Arcybiskup Marcel Lefebvre - biografia

Piszemy tutaj wszystkie rozterki w naszym życiu duchowym. Rady na temat naszego życia w Kościele katolickim, pouczenie, itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 98 times
Been thanked: 604 times

Re: Arcybiskup Marcel Lefebvre - biografia

Post autor: Morkej » 2025-08-14, 12:39

Marek_Piotrowski pisze: 2025-08-14, 12:33 Osobiście nie widzę powodu do powrotu do łaciny
Czemu mówimy o powrocie skoro sobór nigdy nie wycofał się z łaciny? Szczególnie mając na myśli sam NOM
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4691 times

Post autor: Andej » 2025-08-14, 13:09

Może dlatego, że kiedyś na mszy świętej byłem jak na łacińskim kazaniu. Z tym, że kazanie akurat było po polsku. I z tego względu dialog z prezbiterem prowadzili ministranci. Po łacinie oczywiście. A ludzi, jak cielęta czekali na Ite missa est.
Ja wprowadzenie języka polskiego przyjąłem z oczekiwaniem i zadowoleniem. I o ile nie nauczyłem się Pater noster, to Ojcze nasz było czymś naturalnym i oczywistym.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Wiesława
Dyskutant
Dyskutant
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 41 times
Been thanked: 29 times

Post autor: Wiesława » 2025-08-14, 13:26

Andy72
Postaram się zapamiętać gdybym w przyszłości miała ten problem. Dziękuję.

Marek Piotrowski
No właśnie. Z tego filmiku wynika, że papież będzie dążył do przywrócenia tej łaciny obowiązkowo?! Przecież to bez sensu. Półtora czy tysiąc lat temu - owszem - łacina była bliższa niż greka, ale nie teraz.
Msza w językach narodowych jest zasadna; tak mi się wydaje. Chyba lepiej rozumieć co się mói, w czym uczestniczy niż bezmyślnie, z pamięci recytować teksty kompletnie niezrozumiałe.
Jak sądzicie? Czy "ten numer przejdzie"? I po co to robić? Znowu coś narzucać, do czegoś przymuszać? Ludzie i tak z różnych względów odchodzą od KrK. Czy to nie zniechęci jeszcze więcej ludzi do uczestniczenia w obrzędach katolickich?

Awatar użytkownika
Marek_Piotrowski
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 3798 times
Been thanked: 6033 times
Kontakt:

Post autor: Marek_Piotrowski » 2025-08-14, 13:32

Nie wierzę, by papież próbował przywrócić łacinę w tym sensie. Najwyżej usunie utrudnienia w sprawie odprawiania po łacinie.

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 533 times
Been thanked: 606 times

Post autor: Arek » 2025-11-27, 13:32

Według mojej intuicji i rozeznania Arcybiskup Marcel Lefebvre może zostać w przyszłości świętym. Nie można tego wykluczyć. Gdy Kościół wróci, a więc duchowni i wierni na drogę prawdy ten Ś.P. człowiek może być oczyszczony z zarzutów jakie się mu stawia. Nikt z nas nie może być pewnym, że nie dojdzie do wystawienia jego osoby na Ołtarze. Trwam w nadziei, że to nastąpi.

Dodano po 5 minutach 43 sekundach:
Jan Paweł II mógł mieć niewłaściwych doradców, którymi mógł się zasugerować. Efekt soborowej i posoborowej narracji wziął górę w prawidłowym i obiektywnym rozpatrzeniu okoliczności zaistniałej postawy Arcybiskupa.

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Widać, że potrzeba więcej czasu, aby zrozumieć co następuje.
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 217 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Jockey » 2025-11-27, 14:24

Arcybiskup Marcel Lefebvre dokonał aktu schizmatyckiego i bez zgody Stolicy Apostolskiej dokonał konsekracji 4 biskupów. Taki akt powoduje ekskomunikę latae sententiae wiążącą z mocy samego prawa - można określić jako automatyczną
Ostatnio zmieniony 2025-11-27, 14:25 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
EnEs
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 19 times
Been thanked: 31 times

Post autor: EnEs » 2025-11-27, 15:35

Arek pisze: 2025-11-27, 13:39 Według mojej intuicji i rozeznania Arcybiskup Marcel Lefebvre może zostać w przyszłości świętym.
Możemy ufać Bogu i modlić się, by arcybiskup Marc Lefebvre został świętym. Życzę tego każdemu człowiekowi. Tak naprawdę decyduje o tym już inna instancja.
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?

Awatar użytkownika
Arek
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Ostrzeżenia: 1
Has thanked: 533 times
Been thanked: 606 times

Post autor: Arek » 2025-11-27, 15:46

Jockey pisze: 2025-11-27, 14:24 Arcybiskup Marcel Lefebvre dokonał aktu schizmatyckiego i bez zgody Stolicy Apostolskiej dokonał konsekracji 4 biskupów. Taki akt powoduje ekskomunikę latae sententiae wiążącą z mocy samego prawa - można określić jako automatyczną
Jesteśmy przed paruzją i wszystko może się zdarzyć. Prawda jest wieczna. Władze, zwierzchności czy panowania ziemskie pójdą w niwecz. @Jockey ale życzysz Arcybiskupowi Nieba?
Jezus Chrystus jest moim Królem.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2025-11-27, 16:10

Nie ściemniaj. Nie o to ci chodziło. To co robisz nazywa się rżnięciem głupa.
Ja wszystkim życzę szczęścia i życia z Bogiem. Nawet tym którzy mnie nienawidzą i życzą mi najgorzej. Może nie potrafię okazywać ale chciałbym aby każdy wybrał Boga. Wiem że niestety to fikcja. A tym bardziej każdemu kto poświęcił życie Bogu a potem się pogubił. Mam nadzieję że abp Marcel zdążył się nawrócić i przed końcem.

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Morkej » 2025-11-27, 19:37

Czytałem że w ogóle jakiś film ma teraz w grudni wyjść o arcybiskupie. I to w dodatku polskiej produkcji. Natomiast mam pewne wątpliwości, czy ta biografia będzie przedstawiona w sposób obiektywny, niejednostronny. Nie wiem, choć się domyślam.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2025-11-27, 22:17

Wiadomo, że abp. Marcel jest postacią kontrowersyjną i jego zwolennicy będą go wybielać a przeciwnicy oskarżać. Daliby spokój. Niech go Bóg osądzi. On na pewno zna go dokładnie i będzie sprawiedliwy.
Może jak emocje opadną to kolejne pokolenie będzie mogło w obiektywny sposób przedstawić postać arcybiskupa.

Stanko
Dyskutant
Dyskutant
Has thanked: 2 times
Been thanked: 46 times

Post autor: Stanko » 2025-11-28, 16:23

Jockey pisze: 2025-11-27, 22:17 Wiadomo, że abp. Marcel jest postacią kontrowersyjną i jego zwolennicy będą go wybielać a przeciwnicy oskarżać. Daliby spokój. Niech go Bóg osądzi. On na pewno zna go dokładnie i będzie sprawiedliwy.
Może jak emocje opadną to kolejne pokolenie będzie mogło w obiektywny sposób przedstawić postać arcybiskupa.
Miałem z lefebrystami styczność, mieli w moim kościele mszę (przy zamkniętych drzwiach) i nocleg.
Pobożni i grzeczni byli. Ale obrzęd ich Mszy, choć mi dobrze znany, wyglądał w sumie żałości. Żałośnie wyglądały te bezsensowne, jak na dzisiejsze oko, niektóre szczegóły rytualne.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2025-11-28, 16:46

@Stanko to już całkiem inny temat.
No niestety przez zatwardziałość i pychę abp. Marcela mamy schizmę albo przynajmniej ocierające się o schizmę.
Szkoda mi ich. Chociaż w sieci zachowują się w sposób mocno agresywny.

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator

Post autor: Morkej » 2025-11-28, 17:11

Jockey pisze: 2025-11-28, 16:46 mamy schizmę albo przynajmniej ocierające się o schizmę
Właśnie to jest ciekawe, bo chyba na dzień dzisiejszy nie można mówić o schizmie w ścisłym tego znaczeniu? Watykan chyba też nigdy nie użył takiego sformułowania w stosunku do Bractwa, że to schizmatycy.
Jockey pisze: 2025-11-28, 16:46 Chociaż w sieci zachowują się w sposób mocno agresywny.

Tworzenie własnych baniek, nie wychodzenie poza ich horyzont i syndrom oblężonej twierdzy robią swoje. Ale prawda jest taka, że taki zarzut można skonstruować do bardzo wielu różnych grup.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2025-11-28, 19:38

Watykan cały czas ma nadzieję na ich powrót.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Życie katolickie”