nTomasz pisze: ↑2025-11-30, 19:42
Wiem o tych obliczeniach, interesuję się rachunkiem prawdopodobieństwa, jest więcej racjonalnych wskazówek na korzyść kreacjonizmu. Np. wyglądające na celowe , bardzo mało prawdopodobne mutacje genomu humanoidalnych powodujące radykalne zwiększenie czaszki. Dla mnie jest oczywiste, że ani wszechświat, ani życie na ziemi nie powstały w sposób przypadkowy. Ale nie widzę żadnego uzasadnienia, by wykluczyć inteligentne życie gdzieś w kosmosie. Albo w innych kosmosach.
Ja niczego nie wykluczam z absolutną pewnością i już o tym pisałem. Bóg mógł przecież hipotetycznie stworzyć życie również i na innych planetach.
Ale uważam że jest to najmniej prawdopodobne wyjaśnienie zjawisk UFO i kontaktów z rzekomymi przedstawicielami pozaziemskich cywilizacji.
O wiele bardziej prawdopodobne są przede wszystkim zjawiska naturalne, halucynacje, celowe działania ludzi, zmyślenia, tajne eksperymenty, eksperymentalna ludzka technologia itp a poza tym zjawienia i mamienia demoniczne szczególnie że wiele tych rzekomych kontaktów z kosmitami przybiera formy spirytystyczne przybrane tylko woalką naukowo brzmiącej terminologii albo przypomina kontakty z przedchrześcijańskimi bóstwami z różnych mitologii.