https://benedyktyni.org/regula-sw-benedykta/
Rozdział 7 - O pokorze
Mam pytanie co do piątego punktu pokory - w pokornym wyznaniu wyjawiamy wszystkie złe myśli przychodzące do serca - przecież wśród tych myśli są też pokusy, a one nie są grzechami? Czy mógłby ktoś się pochylić nad piątym stopniem pokory i to mi wyjaśnić o co tu chodzi?
Dwanaście stopni pokory wg Reguły św. Benedykta
- pom
- Gaduła

- Wyznanie: Katolicyzm
- Has thanked: 155 times
- Been thanked: 99 times
Dwanaście stopni pokory wg Reguły św. Benedykta
1J, 4, 16
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
Myśmy poznali i uwierzyli miłości, jaką Bóg ma ku nam. Bóg jest miłością: kto trwa w miłości, trwa w Bogu, a Bóg trwa w nim.
- Andy72
- Mistrz komentowania

- Has thanked: 448 times
- Been thanked: 597 times
Re: Dwanaście stopni pokory wg Reguły św. Benedykta
Ktoś napisał że szatan niczym uwodziciel idzie do mężatki, i mówi żeby to pozostało w tajemnicy między nimi
Choć sam jestem daleki od piątego stopnia pokory - pokusy to pokusy, a grzechy to grzechy, często szatan daje pokusę, którą odrzucamy a szatan chce abyśmy się jej wstydzili jakby była naszą wolą
Choć sam jestem daleki od piątego stopnia pokory - pokusy to pokusy, a grzechy to grzechy, często szatan daje pokusę, którą odrzucamy a szatan chce abyśmy się jej wstydzili jakby była naszą wolą
Ostatnio zmieniony 2025-08-26, 21:08 przez Andy72, łącznie zmieniany 1 raz.
„Stół dla mnie zastawiasz, na oczach mych wrogów to czynisz” (Ps 23,5)
- pom
- Gaduła

- Has thanked: 155 times
- Been thanked: 99 times
Już powoli mi się rozjaśnia, aczkolwiek bardzo powoli. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem osobą świecką więc mnie ta Reguła nie obowiązuje, ale wydaje mi się, że wielu katolików na niej rozwija się duchowo z tych co żyją w świecie. Także nie podałem całego piątego stopnia pokory - jest w linku w pliku audio.
Teraz analizuję co to jest confessio cogitationum malarium. Chyba nie chodzi tu o Spowiedź Sakramentalną.
Teraz analizuję co to jest confessio cogitationum malarium. Chyba nie chodzi tu o Spowiedź Sakramentalną.
1J, 4, 16
-
drabina.jakubowa
- Bywalec

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 23 times
Zapraszam na PRIV, a wyjaśnię o co chodzi.pom pisze: ↑2025-08-26, 21:02 https://benedyktyni.org/regula-sw-benedykta/
Rozdział 7 - O pokorze
Mam pytanie co do piątego punktu pokory - w pokornym wyznaniu wyjawiamy wszystkie złe myśli przychodzące do serca - przecież wśród tych myśli są też pokusy, a one nie są grzechami? Czy mógłby ktoś się pochylić nad piątym stopniem pokory i to mi wyjaśnić o co tu chodzi?