kosmologia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4691 times

Re: kosmologia

Post autor: Andej » 2025-11-16, 21:52

Kalart pisze: 2025-11-16, 21:15 dowodów na stworzenie wszechświata przez Boga nie ma,
To oczywista oczywistość. Nie ma żadnych dowodów na powstanie świata. I nie sądzę, aby kiedykolwiek takowe się znalazły.
Pytanie o początek pozostaje otwarte.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

uzytkownik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Post autor: uzytkownik » 2025-11-18, 09:53

Kalart pisze: 2025-11-16, 21:15 Z mojej perspektywy temat został wyczerpany - co do meritum zgadzamy się z Przeemkiem co do tego, że dowodów na stworzenie wszechświata przez Boga nie ma, są "tylko" argumenty warte refleksji.
Konkluzja jak najbardziej słuszna.
Czasem się zastanawiam jak takie osoby jak @TS_, któremy nie można odmówić wiedzy i inteligencji, tak bardzo "wkręciły" się w tego typu argumentację jaką prezentuje Tomasz z Akwinu.
Z czego wynika to ślepe zapatrzenie- nie wiem.

Kalart
Bywalec
Bywalec
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 24 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Kalart » 2025-11-18, 10:28

@uzytkownik
To nie tak, że św. Tomasz popełnił błąd, mieszał dyscypliny czy mylił fizykę z metafizyką.
Jak najbardziej można podejmować próby udowodnienia istnienia Boga. Istnieje przecież - wielokrotnie wspominany - katolicki dogmat o tym, że rozum naturalny jest wystarczający do pewnego poznania Boga z otaczającego nas świata.
Czy ktoś zarzuca Magisterium, że popełniło błąd, bo poznanie Boga "rozumem naturalnym" jest niemożliwe?
Fideizm jest potępiany, KK - przynajmniej na pokaz - głosi o współpracy rozumu z wiarą, filozofii z teologią. Nie są to dyscypliny odrębne, obie mają opisywać rzeczywistość, prawdę, choć z różnych perspektyw.
Może to tylko moja interpretacja, ale Kościół Katolicki dosłownie naucza, że istnieją dowody na istnienie Boga, których nie trzeba przyjmować wiarą.

Argumentacja Akwinanty jest logiczna i sensowna. Postawił założenia, przeprowadził rozumowanie i konkluzją jest istnienie Boga.
Sztuka w tym, by ustalić czy założenia są prawdziwe.

TS_ niekoniecznie potrafi nawet wymienić założenia, jakie stanowią podstawę pięciu dróg św. Tomasza.
Jeśli sam nie dostrzega że te założenia istnieją i można je kwestionować, to nie dziwią oskarżenia, jakie kierował wobec innych.
Wiedza, inteligencja? Nie oceniam. Choć jej nie dostrzegłem, wiedzę zazwyczaj prezentował bot LLM.

uzytkownik
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 14 times
Been thanked: 13 times

Post autor: uzytkownik » 2025-11-18, 20:42

Kalart pisze: 2025-11-18, 10:28
Sztuka w tym, by ustalić czy założenia są prawdziwe.
To nie jest możliwe do zrealizowania na dzień dzisiejszy, zatem jaki jest sens się tym zajmować w ogóle.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Apologetyka”