Komentarz aktualny

Porozmawiajmy przy filiżance kawy. Luźne rozmowy, plotki i ploteczki. Dział przeznaczony na wszystkie inne tematy dotyczące offtopicu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4691 times

Re: Komentarz aktualny

Post autor: Andej » 2025-11-30, 13:20

Jockey pisze: 2025-11-30, 12:24 A na temat miłości agape to prace doktorskie są pisane. Więc chyba jest coś na rzeczy.
I to jest nieszczęście. Bo miłość, to nie temat traktatów, to treść życia. Toi sens życia. To praktyczne działanie. Codzienne.

Miłość to modus vivendi chrześcijanina.
Ostatnio zmieniony 2025-11-30, 13:23 przez Andej, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
Morkej
Zasłużony komentator
Zasłużony komentator
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 98 times
Been thanked: 604 times

Post autor: Morkej » 2025-11-30, 13:26

Miłość agape jest dla mnie osobiście tak daleka, że nawet nie wiem, czy kiedykolwiek będzie mi dane chociaż się zbliżyć do tego ideału.
Oczekuj Pana, bądź mężny w działaniu i umacniaj się w sobie; nie trać ufności, nie poddawaj się,
lecz ciałem i duszą walcz o chwałę Bożą. - Tomasz à Kempis

Albertus
Złoty mówca
Złoty mówca
Has thanked: 613 times
Been thanked: 1198 times

Post autor: Albertus » 2025-11-30, 13:30

Morkej pisze: 2025-11-30, 13:26 Miłość agape jest dla mnie osobiście tak daleka, że nawet nie wiem, czy kiedykolwiek będzie mi dane chociaż się zbliżyć do tego ideału.
Miłość może być większa i mniejsza.

J15:13 Nikt nie ma większej miłości od tej, gdy ktoś życie swoje oddaje za przyjaciół swoich.

To że nie ma się miłości w pełni nie oznacza że nie ma się jej w ogóle.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 217 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Jockey » 2025-11-30, 13:45

Morkej pisze: 2025-11-30, 13:26 Miłość agape jest dla mnie osobiście tak daleka, że nawet nie wiem, czy kiedykolwiek będzie mi dane chociaż się zbliżyć do tego ideału.
Jedynie w Bogu nadzieja. Z Nim może się udać. Samodzielnie to ciężko nawet z philia
Andej pisze: 2025-11-30, 13:20I to jest nieszczęście. Bo miłość, to nie temat traktatów, to treść życia. Toi sens życia. To praktyczne działanie. Codzienne.

Miłość to modus vivendi chrześcijanina.
No to może zamknijmy wszystkie uczelnie wyższe katolickie zajmujące się teologią. I mówmy jak to mają w zwyczaju liberałowie i lewicowcy że teologia to nie nauka.
Ostatnio zmieniony 2025-11-30, 13:46 przez Jockey, łącznie zmieniany 1 raz.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4691 times

Post autor: Andej » 2025-11-30, 13:48

Błąd logiczny. Jeśli dążysz do spełnienia, to się zbliżasz. I nie chodzi o to, aby osiągnąć teraz. Teraz masz się zbliżać. Po troszeczku. Małymi kroczkami. Z wiarą, że osiągniesz dopiero po przejściu przez śmierć.
Teraz nie musisz, ani nie możesz osiągnąć stanu doskonałości, ale możesz i musisz dążyć, zbliżać sie.

Życie jest jak parabola.

Obrazek

Oś pozioma, to oś życia, czasu. Starając się wzrastasz w miłości i świętości. Gdzieś, z prawej strony jest pionowa asymptota. Dla każdego wyznaczona indywidualnie. Choćbyś żył milion lat, choćby parabola Twojego życia była wyjątkowo święta, to do asymptoty nie dotrzesz za życia. To jest granica w nieskończoności. A właściwie w skończoności czasu. Czas musi się dla Ciebie skończyć, abyś mógł ja osiągnąć. To maksimum. Ale teraz, starając sie, wciąż się przybliżasz.
Ubierz się w pokorę i zaufaj Panu. Po prostu idź tam, gdzie On Cię prowadzi. Nic więcej nie trzeba. Aż do wiecznej agape.

Dodano po 4 minutach 28 sekundach:
Jockey pisze: 2025-11-30, 13:45 No to może zamknijmy wszystkie uczelnie wyższe katolickie zajmujące się teologią.
OK. Zamknijcie. I zamiast teologii zacznijcie uprawiać miłość. Nauczać o miłości. Wykładowcy dający przykłady miłości. Miłości Chrystusowej.
Jockey pisze: 2025-11-30, 13:45 I mówmy jak to mają w zwyczaju liberałowie i lewicowcy że teologia to nie nauka.
W językach zachodnich słowo science odnosi się tylko do nauk przyrodniczych. Stąd powtarzanie, bez zrozumienia. W języku polskim nauki humanistyczna to też nauki. Zatem po polsku zaprzeczenie temu, że teologia jest nauką jest z gruntu fałszywe.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

nTomasz
Bywalec
Bywalec
Has thanked: 24 times
Been thanked: 7 times

Post autor: nTomasz » 2025-12-01, 15:58

nTomasz
Bywalec
Bywalec

Post autor: nTomasz » 2025-12-02, 08:34

Awatar użytkownika
krz30
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 276 times
Been thanked: 382 times

Post autor: krz30 » 2025-12-02, 08:45

@nTomasz - spójrz prosze na regulamin, punkt 5m.
(Zabrania się) 5m - Ograniczania postów do krótkich, nic nie wnoszących wypowiedzi (typu: "Popiera", Tak myślę", "Sprzeciw"), podawania linków, filmów, cytatów z mediów internetowych, itp, bez opisu, komentarza, własnej refleksji itp

nTomasz
Bywalec
Bywalec

Post autor: nTomasz » 2025-12-02, 08:49

Bardzo przepraszam. Zamieszczam ten link do namysłu i ewentualnej dyskusji. W większości zgadzam się z tezami, które są tam prezentowane.
Rozumiem wszelki opór przeciw postępowi, sam miewam spore problemy z nowym, co narusza moje wygodne, umoszczone ciepełko. Ale niestety, czasem przychodzi ustąpić, a głębszy namysł bywa w tym pomocny.
Tymczasem nie myśl czy zastanowienie, a zapiekła plemienna stronniczość politykierska jest często obecna w dyskursie na temat spraw Kościoła.
Ostatnio zmieniony 2025-12-02, 09:06 przez nTomasz, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawiarenka”