Reinkarnacja - dlaczego nie?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 244 times
Been thanked: 198 times

Re: Reinkarnacja - dlaczego nie?

Post autor: Jockey » 2025-11-29, 19:11

DowodyKosmiciSąTutaj pisze: 2025-11-29, 17:36 Kosmici to konkret.
A wlaśnie dzieki mojemu podejsciu dochodzę powoli do sedna sprawy.
Moim zdaniem bzdury opowiadasz.
Hipoteza i twoja wiara w istnienie kosmitów. Tutaj to offtop bo rozmowa jest o reinkarnacji. IMHO
Ale chory byś był jakbyś swojej wiary nie wrzucił do kolejnego tematu
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Aktywny komentator
Aktywny komentator
Been thanked: 62 times

Post autor: Zuben Ninja » 2025-11-29, 20:45

Istnienie reinkarnacji całkowicie wykluczam. Ale za to uważam, że obydwie lub jedna z tych 2 opcji są prawdziwe:

1) Dusza zmarłego człowieka (w drodze wyjątku) wchodzi do ciała żyjącego człowieka przekazując mu swoje wspomnienia ze swojego minionego życia na Ziemi. Dusza ta nie przejmuje kontroli nad jego ciałem tylko pełni funkcję podrzędną i może uaktywnić się tylko w wyjątkowych okolicznościach np. w czasie hipnozy.
2) Demon wstępuje w żyjącego człowieka tworząc w nim "fałszywe wspomnienia" i przekonując go, że jest reinkarnacją poprzedniego wcielenia. Demon może przekazać do umysłu tego człowieka faktyczne imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i okoliczności śmierci innej wcześniej żyjącej osoby aby on i jego rodzina faktycznie uwierzyli, że jest to "reinkarnacja".
Ostatnio zmieniony 2025-11-29, 20:50 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 1 raz.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4777 times

Post autor: Andej » 2025-11-29, 21:07

Nie. Dusza ino dwa razy wstępije w ciało. Przy poczęciu i przy zmartwychwstaniu.
Natomiast zasób informacji nie jest duszą. Jest, jak mniemam, formą energetyczną.
Sądzę, że istnieję przypadki, gdy transfer dwóch osób odbywający się w tym samym momencie moze zostać Zaccone. Może nastąpić kolizja, zderzenie podążającego do poczętego ciała z tym dążącym do ciała zmartwychwstałego. Wtedy powstaje kopia, kalka części jaźni. Może bardzo dużej części. Wątpię, czy całej.
Ale to nie reinkarnacja, ale przeciek. Świadomości, jaźni, osobowości. Tego czegoś nieuchwytnego, czego nie potrafimy dokładnie i jednoznacznie zdefiniować, ale nie mamy żadnych wątpliwości, co do istnienia (i posiadania) tegoż.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2025-11-29, 21:15

@Zuben Ninja
Polecam https://mateusz.pl/pow/pow_980903.htm
Trochę naświetla katolicką naukę o duszy

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6103 times
Been thanked: 3824 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-11-30, 22:42

Zuben Ninja pisze: 2025-11-29, 20:45 Istnienie reinkarnacji całkowicie wykluczam. Ale za to uważam, że obydwie lub jedna z tych 2 opcji są prawdziwe:

1) Dusza zmarłego człowieka (w drodze wyjątku) wchodzi do ciała żyjącego człowieka przekazując mu swoje wspomnienia ze swojego minionego życia na Ziemi. Dusza ta nie przejmuje kontroli nad jego ciałem tylko pełni funkcję podrzędną i może uaktywnić się tylko w wyjątkowych okolicznościach np. w czasie hipnozy.
2) Demon wstępuje w żyjącego człowieka tworząc w nim "fałszywe wspomnienia" i przekonując go, że jest reinkarnacją poprzedniego wcielenia. Demon może przekazać do umysłu tego człowieka faktyczne imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i okoliczności śmierci innej wcześniej żyjącej osoby aby on i jego rodzina faktycznie uwierzyli, że jest to "reinkarnacja".
Dobrze, że wykluczasz reinkarnację
Skąd wziąłeś 1 - różne rzeczy słyszałem ale coś takiego?- jakie masz na to podstawy?, bo ja żadnych nie znam

2. Może się zdarzyć, ale bardzo rzadko
- demon sobie nie wstępuję, musi być zaproszony w świadomy, lub mniej świadomy sposób, ale jednak.

Dodano po 8 minutach 6 sekundach:
Andej pisze: 2025-11-29, 21:07 Nie. Dusza ino dwa razy wstępije w ciało. Przy poczęciu i przy zmartwychwstaniu.
Natomiast zasób informacji nie jest duszą. Jest, jak mniemam, formą energetyczną.
Sądzę, że istnieję przypadki, gdy transfer dwóch osób odbywający się w tym samym momencie moze zostać Zaccone. Może nastąpić kolizja, zderzenie podążającego do poczętego ciała z tym dążącym do ciała zmartwychwstałego. Wtedy powstaje kopia, kalka części jaźni. Może bardzo dużej części. Wątpię, czy całej.
Ale to nie reinkarnacja, ale przeciek. Świadomości, jaźni, osobowości. Tego czegoś nieuchwytnego, czego nie potrafimy dokładnie i jednoznacznie zdefiniować, ale nie mamy żadnych wątpliwości, co do istnienia (i posiadania) tegoż.
Andej mnie zaskoczyłeś tą kolizją ;) w świecie duchowym - ja myślę, że tam jednak nie ma żadnego przesyłu, nie ma drogi trajektorii lotu itp tego przesyłu tylko
Bóg tworzy duszę w chwili poczęcia "w komórce nowego życia". Bóg jest obecny wszędzie, więc nic nigdzie nie musi przesyłać.
Zastanawia mnie skąd wziąłeś tą duszę "dążącym do ciała zmartwychwstałego" - kiedy ostatnio było takie zmartwychwstanie, bo jakoś przeoczyłem?
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4777 times

Post autor: Andej » 2025-11-30, 23:39

Teraz idę spać. bom bardzo spóźniony. Wydaje mi sie, że jesteś blisko. Ale hamuje Cię pojęcie czasu. Jesteś jego niewolnikiem umysłowym. Wyrzuć czas z umysłu. Stań ponad czasem. Nie, to tylko Bóg. Stań poza czasem. Wyjdź z czasu i stań obok. Wtedy stanie się jasne.

W skrócie. Bóg. Jego Myśl. Jego Słowo. Powstaje świat. Z czego? Z Boga. Akt stworzenie, to jedna Myśl, jedno Słowo. Człowiek jest (jest to złe słowo). Jest w Bogu. W Jego Myśli. Jest. Ale dopiero w chwili poczęcia wkracza w czas. To nie preegzystencja. Preegzystencja to bzdura. Człowiek jest w Bogu. Poza czasem. Zapłodnienie to włączenie w czas. Śmierć, to wyzwolenie z czasu. Ale jest. Inaczej. Poza czasem. Ale w zmartwychwstałym ciele.
Nie da się fizycznie, materialnie tego wytłumaczyć. Bóg, osobowa suma energii, pola, materii. Człowiek, jakieś poje, magazyn energii. Najpierw szczątkowy. Po włączeniu do czasu ładowany, jak akumulator. Aby po skończeniu czasu wrócić do Boga. Jako nowa jakość.

Nie, ja tego nie rozumiem. To moje podejrzenia. To moje przeczucia. To myśl, która droży mnie. Latami. Rozwija się. Modyfikuje. Gdy natrafiam na jakieś opracowania, które w jakimś stopniu potwierdzają moje domniemanie.
Obecnie czuję, że kiełkuje coś nowego. Nie wiem co. Ale ma to związek z OBE. Z doznaniami z pogranicza śmierci. Do tej pory odrzucałem, że może być to fakt obiektywny. Teraz mam coraz większe wątpliwości.

Dobranoc. Nie wiem, ile czasu będę mieć jutro. Może cały dzień, a może kilka chwil.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Zuben Ninja » 2025-11-30, 23:54

Dezerter pisze: 2025-11-30, 22:50 Skąd wziąłeś 1 - różne rzeczy słyszałem ale coś takiego?- jakie masz na to podstawy?, bo ja żadnych nie znam
Już kilka razy spotkałem się z twierdzeniem kilku księży egzorcystów katolickich, że dusza czyśćcowa w ramach pokuty (w drodze wyjątku) może pokutować wchodząc w ciało żyjącej osoby. Najczęściej może obrać za cel osobę podobną do niej samej bądź w jakiś sposób skorelowanej z nią poprzez jakąś podobną cechę. Ta dusza czyśćcowa przekazuje tej żyjącej osobie również swoje wspomnienia i tej żyjącej osobie wydaje się, że żyła już wcześniej w poprzednim wcieleniu tej właśnie duszy czyśćcowej (nie zdając sobie sprawy, że źródłem tego jest ta dusza czyśćcowa tylko zakładając swoją reinkarnację). To wyjątkowe zjawisko nazywa się "problem obecności". Jak będę miał więcej czasu to wrzucę tutaj skany z jednej książki związanej z tym zjawiskiem.

Dodano po 20 minutach 14 sekundach:
Inny przypadek kiedy spotkałem się z tym zjawiskiem opisałem już kiedyś tutaj w tym właśnie wątku:
Zuben Ninja pisze: 2021-09-03, 23:41 Oglądałem kiedyś program, w którym gość twierdził, że jest reinkarnacją swojego wcześniejszego wcielenia - dziewczyny i próbowano zbadać ten przypadek. Hipnotyzer zahipnotyzował tego człowieka i w momencie, w którym stracił on swoją świadomość to nagle uaktywniła się w nim dusza dziewczyny - z tego co pamiętam to miała ona na imię Laura albo Lauryl i rozmawiała sobie z tym hipnotyzerem. Nie pamiętam już jak ta historia się zakończyła ale wyszło na jaw, że "problem obecności" innej duszy w ciele ludzkim to faktyczne wytłumaczenie a nie żadna reinkarnacja.
Ostatnio zmieniony 2025-12-01, 00:22 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 4 razy.
"Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny" - św. Antoni Pustelnik

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 621 times
Been thanked: 1221 times

Post autor: Albertus » 2025-12-01, 06:05

Zuben Ninja pisze: 2025-12-01, 00:15
Dezerter pisze: 2025-11-30, 22:50 Skąd wziąłeś 1 - różne rzeczy słyszałem ale coś takiego?- jakie masz na to podstawy?, bo ja żadnych nie znam
Już kilka razy spotkałem się z twierdzeniem kilku księży egzorcystów katolickich, że dusza czyśćcowa w ramach pokuty (w drodze wyjątku) może pokutować wchodząc w ciało żyjącej osoby. Najczęściej może obrać za cel osobę podobną do niej samej bądź w jakiś sposób skorelowanej z nią poprzez jakąś podobną cechę. Ta dusza czyśćcowa przekazuje tej żyjącej osobie również swoje wspomnienia i tej żyjącej osobie wydaje się, że żyła już wcześniej w poprzednim wcieleniu tej właśnie duszy czyśćcowej (nie zdając sobie sprawy, że źródłem tego jest ta dusza czyśćcowa tylko zakładając swoją reinkarnację). To wyjątkowe zjawisko nazywa się "problem obecności". Jak będę miał więcej czasu to wrzucę tutaj skany z jednej książki związanej z tym zjawiskiem.

Dodano po 20 minutach 14 sekundach:
Inny przypadek kiedy spotkałem się z tym zjawiskiem opisałem już kiedyś tutaj w tym właśnie wątku:
Zuben Ninja pisze: 2021-09-03, 23:41 Oglądałem kiedyś program, w którym gość twierdził, że jest reinkarnacją swojego wcześniejszego wcielenia - dziewczyny i próbowano zbadać ten przypadek. Hipnotyzer zahipnotyzował tego człowieka i w momencie, w którym stracił on swoją świadomość to nagle uaktywniła się w nim dusza dziewczyny - z tego co pamiętam to miała ona na imię Laura albo Lauryl i rozmawiała sobie z tym hipnotyzerem. Nie pamiętam już jak ta historia się zakończyła ale wyszło na jaw, że "problem obecności" innej duszy w ciele ludzkim to faktyczne wytłumaczenie a nie żadna reinkarnacja.

Oficjalnie ustanowionych przez biskupa księży egzorcystów?

Ciekawe dlaczego akurat od księży egzorcystów?

Nie chce mi się w to wierzyć ale zakładając ze jest tak jak twierdzisz to skąd niby akurat egzorcyści mieliby to wiedzieć?

Niech no zgadnę?

Od demonów z którymi wchodzili w dialog wbrew jasnym zakazom Kościoła?

I dlaczego myślą że to prawda a nie kłamstwo?

Dodano po 2 minutach 34 sekundach:
Zuben Ninja pisze: 2025-11-29, 20:45 2) Demon wstępuje w żyjącego człowieka tworząc w nim "fałszywe wspomnienia" i przekonując go, że jest reinkarnacją poprzedniego wcielenia. Demon może przekazać do umysłu tego człowieka faktyczne imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i okoliczności śmierci innej wcześniej żyjącej osoby aby on i jego rodzina faktycznie uwierzyli, że jest to "reinkarnacja".
A to wyjaśnienie uważam jak najbardziej za możliwe z punktu widzenia chrześcijańskiego.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła

Post autor: Jockey » 2025-12-01, 08:36

@Zuben Ninja a podasz jakąś wykładnię tego co napisałeś? Z tego co ja znam naukę katolicką to to co twierdzisz jest z nią sprzeczne. Ale nie jestem teologiem z wykształcenia więc mogę się mylić.
Też podpisuję się pod pytaniem skąd ci egzorcyści o tym wiedzą.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Zuben Ninja » 2025-12-01, 15:52

Tutaj wstawiam skany z książki "Egzorcyści i psychiatrzy" ks. Gabriele Amortha poświęcone "problemowi obecności" dusz zmarłych w ciałach osób żyjących:

Kliknijcie na obrazy to same się obrócą i powiększą!
Załączniki
Problem obecności 1.jpg
Problem obecności 2.jpg
Problem obecności 3.jpg
Problem obecności 4.jpg
Problem obecności 5.jpg
Problem obecności 6.jpg
Problem obecności 7.jpg
Problem obecności 8.jpg
Problem obecności 9.jpg
Problem obecności 10.jpg
Ostatnio zmieniony 2025-12-01, 16:33 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Zuben Ninja » 2025-12-01, 15:55

Kontynuacja:
Załączniki
Problem obecności 11.jpg
Problem obecności 12.jpg
Problem obecności 13.jpg
Problem obecności 14.jpg
Ostatnio zmieniony 2025-12-01, 16:01 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 2 razy.

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 621 times
Been thanked: 1221 times

Post autor: Albertus » 2025-12-01, 16:23

Dzięki za źródło informacji.

Z tego co pobieżnie rzuciłem okiem to są to osobiste odczucia egzorcystów wynikające z jakiegoś dialogowania z duchami...

Awatar użytkownika
Zuben Ninja
Aktywny komentator
Aktywny komentator

Post autor: Zuben Ninja » 2025-12-01, 20:29

Tylko 10 załączników można wrzucić na raz w jednym poście dlatego musiałem kontynuować w drugim poście. Proszę mi tam absolutnie nie łączyć tych postów ze sobą bo to rozwaliłoby mi pozostałe załączniki !!!
Ostatnio zmieniony 2025-12-01, 20:35 przez Zuben Ninja, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 6103 times
Been thanked: 3824 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-12-01, 21:28

Już dawno przestałem słuchać egzorcystów - za radą Kościoła - jest to prywatne zdanie tego szanowanego egzorcysty
Katolicyzm, chrześcijaństwo oficjalnie niczego takiego nie naucza.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne religie i ruchy parareligijne”