Alkohol a stosunek

Czyli rozmowy na temat planowania rodziny, czystości w małżeństwie, ile powinniśmy mieć dzieci, czy powinniśmy je karać.
Awatar użytkownika
krz30
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Wyznanie: Katolicyzm
Has thanked: 276 times
Been thanked: 382 times

Re: Alkohol a stosunek

Post autor: krz30 » 2025-12-02, 19:45

Ok, inne pojęcie na opisanie faktycznego zjawiska.

Awatar użytkownika
Dezerter
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 5969 times
Been thanked: 3796 times
Kontakt:

Post autor: Dezerter » 2025-12-02, 19:50

Policzyłem dawkę na 70 kg mężczyznę, przy której następuje korelacja i punkt zwrotny - 200g, czyli w uproszczeniu ml - nie wiem czego?, bo jeśli tak jak zazwyczaj czystego alkoholu etylowego, to daje prawie pół litra wódki, albo całe wino.
Nawet jeśli badacze sprawdzali wódkę, to 200 g to prawie szklanka wódki, czyli cztery pięćdziesiątki, albo cztery kieliszki wina podawane w restauracji.
Wygląda na to, że lampka wina do romantycznej kolacji nikomu zaszkodzić nie może. Ale oczywiście te badania jednostkowe, jako niepotwierdzone wymagają powtórzenia, co najmniej przez dwa laboratoria, wówczas stają się badaniami w pełni naukowymi.
Brak oficjalnej zmiany definicji FAS jest najlepszym dowodem na to, że te badania nie są w pełni uznane w świecie naukowym, medycznym.
Nie czyńcie tak jak ci przeciw którym występujecie.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Wyznanie: Chrześcijanin
Has thanked: 2774 times
Been thanked: 3066 times

Post autor: sądzony » 2025-12-02, 20:01

krz30 pisze: 2025-12-02, 19:45 Ok, inne pojęcie na opisanie faktycznego zjawiska.
Zmiana kości czaszki to nie jedyny objaw FAS.
Diagnoza opiera się na triadzie:
- charakterystyczne dysmorfie twarzy (bardzo konkretne, a nie „podobne”),
- potwierdzona ekspozycja płodu na alkohol,
- opóźnienia i zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego (to bardzo szerokie).

Epigenetyka i ekspresja genów wpływają praktycznie na cały rozwój, a alkohol upośledza działanie człowieka na wielu poziomach, dlatego mieszanie epigenetyki z FAS nie ma sensu. Fakt, że epigenetyka może wpłynąć na kruchość kości nie oznacza, że pijący ojciec wpływa na to, że syn złamał rękę.

No, a jeżeli idziemy w tym kierunku ro skończymy na Adamie, Ewie i Owocu.

Dodano po 22 minutach 26 sekundach:
No i jeszcze:
1. Skoro za rzekomy "FAS" odpowiada mężczyzna pijący przed zapłodnieniem, to chyba również kobieta pijąca przed zajściem w ciążę. Badania tego quasiFAS dotyczyło chyba również samic.
2. Jeżeli jest to epigenetyczna ekspresja genów to jeżeli pijemy przez 20 lat, to nie wystarczy 3-miesięcna, roczna czy kilkuletnia abstynencja. Zmiana ekspresji genów to "terapia długoterminowa".
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 217 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Jockey » 2025-12-02, 20:37

@sądzony dzięki za rozjaśnienie. To nie moja dziedzina.
I tak oto upadła teoria.
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
krz30
Biegły forumowicz
Biegły forumowicz
Has thanked: 276 times
Been thanked: 382 times

Post autor: krz30 » 2025-12-02, 20:50

Z tego co wyczytałem, to badanie miało dobrą metodologię i używanie alko przez samce wpłynęło na powstanie objawów podobnych do FAS u potomstwa. Nie wiem czy na myszach da się więcej przebadać, a na ludziach wiadomo, że takie badania nigdy nie powstaną.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-02, 20:51

Jockey pisze: 2025-12-02, 20:37 @sądzony dzięki za rozjaśnienie. To nie moja dziedzina.
I tak oto upadła teoria.
Teoria chyba tak, co nie zmienia faktu, że picie nie pozostaje bez wpływu na potomstwo.

Dodano po 5 minutach 13 sekundach:
krz30 pisze: 2025-12-02, 20:50 Z tego co wyczytałem, to badanie miało dobrą metodologię i używanie alko przez samce wpłynęło na powstanie objawów podobnych do FAS u potomstwa. Nie wiem czy na myszach da się więcej przebadać, a na ludziach wiadomo, że takie badania nigdy nie powstaną.
Ja to rozumiem. I nie przeczę badaniu. Zgadzam się z nim.
Tylko, że epigenetyka i ekspresja genów może kształtować się i być "przechowywana" przez pokolenia, a co za tym idzie picie pra, pra dziada może odpowiadać za podobne objawy.
FAS jest wynikiem działania środowiska, geny to coś stałego, a epigenetyka, ekspresja to coś pomiędzy. To sposób działania genów w danym środowisku.
Tak przynajmniej to rozumiem.
"W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was." J 14.20

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Has thanked: 1525 times
Been thanked: 1258 times

Post autor: CiekawaXO » 2025-12-02, 21:11

Sadzone,ja nie wiem o czm ty piszesz.
Ja piszę o badaniach.
Znajdź je sobie po prostu sam.
Ostatnio zmieniony 2025-12-02, 21:12 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-03, 08:10

CiekawaXO pisze: 2025-12-02, 21:11 Sadzone,ja nie wiem o czm ty piszesz.
Ja piszę o badaniach.
Znajdź je sobie po prostu sam.
O tych:
https://www.jci.org/articles/view/167624

?

Bo ja odnoszę się do tych, które zalinkował @krz30.
Jeżeli do innych to podaj link.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Repart
Super gaduła
Super gaduła
Been thanked: 434 times

Post autor: Repart » 2025-12-03, 08:46

Michal12 pisze: 2025-12-02, 14:38 Tak łatwo Pan ocenia, że szukam USPRAWIEDLIWIENIA dla swojego postępowania, a ja zadałem pytanie, by przede wszystkim wiedzieć jak należy postąpić w przyszłości...
Ale dziękuję za szybką diagnoze!!
Moje oceny są bez znaczenia w zestawieniu z Twoim sumieniem.

Michal12 pisze: 2025-12-02, 14:38 Zadałem pytanie, ale wsm już dostałem odpowiedz, że nawet podejmując współżycia w okresie bezplodnym (co tez niektórym umknęło) można pić alkohol; i nawet nie tego samego dnia, ale powiedzmy dzień czy kilka dni wcześniej i po. Odpowiedź wydaje mi się dostałem.
Alkohol możesz pić kiedy chcesz, ale skutki picia przeważnie ponosisz kiedy nie chcesz.

Awatar użytkownika
Jockey
Super gaduła
Super gaduła
Has thanked: 217 times
Been thanked: 173 times

Post autor: Jockey » 2025-12-03, 08:51

@Repart twoim celem jest wpędzenie w poczucie winy? Czy może ma zostać skrupulantem liczącym 90 dni od ostatniego wypicia kieliszka nalewki czy wina. A może chcesz ukazać siebie jako takiego wielce odpowiedzialnego w odróżnieniu od innych tych pijących (uwaga cały czas rozmawiamy o tych którzy się nie pijają i nie są uzależnieni od alkoholu)
Pan jest Pasterzem moim. Niczego mi nie braknie.

Awatar użytkownika
Repart
Super gaduła
Super gaduła
Been thanked: 434 times

Post autor: Repart » 2025-12-03, 09:07

Nie wiem o jakim celu mówisz. @Michal12 sam wspomina o swoich rozterkach moralnych z tym związanych, zatem skupiam jego uwagę na kierowaniu się głosem swojego sumienia, a nie radom ekspertów z forum katolickiego. To nie ja zrobiłem z prostego pytania wyliczankę na to, czyje badania naukowe są lepsze.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: CiekawaXO » 2025-12-03, 09:09

Sadzone do tych Krisa.
Rozumiem że masz inne zdanie niż naukowcy i tego nie łączysz.
Lubisz pomędrkować.Posluchaj lepiej,jak interpretują te badania naukowcy na świecie i w Polsce,co to oznacza,i czy jest się czego bać.Odpowiedź brzmi:tak.
Nie jesteś naukowcem żeby samodzielnie wysnuwał wnioski i interpretował,posłuchaj mądrzejszych.
Choć raz.
Ostatnio zmieniony 2025-12-03, 09:10 przez CiekawaXO, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andej
Legendarny komentator
Legendarny komentator
Been thanked: 4691 times

Post autor: Andej » 2025-12-03, 09:32

Nie mam pewności, czy dobrze rozumiem dyskusję. Wydaje mi sie, że jest to jeno przeginanie pały. Na swoją stronę. A ona jako i wahadło.
Wszystko co piszę jest moim subiektywnym poglądem. Nigdy nie wypowiadam się w imieniu Kościoła. Moje wypowiedzi nie są autoryzowane przez Kościół.

Awatar użytkownika
sądzony
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: sądzony » 2025-12-03, 10:08

CiekawaXO pisze: 2025-12-03, 09:09 Sadzone do tych Krisa.
Rozumiem że masz inne zdanie niż naukowcy i tego nie łączysz.
Lubisz pomędrkować.Posluchaj lepiej,jak interpretują te badania naukowcy na świecie i w Polsce,co to oznacza,i czy jest się czego bać.Odpowiedź brzmi:tak.
Nie jesteś naukowcem żeby samodzielnie wysnuwał wnioski i interpretował,posłuchaj mądrzejszych.
Choć raz.
Ja się zgadzam z badaniami. Potwierdzają one negatywny wpływ picia alkoholu przed ciążą na przyszłe potomstwo. Dotyczy to picia tylko przez ojca, tylko matkę, zarówno ojca jak i matkę. Badanie mówi o zmianach epigenetycznych, ekspresji genów, a nie środowiskowych, prenatalnych (FAS). Badania potwierdzają wystąpienie u badanych myszy jednego z objawów FAS - dymorfizm twarzy.

Twoje zdanie:
CiekawaXO pisze: 2025-12-01, 09:54 Nowe badania mówią że jeżeli mężczyzna współżyje i pil alkohol dziecko może mieć FAS.
może być prawdziwe, bo oczywiście jeżeli mężczyzna pił przed poczęciem i kobieta piła w ciąży to oczywiście dziecko może mieć FAS, ale nie tego dotyczyło badanie i w ogóle nie dotyczyło mężczyzn.

Nie prawdą jest jego sugerowana wynikowość. "Pijący mężczyzna -> FAS". Badanie mówi:
Istnieje możliwość, iż picie alkoholu przez mężczyznę (lub kobietę) przed poczęciem potomstwa może skutkować wystąpieniem u dziecka objawu podobnego do tego występującego w FAS.

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
Andej pisze: 2025-12-03, 09:32 Nie mam pewności, czy dobrze rozumiem dyskusję. Wydaje mi sie, że jest to jeno przeginanie pały. Na swoją stronę. A ona jako i wahadło.
Badanie potwierdza epigenetyczny, patologiczny wpływ picia przez rodziców na potomstwo. Czyli, to co wiadomo, alkohol, szczególnie nadużywany, nie należy do zdrowych substancji nie tylko dla tego, który go używa, ale i dla jego przyszłego potomstwa. Mówimy tu o płaszczyźnie epigenetycznej, a jest jeszcze psychologiczna.

Dodano po 1 minucie 19 sekundach:
....
Aha. @CiekawaXO jak masz jaką ciekawą interpretację badania to podeślij z chęcią przeczytam.

Awatar użytkownika
CiekawaXO
Legendarny komentator
Legendarny komentator

Post autor: CiekawaXO » 2025-12-03, 10:59

Sadzone jest tego pełno w necie.Peł no.
Wszyscy z tytułami podjęli te badania I przestrzegają.
Styka wpisać samemu I poszukać co mówią naukowcy o tych badaniach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rodzina, małżeństwo, narzeczeni”