Dwanaście stopni pokory wg Reguły św. Benedykta

Rozmowa na temat świętych, także błogosławionych, postaci biblijnych, ich życia, czego możemy się nauczyć z ich życia.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pom
Gaduła
Gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 155 times
Been thanked: 99 times

Dwanaście stopni pokory wg Reguły św. Benedykta

Post autor: pom » 2025-08-26, 21:02

https://benedyktyni.org/regula-sw-benedykta/
Rozdział 7 - O pokorze

Mam pytanie co do piątego punktu pokory - w pokornym wyznaniu wyjawiamy wszystkie złe myśli przychodzące do serca - przecież wśród tych myśli są też pokusy, a one nie są grzechami? Czy mógłby ktoś się pochylić nad piątym stopniem pokory i to mi wyjaśnić o co tu chodzi?
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.

Awatar użytkownika
Andy72
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 448 times
Been thanked: 597 times

Re: Dwanaście stopni pokory wg Reguły św. Benedykta

Post autor: Andy72 » 2025-08-26, 21:07

Ktoś napisał że szatan niczym uwodziciel idzie do mężatki, i mówi żeby to pozostało w tajemnicy między nimi
Choć sam jestem daleki od piątego stopnia pokory - pokusy to pokusy, a grzechy to grzechy, często szatan daje pokusę, którą odrzucamy a szatan chce abyśmy się jej wstydzili jakby była naszą wolą
Ostatnio zmieniony 2025-08-26, 21:08 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)

Awatar użytkownika
pom
Gaduła
Gaduła
Has thanked: 155 times
Been thanked: 99 times

Post autor: pom » 2025-08-27, 13:28

Już powoli mi się rozjaśnia, aczkolwiek bardzo powoli. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem osobą świecką więc mnie ta Reguła nie obowiązuje, ale wydaje mi się, że wielu katolików na niej rozwija się duchowo z tych co żyją w świecie. Także nie podałem całego piątego stopnia pokory - jest w linku w pliku audio.

Teraz analizuję co to jest confessio cogitationum malarium. Chyba nie chodzi tu o Spowiedź Sakramentalną.
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.

drabina.jakubowa
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 17 times
Been thanked: 23 times

Post autor: drabina.jakubowa » 2025-11-08, 21:24

pom pisze: 2025-08-26, 21:02 https://benedyktyni.org/regula-sw-benedykta/
Rozdział 7 - O pokorze

Mam pytanie co do piątego punktu pokory - w pokornym wyznaniu wyjawiamy wszystkie złe myśli przychodzące do serca - przecież wśród tych myśli są też pokusy, a one nie są grzechami? Czy mógłby ktoś się pochylić nad piątym stopniem pokory i to mi wyjaśnić o co tu chodzi?
Zapraszam na PRIV, a wyjaśnię o co chodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Święci i postacie biblijne”