Odpowiedzialność artystów za samobójstwa.
- Jockey
- Super gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 147 times
Re: Odpowiedzialność artystów za samobójstwa.
W pewnym momencie mojego życia byłem związany z DA dominikanów. Tam też miałem styczność z osobami pracującymi w ośrodku zajmującym się osobami dotkniętymi sektami i innymi zagrożeniami duchowymi. Pracowali też z osobami, które pod wpływem różnych sekt czy różnych destrukcyjnych ruchów popadali w różne dziwaczne stany. Bardzo często zdarzało się, że osoby przeżywały załamania nerwowe czy wręcz opanowywało ich czarnowidztwo. Takie stany które czasami prowadziły do różnych autoagresywnych postaw. Czasami prowadziły do prób samobójczych.
Zdarzało się też że próby samobójcze były spowodowane zaangażowaniem w różnego rodzaju rytuały sataniczne czy okultystyczne.
Z tego co pamiętam to tam poznałem ks. Posackiego, który też opowiadał dużo o takich przypadkach. Rozmawiałem też kiedyś z egzorcysta, który opowiadał, że u osób zniewolonych (uwaga nie jest mowa o opętanych bo takich jest bardzo mało mowa o zniewolonych, nękanych itp) czasami zdarzają się myśli samobójcze. Dlatego mój wniosek ogólnie był taki, że samobójstwa mogą mieć podłoże duchowe.
Warto pamiętać, że przeciwnikowi Boga i człowieka chodzi o to, żeby zniszczyć ludzi.
Oczywiście, że to nie jest główna i jedyna przyczyna. Bo to tak naprawdę bardzo złożona sprawa.
Zdarzało się też że próby samobójcze były spowodowane zaangażowaniem w różnego rodzaju rytuały sataniczne czy okultystyczne.
Z tego co pamiętam to tam poznałem ks. Posackiego, który też opowiadał dużo o takich przypadkach. Rozmawiałem też kiedyś z egzorcysta, który opowiadał, że u osób zniewolonych (uwaga nie jest mowa o opętanych bo takich jest bardzo mało mowa o zniewolonych, nękanych itp) czasami zdarzają się myśli samobójcze. Dlatego mój wniosek ogólnie był taki, że samobójstwa mogą mieć podłoże duchowe.
Warto pamiętać, że przeciwnikowi Boga i człowieka chodzi o to, żeby zniszczyć ludzi.
Oczywiście, że to nie jest główna i jedyna przyczyna. Bo to tak naprawdę bardzo złożona sprawa.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4657 times
Autoagresja jest zadaniem sobie bólu, cierpienia. Uwolnienie się od bólu i strachu nie jest autoagresją.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- Jockey
- Super gaduła

https://dcp.wroclaw.pl/porada/2395/auto ... -maslowska
https://psychologia.edu.pl/czytelnia/59 ... resja.html
https://psychologia.edu.pl/czytelnia/59 ... resja.html
Definicja i rodzaje autoagresji
Autoagresja to działanie lub szereg działań mających na celu spowodowanie psychicznej albo fizycznej szkody, jest to agresja skierowana "do wewnątrz". To pewne zaburzenie instynktu samozachowawczego, który wyraża się tendencją do samookaleczeń, samouszkodzeń zagrażających zdrowiu, a nawet życiu.
Osoba z różnych przyczyn atakuje samą siebie, powoduje to oprócz fizycznych obrażeń, również i pogłębienie obecnych już psychicznych problemów. Jest to zjawisko o złożonym charakterze. Samookaleczenie nie jest bowiem tylko samym okaleczeniem, lecz procesem, którego efektem są rany.
Ostatnio zmieniony 2025-11-04, 12:50 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
- sądzony
- Legendarny komentator

- Wyznanie: Chrześcijanin
- Has thanked: 2752 times
- Been thanked: 3039 times
Poniekąd. Zawsze wydawało mi się, że śmierć również jest bolesna i pełna strachu.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
- Andej
- Legendarny komentator

- Been thanked: 4657 times
Nie wiem, czy śmierci samobójczej towarzyszy strach (przed czym?) i ból. W przypadku śmierci tragicznej, nie zauważyłem ani strachu, ani bólu. A jeśli się pojawiają takie przejawy, to już po przekroczeniu kryzysu i odzyskaniu szansy na życie.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.
- sądzony
- Legendarny komentator

Ból wynika z tego, że jednocześnie chcesz żyć i umrzeć. Świadome decydowanie o odebraniu sobie życia nie tylko może wynikać z cierpienia, ale same w sobie nim jest. To dysonans. Chcesz jednocześnie dwu skrajnych stanów.
Ja bałem się tego jak bardzo zranię swoje młodsze siostry i chyba również tego, że jeżeli jednak Bóg jest to mam pozamiatane.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 540 times
Mysle ze warto nie skupiac sie na własnymi definicjaminaszego postrzegania tylko zapytac niedoszłych ...
Iniektórym proponowałbym nie cedzic komara przez sito .
Iniektórym proponowałbym nie cedzic komara przez sito .
- sądzony
- Legendarny komentator

Bywa, że to jedno.
-
Gzresznik Upadający
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 540 times
raczej to jako rozwiazanie , natomiast ja miałem tylko pokusy.SKOCZ SKOŃCZY SIĘ opowiesci niedoszłych samobójców słyszałem z drugiej reki. miedzy innymi było też np o ognistej petli która sie zaciskała gdy sie wieszał ktoś kto został odciety czy obecnosci złego... ale to mozna potraktowac tez jako wizje mózgu podczas umierania.
- sądzony
- Legendarny komentator

"Samobójstwo jako przemiana psychiczna", "Samobójstwo, a dusza" to pozycje J. Hillmana. On pierwszy spojrzał na samobójstwo nie jedynie jak na chorobę czy grzech, a jako na dramat duchowy (duchowy, ale nie religijny). Był uczniem Junga także nie dla każdego.
Przyszło mi jeszcze do głowy odnośnie pytania w temacie. Moim zdaniem nie ma opcji aby artysta poniósł prawne konsekwencje,bo nie jest się w stanie udowodnić, że to właśnie utwór wyrządził taką szkodę. W tej konkretnej sytuacji widać, że była takim dramatycznym teatralnym tłem i niewiele więcej.
Niedawno została wydana książka Szczeliny. Bóg w popękanej psychice. Chciałabym ją przeczytać.
Niedawno została wydana książka Szczeliny. Bóg w popękanej psychice. Chciałabym ją przeczytać.
- EnEs
- Początkujący

- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 22 times
W grach komputerowych gracze mają po kilka żyć. Stracisz jedno - no problem - to masz jeszcze pięć. Jak ten fakt wpływa na psychikę grających w nie dzieciaków?
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?
- Jockey
- Super gaduła

Tylko, że autor tematu zadaje takie pytanie:
Ja myślę, że jakoś odpowiadać będą. W końcu mowa jest o tym, że z każdego słowa będziemy rozliczeni. Ale to nie nasza sprawa.
Ja myślę, że warto podejmować krucjaty modlitewne za ofiary takich artystów
- EnEs
- Początkujący

- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 22 times
Po pierwsze nie szkodzić. Czy ta zasada nie powinna być rozszerzona poza środowisko lekarskie - i uzupełniona o "nie robić wody z mózgu"? Przychodzi mi na myśl refren pewnego utworu muzycznego z 1999 roku:
A wszystko to, bo ciebie kocham!
I nie wiem, jak bez Ciebie mógłbym żyć.
Chodź, pokażę ci, czym moja miłość jest.
Dla ciebie zabiję się!
Jak oni to wykombinowali?
A wszystko to, bo ciebie kocham!
I nie wiem, jak bez Ciebie mógłbym żyć.
Chodź, pokażę ci, czym moja miłość jest.
Dla ciebie zabiję się!
Jak oni to wykombinowali?
Ostatnio zmieniony 2025-11-05, 13:38 przez EnEs, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?
- sądzony
- Legendarny komentator

Równie dobrze można obwiniać rodziców, że wychowali (niekoniecznie świadomie) jednostkę tak słabą, że odebrała sobie życie.