Jakie imię wzięliście na bierzmowanie i dlaczego akurat takie?

Rozmowa na temat sakramentów Kościoła świętego, poparcie ich Biblią, ich ważność, przystępowanie do nich, itp.
Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2774 times
Been thanked: 3066 times

Re: Jakie imię wzięliście na bierzmowanie i dlaczego akurat takie?

Post autor: sądzony » 2025-03-27, 18:20

Ja Konrad albo Kordian ale już mi się te Słowackie z Mickiewiczami mylą.
Można to gdzieś sprawdzić?
:-?
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Niepokorny Neonek
Początkujący
Początkujący
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Post autor: Niepokorny Neonek » 2025-12-02, 00:09

Sw Jan Ewangelista. Z lubością lubiłem odsłuchiwać słuchowisko audio, właśnie z tą Ewangelia, na kaseciaku Unitry na licencji Grudinga, Mk232 (tak go dzisiaj, podpisuje Google). Po latach, audio później zdigitalizowalem na 386sx, które leży do tej pory, na dysku w folderze Biblia, oczywiście teraz to inny juz komp, czas poleciał.

Awatar użytkownika
abi
Złoty mówca
Złoty mówca
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 1193 times
Been thanked: 2027 times

Post autor: abi » 2025-12-03, 19:28

helena
co się okazało złym proroctwem na życie
ой чи пан, чи пропав, двічі не вмирати

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1304 times
Been thanked: 1579 times

Post autor: AdamS. » 2025-12-04, 09:41

Wybrałem sobie imię Andrzej, ale dostałem Jan. :) Z mojej winy wszyscy mieli pozmieniane imiona, bo najpierw były w kolejności pozbierane kartki, które potem biskup odczytywał. Przez moje gapiostwo kartki nie oddałem, a wepchałem się na początek rzędu, zaburzając całą kolejność. I jakie w końcu imię jest ważne? ;)

Dodano po 25 sekundach:
abi pisze: 2025-12-03, 19:28 helena
co się okazało złym proroctwem na życie
A dlaczego? Zaintrygowałaś mnie. :)

Dodano po 30 sekundach:
sądzony pisze: 2025-03-27, 18:20 Ja Konrad albo Kordian ale już mi się te Słowackie z Mickiewiczami mylą.
Można to gdzieś sprawdzić?
:-?
Chyba w księgach parafialnych powinno być odnotowane, ale nie jestem pewien.

Dodano po 2 minutach 19 sekundach:
Niepokorny Neonek pisze: 2025-12-02, 00:09 Sw Jan Ewangelista. Z lubością lubiłem odsłuchiwać słuchowisko audio, właśnie z tą Ewangelia, na kaseciaku Unitry na licencji Grudinga
Pamiętam ten sprzęt. W naszej epoce można powiedzieć kultowy! ;) Jan - piękne imię. Mogę Cię tak tytułować? (w miejsce Neonka, bo jakoś mi niezręcznie rybką Cię nazywać - choć neonki lubię i od dziesięcioleci hoduję). :)

Dodano po 2 minutach 28 sekundach:
Morkej pisze: 2023-12-27, 21:51 Ja akurat nie wybrałem nowego imienia. Pozostałem przy tym, które dostałem na chrzcie.
czyli?... :)

Dodano po 4 minutach 34 sekundach:
Lwica pisze: 2025-03-27, 13:44 I co ciekawe, św Róża z Limy obrała sobie za patronkę św Katarzynę ze Sieny, a ja mam ma imię Katarzyna ;)
Także taki też fajny przypadek.
To znak, że nie ma przypadków. Ktoś inny za Ciebie zadecydował, choć o tym nie wiedziałaś. :) Ale poruszyłaś ważną rzecz - brak dojrzałości w tym czasie. Chciałbym świadomie wybrać sobie imię, ale też kierowałem się wówczas brzmieniem. Najpierw wybrałem Arturek, to bo była postać z humorystycznych opowiadań. Mama jednak mnie za to zganiła, położyła przede mną zakurzone tomisko "Żywotu Świętych" z XIX wieku i kazała wybierać. Wybrałem Andrzeja - choć nadal nie wiem, dlaczego. ;) U góry pewnie wiedzą!

Awatar użytkownika
AdamS.
Elitarny komentator
Elitarny komentator
Has thanked: 1304 times
Been thanked: 1579 times

Post autor: AdamS. » 2025-12-04, 09:55

konserwa pisze: 2023-12-27, 22:47 Takie, jakie mi w dokumencie tozsamosci nadano:
Czyli?... :) Może jestem wścibski, ale trochę mnie dziwi, że tak bardzo chronimy na tym forum swe imię przed ujawnieniem. Spójrzmy jak nieliczni zdołali je ujawnić. Dlaczego? Ale przepraszam, już nie naciskam. :)

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 1525 times
Been thanked: 1258 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-12-04, 12:32

Bo są niektórzy tacy wścibscy jak ja,że styka imię i zdawkowe info i wszystko wynajdę.

Pompieri
Mistrz komentowania
Mistrz komentowania
Has thanked: 1100 times
Been thanked: 573 times

Post autor: Pompieri » 2025-12-04, 12:45

Konserwa to bylem ja. Teraz jestem Pompieri.
A moje imie - chrzczony i bierzmowany bylem w wieku ponad 51 lat.
Jakie imie nosilem jako dziecko? Nie wiem. Pozniej wolano akim. Pozniej otrzymalem bumazke ( czyli dowod ) z imieniem innym ... niewazne, bo teraz zapisane mam calkowicie inne ( w dokumentach oficjalnych ).
Obecnie mam nadzieje, ze z tym imieniem dotrwam do swego pogrzebu - otrzymalem status legalny uchodzcy (politycznego ) i moge twierdzic, ze zyje sobie spokojnie.

Niepokorny Neonek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Niepokorny Neonek » 2025-12-04, 14:38

@AdamS.

Oczywiście, imię autentyczne, więc będzie mi przyjemnie, jak ktoś będzie się tak do mnie zamiennie zwracał, Janie. Neonek też jest dobrze, a Neon Innesa, są piękne, więc w niczym mi nie uwłaczaja ale akwarysta, nie jestem.

Pierwszy sprzęt to jednak był magnetofon szpulowy Unitry zrk 140T (znowu wspomoglem swoją pamięć googlem), gdzie moja siostra męczyła się z nauką angielskiego a ja znowu wtedy męczyłem ją, by mi wyjaśniła transkrypcje liter, czyli jak zamieniać, litery polskie by powstało słowo angielskie, już wtedy, jako dzieciak, chciałem zhakować system ;), w rozumieniu otaczającego mnie świata.

Dla osób przed ery internetu, nie był on w jakieś szczególnej powadze, ot, narzędzie ale anonimowość była pewna zaletą, trochę fasadą. Niemniej walczyłem, by pierwsze zasady netykiety przestrzegano, bo za nickiem, avatarem, zawsze siedzi człowiek, ze swoją wrażliwością i słowa tak samo mocno, jeżeli nie mocniej, dotykają i niszczą. Najszybciej był on dostępny w sieciach akademickich (nask), połączone kablem były tylko główne ośrodki w Polsce, reszta łączyła się na modemach przez linie telefonicznie TP, w trybie znakowym (tekstowym). Pierwsze logowanie do sieci pozman z innego miasta, to było duże wow! W sumie moje z poważniejszych pierwszych zadań w pracy, uruchomienie takiego łącza i udostępnienie go pozostałym pracownikom. Nie u wszystkich było jednak wow, migający prompt na czarnym ekranie, czekający na komendy, ale okno na świat, zostało otwarte.

nTomasz
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 24 times
Been thanked: 7 times

Post autor: nTomasz » 2025-12-04, 15:27

Tomasz. Bo dociekliwy. Co do sprzętu , w domu był Tonette. Teraz mam i do dziś używam Akai GX 265. Dynamika w porównaniu do CD, o MP3 zapominając, wymiata.

Awatar użytkownika
EnEs
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 19 times
Been thanked: 31 times

Post autor: EnEs » 2025-12-04, 16:16

Wolę moje imię od chrztu. Sławomir.
W połowie lat siedemdziesiątych rodzice kupili nasz pierwszy magnetofon. Szpulowy, czterościeżkowy. ZK146 stereo. Sprzęt wymiatał. Jak była jakaś impreza rodzinna, to czasami włączałem mikrofon. Mam te nagrania do dzisiaj, zgrane do komputera. Czasem przesyłam ludziom jako prezent przy różnych okazjach. Ciary, jak się słucha.

Dodano po 28 minutach 16 sekundach:
CiekawaXO pisze: 2025-12-04, 12:32 Bo są niektórzy tacy wścibscy jak ja,że styka imię i zdawkowe info i wszystko wynajdę.
Intrygujące
Ostatnio zmieniony 2025-12-04, 16:21 przez EnEs, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam?

Niepokorny Neonek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Niepokorny Neonek » 2025-12-04, 17:11

CiekawaXO pisze: 2025-12-04, 12:32 Bo są niektórzy tacy wścibscy jak ja,że styka imię i zdawkowe info i wszystko wynajdę.

O to, to! Świadomość i ignorancja w temacie, może okazać się zgubna, nie tylko chodzi, że się jakieś głupoty pisało, bo w pewnym wieku się wie, że głupoty i się pisało i czyny za szlachetne, nie byly. W dobie "all on one", banki, zdrowie, ZUSy, praca jesteśmy na tacy, dla coraz to mniej ogarniętych "inaczej".
Ostatnio zmieniony 2025-12-04, 17:14 przez Niepokorny Neonek, łącznie zmieniany 4 razy.

Niepokorny Neonek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Niepokorny Neonek » 2025-12-04, 20:13

@AdamS.

U nas, w Katedrze, Biskup podchodził do każdego, pytał świadka, który stał na mną, trzymając na ramieniu swoją rękę i podawał moje imię jakie wybrałem. Biskup także lekko, chociaż to ginie w odmetach już wspomnień jako namacalny fakt, uderzał nas w policzek, świadek cały czas nas trzymal, byś nie upadł, przez wstąpienie Ducha Świętego. W obrazie widzę, całe sporą grupę, chłopaków i dziewczyn, gdzie stoimy w nawie Katedry.

Wracając do współczesności, u nas w neo, mamy bardzo dostojnie, każdy ryt, po skończeniu etapu, odbywa się z obecnością Biskupa. Cieplutko mi się na sercu zrobiło 😀.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sakramenty święte”